Тръмп: Нека започне надпревара в ядреното въоръжаване!

Тръмп: Нека започне надпревара в ядреното въоръжаване!

© Reuters"Нека да има надпревара във въоръжаването. Ще ги надминем по всички рубежи и ще издържим по-дълго от всички." Това заявява новоизбраният президент на САЩ Доланд Тръмп в интервю за телевизия MSNBC.

Така той отговаря на въпрос да изясни позицията си за ядреното въоръжаване, изразена ден по-рано в "Туитър".


"САЩ трябва значително за подсилват и разширява ядрените си възможности, докато светът не се вразуми за ядрените оръжия", написа Тръмп, с което предизвика тревогата на средите, агитиращи за неразпространение и постепенно премахване на това оръжие.


"Ройтерс" коментира, че изявлението му може да повиши напрежението в международните отношения.


По същото време президентът Владимир Путин заяви на годишното заседание на армията и министерството на отбраната, че Русия "трябва да подсили военния потенциал на стратегическите си ядрени сили".
Джейсън Милър, говорителят на Тръмп, опита да изтълкува в четвъртък думите на бъдещия президент като "имащи отношение към заплахата от разпространение на ядрените оръжия, което е изключително важно да се пресече, особено сред терористични организации и нестабилни и бандитски режими".


"Той подчерта нуждата да модернизираме въздържащите си способности като изключително важен начин да поддържаме мир чрез сила", добави Милър.


Говорителят обясни още, че туитът на Тръмп не означава, че той е за употребата на ядрени оръжия и не означава предложение за нова политика.


Но първите коментари на специалисти, цитирани от "Ройтерс", бяха, че подобни думи може да са сигнал, че Вашингтон е готов да наруши ограниченията за стратегическите американски оръжия и системи за използване на ядрено оръжие, определени в договора с Русия от 2011г., известен като Новият СТАРТ. Другото тълкувание е, че Тръмп ще подкрепи увеличаването на запаса от бойни глави, които не са на въоръжение.


"Абсолютно безотговорно е президент или новоизбран президент за прави промени в ядрената политика на САЩ в рамките на 140 знака и то без да разбира подследиците от изрази като "разширяване на капацитета", казва Дарил Кимбол, директор на Асоциацията за контрол над въоръжаването. "Сигурно лидерите по света се чудят какво точно е имал предвид. Това е толкова долнопробно"


Джо Чиринконе, президент на фондация Ploughshares Fund, работеща за предотвратяване разпространението и употребата на ядрени оръжия, казва, че ако Тръмп и Путин искат да разширят арсенала си, това ще слож икрай на усилията за контрол над въоръжениета от президента Ричард Никсън насам. "Така започва надпреварата във въоръжаването - с битка на думите. Никоя от двете страни не се нуждае от харчене на стотици милиарди долари за ядрени оръжия, от които нямат нужда."


САЩ трябва да положат усилие ядрени оръжия да не попаднат в неподходящи ръце, а не да създават още и още от тези материали, допълва Майлп Помпър от базираният във Вашингтон Център за изучаване неразпространението на ядрени оръжия. "Разширяването на ядрения ни арсенъл няма с нищо да помогне за неразпространението или за предотвратяването на ядрен тероризъм. И без това имаме прекалено много ядрени оръжия."


Повечето от ядрения арсенал на САЩ е създаден в период преди 62 и 25 години по време на надпреварата със СССР. След това са правени няколко модернизации за удължаване на технологичния му живот. Но се смята, че в следващите 10 години ядрените подводници, бомабрдировачи и ракети със сухоземно базиране - ядрената триада на САЩ, ще изчерпи този живот. Поддръжката и модернизирането на арсенала вероятно ще струват около 1 трилион долара за следващите 30 години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK