Елиф Шафак: Най-голямата грешка на Европа ще е да обърне гръб на Турция

Елиф Шафак: Най-голямата грешка на Европа ще е да обърне гръб на Турция

© Анелия НиколоваТурция не е само Ердоган и не бива да се приравнява с него. В Турция има изумително човешко многообразие и не бива да я отписваме. Това казва в интервю за "Дойче веле" турската писателка Елиф Шафак.


- Вие сте родена в Турция, но живеете в Лондон. Образът на Турция се промени в съзнанието на много европейци в негативен план вследствие на последните политически събития. Има ли Турция и друга страна, която ние не забелязваме?


- Турция не се състои единствено от Ердоган и елита на неговата "Партия на справедливостта и развитието" (AKP). Гражданското общество в Турция е разединено и многообразно - за разлика от сегашното правителство.
Разбира се, че е важно да не спираме с критиките. Турското правителство трябва да бъде критикувано за нарушенията на правата на човека и за ограничаването на свободата на мненията и на пресата. Но ние трябва да правим разлика между правителство и народ. Хората в Турция имат нужда от нашата подкрепа и ние трябва да ги окуражаваме да не се отвръщат от Европа.


Най-голямата грешка, която може да направи Европа, е да обърне гръб на Турция. От това няма да спечели никой. Не бих искала моята родина да се отрече от основните европейски ценности като плурализъм, демокрация, свобода на мненията и върховенство на закона.


- Как виждате бъдещето на Турция с това правителство?


- Сегашната ситуация е много потискаща. Много либерали и демократи са деморализирани и се чувстват изоставени сами. Правителството на AKP говори за партньорство с Русия, Китай и други недемократични страни.


Не искам Турция да има такова бъдеще. Настанаха тежки времена и за журналистите, писателите и поетите. Над 140 журналисти се намират в затвора. Правителството се разправя брутално с интелектуалците. Гледам особено песимистично на турската политика и турските политици.


Но когато разговарям с хората и преди всичко с хората от младото поколение - жени, кюрди, алевити, арменци и евреи - се изпълвам с надежда. В Турция има удивително многообразие от хора, на които почти никой не обръща внимание.


- Европейците се концентрират главно върху нередностите в Турция. Може ли Европа да научи нещо от развитието в Турция?


- От една страна Турция е много важна страна от геополитическа и стратегическа гледна точка. Но ние действително можем да научим много от Турция.


Дълго време страната се развиваше като либерална демокрация. Сега Турция е страна, в която популизмът, национализмът, религиозността и авторитаризмът са в настъпление.


Подобно развитие наблюдаваме и в Европа, но в други мащаби. Ние трябва да се поучим от турския опит и да разберем, че този път не води доникъде. Ако започнем да се делим в национални и етнически категории, от това ще спечели само статуквото.


Ако например сте полски писател, Полша ще бъде ваш приоритет. Но в същото време и Европа е ваш приоритет. Ние можем да имаме много национални принадлежности. Затова е по-добре да изоставим в политиката този курс на национална идентичност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK