Как и защо един унгарски свещеник приютява търсещи убежище в дома си

Как и защо един унгарски свещеник приютява търсещи убежище в дома си

© Laszlo Balogh, ReutersСпасете ни, преди да умрем от студ!" - в отговор на този призив за помощ, противопоставяйки се на враждебността на властите и на стотици членове на енорията си, унгарският свещеник Золтан Немет предлага топлина и утеха на вкочанените от студ мигранти - една рядка инициатива в страната на Виктор Орбан.


В залата до жилището на енорийския пастор, в съседство с църковни одежди по закачалките, са разположени дюшеци и раници на 14 кандидати за убежище - иракски кюрди, афганистанци, камерунци, нигерийци, кубинци и конгоанци, християни и мюсюлмани - всички подслонили се тук.


Призивът за помощ, пристигнал в началото на декември под формата на имейл от един от тях до католическия свещеник. И
61-годишният отец Немет не се поколебал


да откликне на молбата.


"Не съм герой, бях длъжен като християнин да им помогна", казва свещеникът, който служи в енорията в Корменд, град с население 12 500 души, в близост до границата с Австрия, в който през миналото лято беше открит бежански лагер.


Но съоръженията в лагера - обикновени военни палатки, отоплявани с печки с дърва - не са подходящи в условията на сняг и смразяващи температури през унгарската зима, разказва един от гостите на отец Немет.


"Трябва някой да стои буден цяла нощ, за да слага дърва в печката," обяснява мигрантът, християнин от Камерун на около тридесет години, пожелал да запази анонимност, и който сега отецът е наел като


помощник при отслужването на литургиите.


Неподходящите условия в лагера в Корменд, до който представители на пресата нямат достъп, бяха разкритикувани като нехуманни от неправителствената организация "Мигшол", която упреква унгарските власти, че нарочно оставят мигрантите в палатковите лагери да измръзнат.


Въпреки че папа Франциск и няколко европейски църкви се мобилизираха за приема на мигранти, действията на отец Немет си остават изолирани в Унгария, където премиерът Виктор Орбан умножи инициативите, целящи да разубедят мигрантите, които той нарича "отрова" за "западната цивилизация", да дойдат масово в страната.


В разгара на мигрантската вълна, когато няколкостотин хиляди мигранти прекосиха страната миналата година, унгарският кардинал Петер Ердьо зададе тона, като предупреди, че от гледна точка на националното право


всяка помощ за мигрантите е равносилна на "трафик на човешки същества".


Тази есен отецът Имре Козма, превърнал се в световна знаменитост през 1989 г, приемайки хиляди бежанци от Източна Германия малко преди падането на Берлинската стена, отправи призив в подкрепа на антиимигрантския национален референдум, организиран от Орбан.


"Чувствам се леко самотен", признава Золтан Немет. Само двама от неговите колеги свещеници досега са изразили подкрепа за действията му.


Ксенофобските кампании, водени от две години от правителството, са имали ефект и върху някои от членовете на неговата епархия. Някои от тях дори са обвинили свещеника в антиунгарски и нехристиянски действия, разказва самият той.


"Един от тях ме спря на улицата, за да ми каже, че


мигрантите ще ме убият, както направиха със свещеника във Франция",


допълва той, визирайки убийството на отец Амел от джихадисти в Нормандия през юли.


Но унгарци от цялата страна, както набожни, така и атеисти, също са му отправили послания на подкрепа, усмихва се той.


"И как може на човек да се гледа сериозно, ако той в качеството си на християнин говори за евангелията, без да ги живее спрямо тях?", пита свещеникът, посочвайки примера на папа Франциск и неговите действия в подкрепа на хората, нуждаещи се от помощ.


По време на тригодишен мисионерски престой в южна Африка унгарският свещеник, както той самият казва, е научил да не обръща внимание на религиите, расите и социалните класи и да вижда само хората.


За хората, които той е подслонил и които очакват апелативен съд да се произнесе по молбите им за убежище, бъдещето се очертава несигурно - Унгария предостави тази година статут на бежанци на по-малко от 400 души от близо 30 000 кандидати. А повечето европейски страни, сред които и съседна Австрия, вече връщат мигрантите, дошли от Унгария. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK