Какво ми се случи през 2016 г.: от Монголия до Южна Африка през Бахрейн

Диана Месесан

© Kathrin Weident, Личен архив

Диана МесесанВ края на годината "Дневник" помоли познати, приятели и колеги да споделят какво си спомнят за емблематични събития от световните новини през 2016г.


На призива ни откликнаха хора от различни краища на света - от Монголия през Бахрейн до Южна Африка.


За журналистката Диана Месесан от Румъния добрата новина е, че "разследващата журналистика наистина се разви през тази година и доведе до арести, обвинения и присъди в недосегаеми преди сектори – например здравната система. През май тази година разследване на журналиста Каталин Толонтан (който всъщност специализира в спортната журналистика) и екипа му разкри, че стотици болници в Румъния от години купуват разредени дезинфектанти на завишени цени от местна фирма и поставят живота на пациентите си в опасност.
Скорошно разследване, от декември, дело на независимия проект Casa Jurnalistului показа как известен ортопед на име Джордже Бурней е провеждал непозволени експерименти върху деца, които е оперирал, като това вероятно е причината за смъртни случаи или перманентни увреждения. На следващия ден полицията го разпита по тези обвинения и прокуратурата нареди болницата да бъде претърсена.


Най-лошото нещо, според субективното ми мнение, бе фактът, че Социалдемократическата партия спечели парламентарните избори с над 45%. Партията се ръководи от Ливиу Драгня, човек, осъждан за изборни злоупотреби на две години затвор условно."


Според журналиста Боян Блажевски най-хубавото нещо в Македония през 2016 г. е било работата на спецпрокуратурата, която започна "нови разследвания за корупция, организирана престъпност, нарушения на правата на човека и злоупотреба с власт.


Това значи, че имаме независима институция, която може да реши основните проблеми на Македония. Тези професионалисти обнадеждават обикновените хора, че Република Македония действително може да стане европейска държава в идните години".


Според Блажевски дейността на тази инстутутиця "означава, че "върховенство на закона" в Македония не е само куха фраза, рециклирана от пропагандандната машина на върхушката."


За най-лошо събитие през 2016 г. той определя бурята, която удари Скопие на 6 август и уби 22 души, много от които по това време шофираха по околовръстното шосе на столицата. Стихията навреди сериозно и на североизточните предградия на Скопие, където хората пребиваваха без основни условия за живот дори преди бурята, посочва той.


Фотогалерия: Македония след бурята >


За журналистката на свободна практика Мариша Доли Синх от Индия, отварянето на най-голямата слънчева електроцентрала в света е добрата новина на 2016 г. Тя е по-мощна от калифорнийската Topaz Solar Farm, която държеше рекорда досега и може да достави електричество на 150 000 домакинства.


Изтеглянето на банкнотите от 500 и 1000 рупии, обявено внезапно от премиера Нарендра Моди, пък според нея е най-лошото събитие за Индия през годината. Тези банкноти са близо 85% от всички в обращение и опитът на премиера да се бори със сивата икономика доведе до критики както от политическите му опоненти, така и от икономисти. "95% от транзакциите в страната се правят в брой", посочва Синх и това разтърси цялата държава, която очаква да загуби минимум 1% от БВП-то си.


Какво ми се случи през 2016 г.: от Монголия до Южна Африка през Бахрейн

© В© Amit Dave / Reuters, Reuters


Според Абра Барбиер от телевизия SABC в Република Южна Африка, най-добрата новина е решението на Конституционния съд, че президентът Джейкъб Зума не е спазвал и защитавал основния закон на страната.


Решението по делото бе по повод похарчването на 248 млн. ранда (близо 18 млн. щатски долара) държавни пари за ремонт на личната резиденция на президента, под предлог, че сградата се нуждае от осигуряване на безопасността му.


След като скандалът стигна до Конституционния съд, магистратите решиха, че държавният глава трябва да върне 7 млн. ранда. Въпреки че това е малка част от сумата, "в страната се увеличиха призивите президентът да бъде премахнат от длъжност", обяснява Барбиер.


Абра Барбиер, SABC TV, Република Южна Африка

© Личен архив

Абра Барбиер, SABC TV, Република Южна Африка


Като негативно развитие тя определя ожесточаването на студентските протести. "Те започнаха още през 2015 г., но тази година избухна насилие. Студентите искат университетските такси не само да не бъдат увеличавани, а да бъдат премахнати изцяло. Правителството разглежда варианти, но не може да достави безплатно образование".
Бунтовете продължават от месеци и доведоха до тежки сблъсъци с полицията.


Барбиер припомня и намерението на правителството да се оттегли от юрисдикцията на Международния наказателен съд. Решението бе взето без консултации с останалите политически партии в парламента и на практика отваря вратите за много африкански диктатори да поискат укритие в Република Южна Африка, ако то влезе в сила.


Балтийският прайд в Литва.

© Associated Press

Балтийският прайд в Литва.


Позитивното – успешен и цветен "Балтийски прайд" във Вилнюс, смята Гинтарас Радаукас от литовския новинарски сайт 15min.lt. "На прайдовете преди три и преди шест години имаше повече хомофобски настроени протестиращи, отколкото участници. Тази година обаче той беше огромен (за нашите стандарти), много позитивен и приятелски, доказателство, че обществото ни най-накрая става по-толератно и про-ЛГБТ".


Най-лошото събитие за страната според него е бил скандалът със "Златните вилици и лъжици", който разтърси литовската армия "в деликатен момент, когато имиджът на силите ни е много важен".


Става въпрос за кухненски прибори, закупени от армията през 2014 г. на многократно завишени цени, с общ стойност близо 2 млн. евро. Сред покупките, разследвани от прокуратурата, са дъска за рязане на цена 180 евро и нож за хляб, струващ 142 евро, припомня Baltic Times.


За Петър Купец от Чешката информационна агенция (ČTK) "най-доброто нещо бе увеличеното влияние на дясноцентристките партии на местните избори и, макар и малкото, отслабване на комунистическата (пост-тоталитарна) партия, защото това показва, че хората в селските райони може би не са чак толкова привлечени от миналото, както си мислим ние в градовете. Лошото е, че най-силната партия остава тази на популиста Андрей Бабиш".


През есента в Чехия се проведоха избори за Сенат и местната власт, спечелени от центриската популистка партия ANO 2011, ръководена от втория най-богат човек в държавата – бизнесмена Бабиш.


Като тревожна тенденция Купец сочи "засилващите се връзки на чешкия президент и правителство с Китай", които водят до отхвърляне на политиката за правата на човека на покойния президент Вацлав Хавел. "За нашите политици свободата вече не е най-важната ценност. Те предпочитат търговията и Чехия да е ориентирана на Изток, вместо на Запад".


Обявяването на майка Тереза (която е от албански произход) за светица е било най-хубавото събитие за Албания, смята Елвис Наболи – сътрудник на Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР). Той посочва и обявяването на албанския свещеник Ернест Симони за кардинал. Симони е прекарал 28 години затворен и изтезаван по времето на комунизма и историята му трогна реформистки настроения папа Франциск. За малката католическа църква в Албания двата жеста бяха огромно признание.


В същото време страната се е превърнала в най-големия износител на канабис, отглеждан на открито, в Европа, създавайки индустрия за милиарди евро, казва Наболи.


Ану Харчу, Bloomberg TV в Монголия

© S.Batsaikhan / Bloomberg TV Mongolia

Ану Харчу, Bloomberg TV в Монголия


За Ану Харчу от Bloomberg TV в Монголия домакинството на тазгодишния форум "Азия-Европа" е било най-добрата новина. То "показа как една малка, но обединена държава може да се справи. Всички, абсолютно всички, бяха наясно и помогнаха в успешното осъществяване" на срещата.


Ниската активност на изборите обаче я е разочаровала. "По-възрастните хора отново решиха съдбата на по-младите, които ще трябва да понасят последствията от тези решения по-дълго. Икономическото забавяне също не помага. Понякога имам чувството, че се връщаме назад." През юни тази година монголците гласуваха за парламент и върнаха на власт социалдемократите от Монголската народна партия (МАН).


Според Бо Люнтон – говорителка от Седми канал на телевизия BBTV в Тайланд, несъмнено най-лошата новина на годината е смъртта на "обичния ни крал, Негово величество крал Бумибол."


"Той бе бащата на нацията, отдаде целия си живот на Тайланд" с проектите си за философията на самодостатъчната икономика и устойчивото развитие. Макар че кралят почина на 13 октомври, все още тълпи от хора се събират пред двореца, за да изразят почитта си пред него.


Доброто събитие през 2016 г. пък всъщност ще се сбъдне през 2017 г. - след референдума, който премина на 7 август и даде повече правомощия на управляващата армия, догодина в Тайланд ще се проведат избори. "Това може да възстанови увереността, да върне нещата в обичайното им русло и да засили икономиката", надява се Люнтон.


Крал Бумибол бе дълбоко обичан от народа си. Хиляди тайланди се стичаха на събития в негова памет.

© Associated Press

Крал Бумибол бе дълбоко обичан от народа си. Хиляди тайланди се стичаха на събития в негова памет.


За Сербезе Хаджия, сътрудник на Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР) в Косово, споразумението за асоциация на Косово и Европейския съюз е най-доброто нещо, случило се в страната през 2016 г. То влезе в сила на 1 април и ще подкрепи осъществяването на реформи и сближаването на малката държава с Европа.


В същото време "Косово остава единствената изолирана от ЕС държава на Балканите", казва Хаджия и припомня, че комисията за граждански свободи на Европарламента препоръча падане на визите, но с условие преговорите да започнат едва след като Прищина изпълни още два критерия – да ратифицира граничното споразумение с Черна гора и да поведе сериозна борба с корупцията.


За Ража Марун от в. "Ал Биляд" в Бахрейн 2016 г. е била трудна година заради ниските цени на петрола, от който малката държава е зависима. Решението на правителството да намали субсидиите "разгневи и фрустрира" гражданите, казва тя.


Най-доброто събитие пък е било, че властите са раздали 3200 нови къщи на нуждаещи се граждани. "Бахрейн е малка държава и земята е много скъпа", обяснява Марун.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Дано си намерила това, което си търсела!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  За журналистката Диана Месесан от Румъния добрата новина е, че "разследващата журналистика наистина се разви през тази година и доведе до арести, обвинения и присъди в недосегаеми преди сектори – например здравната система."Ама в Румъния.у нас само го докарваме до следствен арест и"компетентните органи"работят докато случаят се забрави.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "екипа му разкри, че стотици болници в Румъния от години купуват разредени дезинфектанти на завишени цени от местна фирма и поставят живота на пациентите си в опасност."

  Е на други места ги пият.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "За най-лошо събитие през 2016 г. той определя бурята, която удари Скопие на 6 август и уби 22 души, много от които по това време шофираха по околовръстното шосе на столицата. "

  Ние бяхме единствените, които им помогнаха. И за благодарност някакъв боклук разби войнишки паметници.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ти прочете ли статията?

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  "Изтеглянето на банкнотите от 500 и 1000 рупии, обявено внезапно от премиера Нарендра Моди, пък според нея е най-лошото събитие за Индия през годината. Тези банкноти са близо 85% от всички в обращение и опитът на премиера да се бори със сивата икономика доведе до критики както от политическите му опоненти, така и от икономисти."

  Това е точно така, този глупак Моди направи една колосална глупост и грешка и обрече милиони индийци на глад и безработица, ето нещо точно по тази тема:

  На български:
  http://www.dw.com/bg/%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%82%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-paypal/a-36731023

  На английски:
  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-37947029

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#4] от "EU defender":
  Познавам им манталитета. Те приемат нашето благосклонно отношение, като слабост, като ухажване към малко дете, което може да си позволи всичко...Нашата политика по отношение на Скопие е много погрешна. Плочата на Каймакчалан беше също наша грешка. Даде им отново повод да ни унизят, да покажат, че сме незначителни за тях....

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Весело

  "Сред покупките, разследвани от прокуратурата, са дъска за рязане на цена 180 евро и нож за хляб, струващ 142 евро, припомня Baltic Times."

  Аз и по-скъпи кухненски ножове съм виждал, но цената на тази дъска за рязане наистина е впечатляваща... кой знае от какво дърво е направена.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  това с разредени дезифенктанти е световен проблем ,навсякъде се пести от там ,където може , но е опасно за хората

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Весело

  "Доброто събитие през 2016 г. пък всъщност ще се сбъдне през 2017 г. - след референдума, който премина на 7 август и даде повече правомощия на управляващата армия, догодина в Тайланд ще се проведат избори. "Това може да възстанови увереността, да върне нещата в обичайното им русло и да засили икономиката", надява се Люнтон."

  Хахааа... егати тайландския журналист, радва се на недемократичния референдум и неговия резултат, който ще направи в бъдеще страната още по зависима от военните, още по-недемократична и репресивна държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Гневно

  "За Ража Марун от в. "Ал Биляд" в Бахрейн 2016 г. е била трудна година заради ниските цени на петрола, от който малката държава е зависима. Решението на правителството да намали субсидиите "разгневи и фрустрира" гражданите, казва тя."

  Най-лошата новина за Бахрейн тази година е, че престъпния, антидемократичен и диктаторски режим на тиранина ал-Халифа запази властта си в страната, чрез арести, жестокости и насилие спрямо мнозинството от местното население, което вече повече от 5 години протестира срещу неговия престъпен режим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Няма по-големи неблагодарници от тези макета, България трябва да заеме позицията на Гърция спрямо тази измислена държава и да бойкотираме тяхното бъдещо членство в ЕС и НАТО, докато управляващите в тази държава не почнат да ни уважават и да се отнасят с уважение, към нашите сънародници живеещи там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 389 Неутрално

  много е симпатична румънската журналистка. В България сме зад Румъния в много отношения, за жалост.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на kategori4en
  kategori4en
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много интересни погледи от различни точки на света.Добре е че можем да погледнем през техните очи.И това какво се случва и вълнува хората в различните части на света.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 525 Весело

  най важното е толерантноста към ЛГБТ вече е факт в Прибалтика което ги прави автоматично европеици първа категория

  гошо
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#8] от "Иво":

  ++++
  Е щом е "армейска" дъска за рязане, може да има и други (скрити) функционалности. Явно пълните тактико-технически данни са военна тайна.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#5] от "truly":

  Естествено че не е! Те си четат само лиХчетата с указанията! А от цялата статия най-евроатлантически се е представил журналиста от Вилнюс. Най-активен и хубаво нещо за него би ЛГБТ прайда!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Румьнците са ни подминали в много отношения...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK