Какво ми се случи през 2016 г.: от Монголия до Южна Африка през Бахрейн

Диана Месесан

© Kathrin Weident, Личен архив

Диана МесесанВ края на годината "Дневник" помоли познати, приятели и колеги да споделят какво си спомнят за емблематични събития от световните новини през 2016г.


На призива ни откликнаха хора от различни краища на света - от Монголия през Бахрейн до Южна Африка.


За журналистката Диана Месесан от Румъния добрата новина е, че "разследващата журналистика наистина се разви през тази година и доведе до арести, обвинения и присъди в недосегаеми преди сектори – например здравната система. През май тази година разследване на журналиста Каталин Толонтан (който всъщност специализира в спортната журналистика) и екипа му разкри, че стотици болници в Румъния от години купуват разредени дезинфектанти на завишени цени от местна фирма и поставят живота на пациентите си в опасност.
Скорошно разследване, от декември, дело на независимия проект Casa Jurnalistului показа как известен ортопед на име Джордже Бурней е провеждал непозволени експерименти върху деца, които е оперирал, като това вероятно е причината за смъртни случаи или перманентни увреждения. На следващия ден полицията го разпита по тези обвинения и прокуратурата нареди болницата да бъде претърсена.


Най-лошото нещо, според субективното ми мнение, бе фактът, че Социалдемократическата партия спечели парламентарните избори с над 45%. Партията се ръководи от Ливиу Драгня, човек, осъждан за изборни злоупотреби на две години затвор условно."


Според журналиста Боян Блажевски най-хубавото нещо в Македония през 2016 г. е било работата на спецпрокуратурата, която започна "нови разследвания за корупция, организирана престъпност, нарушения на правата на човека и злоупотреба с власт.


Това значи, че имаме независима институция, която може да реши основните проблеми на Македония. Тези професионалисти обнадеждават обикновените хора, че Република Македония действително може да стане европейска държава в идните години".


Според Блажевски дейността на тази инстутутиця "означава, че "върховенство на закона" в Македония не е само куха фраза, рециклирана от пропагандандната машина на върхушката."


За най-лошо събитие през 2016 г. той определя бурята, която удари Скопие на 6 август и уби 22 души, много от които по това време шофираха по околовръстното шосе на столицата. Стихията навреди сериозно и на североизточните предградия на Скопие, където хората пребиваваха без основни условия за живот дори преди бурята, посочва той.


Фотогалерия: Македония след бурята >


За журналистката на свободна практика Мариша Доли Синх от Индия, отварянето на най-голямата слънчева електроцентрала в света е добрата новина на 2016 г. Тя е по-мощна от калифорнийската Topaz Solar Farm, която държеше рекорда досега и може да достави електричество на 150 000 домакинства.


Изтеглянето на банкнотите от 500 и 1000 рупии, обявено внезапно от премиера Нарендра Моди, пък според нея е най-лошото събитие за Индия през годината. Тези банкноти са близо 85% от всички в обращение и опитът на премиера да се бори със сивата икономика доведе до критики както от политическите му опоненти, така и от икономисти. "95% от транзакциите в страната се правят в брой", посочва Синх и това разтърси цялата държава, която очаква да загуби минимум 1% от БВП-то си.


Какво ми се случи през 2016 г.: от Монголия до Южна Африка през Бахрейн

© В© Amit Dave / Reuters, Reuters


Според Абра Барбиер от телевизия SABC в Република Южна Африка, най-добрата новина е решението на Конституционния съд, че президентът Джейкъб Зума не е спазвал и защитавал основния закон на страната.


Решението по делото бе по повод похарчването на 248 млн. ранда (близо 18 млн. щатски долара) държавни пари за ремонт на личната резиденция на президента, под предлог, че сградата се нуждае от осигуряване на безопасността му.


След като скандалът стигна до Конституционния съд, магистратите решиха, че държавният глава трябва да върне 7 млн. ранда. Въпреки че това е малка част от сумата, "в страната се увеличиха призивите президентът да бъде премахнат от длъжност", обяснява Барбиер.


Абра Барбиер, SABC TV, Република Южна Африка

© Личен архив

Абра Барбиер, SABC TV, Република Южна Африка


Като негативно развитие тя определя ожесточаването на студентските протести. "Те започнаха още през 2015 г., но тази година избухна насилие. Студентите искат университетските такси не само да не бъдат увеличавани, а да бъдат премахнати изцяло. Правителството разглежда варианти, но не може да достави безплатно образование".
Бунтовете продължават от месеци и доведоха до тежки сблъсъци с полицията.


Барбиер припомня и намерението на правителството да се оттегли от юрисдикцията на Международния наказателен съд. Решението бе взето без консултации с останалите политически партии в парламента и на практика отваря вратите за много африкански диктатори да поискат укритие в Република Южна Африка, ако то влезе в сила.


Балтийският прайд в Литва.

© Associated Press

Балтийският прайд в Литва.


Позитивното – успешен и цветен "Балтийски прайд" във Вилнюс, смята Гинтарас Радаукас от литовския новинарски сайт 15min.lt. "На прайдовете преди три и преди шест години имаше повече хомофобски настроени протестиращи, отколкото участници. Тази година обаче той беше огромен (за нашите стандарти), много позитивен и приятелски, доказателство, че обществото ни най-накрая става по-толератно и про-ЛГБТ".


Най-лошото събитие за страната според него е бил скандалът със "Златните вилици и лъжици", който разтърси литовската армия "в деликатен момент, когато имиджът на силите ни е много важен".


Става въпрос за кухненски прибори, закупени от армията през 2014 г. на многократно завишени цени, с общ стойност близо 2 млн. евро. Сред покупките, разследвани от прокуратурата, са дъска за рязане на цена 180 евро и нож за хляб, струващ 142 евро, припомня Baltic Times.


За Петър Купец от Чешката информационна агенция (ČTK) "най-доброто нещо бе увеличеното влияние на дясноцентристките партии на местните избори и, макар и малкото, отслабване на комунистическата (пост-тоталитарна) партия, защото това показва, че хората в селските райони може би не са чак толкова привлечени от миналото, както си мислим ние в градовете. Лошото е, че най-силната партия остава тази на популиста Андрей Бабиш".


През есента в Чехия се проведоха избори за Сенат и местната власт, спечелени от центриската популистка партия ANO 2011, ръководена от втория най-богат човек в държавата – бизнесмена Бабиш.


Като тревожна тенденция Купец сочи "засилващите се връзки на чешкия президент и правителство с Китай", които водят до отхвърляне на политиката за правата на човека на покойния президент Вацлав Хавел. "За нашите политици свободата вече не е най-важната ценност. Те предпочитат търговията и Чехия да е ориентирана на Изток, вместо на Запад".


Обявяването на майка Тереза (която е от албански произход) за светица е било най-хубавото събитие за Албания, смята Елвис Наболи – сътрудник на Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР). Той посочва и обявяването на албанския свещеник Ернест Симони за кардинал. Симони е прекарал 28 години затворен и изтезаван по времето на комунизма и историята му трогна реформистки настроения папа Франциск. За малката католическа църква в Албания двата жеста бяха огромно признание.


В същото време страната се е превърнала в най-големия износител на канабис, отглеждан на открито, в Европа, създавайки индустрия за милиарди евро, казва Наболи.


Ану Харчу, Bloomberg TV в Монголия

© S.Batsaikhan / Bloomberg TV Mongolia

Ану Харчу, Bloomberg TV в Монголия


За Ану Харчу от Bloomberg TV в Монголия домакинството на тазгодишния форум "Азия-Европа" е било най-добрата новина. То "показа как една малка, но обединена държава може да се справи. Всички, абсолютно всички, бяха наясно и помогнаха в успешното осъществяване" на срещата.


Ниската активност на изборите обаче я е разочаровала. "По-възрастните хора отново решиха съдбата на по-младите, които ще трябва да понасят последствията от тези решения по-дълго. Икономическото забавяне също не помага. Понякога имам чувството, че се връщаме назад." През юни тази година монголците гласуваха за парламент и върнаха на власт социалдемократите от Монголската народна партия (МАН).


Според Бо Люнтон – говорителка от Седми канал на телевизия BBTV в Тайланд, несъмнено най-лошата новина на годината е смъртта на "обичния ни крал, Негово величество крал Бумибол."


"Той бе бащата на нацията, отдаде целия си живот на Тайланд" с проектите си за философията на самодостатъчната икономика и устойчивото развитие. Макар че кралят почина на 13 октомври, все още тълпи от хора се събират пред двореца, за да изразят почитта си пред него.


Доброто събитие през 2016 г. пък всъщност ще се сбъдне през 2017 г. - след референдума, който премина на 7 август и даде повече правомощия на управляващата армия, догодина в Тайланд ще се проведат избори. "Това може да възстанови увереността, да върне нещата в обичайното им русло и да засили икономиката", надява се Люнтон.


Крал Бумибол бе дълбоко обичан от народа си. Хиляди тайланди се стичаха на събития в негова памет.

© Associated Press

Крал Бумибол бе дълбоко обичан от народа си. Хиляди тайланди се стичаха на събития в негова памет.


За Сербезе Хаджия, сътрудник на Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР) в Косово, споразумението за асоциация на Косово и Европейския съюз е най-доброто нещо, случило се в страната през 2016 г. То влезе в сила на 1 април и ще подкрепи осъществяването на реформи и сближаването на малката държава с Европа.


В същото време "Косово остава единствената изолирана от ЕС държава на Балканите", казва Хаджия и припомня, че комисията за граждански свободи на Европарламента препоръча падане на визите, но с условие преговорите да започнат едва след като Прищина изпълни още два критерия – да ратифицира граничното споразумение с Черна гора и да поведе сериозна борба с корупцията.


За Ража Марун от в. "Ал Биляд" в Бахрейн 2016 г. е била трудна година заради ниските цени на петрола, от който малката държава е зависима. Решението на правителството да намали субсидиите "разгневи и фрустрира" гражданите, казва тя.


Най-доброто събитие пък е било, че властите са раздали 3200 нови къщи на нуждаещи се граждани. "Бахрейн е малка държава и земята е много скъпа", обяснява Марун.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK