Закон дава право на онлайн "изключване" във Франция

Закон дава право на онлайн "изключване" във Франция

© Анелия НиколоваВъв Франция от 1 януари ще се прилага закон за "правото да се изключиш" от професионалните интернет връзки и съобщения в извънработно време, предаде "Франс прес". Реформите на кодекса на труда, са приет с големи трудности през лятото, а основната част от тях влиза в сила от Нова година.


Текстът задължава предприятията с повече от 50 служители да започнат преговори, за да се осигури спазването на времето за почивка и личен живот на персонала. Ако не се постигне споразумение, работодателят ще трябва да изработи харта, определяща условията, при които може да се ползва правото на "изключване" от онлайн връзката с офиса. Законът не предвижда санкции, което поражда опасения, че ефектът му ще бъде ограничен.


Според специалистите непрестанното оставане на разположение, макар и от разстояние, засилва стреса и се стига до бърнаут (burn-out) - т. нар. професионално прегаряне. В Германия автомобилните компании Фолксваген (Volkswagen) и Даймлер (Daimler), а във Франция енергийната група Арева (Areva) и банковата компания Акса (Axa) вече са взели мерки, включително спиране на електронната поща вечер и през уикенда или унищожаване на имейли по време на отпуските на служителите.
Според проучване, проведено през септември, над една трета от хората в активна трудова възраст във Франция използват всеки ден цифрови професионални устройства извън работно време, като 62 на сто настояват това да бъде регламентирано (повечето от които висши административни чиновници).


В същото време 69 процента от шефовете на предприятия харесват възможностите, които предлага цифровата връзка по всяко време, но едва 40 процента от подчинените оценяват това.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK