Гърците вземат лечението си в свои ръце

Василики Кацула държи една от най-многото кутии с лекарства, които тя споделя с родителите си в техния дом в Атина.

© Анна Пантелия

Василики Кацула държи една от най-многото кутии с лекарства, които тя споделя с родителите си в техния дом в Атина.На пръв поглед Василики Кацула и Константинос Караузас нямат почти нищо общо.


Кацула е набита 48-годишна жена, депресирана, безработна и живееща на ръба на бедността в западнал квартал в Атина. Караузас е 39-годишен параолимпийски плувец от заможен квартал на столицата, с мускулесто тяло и прошарена брада.


Но има едно нещо, което ги обединява – разочарованието от разпадаща се здравна система в Гърция и решението да вземат лечението си в свои ръце.
През 2010 г. Кацула губи работата си като чистачка, а заедно с това и статута си на здравно осигурена. Сега вместо с доктор, тя се консултира с кухненския нож, с който реже и разпределя лекарствата за високо кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и депресия, които дели с родителите си.


"Имам високо кръвно, но как да си позволя да си купя хапчетата?," пита Кацула в паянтовата къща в Аспропиргос, квартал на Атина, попарен от петролните рафинерии и известен с престъпността и бедността си.


Тя казва, че семейството се издържа до голяма степен благодарение на пенсията на баща ѝ от 900 евро, като всеки месец няколкостотин евро отиват за лекарства. Преди той е получавал 1300 евро, но правителството орязва пенсията. "Сега дължим на фармацевта 200 евро," каза тя.


"Вземам хапчета назаем от майка ми. Но трябва да изчисля дозата за мен и да я коригирам. Понякога ги режа с нож. Понякога не ги вземам изобщо."


"Майка ми и баща ми споделят хапчетата за холестерол; майка ми взема 10 мг, а баща ми - 20 мг, така че ако тя свърши хапчетата, аз режа тези на баща ми с нож, за да ѝ дам нейната доза."


Караузас, от друга страна, казва, че му е дошло до гуша от липсата на време, ресурси и знания за лечението на хора с увреждания в недофинансираните държавни болници. Недоволен е и от това, че докторите редовно лекуват неговите често появяващи се пикочни инфекции със свръх-предписване на антибиотици. Вместо това разчита на хранителни добавки - в неговия случай комбинация от екстракт от алое вера и колаген, протеин, който се среща естествено в човешките стави.


"Много добре ми действаше - на кожата... и на ставите," заяви той за алое вера. "Някои болки отшумяха. Имам подобрение и с храносмилането. "


Кацула и Караузас са само двама души от все по-голямата група гърци, които прибягват към самолечение или по-точно се опитват да налучкват лечението си, притиснати от една от най-тежките икономически кризи в модерната история, която преди шест години удари Гърция.


Някои гърци, като Кацула, на които се налага да споделят или да заместват предписаните им лекарства, импровизират и често дори не вземат редовно хапчетата си. Други, като Караузас, започват да пият хранителни добавки, които се продават без рецепта - една все по-бързоразвиваща се бизнес ниша, която се възползва от кризата в общественото здравеопазване.


"Или импровизират, или не вземат лекарствата си изобщо, или намаляват дозата" - Йоргос Вихас, основател на "солидарната клиника".

Самите те отхвърлят или се чувстват отхвърлени от недофинансираната, лошо снабдена и претоварена система на обществено здравеопазване, чийто бюджет бе намален с 60% между 2010 и 2014 година.


"Много пациенти вземат грешни лекарства - или защото са останали от други членове на семейството, или защото не могат да си позволят да купят тези, които са им предписани," каза Йоргос Вихас, кардиолог и основател на Metropolitan Community Clinic, така наречената "солидарна клиника", управлявана от доброволци в Атина, където много гърци получават безплатни, дарени лекарства.


"Това е много честа практика в солидарната клиника - пациентите се опитват да направят свои собствени комбинации от лекарства," каза Вихас пред Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР). "За неосигурените това е нормата. Те или импровизират, или не вземат лекарствата си изобщо, или намаляват дозата."


"Всяко лекарство може да бъде опасно, ако не се взема в съответствие с препоръките на лекар."


Без пари


Гръцкото обществено здравеопазване се преобърна с главата надолу от края на 2009 г. насам, когато Атина разкри огромна дупка в бюджета на страната и се обърна през 2010 г. на своите партньори от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), за първия от обявените досега три спасителни заема от няколко милиарда евро.


Последваха няколко вълни на унищожително орязване на разходите, което автоматично изпрати гръцката икономика в застой, повиши безработицата и обрече на минимален бюджет една вече лошо функционираща и корумпирана здравна система.


Времето за чакане за прегледи се увеличи, доставките на лекарства и медицински консумативи се стопиха, а броят на хората, останали без държавно здравно здравно осигуряване, защото са безработни, се покачи рязко до около три милиона души от население от общо около 11 млн. Неосигурените гърци са лишени от безплатни или субсидирани прегледи или лекарства.


Списъкът с лекарства, които държавата покрива, както и размерът на субсидията се свиха, дори и за осигурените. Делът на пациентите, които трябва да плащат, се увеличи от 12.8% през януари 2012 г. до 29.3% през юли 2014 г., според проучване, публикувано през март 2016 г., направено от независимата гръцка изследователска организация Dianeosis. Сега делът на тези хора е 25%.


Нарастващите разходи, дългите опашки и повсеместната култура на подкупи карат много гърци да избягват ходенето на лекар. "Не ми трябват лекари, те само искат пари", каза Кацула.


Това, което се случва в Гърция, е подобно на ситуацията в балканските ѝ съседи, като държавите от бивша Югославия и бившите комунистически Румъния и България, където кризата през 90-те години опустоши здравеопазването, подхрани свръхпредписване или незаконна продажба на антибиотици и все по-голям проблем с пристрастяването към успокоителни и антидепресанти.


През 2014 г. законодателство на предишното правителство и отново през юли 2016 г. настоящото ляво управление на СИРИЗА се опитаха да предоставят на неосигурените гърци достъп до здравеопазване, но лекарите и пациентите се оплакват, че проблемната и неефективна система все още не работи.


Според проучването на Dianeosis 67% от анкетираните заявяват, че са имали трудности да си купят лекарства. Голямата част са казват, че харчат до 10% от доходите си за лекарства.


Други 13% процента или отлагат заради липса на пари купуването на лекарства, предписани от лекар, или не купуват всички. Десет процента са заявили, че вземат по-малки дози от предписаните, за да могат да пият лекарството по-дълго време.


Някои, като семейство Кацула, избират по-евтини, генерични заместители.


След като майката на Кацула – Елени, променя хапчетата си за хипертония пет пъти, е била посъветвана от лекар да спре да експериментира, защото това може да е допринесло за кървенето, което изпраща Елени в болница през април 2016 г. Лекарите назначават ендоскопия, но ѝ казват, че следващият свободен час ще е най-малко след шест месеца.


"Самолечението продължава да расте"


Гръцкият параолимпийски плувец Константинос Караузас държи бутилка екстракт от алое вера, който пие за болки в ставите.

© Анна Пантелия

Гръцкият параолимпийски плувец Константинос Караузас държи бутилка екстракт от алое вера, който пие за болки в ставите.


Караузас също е недоволен от държавното здравеопазване, тъй като на няколко пъти му предписват антибиотици за повтарящи се инфекции и по думите му системата няма достатъчно време или ресурси за неговите специални нужди като човек с увреждане. Той е парализиран от кръста надолу след катастрофа с мотор преди 16 години.


Асоциациите на хората с увреждания и наблюдатели предупреждават, че орязването на бюджета за здравеопазване ограничава експертизата и ресурсите за лечение на хора с увреждания, което означава, че малцина от тях получават специализираното лечение, от което се нуждаят.


От Националната конфедерация на хората с увреждания казаха пред БМРР, че често получават оплаквания, че конкретните процедури, необходими за хора с увреждания, са били отрязани от списъка с услуги, платени от държавата, а разходите за грижи бавно нарастват. Бюджетните съкращения са увеличили времето за чакане и са намалили ресурсите, казаха от организацията.


"Социалните помощи за хора с увреждания са почти изцяло зависят от семействата им", твърдят от институцията.


Урологът Кристос Флиатурас каза, че лекари преглеждат хора с увреждания като Караузас без "необходимите знания."


"Хора като него се нуждаят от специалисти, а не просто уролози. Но в Гърция има липса на регулации, услуги и поддържаща рамка."


Караузас започва да разчита на хомеопатия и скъпи хранителни добавки като алое вера и колаген с надеждата, че може да му помогнат здравословно и ще го държат далеч от болницата.


В момент, когато други фирми затварят магазини, опитват се да намалят загубите си и съкращават работници, проучвания показват, че пазарът на хранителни добавки се разраства.


"Случаите на самолечение продължават да се увеличават, защото средствата за общественото здраве бяха орязани, а потребителите се опитват да се избегнат посещението на лекар," се казва в доклад за здравето на гърците, публикуван през септември от базираната в Лондон компания за пазарни проучвания Euromonitor International.


Либерализирането на правила за продажбата на продукти без рецепта и на собственост на аптека - реформи, направени под натиска на международните кредитори на Гърция – "се очаква да създадат благодатна основа за търсене и изгодни продажби в сектора на потребителското здраве," се посочва в доклада.


"Плановете на гръцкото правителство за по-нататъшно намаляване на бюджета за здравеопазване се очаква да задълбочат тенденцията на самолечение; следователно се създадат добри условия за растеж в сектора на потребителско здраве за прогнозния период."


Спирос Терзопулос от Pharma Centre, който продава фармацевтични продукти, включително витамини и хранителни добавки, споделя това мнение. През 2014 година той казва пред гръцкото списание "Health", че реформата на пазара е довела до появата на нови форми на хранителни добавки, които да "запълнят много от липсите в областта на здравеопазването".


"Основните съюзници при еволюцията на хранителни добавки са фармацевтите, които всеки ден виждат как клиентите им са изправени пред много и различни проблеми и влизат в ролята на здравни консултанти, които предлагат използването на много нови добавки... които доказано осигуряват решения за дребни здравословни проблеми и облекчават сериозни проблеми," казва той пред списанието. Терзопулос не бе открит за коментар.


"Случаите на самолечение продължават да се увеличат, защото средствата за общественото здраве бяха орязани, а потребителите се опитват да се избегнат посещението на лекар, - проучване на Euromonitor International.

Георге Докиос, генералният директор на гръцката Асоциация на търговците с лекарствените продукти, които се продават без рецепта, EFEX, бе цитиран през юни от уебсайта за потребителско здраве OTCToolbox да казва, че пазарът на продукти, които се продават без рецепта се е увеличил с 31% между 2010 г. и 2015 г., и от 5% до 12 процента като дял от общия фармацевтичен пазар.


Порталът за онлайн пазаруване Skroutz.gr съобщи за 469% скок в продажбите на хранителни добавки чрез интернет страницата си между 2013 г. и 2014 г. Според данните категорията за витамини и хранителни добавки е в топ пет категории продукти с най-голям ръст в онлайн продажбите.


Национална агенция по лекарствата в Гърция, EOF, държавният орган, който издава разрешенията за лекарства, козметика и хранителни добавки, каза пред БМРР, че броят на молбите за хранителни добавка се е удвоил между 2012 и 2014 година.


От EOF обаче заявиха, че компаниите "често нарушават" правилата за вида на посланията, които такива продукти могат да правят в своите реклами.


Обещания


Колагенът за пиене, протеин, който се среща в човешкото тяло, стана особено популярен с влизането си на пазара в Гърция през 2010 г., често с обещания за облекчаване на болки в ставите, остеопороза, артрит и др.


Сайтът Arthritis Research UK посочва, че проучвания за ролята на колагенa при лечението на остеоартрит дават "смесени резултати". Изследвания за ролята му при лечение на ревматоиден артрит "предполагат, че той не оказва значителен ефект за намаляване на болките и възпаленията на ставите," се казва в материала, с уточнението, че "тези заключения не се наблюдават при всички изпитания".


Гиоргос Цукаладакис, бивш представител на компанията Collagen Power, казва през 2014 г.за популярно телевизионно лайфстайл предаване в Гърция: "Това е естествено средство срещу тревожност. Стресът и притесненията подлудиха всички. Безработицата засегна всяка къща. Няма дом, няма семейство, в което да няма един или двама безработни."


Държейки бутилка с един от най-известните продукти на компанията Collagen Pro-Active, той се обръща към водещия: "Помага за подобряване на психологическото благосъстояние". Цукаладакис вече не работи за Collagen Power.


Гръцката поп звезда Гиоргиос Сампанис дори промотира продукта, като през 2014 г. го показва четири пъти във вулгарен музикален клип към песента Mono Ex Epafis ("Само с едно докосване").


От EOF заявиха пред БМРР, че през юни 2014 г. са препоръчали на гръцкото здравно министерство да глоби Collagen Power с 35 000 евро за заблуждаваща реклама. На въпрос дали глобата е действително наложена служител в министерството заяви, че жалбата е подадена в рамките на предишното правителство и ни насочи обратно към EOF, откъдето ни посъветваха да се обърнем към министерството.


Собственикът на Collagen Power Гиоргос Триандафилу отказа да даде интервю за темата. БМРР изпрати на фирмата и подробни въпроси относно тяхната реклама и глобата.


От компанията отговориха: "Не сме били информирани за решение – или някакво намерение – от страна на EOF да предложи на Министерството на здравеопазването да наложи санкция. На нашата компания не е била наложена глоба."


От фирмата потвърдиха, че Цукаладакис е напуснал компанията и отказаха да коментират неговите медийни изяви от 2014 г., заявявайки, че това е било коментар "изваден от по-широкия контекст на разговора".


Реклама на колаген за пиене пред аптека в Атина, която твърди, че предлага лек срещу остеопороза и артрит.

© Димитра Триандафилу

Реклама на колаген за пиене пред аптека в Атина, която твърди, че предлага лек срещу остеопороза и артрит.


От EOF заявиха пред БМРР по имейл: "Във връзка сме с Националния съвет за радио и телевизия по отношение на рекламата на подобни продукти, които имат здравни претенции."


На цена от около 50 евро за бутилка от 600 милилитра,, количество, което ако се приема според инструкциите ще стигне за 24 дни, колагенът за пиене е скъп за много гърци.


Въпреки това лекарите са обезпокоени от степента, до която пациентите им разчитат на хранителни добавки.


БМРР получи копие от протокола от заседание на Медицинска асоциация в Атина от април 2015 г., при условие, че лекарите, цитирани в документа, останат анонимни.


Един лекар казва: "Много колеги се обаждат на асоциацията да се оплакват от рекламата на хиалуронова киселина и колаген, заради която пациентите спират предписаното лечение."


Друг допълва: "Трябва да разберем как може да се намесим като медицинска асоциация, за да спрем тази история с рекламирането на вещества и продукти чрез интернет, телевизията, навсякъде, в резултат на което пациентите спират лечението си."


EOF каза пред БМРР, че често налага глоби за подвеждаща реклама. "Но компаниите не се съобразяват със санкциите, поне не веднага", заявиха от организацията.


"Правната рамка е недостатъчна както по отношение на размера на глобите, така и на бързината, за да бъдат глобите ефективни в такива случаи."


"Ошушкана" здравна система


Йоанис Баскозос, генералния секретар по обществено здраве в гръцкото Министерство на здравеопазването, каза, че подкрепя усилията за обща забрана на такава реклама. Но ръцете на правителството са вързани, допълни той.


"Манията на Тройката," каза той, имайки предвид триото от международни кредитори на Гърция – Европейския съюз, Европейската комисия и МВФ, "е да комерсиализира медицината."


Баскозос заяви, че правителството на СИРИЗА планира да наеме повече лекари, медицински сестри и парамедици, че е успяло да постигне умерено увеличение на разходите за здравеопазване и предлага безплатен достъп до системата на общественото здраве за неосигурени гърци.


По думите му нова публична база данни, включваща списъците с чакащи, цели да изкорени тенденцията лекарите да искат подкупи, за да осигурят на пациента по-ранни дати за преглед, практиката, придобила печална слава под името fakelaki или "малък плик".


Тенденцията за искане на подкупи се влоши при орязването на бюджета за здравеопазване, след като заплатите на самите медици бяха намалени и е част от по-широк проблем с корупцията и укриването на данъци - проблеми, които кредиторите на Гърция поискаха Атина да отстрани в замяна на финансова помощ. "Това е революция в здравеопазването!" извика Баскозос.


Но Вихас от солидарната клиника, каза, че докато достъпът на неосигурените гърци по здравеопазване се е подобрил, дългите списъци на чакащи и бедстващите болници са накарали много хора да се обърнат за помощ към неговата институция.


Някои гърци, написа Вихас през септември във "Фейсбук", все още не могат да си позволят дори и субсидирани от държавата лекарства, не на последно място заради разликата между цената в аптеката и размера, който държавата покрива - разлика, която става все по-голяма.


"Системата на общественото здраве беше ошушкана," каза Вихас.


Той описва случай, в който пациент идва в Национална здравна мрежа в Гърция, мрежата от общностни клиники, оплаквайки се от недостиг на въздух.


"Трябваше да направим триплекс и стрес-тест, но ние не разполагаме с необходимата техника," каза той. "За здравно неосигурен тези изследвания могат да бъдат направени само в държавна болница, където списъкът на чакащите е огромен и в крайна сметка пациентът може да намери свободен час едва след месеци. За някои периодът на чакане може да се окаже фатален."


Димитрис Курувакалис, медик в болница Ippokration в Атина и високопоставен член на Федерацията на държавни служители в болниците (POEDIN) в Гърция, описва типична сцена:


"Дните, когато съм на повикване ... времето за чакане може да достигне до 15 часа, а в една от нашите клиники една медицинска сестра се грижи за 40 пациенти. От време на време трябва да се справяме с огромен недостиг на ресурси. В един момент дори нямахме марли. Много пъти колегите ми сами си купуваха хирургически ръкавици, а понякога караме пациентите да си купуват лекарствата."


Безпокойство


Василики Кацула с майка си Елени, позира с болнични сметки в дома си в атинския квартал Аспропиргос.

© Димитра Триандафилу

Василики Кацула с майка си Елени, позира с болнични сметки в дома си в атинския квартал Аспропиргос.


Вместо да се занимават с болници или общностни клиники, много гърци просто купуват антибиотици без рецепта. Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, Гърция е на първо място в Европейския съюз по употреба на антибиотици извън болница - 34.1 дневни дози на 1000 граждани.


На Балканите Румъния е на второ място с 31.2 дневни дози; Хърватия е 12-та с 21.4 дози, България заема 13-то място с 21.3, а Словения е 25-а с 14.2.


Ники Ликургия, фармацевт в атинския квартал Ликавитос, каза, че пациенти болни от рак идват да я питат за "лекарства за несвързани с тяхната диагноза оплаквания, в допълнение на лечението, без да се консултират с лекаря си".


"Не можете да си представите колко много сиропи и антипиретици (за намаляване на висока температура) вземат хората, когато имунната им система е отслабена. Дори ми крещят, когато им кажа, че ако не говорят с лекаря си, няма да им дам това, което искат," каза тя.


Сотириос Циодрас, доцент по вътрешни болести и инфекциозни заболявания в медицинския факултет на Атинския университет, цитира проучване, според което между 40-60% от аптеките продават антибиотици без рецепта.


Циодрас каза, че за шест години на дълбока икономическа криза, тревожност и плачевното състояние на здравеопазването са принудили гърците да се хванат и за най-малката сламка.


"Това е причината за тази тенденция; вместо да ходиш и да плащаш на лекар с добро име, пробваш с билкови отвари или бабини рецепти, или какво ли още не."


Димитра Триандафилу е журналист на свободна практика, която отразява социални теми, здравеопазването и джендър въпроси. Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Живяха по социалистически, държавата теглеше кредити да им плаща хубави заплати и пенсии, накрая като им връчиха сметката започна големия рев.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Гневно

  А стига бе....900 евро пенсия след орязването.....И тези си мислят, че са зле.....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 3. 3 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Почнха да се сблъсква с Бг действителността. Скоро ще ни задми9нат по мизерия. Перфектен пример как многогодишно управление на комунисти,може да съсипе всичко.Време им е за фалит и започване отначало,но без да им наливат пари ,а те да си къркат узо с цацики

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Ауу горкия, 900 евро как ли преживява. Че тя моята ЗАПЛАТА е по ниска. На майка ми пенсията на строителен инженер с 35г. стаж е 198 евро.

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":
  Гърците поне изживяха социализма си без лагери, без колективизация, без,....

  подпис
 6. 6 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitko11":

  Кат ти шибнат еврото тук, и ти ше пцувисаш!

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Гъркът от бедния квартал с високата престъпност получава 900 евро пенсия (преди е била 1200 евро). Какво да ги мисля гърците?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3378 Любопитно

  Що ни занимавате
  с измислените проблеми
  на едни разглезени от парите
  и мързела същества.....

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Да продадат някой по пренаселен от бежанци остров , и без това от такъв вече файда няма .

  Bukalemun
 10. 10 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К":

  То туй по-лошо, щот разлика не правят и остават червени до край, слепи, но червени, комунисти, без да разбират, кой ги докара до тук.

 11. 11 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "sashobal":

  Задминали са ни вече по мизерия с тия 900 евро пенсия..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  И разбира се, както в повечето подобни случаи, са се впуснали в самолечение с хранителни добавки. Значи да очакваме още повече още по-болни хора.

  Разликата между лекарство и хранителна добавка не е в произхода на препарата - много хранителни добавки са синтетични, много лекарства са вещества срещащи се в природата. Разликата е в степента на тестваност. Опростено казано, хранителните добавки не са недопустимо токсични, но не са минали тестовете за действеност (или са пропаднали при такива тестове). Лекарствата са минали и двете категории тестове успешно.

  Друго, което ме ужасява и в България, и в Гърция е, колко много лекарства са на свободна продажба. Не може например антибиотиците да са така, защото ако се прилагат безразборно и неправилноо,едно имат странични ефекти, друго - не се долекуват инфекциите и се "възпитават" резистентни щамоове.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Има ли държава по света, където здравната система да е перфектна, да е за всички ( без значение безработни, неосигурени) и всички да са доволни.

 14. 14 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitko11":


  До коментар [#4] от "Doge":

  Много често се стряскаме от размера на пенсиите на комшиите, но не поглеждаме цените в Гърция,или цената на ток вода и други консумативи.
  А и в края на краищата какво са ни виновни те че ние не можем да извоюваме за себе си и за нашите близки едни по нормални доходи.
  Факт е че от години бюджетите на България, дори и след масовото крадене завършват с милиардни излишъци, които потъват някъде.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 15. 15 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#3:"sashobal"]Почнха да се сблъсква с Бг действителността. Скоро ще ни задми9нат по мизерия. Перфектен пример как многогодишно управление на комунисти,може да съсипе всичко[/quote]
  В Гърция никога не са управлявали комунисти. А, ако намекваш за БГ, когато тук управляваше БКП, никой никога не е ,,споделял'' лекарства с помоща на кухненски нож.

 16. 16 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#1] от "today":

  да колко лош този социализъм, за разлика от супер уау!!! Герб и подобни за които предполагам си фен (платен или не, няма значение)....

  До коментар [#11] от "forum_terrorist":

  много малко хора получават 900 евро пенсия в Гърция , повечето обаче многократно повече от средната пенсия в България... проблема не са "високите" пенсии в Гърция (или другаде) А МНОГО НИСКИТЕ в България. и нещо друго, освен пенсиите в Гърция среден пенсионер има и допълнителни доходи напт. една стая коато се дава под наем лятото на туристите , една малка домашна фотоволтаична система , или 100-200 дървета маслини....

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Доста съфорумци коментират пенсия от 900 евро, но в Гърция цените на имуществата и на необходимите за живот неща са по-високи, заради туристите - а Атина е точно туристически град, колкото и мръсна и пренаселена да е. Т.е. покупателната сила на 900 евро в Гърция е около 600 евро в България. Не е много.

  В Чехия, която е общо взето бедна страна, ако не броим Прага, цените са малко по-високи от България - средно около 15%. Със окооло 700 евро на месец (ок. 19 000 крони) не се живее добре, особено ако на тези пари чакат повече хора. За тричленно семейство, като описаното в статията, едно 1500 евро на месец чисто си трябват. В Гърция - поне 1700 евро.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Господ бави но не забравя.10% от доходите за лекарства за пенсионера все още не са нищо.Няма база за сравнение с нашите пенсионери все още.

 19. 19 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#14:"Цъкльо"]Много често се стряскаме от размера на пенсиите на комшиите, но не поглеждаме цените в Гърция,или цената на ток вода и други консумативи. [/quote]
  -Такива са ,,сметките без кръчмар'' на доста форумни ,,икономисти''. И това обикновено са деснеещи ,,бизнесмении'', горди собственици на павилиончета за семки и бонбонки.

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вижте я тази "Кацула е набита 48-годишна жена, депресирана, безработна и живееща на ръба на бедността" на снимката горе и ми кажете как да я съжалявам! Ситурен съм, че по цял ден седи пред телевизора и само кльопа нещо! Загубила си била работата като чистачка... то половината българки в Гърция работят като чистачки и интересно как за тях има работа...
  Истината е, че от мързел не е изучила, работела е като чистачка, а после от мързел и това е отказала за работи!

 21. 21 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  [quote#12:"PavelCZ"]И разбира се, както в повечето подобни случаи, са се впуснали в самолечение с хранителни добавки. [/quote]
  Добавките са много по-скъпи от класическите лекарства, често в пъти. Поне ако съдя по българската действителност. А рекламата им направо е агресивна.

 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#18:"angeles"]Господ бави но не забравя.10% от доходите за лекарства за пенсионера все още не са нищо.Няма база за сравнение с нашите пенсионери все още.[/quote]
  -Ще има база, нали и тук се развива капитализма.

 23. 23 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Неутрално
  До коментар [#17] от "PavelCZ":Добре де ,кой пенсионер в БГ взима 600 евро пенсия?

 24. 24 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бенк-Бенк":Не е виновен капитализма.Ял пил и се веселил маааа одъртял и не мислил.Ма то мисленето не е за всички.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Точно българите няма да се трогнат от тези истории. Отдавна сме на това дередже.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Гърците тепърва влизат в този филм - с ниските доходи и лошото здравеопазване. Тръгнаха от висока база и затова още не сме се изравнили, но може да се следи БВП - преди десет години техния е десет пъти по-голям от този на България, сега разликата е четири пъти. С този темп до 2020-та ще се изравнят.

  седеньето го зголемува задникот
 27. 27 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  А бе кво е това яко пиене на лекарства.....Едно време нашите дядовци и баби знаеха един аспирин и имаше някакъв прах за глава, който аптекарите си забъркваха собственоръчно и хората не бяха по-болни отсега, напротив...
  Сега навсякъде пъплят хора с здравни книжки в които е цялата фармакопея....и накрая гушата се прави от фармацефти ...

 28. 28 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  И 600 да е покупателната способност е пак много повече от 195 евро на майак ми, която с години е полагала високо квалифициран труд. Така че млъкни.

 29. 29 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Мъка ме хваща като чета колко народ е наясно с проблема. Всичко се обяснява с комунизма. Лесно и просто. Като за прости хора.
  Не защитавам комунизма, ама я ми кажете какво ви доснесе антикомунизма? Нищо, но от сърце! И в добавка съсипа и разграби и това, което можеше да се използва.
  А това, че същите изроди от преди "демокрацията" управляват и до днес - това е друга тема. И не е за "антикомунисти".

 30. 30 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#3:"sashobal"]Почнха да се сблъсква с Бг действителността. Скоро ще ни задми9нат по мизерия.[/quote]

  Не са и няма! Ако се приведе към покупателната способност, то бащата все едно получава 900 лева пенсия в България. Нали се досещаш, че и майката има някаква пенсия па дори и да е наполовина. Ако не беше шишкавата и оляла се до такава степен, че да се изпоразболее на 48 г. от какво ли не дъщеря, тези двама пенсионери щяха да си живеят като царе в сравнение с българските им събратя. Щото българско пенсионерско семейство с 1300-1400 лева няма.
  Това си е типичното гръцко мрънкане, което се насажда с идеята, че не са виновни като са взели толкова заеми и следователно няма пък да ги връщат на гнусните германци.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Така е, сега си плащат вересиите. Повече от 30г.
  взимаха незаслужени пари и щракаха с пръсти в
  таверните всяка вечер. Сега нямат право да реват,
  въобще не ми е жал за тях !!!

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#31] от "valtoro":

  ГЪРЦИТЕ не са искали да им дават, но конюнктурата на преден фланг на НАТО ги разглези, защото към тях бяха пренасочени безотчетни потоци от средства в борбата срещу комунизма.
  Те това не го осъзнаха, а популистки си мислеха, че са богопомазани.Всъщност те са комунисти, защото имаха най-голяма полза да бъдат, за да подържат статуквото на противостоене.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  Мисля си, че статията е доста изсмукана и примерите с параолимпиеца и жената от предградията не казват и не доказват нищо...! Стандартна журналистическа говорилня, от единични случаи, да се вадят генерални заключения и да се насаждат някакви настроения...!
  Пиели гърците, много хапове без рецепта и много скъпи хранителни добавки, от които нямало смисъл?! С, какво ги купуват? С пенсии от 900 евро...?! Горките! Да не говорим, какви са температурите в Атина през зимата и какви са при нас.
  Между другото, манията по хранителните добавки, бавно настъпва и при нас! Предлага се, какво ли не, от какви ли не фирми и представители. Много често, в сивия сектор...! И много често, става въпрос за откровена шарлатания, съчетана с агресивна реклама. Но, хората затова имат глави на раменете си, за да мислят...! Който не го прави, живее зле! Няма значение, дали е в Гърция, дали е в България...!

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 366 Неутрално

  А може би, статията трябва да е насочена към това
  "През 2010 г. Кацула губи работата си като чистачка"
  и въобще има ли желание да почне работа или все още са с мисълта, че непривлекателните работни места ще се заемат от емигранти

 35. 35 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitko11":

  е да ама са свикнали цялото семейство да живее с тази пенсия
  тепърва на 48 как се свиква да работиш

  Birds of a feather flock together.
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#26] от "Пипера е много лют":

  не се знае, курнелия и радев се задават със страшна сила

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 476 Весело

  за много от вас важи следното:

  не искам аз да имам кон , а да умре коня на съседа....
  хахаха по жалък умираш.....

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#30] от "kalingeorgiev":

  Заемите, които днес се дават на Гърция, никога не могат да бъдат върнати.
  Все едно е да знаеш, какво ще е положението след век и половина.
  Просто сега ГЪРЦИЯ си дойде на положението определено им от природата, а не от статуквото на противостоене на две мега политико-икономически системи.
  Те не могат да повярват, че България не е приоритет на СССРОССИЯ, а само цел за анормална пропаганда от нейна страна, без реални възможности, с цел деструктивни въздействия на база популизъм.

 39. 39 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#17:"PavelCZ"]В Чехия, която е общо взето бедна страна[/quote]

  Ако ми позволиш да те коригирам...Чехия в никакъв случай не е бедна страна:

  https://www.numbeo.com/quality-of-life/rankings_by_country.jsp  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 40. 40 Профил на bar29492712
  bar29492712
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#12] от "PavelCZ":

  Лекарствата са много по-токсични от повечето хранителни добавки.

 41. 41 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 478 Гневно

  Ами, дамата ако намали малко манджата, ще спести и за хапчетата за кръвно,пък депресията й ще изчезне. А 900 евро са си все пак пари, нали?
  Като споменава България и след като й препечатват сиромахомилските буламачи и у нас, авторката сигурно си дава сметка, че 900 евро са непосилни за голямата част от населението у нас.
  Освен това, не намирам смисъл да ревем на чужд гроб. Няма да ни останат сълзи за нашия!
  Дали пък това не е гавра за нас?

 42. 42 Профил на bar29492712
  bar29492712
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#21:"log_on"]Добавките са много по-скъпи от класическите лекарства, често в пъти[/quote]

  Да. И общо взето се плаща за красива опаковка. С малко знания от пазара и/или билковата аптека може много по-голяма полза да се извлече на много по-ниска цена.

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Има днес в Русия и имаше в СССР, там всички пияници, раково болни пушачи и наркомани, се лекуват без пари, а за безработните и неосигурените им плащат и санаториумите, за през лятото, а през другото време месечни дажби в натура, които стигат за три месеца, че и остават за раздаване по съседите.

  Кебар, майна нали?

 44. 44 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#3] от "sashobal":
  Имам много познати гърци,но като тези НЯМАМ.
  Дори на външен вид гърците не изглеждат така.

 45. 45 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#34] от "iceto_":

  Не просто не може да се навежда поради наслоения в коремната област, вече.
  Има такива и тук, това се нарича болестно затлъстяване и няма връщане към нормалното състояние, защото са увредени телесните системи.
  Плюс възрастови ендокринни износвания и преждевременото им деактивиране.
  Тя е инвалид, за какво чистене става дума?

 46. 46 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Статията поставя за разглеждане няколко проблема:1) за организацията на здравната система; 2) за самолечението; 3) за ефекта от самолечението с билки, хомеопатия и хранителни добавки. Осигурителната система на здравеопазване функционираща в повечето европейски държави е 100% частна система, при която хората задължително или по желание дават пари за здравна осигуровка. Когато системата е задължителна фактически не ти е ясно за какво всъщност се осигуряваш и най- често оставаш супер измамен, когато си мислиш, че осигуровката ти гарантира пълно здравно обслужване, а фактически попаднеш ли в болница започва рекетът, изнудването да доплащаш за това и онова, до пълно разоряване. Когато се осигуряваш на пазарен, доброволен принцип, с по- голяма сигурност можеш да разчиташ на осигуровката си: ако не си доволен, просто сменяш застрахователя. Не повтаряш при него! От друга страна в богатите държави от региона на Персийския залив съществува държавно, бюджетно финансирано, безплатно здравеопазване, успоредно с частно осигурителното или кешово, свободно -пазарно здравеопазване. В такива случаи обикновено държавните болница са много малко на брой, супер обзаведени и поемат скъпата част от здравните грижи за населението: онко болните, неврохирургията и т.н. Тежката, трудоемката лечебно -диагностична работа се поема от частните здравни заведения, защото поначало времето за преглед, лабораторни и инструментални изследвания необходими за поставяне на точната диагноза е значително повече. 100% частните и частно осигурителните организации на здравеопазване са нехуманни, финансово неефективни и абсолютно безперспективни. Нашите тъпи управници освен да се умилкват около началниците и като мързеливи котараци да чакат, да им подхвърлят нещо за лапане, нищо друго не правят. Сляпо и не съвсем ( по далавераджийски) въвеждат такива системи за управление и организация единствената цел, на която е да могат по- лесно, законно да крадат!

 47. 47 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#19] от "Бенк-Бенк":
  [quote#19:"Бенк-Бенк"]И това обикновено са деснеещи ,,бизнесмении'', горди собственици на павилиончета за семки и бонбонки.[/quote]
  аз нищо лошо не виждам в това човек да е собственик на павилионче. все пак сам си изкарва хляба - не е някой плужек в общината на 500-600 лв заплатка и по цял ден да цъка пасианси на компютъра.

 48. 48 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Някой да е работил с грък??грък го обичам само студен!!!! Само се оплакват......900 евра някой писа били малко за трима....... Видя ли ги ,че не Лъжат????дали са само 900???даже са и много...вместо това да върнат на Германия парите....

  Долу рушистите и фашистите
 49. 49 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бенк-Бенк":
  [quote#22:"Бенк-Бенк"]Ще има база, нали и тук се развива капитализма.[/quote]
  проблема е, че другарите назначени капиталисти пречат на развитието му.

 50. 50 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#44] от "migo6":

  То и в България има някои останали, но случайно...
  КОМУНИЗМА и СОЦИАЛИЗМА не прощават никому, само на изключения, защото израждането на мисловната дейност е преди другите физически изменения да настъпят.
  Популизъм в действие, това е онагледено и репортажът е точно за това.

 51. 51 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#3] от "sashobal":

  ако на това се надяваш има много да чакаш... нямам проблем да ме "надминат" Българите в финансов сектор, ще спечеля от това няма да губя (по добре богат съсед от колкот беден), но трудно да го повярвам с манталитет на роб да го постигнете... не го казвам с злоба , наистина не...
  някои от вас естествено ще карате Порше , на 60 години ще имате гадже дъщерята (или внучката)на съседа ви етц. но това не е прогрес ... и не искам да го видя в моя страна...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 52. 52 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#43] от "convince":


  [quote#43:"convince"]Има днес в Русия и имаше в СССР, там всички пияници, раково болни пушачи и наркомани, се лекуват без пари, а за безработните и неосигурените им плащат и санаториумите, [/quote]

  И всичко това освен че е много качествено, става лесно, бързо и чисто.
  Хайде да не си ги приказваме такива, става ли?
  Затова средната продължителност на живота в прекрасната Руска Федерация е 59 години за мъжете - погледнете в Интернет, има само още една такава държава и това се дължи именно на "прекрасната" и разбира се "безплатна" здравна система.

 53. 53 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#29] от "slaveyko":
  [quote#29:"slaveyko"]Не защитавам комунизма, ама я ми кажете какво ви доснесе антикомунизма? Нищо, но от сърце! И в добавка съсипа и разграби и това, което можеше да се използва.[/quote]
  аз например съм много доволен, че соца се срина в купчина лайна. сега мога да ходя в чужбина, да си купя кола без да чакам, ако си изкарам пари мога и къща да си купя пак без да чакам с ония прочути лихвоточки, мога да пътувам и ако искам мога да си боядисам косата оранжева и да чета майн кампф или материализъм и емпириокритицизъм на висок глас пред халите.

  колкото и да мрънкат някои хора за соца сега се чувствам сто пъти по добре.

 54. 54 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#46] от "bobhunter":

  В НОРМАЛНИТЕ СТРАНИ, СЕ УДЪРЖА ОТ ПЕНСИЯТА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
  Няма такива истории, че като се пенсионираш, всичко е без пари!
  Това само комуно-социалистическите правителства тук и в Гърция, а и в СССРОССИЯ го подклаждат популистки.
  ЗАТОВА сме на този хал днес!
  И те и ние!

 55. 54 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  В Гърция има комбинация от два проблема. Първият логичен - техните здравни фондове и държавата вече покриват по малко (или по малка цена) на лекарствата безплатно. Между другото - повече, отколкото се покрива в България. Но описаните случаи са коренно различни - един не е доволен от качеството на лечението, а друг е недоволен от това, че като не е здравно осигурен няма право на безплатни лекарства. Вторият проблем който засяга част от описаните случаи, е че в Гърция на практика няма генерични лекарства (аптеките не ги продават, заради ексклузивни договори с производители на лицензни, докторите също не ги предписват къде по навик, къде от страх, къде отново заради договори). Така Гърците изпадат в интересен феномен - те имат най скъпите лекарства в аптеките в Европа, но за сметка на това все по малък дял поет от държавата, и обществено недоволство и срещу намаляването на покритието от държавата, но и срещу опитите за намаляване на цената на лекарствата, чрез форсирането на използване на генерични лекарства, с изтекъл патент

 56. 56 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Като съм наясно с българската действителност, ми е трудно да се разплача от "тежката" ситуация в гръцкото здравеопазване...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 57. 57 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#26] от "Пипера е много лют":

  Сравнявайте GDP PPP - това е покупателната сила измерена в долари (понеже продуктите струват различни цени в двете държави). В Гърция в момента е около 25к$ в България е около 17к$. Тоест средният грък е само около 30% по богат от средният българин

 58. 58 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#42] от "bar29492712":
  [quote#42:"bar29492712"]С малко знания от пазара и/или билковата аптека може много по-голяма полза да се извлече на много по-ниска цена.[/quote]
  особено ако тези знания са придобити след 4 години учене на фармация да. иначе най голямата полза която можеш да се извлече е да се отровиш като куче

 59. 59 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Аз взимам 250 евро нето, а майка има пенсия 120 евро. Много нагли тея гърци!

 60. 60 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#52] от "tsvetko_51":

  Тъй е тя мой, но не се разбира, от отровени с популизъм огромни масиви от хора.
  Стотици, хиляди, милиони!
  Затова и докторите и те са ни такива, затова и ги бият сиганте!
  Ама не, затуй ше гласуеме за:

  РАДЕВ, НИНОВА, ЙОТОВА и ДОНЧЕВА, безапелационо, но и безотговорно!

 61. 61 Профил на block
  block
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#43] от "convince":
  [quote#43:"convince"]Има днес в Русия и имаше в СССР, там всички пияници, раково болни пушачи и наркомани, се лекуват без пари, а за безработните и неосигурените им плащат и санаториумите, за през лятото, а през другото време месечни дажби в натура, които стигат за три месеца, че и остават за раздаване по съседите[/quote]
  абе не знам. те по едно време руснаците като си въведоха контрасанкциите и спряха да внасят медикаменти и решиха сами да си ги правят. та доста раково болни които не можеха да си намерят болкоуспокояващи или медикаменти за след химио се изпонахвърляха от разни високи етажи, други се застреляха със склужебното оръжие а трети пък се отровиха. не знам, не знам

 62. 62 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 917 Неутрално

  ние доста си приличаме с гърците по съдба,след като свърши студената война нещата си идват на мястото и няма безсмислено наливане на пари от военните съюзи идва момента за плащане на вересиите...но при нас винаги ще е по зле ,те не са за оплакване ,докато при нас комунистите и техните наследници,освен че периодично ни обират умориха и изселиха и ограбиха няколко милиона българи...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 63. 63 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#28] от "Doge":

  Този тон ще го държите на хора, с които сте ял и пил години, мен дори не ме познавате. Пък и не се е родил човекът, който да ми каже да млъкна - казвам каквото си мисля и на когото аз реша.

  Статията третира проблемите в Гърция, а не мизерията на българските пенсионери. И понеже страната е приблизитиелно на нивото на Чехия, сравнявам как бихме реагирали тук на подобен проблем. Разликата разбира се е в това, че Гърция живее на юнашка вересия, а Чехия има общо взето работеща икономика - за 2016 завършихме с бюджетен излишък около 62 млрд крони (ок. 2.3 млрд. евро) и дори държавният дълг спадна.

  До коментар [#39] от "EP":

  Ние се сравняваме с Райха - още от XIX век насам. В последния половин век сравнението не е в полза на Чехия.

  E PLVRIBVS VNVM
 64. 64 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#47:"blockblock"]До коментар [#19] от "Бенк-Бенк":
  И това обикновено са деснеещи ,,бизнесмении'', горди собственици на павилиончета за семки и бонбонки.- цитат на коментар #19 от “Бенк-Бенк”
  аз нищо лошо не виждам в това човек да е собственик на павилионче.[/quote]
  -Няма лошо, освен ако се прави на макроикономист с опита си от ,,павилиончето''. Всяка жаба да си знае ,,павилиончето''.

 65. 65 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Докато ЦЯЛАТА посткомунистическа сган гласувала и гласуваща за анормални политико-социални уродства, не с повлече по улиците като плужеци за да проси милостиня нещата няма да се оправят, защото те ще бъдат сочени с пръст на младите поколения за пример на отрицание.
  Лошото е, че страдат по край тях и други невинни, нямащи нищо общо.
  ЗАТОВА ОБЩЕСТВАТА, ВЪВЕЖДАТ ПРИ ПРОМЯНА НА СИСТЕМАТА ДЕЙСТВИЕ НАРЕЧЕНО ЛУСТРАЦИЯ!
  За да се отдели гнилото от нормалното.

 66. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#27] от "elevation04":

  ".....Едно време нашите дядовци и баби знаеха един аспирин и имаше някакъв прах за глава, който аптекарите си забъркваха собственоръчно и хората не бяха по-болни отсега, напротив... "

  И месото беше масо, доматите - домати, а гимназистите не пиеха енергийни напитки и анаболни стероиди.

  Еретик
 67. 67 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#61] от "blockblock":

  То и тука ходят по железопътни релси и се правят на глухи, а и си слагат колани около врата, ама трудно намират опорна точка в панелите, щото мазилката слаба, че кат скочат от стола падат с тавана барабар и минават само с контузии.

 68. 68 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Делянчо,мамин сладък.абе ,какво ревеш на чужди гробища???на тия дето ревеш преди 5 години и даваха ако имат малка фирма по 15 000 евро за 10 годишен период Безлихва-да безлихва!!!!а реви Сега колко били зле)))

  Долу рушистите и фашистите
 69. 69 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#40] от "bar29492712":

  Аз не съм против хранителните добавки но от тях има смисъл само в някои случаи. Примерно при авитаминози, стомашни проблеми или при тежки физически натоварвания...

  Повечето хора нямат нужда от никакви добавки, повечето хранителни добавки не лекуват абсолютно нищо. Някои дори не съдържат това което твърдят, че съдържат. Други са вредни и опасни. Понякога като съдържание, понякога с лъжите с които предотвратяват своевременно лечение сред вярващите им. За сметка на това често са твърде скъпи, био, органик и т.н. Основно, пълнят джоба на производителите и разпространителите.
  Това се отнася и за хомеопатията и др. "алтернантивни лечения"

  Birds of a feather flock together.
 70. 70 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#68] от "marks_nazi":

  Даваха им щото да не залее червената боя Средиземноморието, затова им даваха!
  Ама вече не им дават, защото и те знаят, че няма да ги върнат никога.
  Та колкото може ше им дават, ама по по-малко...

 71. 71 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#57] от "Делян (delian) Делчев":

  е аз сравнявам номиналното, но в ППП е 100 млрд. за България при 290 за Гърция - разлика 3 пъти. В номинално е 50 млрд спрямо 195 млрд.

  седеньето го зголемува задникот
 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Да, има. В Дания е за всички, няма такова нещо като неосигурени, не е перфектна, има много кусури, но работи.

 73. 73 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#28] от "Doge":

  МНОГО е важно за кого, къде и в каква система някой полага Високо Квалифициран Труд, какъвто и да е този труд, той ще бъде заплатен много различно.
  Дори и да е придобитата класификация по еднакъв начин, дори и по-добър от другаде.
  Затова България е напусната от 2 милиона за 27 години!

 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#72] от "luda_krava":

  Естествено е че има не само в Дания, Норвегия, Финладия и Швеция, но най-добре работи в Саудитска Арабия...

  Ние тук обаче сме едно извратено социално уродство, схващано като геноцид, от хора без вина, ако има такива изобщо, позволили и позволяващи да властват управленски и умствени скопци и групи на пост комуно структури, като
  БСП, ГЕРБ, ДПС, АБВ и т.н. цели 232 регистрирани като партии организми чакащи да представят "нацията"уподобяващо.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  ХИ, хи, хи, он вземал 900 евро пенсия и нямал пари за хапчета. А с нашите пенсии?!!.
  Моят дядо казваше "Всичко що е от аптека е против човека". Не вземайте никакви хапчета и ще сте по-здрави. И не ходете на лекар. Аз веднаж отидох и ще съжалявам доживот. Увредиха ме.

 76. 76 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#73] от "convince":

  Трудът е строителен инженер, както написах по-горе. Проектирането на строителни конструкции винаги е било и винаги ще е високо квалифициран труд. А изискванията към самото проектиране са наложени от националното законодателство.

 77. 77 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#3:"sashobal"]Перфектен пример как многогодишно управление на комунисти,може да съсипе всичко.[/quote]
  Техните "комунисти" поне даваха добри пари и стандарт на народа си около 30 години-нашите 73 години все мизерия!

  Let's drain the swamp and Make America Great Again!
 78. 78 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  В днешно време е доста разпростарнено самолечение по интернет, което за малки неща е доста ефикасно.
  В момента се боря с един гаден Chills.

  Преди това с кожни екземи по главата.
  В интеренет пишеше, че с голяма вероятност е от шампоана и трябва да се смени.
  Е, не беше от шампоана, а от пяната за вана с ухание на борова гора/кавандула/портокал и тем подобни простотии.

 79. 79 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Статията е за здравеопазването. И при нас отдавна е същото, което в материала коректно се споменава. И толкова години няма мърдане в по- добра посока. И те като нас са оставени на естествен подбор...
  Тук мн пишете за 900 евро пенсия, но ако с нея живеят няколко човека, а цените в Гърция са поначало солени, може да не е толкова много...
  Като прибавим и емигрантите, не им завиждам на съседите.

 80. 80 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  На всичкото отгоре хиляди емигранти живеят директно на плажовете и парковете. И въпреки това гърците са толерантен народ.

 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#76] от "Doge":

  По принцип нашите родители, прекарали живота си в система на умопомрачени, шизоидно психопати, са квалифицирани ЖЕРТВИ НА СИСТЕМАТА, защото създаването на подобни рестриктиращи професионални проблемни деквалификации и принизяването им по-долу от изпълнителския работнически труд е само по себе си една анормалия.
  Моята майка, например е лекар и за 43 години получи 230 лева пенсия!

 82. 82 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  [quote#17:"PavelCZ"]Т.е. покупателната сила на 900 евро в Гърция е около 600 евро в България. Не е много. [/quote]
  Де видя 600 евра пенсия в БГ ???

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Любопитно

  [quote#39:"EP"]Ако ми позволиш да те коригирам...Чехия в никакъв случай не е бедна страна[/quote]

  И ти го разправяш това на човек живеещ в Чехия? Човече, той пие вода от извора, а не от стъкмистиката...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Side note: нямаше да е лошо да разделите статията на 3-4 секции.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 86. 86 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#81:"convince"]По принцип нашите родители, прекарали живота си в система на умопомрачени, шизоидно психопати, са квалифицирани ЖЕРТВИ НА СИСТЕМАТА[/quote]

  Айде още един борец за социална справедливост. Знаем ви вас комунетата...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 87. 87 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#15] от "Бенк-Бенк":

  ПАСОК, Нова Демокрация и СИРИЗА какви са?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 88. 88 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  До коментар [#82] от "Вели":

  Не, не говоря за България, казах го по-горе. Но България не е мярката. Тя е ценовото ниво в съответната страна, а в Гърция то е доста по-високо. Заедно с това - мярката за стандарт на живот са развитите страни на ЕС. Гърците изкуствено и на дълг им го бяха наподобили и затова сега им е трудно.

  E PLVRIBVS VNVM
 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Да пуснеш в българска медия статия дълга колкото един ферман оплакваща се от гръцкото здравеопазване при положение че нашето е 10 пъти по зле е смешна работа.
  Иначе и тази статия ясно показва колко сполучливи бяха "мерките" наложени от запада върху Гърция. Тези мерки водят само до още повече проблеми.
  А и отново нещото за което много малко се говори при нас а може би и в Гърция е превенцията, умереното хранене, движение, спорт и други полезни активности. Не може да искаш цял живот да ядеш и пиеш колкото за трима и после някакви хапчета да ти оправят сърдечните проблеми, диабета, щитовидната жлеза и какво ли още не.

 90. 90 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  А знаете ли че средната песния във ФРГ средната пенсия е €1315 (вест) и €1133 (ост)?

  http://www.focus.de/finanzen/altersvorsorge/rente/kontostand/durchschnittsrente_aid_19622.html

 91. 91 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хората да се образоват за причината за високото кръвно, за холестерола и т.н. и да си променат храненето и начина на живот, вместо да се тъпчат с лекарства.

 92. 92 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#87:"sashobal"]До коментар [#15] от "Бенк-Бенк":

  ПАСОК, Нова Демокрация и СИРИЗА какви са?[/quote]
  -За Нова демокрация питай в Европейската народна партия, за ПАСОК в ЕСП, а за Сириза не змам . А е добре да знаеш, че в Гърция има и силна комунистическа партия, която няма нищо общо с тези три и е в опозиция.

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  [quote#1:"today"]държавата теглеше кредити да им плаща хубави заплати и пенсии[/quote]
  Даже четири немски подводници им купи. Отделно една ескадрила френски самолети и още една с Ф-16. Дори няколко частни банки им създаде държавата.
  И сега се оказва, че ни подводниците, ни парите, ни натовската сигурност дава здраве на гърците. Що ли?
  Едно е сигурно - американския космически противоракетен щит няма да пусне корени, дори власинка в Гърция. Да се готвим ние.

 94. 94 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Весело

  До коментар [#35] от "Xumpomo name":

  Те съвсем като Карл Маркс - на 44 г. за пръв път се явил на интервю за работа...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  [quote#88:"PavelCZ"]Гърците изкуствено и на дълг им го бяха наподобили и затова сега им е трудно. [/quote]
  И там се провалиха - дългът им е само 170% от БВП-то. Не могат да се равняват с:
  Великобритания 413,30%
  Швейцария 401,90%
  Холандия 376,30%
  дори и с Германия 185,10% .

  http://www.investor.bg/analizi/91/a/koi-sa-dyrjavite-s-nai-goliam-bruten-vynshen-dylg-123364/?page=2

  Виж, ако бяха стигнали Ирландия - 1382%, друго щеше да е.

 96. 96 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Весело

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Има - Северна Корея.....Хайде намери някой недоволен....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 97. 97 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1801 Весело

  До коментар [#85] от "Pow":

  Спокойно, довечера към 19-20 часа, като се върне народа от работа, ще повторят статията под друго име и ще съберат още 200-300 коментара и 50 кликвания върху рекламите....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 98. 98 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Любопитно

  [quote#36:"Xumpomo name"]курнелия и радев се задават със страшна сила [/quote]
  Ти курнелия като чистачка ли я виждаш? А Радев като параолимпиец, може би? Ще си забърква собствени "лекове"?

 99. 99 Профил на jiv
  jiv
  Рейтинг: 237 Весело

  предлагам след 22.01. да им изпратим пепи белото да ги оправи,щото ние цъфтим и вързваме

 100. 100 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  В България приказката за бедност е......''хляб и сол'' !
  В Гърция........''хляб,маслина и лук'' !
  Народна мъдрост и опит !


  П.П В маслините и хляба има и сол !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK