ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Ангела Меркел ще бъде следващата цел на Русия

Ангела Меркел ще бъде следващата цел на Русия

© Kai Pfaffenbach, ReutersНе е изненадващо, че Русия се отнесе с колективно пренебрежение към експулсирането на своите дипломати от президента Обама, обявено в четвъртък в отговор на усилията на Кремъл да манипулира американските избори през 2016 г.


Москва като че ли изчаква часовникът да отброи изтичането на мандата на Обама, знаейки, че на 20 януари той ще бъде сменен с почитател на Путин в Белия дом и с приятел в Държавния департамент.


Но тази смяна носи и своите рискове. Президентът Владимир Путин губи с нея своето любимо плашило. В обозримото бъдеще САЩ едва ли ще могат да бъдат за Русия предпочитания враг на държавата. И познайте кой е най-добре поставен да стане новото плашило? Ангела Меркел.
Германският канцлер е идеалната мишена.


В Германия ще има избори наесен и с възхода на политици, симпатизиращи на Русия, тя, кандидатствайки за четвърти мандат, може да се окаже единствения европейски лидер, готов да се възправи срещу отново напиращата Русия.


Демонстрация на "Алтернатива за Германия" (AfD).

© Associated Press

Демонстрация на "Алтернатива за Германия" (AfD).


След анексирането на Крим през 2014 г. Меркел е най-последователния глас за наказания срещу Русия. Година по-късно тя гостоприемно отвори вратите на Германия пред милион бежанци и настоя и останалите страни от ЕС да направят същото, с което, според руските етнонационалисти, "разводнявала" европейската култура.


Освен това тя продължава да вярва в един обединен, интегриран Европейски съюз като бастион на либералните ценности и, най-малкото негласно, като


икономически вал срещу Русия.


Изглежда, че през 2017 г. Русия планира да причини на Меркел и съюзниците ѝ същото, което причини на Хилъри Клинтън и демократите в САЩ през 2016 г.


Та нали същата хакерска група, която проникна в компютрите на Демократическата партия, известна в интернет като Fancy Bear или Sofacy group, атакува и мрежата на германския парламент. Тя е обвинявана и за кражбата на документи от отделни депутати.


Всяко разкритие, че Русия се е намесвала в американските избори, е предизвестие за онова, което може да се очаква в германската изборна кампания, която и без това вече се очертава като


най-мръсната, най-безскрупулната и най-изтощителната в модерната германска история.


Но тези предизвестия, от друга страна, дават и преимущество на Германия. Знаем за руските технически способности и методи и, което е още по-важно, развиваме усет за това каква идеология мотивира действията им и как тя ще насочва атаките им.


Ангела Меркел ще бъде следващата цел на Русия

© Associated Press


В това отношение можем да почерпим ценни поуки от Студената война. Това, което Русия върши днес, е до голяма степен дигитална версия на онова, което ние, германците, преди 1989 г. наричахме "Zersetzung". Терминът е труден за превод, но може най-добре да бъде описан като политически еквивалент на явлението, при което се налива киселина върху органична материя: разтваряне и разпад.


Методите на Zersetzung имат за цел да поставят под съмнение основополагащите норми на западния либерален ред и неговите институции; да изопачат и, следователно,


да дискредитират целите на Европейския съюз,


НАТО и свободната пазарна икономика; да подкопаят доверието в свободата на медиите и в свободните избори.


Похватите на Zersetzung включват злонамереното очерняне на нечия репутация чрез разпространяване на лъжи и фалшиви новини, създаването на "сива зона" от съмнения, в която на фактите, на истината, е трудно да си пробият път.


Вече сме виждали всичко това по-рано в


тактиката на КГБ и на източногерманската ЩАЗИ:


психологическа война, разпространение на зловредни слухове, схеми за подкупване на политици, които след това да бъдат представени като престъпници.


Те го използваха както във вътрешен план - срещу дисиденти, и външно - срещу западните врагове. Путин и неговите бивши колеги от КГБ трябва обаче да знаят, че този път ние имаме по-добър усет за техните мръсни номера и за това как са адаптирали Zersetzung за ерата на интернет.


Не по-малко важно е да сме наясно с идеологията , която стои зад тези атаки. През септември моят вестник - "Ди Цайт", обедини усилията си с телевизия ZDF за разкриване на подробности относно високо усъвършенстваната дезинформационна кампания на Москва.


Успяхме да получим достъп до 10 000 електронни съобщения, които показват как идеолози, близки до администрацията на Путин, съветват проруското сепаратистко правителство в Източна Украйна.


Сред тези имейли имаше документ, който излага


"тематични опорни точки",


които обслужващите бунтовниците медии трябва да следват - ако е необходимо, чрез изопачаване на факти и фалшифициране на новини.


В тях се казва: "Днес Русия не е същата, както през деветдесетте години и работи непоколебимо за възстановяване на силата на Съветския съюз. Днес Русия е на равна нога със Запада. В ход е глобална дипломатическа война. Но Западът също страда от тази война и все още не е ясно кой ще победи."


Няма съмнение, че подобни настъпателни заповеди са дадени и на армиите от хакери, пратени да атакуват демократите в САЩ и които сега кроят атаки срещу Германия.


Съвсем ясно е кой ще загуби. Путин и безразсъдните му фалшификатори трябва да знаят, че единственото, което ще пожънат от тази лъжовност, е още едно изгубено поколение руснаци, които биха служили по-добре на страната си, ако им се даде възможност за честни и конструктивни интелектуални предизвикателства.


Правителство, което рисува вражески образ на външния свят, за да създаде усещане, че Русия отново е велика, е обречено на провал, както се е проваляло преди. /БТА/

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK