Литва, Латвия и Естония вече са северноевропейски, а не източноевропейски страни

Столицата на Латвия Рига в началото на ноември

© Георги Пауновски

Столицата на Латвия Рига в началото на ноемвриОрганизацията на обединените нации (ООН) е прекласифицирала Естония, Латвия и Литва като северни европейски страни, а не такива от Източна Европа. Така в списъка на северноевропейските държави вече са Дания, Естония, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Литва, Норвегия, Швеция и Обединеното кралство, съобщава информационният сайт Estonian world, цитиран от БГНЕС.


Според новата класификация страните от Източна Европа са Беларус, България, Чешката република, Унгария, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Украйна.


Латвийският евродепутат и бивш външен и министър на отбраната Артис Пабрикс похвали решението в "Туитър" с думите "Това е мястото, към което ние принадлежим".


Естонският депутат Марко Микелсон пък написа във "Фейсбук": "Това е логично и в географски, и в геополитически смисъл", добави той. По неговите думи тази прекласификация ще улесни и международни журналисти, когато те трябва да позиционират Естония географски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK