Обама: Подцених възможностите на Путин да се меси в демократичния процес

Обама: Подцених възможностите на Путин да се меси в демократичния процес

© Carlos Barria, ReutersИзбори 2022

"Подцених степента, в която дезинформацията, кибернападенията и т.н. могат да влияят на отворените ни общества и отворените ни системи, да се промъкнат в демократичните ни практики" - така президентът Барак Обама коментира доклада на разузнаването, че Русия се е намесила в изборния процес.


Държавният глава каза това в интервю за водещия на ABC Джордж Стефанополус.


"Не поисках този доклад само за да оспоря случилото се през последните няколко месеца, а за да се уверя, че сме наясно: Путин прави това в Европа от доста време, първо в бившите сателитни държави, където има много руски говорещи, но все повече и в западните демокрации.
Сред съюзниците ни в НАТО се задават избори, които трябва да следим внимателно. Очаквам нещо подобно да се случи и там."


Въпреки доказателствата, че Москва се е месила в изборите в полза на Тръмп, държавният глава заяви: "Важното е, че Доналд Тръмп ще положи клетва като 45-тия президент на САЩ. Не е задължително полезно да се опитваме да разплетем всички различни фактори, довели до това."


"Не бива да забравяме, че сме в един отбор. Владимир Путин не е на наша страна. Ако стигнем до момента, в който хората се чувстват по-свързани с неприятелски лидер, който намира САЩ и начина ни на живот за заплаха, ще имаме по-големи проблеми от кибернападенията", категоричен бе Обама.


"Проблемът според мен е, че имаме ясен пример как чужди държави могат да влияят върху политическия дебат в САЩ по начин, невъзможен преди 10, 20, 30 години – отчасти заради начина, по който се предават новините, отчасти защото много хора са скептични към големите медийни организации. Всичко е вярно и всичко е грешно. Нищо не е сигурно. Всичко може да бъде оспорено."


Обама: Подцених възможностите на Путин да се меси в демократичния процес

© Associated Press


За бъдещото управление на Тръмп


"Мисля, че той не се тревожи много за подробностите, за политиките", коментира Обама вероятното бъдещо поведение на наследника си Доналд Тръмп. "Това може да е както преимущество, така и слабост. Зависи как подходи той самият. Може да е ценно да погледне с нови очи. Но тогава ще трябва да знае какво не знае и да назначи хора, които имат опит, умения и знания, за да взимат правилни решения."


"Разговорите (с Доналд Тръмп) бяха искрени. Той беше отворен за нови предложения и основното, което се опитах да му предам, беше, че има разлика между кампанията и същинското управление. В момента, в който влезеш в този офис след клетвата си, трябва да осъзнаеш, че си начело на най-голямата организация на света. Не можеш да я ръководиш така, както би ръководил семейния си бизнес."


Той описа наследника си Тръмп като "пленителен и контактен" човек, на когото "не му липсва самоувереност". В отговор на забележката на Стефанополус, че тази им черта е обща, Обама отвърна: "Вероятно е необходимо условие за работата. Или поне трябва да си достатъчно луд, за да си мислиш, че можеш да се справиш."


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK