Русия води информационна война срещу Швеция, твърди известен институт

Около историята за мистериозна подводница в шведски води са били създадени няколко фалшиви новини от Русия, включително с твърдения, че тя е била германска.

© Reuters

Около историята за мистериозна подводница в шведски води са били създадени няколко фалшиви новини от Русия, включително с твърдения, че тя е била германска.Разпространяване на измислени новини, фалшиви документи и дезинформация - това са само част от средствата, които Русия използва в информационна война срещу Швеция, с която се опитва да повлияе върху общественото мнение в страната.


Основната цел е да не успяват усилията за постигане на обществена подкрепа по различни политики и в частност да се съхрани статуквото на неутралитет на Швеция и шведите да не одобрят евентуално влизане на скандинавската страна в НАТО.


Това е заключението в доклад на Института за международни отношения, най-авторитетната неправителствена институция по въпросите на външната политика в Швеция.
Споменатите изфабрикувани новини и фалшиви документи се промъкват в шведски медии, след което се поемат основно от шведската редакция на държавната руска медия Sputnik (тя съществува до пролетта на 20176г.) и се разпространяват по света. Авторите на доклака казват, че не могат да установят къде и как точно се създават тези измислици, но смятат, че те се вписват в стратегическите цели, които преследва Москва.


"Можем да установим какви са намерението, доминиращите наративи, характерно поведение и стратегическите цели в тесните връзки между публичната част от руската дипломация и активните мерки, предполагащи наличието на координирана кампания."Армии от тролове


В текста се казва още, че след 2014г. е започнало рязко увеличаване на "проактивните" действия на руски политици и дипломати във вътрешната политика на Швеция. В социалните мрежи цели армии от тролове нападат журналисти и изследователи, включително и като крадат профилите им в "Туитър". "Дезинформации за НАТО и за подозирано нахлуване на чуждестранни подводници се появиха в шведски медии и бяха подети от Sputnik, RT и други руски източници (...) и разпространени в световния информационен обмен. Съществуват примери за това как важни групи в Швеция, обект на атаки, включително политически елементи, неправителствени организации и вестници, който волю или неволю се превръщат в посредници за разпространяване на дезинформации."


Авторите казват, че във всяка страна от ЕС руснаите прилагат специфичен подход и че е трудно да се измери политическата ефективност на руските активни мероприятия. "Но независимо дали те са ефективни, незначителни или постигат обратен ефект, те поглъщат огромни ресурси и са емблематични за намерението на хората на най-високи политически постове (в Москва)."


Какво е правил Sputnik


В доклада се дава пример с това какво е правил Sputnik през 2015г. От общо 3963 публикации водещата тема със 705 статии е "Кризата на Запада". Следват текстове, които са класифицирани като "Позитивен образ на Русия" (643) и "Западната агресивност" (499), "Негативният имидж на страните в западната сфера на влияние" (424), "Западът е загнил" (309), "Симпатизиране и сътрудничество с Русия" (304), "Провали на западната политика" (112) и "Разделение в редиците на западния съюз" (72).


Най-любимите мишени в статиите на шведския Sputnik са САЩ (1018), ЕС (698) и НАТО (321), като Европеййският съюз системно е описван като организация, поела по пътя на своята гибел, затисната от гръцката дългова криза и вълната мигранти и ръководена от некомпетентна администрация, която е марионетка на САЩ.


Показателно е, че шведската редакция на Sputnik не се занимава с Швеция. На шведста тематика са посветени само 303 статии и повечето от тях са за мигрантите, докато повече публикации има за Германия (390), Франция (360) и дори за Финландия (332). За Украйна, която рязко е подменена като тема от Сирия, има почти 900 статии и в тях почти винаги се говори за фашизъм, корупция, авторитаризъм и войнственост.

Понякога фалшивата информация успява дори да достигне до това да бъде цитирана по време на дебати в парламента.


Премиерът Стефан Льофвен каза тази седмица, че не изключва опит на Русия да се опита да повлияе на парламентарните избори в Швеция, които би трябвало да се проведат догодина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK