Номинираният за държавен секретар на САЩ се разграничи от Тръмп по ключови въпроси

Номинираният за държавен секретар на САЩ се разграничи от Тръмп по ключови въпроси

© Jonathan Ernst, ReutersНоминираният за държавен секретар на САЩ изпълнителен директор на Exxon Mobil Рек Тилърсън изрази позиции, различни от тези на Доналд Тръмп, по време на деветчасово изслушване в Сената, съобщи агенция "Ройтерс".


Тилърсън заяви, че американските санкции срещу Русия трябва да останат в сила засега и че съюзниците от НАТО имат право да се тревожат от растящата агресия на Москва.


Темата за Кремъл доминира по-голямата част от дебата заради тревогите на сенаторите заради руската намеса в американските избори, анексацията на Крим през 2014 г. и участието в сирийската война.
От 21 сенатори 11 са републиканци. Марко Рубио, който бе съперник на Тръмп за номинацията на партията, коментира, че не е сигурен дали ще гласува "за" Тилърсън.


Русия


Топлите отношения на Exxon Mobil с Русия са основната пречка пред кандидатурата на Тилърсън.


Той заяви, че не би нарекъл президента Владимир Путин "военен престъпник" и хвърли вината за агресията на Кремъл в Крим върху "липсата на американско лидерство". Според него САЩ е трябвало да предприемат по-твърди действия, за да сдържат Москва.


По отношение на санкциите, Тилърсън заяви: "Бих оставил нещата както са сега, така че можем да кажем, че всички пътища са отворени". Той предложи "отворен и откровен" диалог с Москва, за да могат намеренията ѝ да бъдат по-добре разбрани.


"Разумно е да се предположи", че Путин е наясно с руската намеса в американските избори, каза Тилърсън. Той допълни, че не е обсъждал политиката спрямо Москва с Тръмп.


Ядрени оръжия


За разлика от Тръмп Тилърсън заяви, че не е приемливо съюзниците на САЩ да създават ядрени оръжия.


Изказването му бе по повод предишен коментар на избрания за президент, който бе казал, че няма против партньорски държави, сред които и Япония, да се сдобият с тях.


Транстихоокеанското търговско партньорство


Тръмп обеща, че ще отмени споразумението, сключено с 12 страни в района, в първия си ден като президент. Тилърсън обаче заяви, че не е против договора, макар той да не обслужва всички интереси на САЩ.


Споразумението с Иран


Ядрената сделка с Иран трябва да претърпи цялостна оценка, каза Тилърсън. Той не призова за оттегляне от споразумението, която бе сключено през 2015 г., и премахваше част от санкциите срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената програма. Тръмп се е изказвал противоречиво по темата и е заплашвал да се оттегли от споразумението.


Протестиращи срещу номинацията на Тилърсън.

© Kevin Lamarque, Reuters

Протестиращи срещу номинацията на Тилърсън.


Правата на човека


Бившият изпълнителен директор на Exxon Mobil избягваше въпросите за правата на човека и не пожела да критикува държави като Саудитска Арабия и Филипините с мотива, че първо трябва да се запознае с фактите.


Климатичните промени


"Заплахата от климатични промени съществува и последствията може да бъдат достатъчно сериозни, така че трябва да се предприемат действия", каза той, но избегна въпроса дали човешката дейност е причината за глобалното затопляне.


Тръмп е твърдял, че измененията в климата са измама, дело на китайците, и е заплашвал да напусне Парижкото споразумение за ограничаване на газовите емисии.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK