Три четвърти от руснаците харесват, че "светът се страхува от Русия"

Три четвърти от руснаците харесват, че "светът се страхува от Русия"

© ReutersЗначително мнозинство от руснаците смятат, че светът се бои от Русия и са уверени, че това е нещо добро. Това сочат данни от социологическо проучване на Фондация "Обществено мнение" (ФОМ), цитирани от агенция "Интерфакс".


От участвалите в анкетата 85% са заявили, че по света се боят от страната им. За 75% това е нещо хубаво.


В същото време 48% смятат, че по света се отнасят добре към Русия, но 42% са на противоположното мнение.
Солидните две трети (67%) преценяват, че влиянието на страната им през последните години расте. Най-голямата група (14%) свързват това с военната мощ, докато за 11% това е "правилната външна политика" и 7% отдават основна заслуга на президента Владимир Путин.


Над една трета (35%) виждат подобряване в отношението на света към Русия. За 31% е обратното, а 26% не виждат промяна.


Анкетираните имат и високо мнение за положението вътре в страната - 70% я смятат за свободна, 65% за развита, а 58% за богата.


Преди 3 години данните от същото допитване на ФОМ са били доста различни - 68% са смятали, че светът се бои от Русия, а 55%, че расте авторитетът на страната им.


По този повод в редакционен коментар деловият в."Ведомости" казва, че става дума за реализиране във външната и вътрешната политика на уличния принцип "страхуват се, значи ме уважават". Това отговаря и на типа национална гордост на повечето руснаци, допълва редакцията.


Журналистите припомнят допитване на "Левада център", според което намалява броят на руснаците, смятащи, че Русия има врагове, и илюстрират комбинацията от двете проучвания още в заглавието: "Победихме, врагът бяга".


"Сега вече всички разбраха колко силна е Русия и желаещите да ѝ навредят ще намалеят, а искащите да дружат с нея ще се увеличат. Не е ясно, обаче, как така ще се дружи при пълно отсъствие на доверие - последиците от такава победа по-скоро би трябвало да са подчинение или неутралитет (но такъв въпрос на анкетираните не е задаван)."


Три четвърти от руснаците харесват, че "светът се страхува от Русия"

© Associated Press


Политологът Николай Петров казва, че наистина през последните години в политическата класа и у гражданите на чужди държави се е увеличил страхът заради анексирането на Крим, силовата подкрепа за сепаратистите в Донбас, операцията в Сирия и кибератаките. По данни на Reuters/Ipsos в САЩ 82% от анкетираните смятат Русия за заплаха, а допитване на YouGov показа, че 59% от американците смятат руската военна заплаха за сериозна. Няма данни, обаче, колко от тях се страхуват от Русия.


Алексей Левинсон от "Левада център" коментира, че удовлетвореността на руснаците, че "светът се страхува от нас" може да компенсира неуредици в други сфери на живота им. Това отразява архаизацията на общественото съзнание, в което величието на държавата се определя от размера на територията и военната ѝ мощ, а останалите критерии за величие стават второстепенни, обяснява той.


"Хората отново са уверени, че "Червената армия е най-силна от всички", а новите външнополитически акции като анексирането на Крим и сирийската операция ще останат ненаказани от световната общност. Лошото е, че подобни настроения съвпадат с начина на мислене на руските политици, които са уверени, че възстановяват престижа на велика държава и ролята ѝ на световната сцена, но не се замислят за икономическите и политическите последици от евентуално противопоставяне", казва още Николай Петров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK