България не предоставя добри условия за мигрантите, твърди белгийски съд

България не предоставя добри условия за мигрантите, твърди белгийски съд

© Георги КожухаровУсловията за прием на мигранти в България не са задоволителни. Това се посочва в три отделни решения на съдия от Съдебния съвет за чужденците в Белгия, съобщава БТА.


Местните медии уточняват, че подобно становище създава прецедент в политиката на Европейския съюз (ЕС) в областта на убежището. Според правилата на ЕС молбите на мигрантите за предоставянето на бежански статут трябва да бъдат разглеждани от държавата, от която те са влезли в съюза.


Белгийският съдебен съвет се е произнесъл по три отделни случая на непълнолетни и непридружени афганистанци, влезли в Европейския съюз през България. Тримата мигранти са подали молби за закрила в нашата страна. Българските власти са снели пръстовите им отпечатъци, както предвиждат процедурите.
Според белгийската инстанция обаче афганистанските младежи не могат да очакват, че молбите им ще бъдат разгледани справедливо у нас. Според решението на белгийските съдебни власти тримата мигранти "в никакъв случай" не трябва да бъдат връщани в България, въпреки че страната е изразила пълна готовност да ги приеме обратно. Медиите определят случая като "странен прецедент", особено защото тримата афганистанци не попадат в описанието за "уязвими", а са здрави младежи.


През 2014 г. белгийският държавен секретар по убежището и миграцията реши временно да не бъдат връщани бежанци към България заради лошите условия в приемните центрове. Решението тогава бе свързано с призива на Върховния комисариат за бежанците към ООН евросъюзът да не прилага към България регламент, според който бежанците да бъдат връщани в страната, от която са влезли в Европа.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK