Институтът на ген. Решетников се хвърли да брани Радев от "соросоиди и Америка за България"

От 4 януари с указ на президента Владимир Путин на мястото на Решетников за директор на РИСИ е назначен Михаил Фрадков, който доскоро ръководеше руското разузнаване.

© Wikimedia Commoms

От 4 януари с указ на президента Владимир Путин на мястото на Решетников за директор на РИСИ е назначен Михаил Фрадков, който доскоро ръководеше руското разузнаване.Служител на особено активният в България през последните месеци Руски институт за стратегически изследвания (РИСИ) отправи в характерен стил остри нападки срещу критиците на новия български президент Румен Радев в деня, в който той положи клетва като нов държавен глава.


До 4 януари РИСИ се ръководеше от бившия генерал от КГБ Леонид Решетников, който е имал срещи с ръководството на БСП във връзка с подкрепената от партията кандидатура на Радев. От две седмици институтът се ръководи от Михаел Фрадков, бившият ръководител на външното разузнаване на Русия (2007 - 2016). Предложението да заеме поста дойде през ноември лично от президента Владимир Путин.


В публикация в държавната информационна агенция РИА "Новости" Игорь Пшеничников внушава, че в събота - ден преди встъпването му в длъжност - предстоят "демонстрации с цел дестабилизиране на обстановката в страната в полза на определени партии". На тях щели да се издигат лозунги срещу Радев и Русия.
Близкият до българското Движение "Русофили" съветник на Фрадков се позовава на "неофициални данни" и "информация, появила се в българския интернет".


Пшеничников не оставя читателите да се чудят кой може да е евентуалният организатор - "неправителствени организации, финансирани от чужбина и в частност от САЩ". Той подхвърля, че те били получили инструкции за организиране на масови безредици с плащане на пари, но самият казва, че "и досега не е известно кои ще са тези организации".


От сайта на водещата руска новинарска агенция авторът на "Кой подготвя "майдан в България" директно преминава към "Америка за България", цитира статия от сайта "Гласове" и заключава че, "понятно е, че зад тази фондация стоят същите американски кръгове, които подкрепяха "майдана" в Киев през 2014 г.


Друг "авторитетен" български източник, на който се позовава Пшеничников, е порталът "Блиц". Авторът щедро цитира негов текст, обвиняващ Джордж Сорос, че финансирал неправителствени организации, които са "гнезда на оси" и "заплаха за националната сигурност".


В статията се изреждат всички проруски изказвания на Радев - за анексирането на Крим, за нуждата да се отменят санкциите на ЕС и за надеждите Доналд Тръмп да нормализира отношенията с Москва. По повод президента Росен Плевнелиев авторът казва, че "като своя вашингтонски покровител той заяви, че Русия била финансирала антиевропейски партии и медии в България и други страни от Европа, стремейки се отвътре да взриви ЕС".


"Победата на Радев свидетелства, че българите са за сближаване с Русия. Братското отношение на българския народ към Русия съвършено не съвпада с русофобския курс на отиващата си власт", смята Пшеничников.


Текстът му завършва с обвързване на патриотизма на българите с русофилството. Като казва, че "от младите българи е прогонен българският дух", той твърди, че ако възрастните българи излязат на демонстрация, тя по-скоро ще е за подкрепа на Радев и дружбата с Русия. "Макар че и младите българи не са безвъзвратно изгубени за своята страна", пише авторът.


Какво означава смяната на директора на РИСИ


РИСИ е федерален институт, финансиран от държавния бюджет на Русия, и изпращането на Фрадков да го ръководи се коментира като част от ротацията по върховете, които Путин извършва от август миналата година насам. Според Владимир Шаповалов, зам.-директор на Института по история и политика към Московския педагогически държавен университет, разместванията подреждат нова конфигурация на властовия елит и нов политически екип за следващия политически цикъл.


РИСИ се занимава основно с изучаване и прогнозиране на политически и социално-икономически процеси на регионално и глобално ниво с цел да подпомага националната сигурност и стратегическа стабилност, разказва Шаповалов. Опитът на Фрадков само ще подсили аналитичния капацитет на института като водещ център в сферата на националната сигурност, допълва той.


Когато изпрати бившия разузнавач в РИСИ, президентът Путин го назначи и за председател на управителния съвет на концерна "Алмаз Антей" - водещият руски център на военнопромишления комплекс за конструиране и производство на ракетни и зенитни комплекси. "Специално благодаря за това (назначаването в РИСИ - бел.ред.), това е много интересно предложение. Получава се пакет - стратегически изследвания и военнопромишлена проблематика", коментира тогава доскорошният директор на СВР.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK