Почти никой не стои между Тръмп и бутона за ядрена атака

Металният куфар в кожена обвивка, който съдържа кодове, инструкции и комуникационен център за ядрен удар, винаги съпровожда президента при пътуванията му.

© Associated Press

Металният куфар в кожена обвивка, който съдържа кодове, инструкции и комуникационен център за ядрен удар, винаги съпровожда президента при пътуванията му.



"Представете си този човек в Овалния кабинет по време на истинска криза. На човек, когото можеш да ядосаш със съобщение в "Туитър", не бива да поверяваш ядрени оръжия."


Това заяви Хилъри Клинтън по време на конгреса на партията през лятото. По-късно същото е заявявал за Доналд Тръмп и президентът Барак Обама.


От петък след може би най-ксенофобската и националистическа реч на нов президент в историята на страната Тръмп е 45-ят държавен глава на САЩ, главнокомандващ и с право да започне ядрена атака без реално някой да може да спре подобно драматично решение.




Това е власт, с която разполага всеки президент от Хари Труман насам. Същото щеше да е положението и ако президент бе станала Клинтън.


В момента, в който се появи информация, че САЩ вероятно са обект на ядрено нападение, президентът разполага с броени минути да прецени дали заплахата е реална и да реши дали да изстреля някоя или всичките ядрени бойни глави с обща мощност 17 000 пъти по-голяма от тази на бомбата, пусната в Хирошима.


Ханс Кристенсен, директор на Nuclear Information Project в неправителствената организация Федерация на американските учени, коментира, че главнокомандващият може да нареди изпреварващ ядрен удар и когато САЩ не са реално атакувани.


"Няма кой да наложи вето, след като президентът е издал заповед. Той и единствено той притежава властта да нареди употреба на ядрено оръжие", казва Франклин Милър, който 31 години е заемал постове в администрацията на Белия дом и Пентагона.


Може ли да се забави ядрен удар


Подробностите за структурата и как функционира командната верига за американския ядрен арсенал се държат в тайна. Затова и никой официално не отговаря на запитванията на журналисти може ли някой да спре президентска заповед. Историци казват, че е имало поне два случая - и двата свръзани с Ричард Никсън - когато служители са опитвали да забавят или предотвратят президентска заповед.


Първият е през 1969г., когато той нарежда ядрените сили да се поставят в повишена бойна готовност, за да си помислят в Москва, че може да последват ядрени удари в Северен Виетнам. Тогава министърът на отбраната Мервин Лаярд започва да се оправдава с маневри, заради които заповедта не може веднага да се изпълни, надявайки се, че президентът ще размисли междувременно.


Вторият случай е в края на управлението на Никсън, когато той почти непрекъснато пие и изпада в параноични състояния. През 1974г. министърът на отбраната Джеймс Шлезинджър инструктира военните да пренасочат всякакви президентски заповеди за незабавни действия, особено на ядрените сили, към него или към държавния секретар Хенри Киниджър. Инструкцията е абсолютно незаконна, но никой не я оспорва и тогава се е смятала за нещо разумно.


Адютантите, носещи куфарчето, се много внимателно подбрани и проверявани, включително за психическото им състояние.

© Associated Press

Адютантите, носещи куфарчето, се много внимателно подбрани и проверявани, включително за психическото им състояние.


Изключителната власт на президента в този процес противоречи на Конституцията, според която единствено парламентът може да обявява война. Но Конгресът просто няма кога да се събере за такова решение, когато ракети, изстреляни от подводница, достигат Вашингтон за не повече от 12 минути, на междуконтинентални ракети са нужни до 30 минути, а на стратегически бомбардировачи - няколко часа.


Филми и книги са наложили представата, че президентът разполага с бутон, който може да натисне и да изстреля ракетите. В действителност става дума за сложна система от правила и оборудване, включително процедури за потвърждение, че получената заповед наистина идва от главнокомандващия. Това важи и за куфара, известен като nuclear footbal, който специален адютант на президента носи непрекъснато, когато той пътува. В него има инструкции, комуникационни устройства и кодове за потвърждаване на автентичността на заповедта.


Най-сложната ситуация е, когато се получи съобщение за непосредствено предстояща или започнала вражеска атака, защото това вече се е случвало заради техническа грешка. За броени минути президентът трябва да избере между три варианта - да направи "предупредителен изстрел", да заповяда нападение или да рискува да не действа на базата на несигурна или фалшива информация, да изчака, но и евентуално да понесе последиците от първи ядрен удар.


Много сложна правна хипотеза е какво би се случило, ако няма предизвикана нужда от ядрен удар в мирно време и въпреки това президентът нареди такъв. Скот Сейгън от Станфордския университет казва, че е възможно министърът на отбраната да откаже да изпълни заповедта и да опита да обяви, че президентът не е в състояние да издава подобно нареждане. Това ще предизвика конституционна криза, но е по-добре, отколкото сляпо да се следва командната верига.


Какво мисли Тръмп за ядрения арсенал


Засега се знае много малко за това какво мисли Тръмп за ядрените оръжия. В няколко интервюта той е казвал, че командната система и контролът над тях са толкова остарели, че на някои места все още се използват дискети. Новият президент е завявал също, че ядрените оръжия са един от най-големите проблеми пред света и че би искал да преговаря с Русия за намаляването им.


Но Тръмп не е говорил при какви обстоятелства би използвал ядрено оръжие и не е декларирал, че няма да ги използва първи. През март той коментира, че би нанесъл изпреварващ удар "само като абсолютно последна стъпка". В същото интервю за MSNBC Тръмп каза: "Някой от "Ислямска държава" ни напада и няма да отвърнете с ядрен удар? Никога не бих изтеглил тази карта от масата".


Хора, които са обсъждали с него ядрената стратегия на САЩ (предимно в контекста на сделката за ядрената програма на Иран), казват, че той никога не е изявявал желание да употреби американския арсенал. Но новият президент е показал също непознаване на историята на функионирането на ядреното оръжие като сила за въздържане на врага под заплаха от тоталното му унищожение.


Тръмп е казвал, че като много добър в бизнес преговорите би искал да преговаря с Москва за ядрените оръжия. Но разговаряли с него посочват, че изглежда той се интересува дали в такива преговори би могъл да използва като коз заплахата от употреба на американския арсенал. И ако руснаците имат десетилетия опит в тази сложна материя и едва ли биха се поддали на натиск, то не е ясно как биха реагирали нови ядрени държави като Пакистан или Северна Корея.


Хилъри Клинтън, която винаги се е представяла като много квалифициран претендент, е заемала по-агресивна позиция от Тръмп - когато през 2007г. се бореше за номинацията на Демократическата партия тя не изключи употребата на ядрено оръжие срещу терористи, но след това много внимателно подбира думите си по тази тема.


През август анкета на Fox News показа, че 56% я смятат за по-способна от Тръмп да взима подобни решения и Клинтън казваше, че президентът на САЩ не трябва да отговаря на хипотетични въпроси за употребата на ядрено оръжие нито да прави категорични изявления за или против използването му.


  Всичко, което трябва да знаете за:

  Ключови думи към статията:

  Коментари (361)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 960 Весело

   В ръцете на Хилъри щеше да е най-сигурно, нали така е според либералните ценности?

   Излагация след излагация са тези статии!

  2. 2 Профил на foxa5
   foxa5
   Рейтинг: 541 Неутрално
  3. 3 Профил на lustmord
   lustmord
   Рейтинг: 323 Неутрално

   Оффф - Дневник - преигравате вече - давйте бързо да строим бункери и да се крием а след 50г ще пратим разузнавачи да видят какво е останало от планетата.

  4. 4 Профил на Големи яйца:)
   Големи яйца:)
   Рейтинг: 889 Весело

   "Ксенофобска" и "националистическа" реч?
   На някои май започва да му лепне релето...

  5. 5 Профил на neut
   neut
   Рейтинг: 491 Неутрално

   Системата е сигурна, останалото са спекулации.

   In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  6. 6 Профил на zidane
   zidane
   Рейтинг: 694 Неутрално

   а кой стои между путин и неговото бутонче?

  7. 7 Профил на 442
   442
   Рейтинг: 1162 Неутрално

   А между ядрения арсенал на Русия и Путин кой стои !!!

  8. 8 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 960 Неутрално

   [quote#5:"neut"]останалото са спекулации. [/quote]

   На няколко медии, мощно препечатвани у нас. За сметка на други източници САЩ.

  9. 9 Профил на Зарзават
   Зарзават
   Рейтинг: 328 Неутрално

   Боже Боже, безумиците продължават.....

   Тръмп има 5 деца и 10тина внука - милиардер със стахотен живот и страхотни имоти из САЩ и Европа, за какво му е да започва ядрена война и да затрие света!?

   Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
  10. 10 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 3926 Неутрално

   Текстът на статията противоречи на заглавието, но това не е нещо ново. Може би освен за Никсън би било добре да се споменат случаи като оставената в компютъра тренировъчна програма, поради която едва не са изстреляни ракетите от американска страна, или хладнокръвието на Съветския офицер в бункера, който не е докладвал "нагоре" и задействал протокола когато радарите приемат ято птици за американска ядрена атака?
   Както и да е, опасността от ядрените оръжия е винаги налице.

  11. 11 Профил на Костадин Иванов
   Костадин Иванов
   Рейтинг: 3275 Любопитно

   Нищо не е било по-различно два дена по-рано. Сега обаче се опитват да ни шашкат, че Тръмп е ку-ку и ще взриви света.
   Ядреният куфар беше и до впиянчения Елцин, нищо не се случи.
   А, като сте толкоз информирани, знаете ли как се контролират ядрените сили на Пакистан?

   Еретик
  12. 12 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 960 Весело

   Очаквам пилотните епизоди на Battlestar Galactica да се използват, за да олицетворят заплахата Тръмп.

  13. 13 Профил на nenad
   nenad
   Рейтинг: 434 Весело

   Почти никой не стои между Тръмп и бутона за ядрена атака
   ---------------------------------------------

   А между Обама и бутона каква навалица имашееее...

  14. 14 Профил на zhivko6461
   zhivko6461
   Рейтинг: 679 Неутрално

   А кой стоеше между Обама (Буш, Клинтън, ...; Елцин, Горбачов, черненко, Андропов, Брежнев, ... ) бутончетата?

  15. 15 Профил на Сатана Ликующий
   Сатана Ликующий
   Рейтинг: 850 Неутрално

   Между Тръмп и силозите за изстрелване лежат комуникационните средства и служителите на Пентагона в защитени бункери. Те могат както да отрежат куфарчето от комуникационната среда, така и да изстрелят сами ракетите по заповед на някой министър, ако президентът е убит при ядрен удар.

   Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  16. 16 Профил на Chivalry
   Chivalry
   Рейтинг: 221 Весело

   "президенто носи непрекъснато"

   А па, он ли бил, бе?!

   Новият шрифт на "Дневник" е бижу.
  17. 17 Профил на Приказки под шипковия храст
   Приказки под шипковия храст
   Рейтинг: 274 Неутрално

   Изтрещяхте бе! Не съм чел статията, заглавието стига.

  18. 18 Профил на vlado1978
   vlado1978
   Рейтинг: 503 Неутрално

   Бе то бива преиграване, ама чак пък толкова. Три фермана статия, без никаква причина за нея. Хилари писала нещо си в туитър и заради това се изля тон мастило. Пък и точно Хилари да го казва това, известна с "да му пратим дрон" ... Ама само и само да се атакува някой, се мислят всевъзможни глупости.

  19. 19 Профил на mitko11
   mitko11
   Рейтинг: 2015 Весело

   Днежник, ако искате да ви вземаме на сериозно, публикувайте такива статии с апокалиптичен сценрий поне за Северна Корея......

   "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
  20. 20 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5670 Неутрално

   Вече не може да се мисли с хипотези. Тръмп е президент. Контролът е предаден на него. Отсега нататък да му мислят другите... Америка ще мисли след 4 години...

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на baxter
   baxter
   Рейтинг: 648 Неутрално

   Е и? Аз по скоро бих се страхувала ядрените оръжия да са под контрол на едно не съвсем уравновесено бабе, с напреднала деменция. Но, явно някои хора искат да подпишат гаргите. И колкото повече гърмят, толкова повече нараства силата на Тръмп. Жалката истерия продължава. Вече Тръмп е Президент, ама наистина.

  22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
   Рейтинг: 2681 Неутрално

   [quote#11:"Костадин Иванов"]А, като сте толкоз информирани, знаете ли как се контролират ядрените сили на Пакистан? [/quote]
   Според експерти 90% теоретичните възможности за ядрена война започват от Пакистан-Индия останалите 9,9% са от Израел!

   Libertarianism is just anarchy for rich people
  23. 23 Профил на pet_fire
   pet_fire
   Рейтинг: 4988 Неутрално

   Замесиха и "ядреното копче". Все пак Тръмп е преспал един ден като президент.

  24. 24 Профил на manu_chao
   manu_chao
   Рейтинг: 541 Неутрално

   Лудата бабка запали сума ти войни, само куфарчето й трябваше, та да се превърне в "атомната вещица"....

  25. 25
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  26. 26 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 960 Весело

   Ядреното копче е в опасност, защото е в ръцете на Мелания, която вчера за малко да е чисто гола на клетвата понеже всички дизайнери (освен някакъв си там Ралф Лорън - фуражка, мурзилка и агент на Путин) й отказаха рокля и тя бясна и обидена ще цъка де що бутон й попадне.

  27. 27 Профил на basilicum
   basilicum
   Рейтинг: 823 Неутрално

   не го оставиха намира чичо Тръмп! до вчера им беше черен, щото иска да няма напрежение между САЩ и Русия, сега пък щял да натиска ядреното копче ... срещу кого? ИДИЛ ли?

  28. 28 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#9] от "Зарзават":

   ХИТЛЕР например е имал също прекрасно семейство и деца.

   Семействата на подобни психични его центрици и самозванци-маниаци, поставени да бъдат кукли на конци, за изпълнение на определени стратегии, са първостепени заложници, изцяло и всичките до един, независимо дали го съзнават или не!

  29. 29 Профил на tigervi
   tigervi
   Рейтинг: 648 Неутрално

   "никой не стои между Тръмп и бутона за ядрена атака"

   Натискането на американския ядрен бутон е право и задължение на американския президент. А тъй като в момента името на президента е Тръмп, няма какво излишно да се спекулира. Лично аз смятам, че Хилъри е много по-агресивна и използването на военна сила, ако бе избрана за президент, по вероятно, включително ядрени оръжие. Смятам, че опитът да се представи Тръмп за неуравновесен чичко обичащ да натиска червени копчета за жалък.

   Eddie lives... somewhere in time!
  30. 30 Профил на Дундурук
   Дундурук
   Рейтинг: 391 Неутрално

   Бай Тръмп, натискай го копчето още сега и да се свършва! Да освободим Майката Земя от тая человеческа паплач!

  31. 31 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#27] от "basilicum":

   ЧИЧА ТИ ТРЪМП има основни стратегически задачи, които са обсъждани в тесни кръгове и е питан дали би се съгласил, на което той е казал - Да!

  32. 32 Профил на tigervi
   tigervi
   Рейтинг: 648 Неутрално

   [quote#28:"convince"]ХИТЛЕР например е имал също прекрасно семейство и деца[/quote]

   Не лъжи, а!

   Eddie lives... somewhere in time!
  33. 33 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 960 Весело

   До коментар [#30] от "Дундурук":

   Everyone is cylon

  34. 34 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 960 Весело

   До коментар [#6] от "zidane":

   Захарова ъф корС

  35. 35 Профил на Ivan_
   Ivan_
   Рейтинг: 480 Неутрално

   Аз пък си мисля, че американците трябва да се притесняват повече, че ако не дай си боже се наложи, Тръмп може да не покаже необходимата решителност и да "натисне" копчето.
   В бизнеса няма подобен аналог и като бизнесмен проблема с Тръмп по скоро би бил в тази насока.

   Модератора е неадекватен!
  36. 36 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#29] от "tigervi":

   Не е точно така. И Хилари, би била, ако би станала, а и преди това Обама, са със съгласувани общи генерални политики, колкото и това да изглежда не вероятно и различно.

  37. 37 Профил на Приказки под шипковия храст
   Приказки под шипковия храст
   Рейтинг: 274 Весело

   [quote#28:"convince"]ХИТЛЕР например е имал също прекрасно семейство и деца. [/quote]
   Я разкажи малко повече?

  38. 38
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  39. 39 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#32] от "tigervi":

   Що я попрочети, а!

   Тук се обсъжда дали чича Тръмпът, би могъл, а не дали е възможно, щото се знае, че е напълно възможно!

  40. 40 Профил на Сатана Ликующий
   Сатана Ликующий
   Рейтинг: 850 Неутрално

   [quote#28:"convince"]ХИТЛЕР например е имал също прекрасно семейство и деца. [/quote]

   Хитлер не е имал семейство и деца. Сключва брак с Ева Браун малко преди и двамата да се самоубият. Бил е природно интелигентен и отличник в гимназията, но друго образование няма. Не го приемат в Художественното Училише за художник.

   Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  41. 41 Профил на Bulgerman
   Bulgerman
   Рейтинг: 541 Весело

   Тази статия си има автор и тпй не е "Дневник". Цитирайте произхода, щото олеквате така.

   Нашият свят не е толкова луд да се самоунищожи. За разлика от други, май. Все пак ядрения джойстик беше дъшго в Мониа Люински и свурши само Клинтън. Не всички.

   XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
  42. 42 Профил на Paolo Di Canio
   Paolo Di Canio
   Рейтинг: 960 Весело

   До коментар [#13] от "nenad":

   Имаше - на Путин хакерите

  43. 43
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  44. 44 Профил на Български патриот
   Български патриот
   Рейтинг: 720 Неутрално

   Поредната безумна статия в Дневник. Продължавайте така! Няма по-добра пропаганда за Тръмп от негативизма, които се излива върху него от грантовите либерални парцали.

   Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
  45. 45 Профил на Сатана Ликующий
   Сатана Ликующий
   Рейтинг: 850 Неутрално

   Според мен някои от пиене на Боярешник получиха симптоми на Делириум Тременс - халюцинации от злоупотреба на алкохол!

   Само простите хора си мислят, че има прости неща!
  46. 46 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#37] от "Приказки под шипковия храст":

   Ами легендата е за труповете край берлинския бункер на 3-те му деца и прекрасната Ева Браун са запалени, редом с неговия прострелян в главата, след като предварително са погълнали отрова, като обикновена доза витамини преди лягане.

  47. 47 Профил на Рим
   Рим
   Рейтинг: 2400 Весело

   [quote#6:"zidane"]а кой стои между путин и неговото бутонче? [/quote]

   Няма ядрена държава в света, която да е делегирала 100 процентови права на един човек, да използва ядрено оръжие! Дори комунистите от Северна Корея спазват това желязно правило! За да се използва ядрено оръжие, трябва да има разрешение минимум от три до пет упълномощени лица и то едновременно!

   ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
  48. 48 Профил на vlado1978
   vlado1978
   Рейтинг: 503 Неутрално

   До коментар [#28] от "convince":

   Самото сравнение между Хитлер и Тръмп е неуместно, но пък използването на откровени лъжи, за да се защити това е доста .... да кажем неетично

  49. 49 Профил на stoedin
   stoedin
   Рейтинг: 456 Неутрално

   До коментар [#28] от "convince":

   Официално Хитлер няма деца. Извънбрачни и непризнати може и да е имал. Брака му с Ева Браун е непосредствено преди да се самоубие.

   Демократ за силна България
  50. 50
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  51. 51 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#49] от "stoedin":

   Тъй е в подробности, но де факто се грижат за 3 деца, които са осиновени, според закона или не.
   Едно момиче на около 11 и две момчета едното на 5 другото на 7.

  52. 52 Профил на tigervi
   tigervi
   Рейтинг: 648 Неутрално

   [quote#46:"convince"]руповете край берлинския бункер на 3-те му деца [/quote]

   Децата са повече, но са на Гьобелс. Прочети поне уикито, не знаеш елементарни неща.

   Eddie lives... somewhere in time!
  53. 53 Профил на stoedin
   stoedin
   Рейтинг: 456 Неутрално

   До коментар [#46] от "convince":

   Бъркаш. Гьобелс има много деца които убива заедно със съпругата си. Хитлер се е държал бащински с децата на Гьобелс, но не е искал да има брак и потомство.

   Демократ за силна България
  54. 54 Профил на Chubachubs
   Chubachubs
   Рейтинг: 619 Неутрално

   Фондация Америка за България от Демократи ли се финансира, че са пуснали около 5 млн лв. грантове на Икономедия (това според в. 24 часа), а истеричните статии по адрес на Доналд Тръмп не спират.

   Просто от любопитство питам.

  55. 55 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#49] от "stoedin":

   Разбира се, че е, но Нацията никога не е била свидетел на подобно говорене, преди инагурацията, че и след нея.
   Де факто проблема тук у нас и в СССРОССИЯ е свързан както намекнах с "путотръмпоидите", които трудно се ориентират в ситуацията.

  56. 56 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
   свети георги груп от последните дни на герп
   Рейтинг: 434 Весело

   да натиска,немам против)

  57. 57 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
   свети георги груп от последните дни на герп
   Рейтинг: 434 Весело

   До коментар [#2] от "foxa5":

   вият линейки))

  58. 58 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#52]

   Това е без значение.

  59. 59 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#52] от "tigervi":

   Вместо да отклоняваш въпроса признай, дали си путотръмпоид или не си?
   Защото предстои преориентиране!

  60. 60 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
   свети георги груп от последните дни на герп
   Рейтинг: 434 Весело

   на съвестта на килъри клинтън лежат милиони убити чиято съдба можеше да е друга ако "демокрацията" им беше "демокрация"

  61. 61 Профил на s1lv3r
   s1lv3r
   Рейтинг: 534 Неутрално

   Отварям дневник и чета: Бла блаблааа Тръмп... Бла блабла бла Тръмп... Хайде спрете да квичите.... Ясно е, че другият лагер ви плаща заплатите ама хайде малко по-сериозно.... Медия ли сте или платена платформа за жълтини...

  62. 62 Профил на skara
   skara
   Рейтинг: 1233 Любопитно

   [quote#28:"convince"]ХИТЛЕР например е имал също прекрасно семейство и деца. [/quote]
   Кога Хитлер е имал деца?
   Сигурно са играли в детската градина със тези на Ленин?

   Прави каквото трябва, да става каквото ще.
  63. 63 Профил на US Россия
   US Россия
   Рейтинг: 221 Весело

   От сайта на Белия дом изчезнала страницата с правата на гейовете
   А Тръмп няма да се самоунищожи, та либералите да престанат да плачат на чужди гробища

   ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
  64. 64 Профил на paolo51
   paolo51
   Рейтинг: 488 Неутрално

   А бе форумни т...ци, като не Ви харесва Дневник какво правите във форума? Анализира се хипотеза която колкото и зловеща да е, е потенционално възможна. Какво значение има, че при пиангура Елцин нищо не било станало!? Света напоследък стана толкова непредсказуемо рисков, че е повече от необходима да има приемлива сигурност при ядрените оръжия и да се изключат всякакви рискове от некомпетентна или недай боже налудничава намеса, и от такива като новия америакански президент, който освен липсата на политически опит няма и никакъв във военно отношение. Просто ми писна от българските путинофили, които подобно на времето от пакта Молотов-Рибентроп по време на ВСВ, като папагали повтарят кремълските опорни точки за новия добър американски президент. Искренно ще се забавлявам когато тези очаквания не се сбъднат и какви ще ги дъвчат тогава. Защото такава хипотеза хич не трябва да се изключва особено след заявлението на популиста, че ще защитава изключителните американски интереси. Е да видим как това ще се съчетае със съвместните руски интереси.

  65. 65 Профил на US Россия
   US Россия
   Рейтинг: 221 Весело

   До коментар [#62] от "skara":

   И доколкото е известно, хитлерчо се е оженил няколко минути/часа преди да се самоубие.

   ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
  66. 66 Профил на Рим
   Рим
   Рейтинг: 2400 Любопитно

   [quote#64:"paolo51"]А бе форумни т...ци, като не Ви харесва Дневник какво правите във форума?[/quote]


   Често им задавам този елементарен въпрос, но като отговор получавам само мучене!

   ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
  67. 67 Профил на US Россия
   US Россия
   Рейтинг: 221 Весело

   До коментар [#64] от "paolo51":

   Вися в дира, но от време на време идвам и тук.
   Защото чакам времето, когато децата на Прокопиев ще запеят песента на консерваторите, обратно на баща си и чичо си, разградския шеф на ДС.

   ЩОМ МРАЗИШ, ЗНАЧИ ВЕЧЕ СИ ПОБЕДЕН!
  68. 68 Профил на КраСивият Кардинал
   КраСивият Кардинал
   Рейтинг: 221 Весело

   Клети либерасти, спрете се вече с антиТръмп пропагандата!!! Щом някой се плюе толкова много, значи е читав.

  69. 69 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#60] от "миглен локумев":

   Локумов,
   пак си прекалил снощи и изпускаш частицата за бъдеще възможно време, би било, може би или ще, по избор.
   Щото г-жа Клинтън не е избрана, въпреки 3-те милиона гласа в повече, гласували за нея. Горе долу Българията, като цяло, не може събра толкова, за когото и каквото било.

  70. 70 Профил на skara
   skara
   Рейтинг: 1233 Любопитно

   [quote#66:"Rim"]А бе форумни т...ци, като не Ви харесва Дневник какво правите във форума?- цитат на коментар #64 от “paolo51”
   Често им задавам този елементарен въпрос, но като отговор получавам само мучене! [/quote]
   Нещата не са толкова прости, колкото се стремите да ги изкарате!
   И нима искаш да ни отнемеш правото да критикуваме очевидни залитания на хххххх (не знам кой командва парада ) по определени теми?
   Не са само за Тръмп!

   Прави каквото трябва, да става каквото ще.
  71. 71 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 381 Неутрално

   "Новият президент е завявал също, че ядрените оръжия са един от най-големите проблеми пред света и че би искал да преговаря с Русия за намаляването им."
   Това е истината, а сега се опитват да му вменяват някакви милитаристични цели, за които нямаме никакви доказателства. Важното е да се плюе по новия президент, като че ли с това може да се помогне на Клинтънката да коригира вота на народа. Резето падна и пътят и към властта е затворен завинаги.

  72. 72 Профил на skara
   skara
   Рейтинг: 1233 Весело

   Айде да започва парада на ЛТБТ - тогава ще има яка веселба

   Прави каквото трябва, да става каквото ще.
  73. 73
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  74. 74 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#64] от "paolo51":

   Виж ся, стратегията на Тръмп е да бъде приятел на Путин против чичко Си Дзи Пин.
   Тъй е то тя, ама трудно се асимилира!
   Та от там и реалните страхове, щото Балканите и България са изостаени пак на произвола и ако стане сакатлък и Радев не мой ни спаси.

  75. 75 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
   свети георги груп от последните дни на герп
   Рейтинг: 434 Весело

   До коментар [#69] от "convince":

   имах предвид времето и като държавен секретар

  76. 76 Профил на Григор Лилов
   Григор Лилов
   Рейтинг: 914 Неутрално

   Новата руска военна доктрина (приета 2010) предвижда и първо използване на ядрени оръжия при въоръжен конфликт - например чл. 22.
   Не съм забелязал досега "Дневник" да е посветил статия по този проблем.

  77. 77 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
   свети георги груп от последните дни на герп
   Рейтинг: 434 Весело

   До коментар [#46] от "convince":

   да не бъркаш с гьобелс?))

  78. 78 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#75] от "миглен локумев":

   Е какво толко е направила, само дето падна по стълбите на Белия дом та си пукна веждата...

  79. 79 Профил на kapitalcho
   kapitalcho
   Рейтинг: 501 Неутрално

   Ако беше в ръцете на Килари,щеше да бъде най добре-такова избобване щеше да има.

  80. 80 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#76] от "Григор Лилов":

   А Китай, какво смята Китай и неговата комунистическа управляваща върхушка?
   Кой държи там куфара?

  81. 81 Профил на Geoimg
   Geoimg
   Рейтинг: 703 Разстроено

   [quote#0:"Статията"]след може би най-ксенофобската и националистическа реч на нов президент в историята на страната [/quote]
   Това само неуравновесен, болен соросоид(бетер болшевик) може да го напише!!!
   С всяка изминала минута ставате от жалки по-жалки!
   ПИКливите БЛИЗачи вече ви дишат праха!
   Откъснахте ги с няколко обиколки! Недостижими сте!

   *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
  82. 82 Профил на kapitalcho
   kapitalcho
   Рейтинг: 501 Неутрално

   До коментар [#76] от "Григор Лилов":

   Всяка(на големите сили) предживда това-САЩ и Русия не са изключение.

  83. 83 Профил на blurred
   blurred
   Рейтинг: 438 Весело

   [quote#33:"Paolo Di Canio"]Everyone is cylon[/quote]

   Айде без спойлери моля!

   Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
  84. 84 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2449 Весело

   стига сте лудяли ... Тръмп не е каубой, а търговец и е много далеч от реалния бутон
   Споко - сега света е много по-сигурен !

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  85. 85 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2449 Весело

   [quote#80:"convince"]А Китай, какво смята Китай[/quote]Въпрос за 1 трилион долара
   = Китай ви гледа сеира и нищо не смята

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  86. 86 Профил на Арон
   Арон
   Рейтинг: 1341 Весело

   До коментар [#84] от "dark'star":

   Тръмп щв купи цялата военна мощ на Русия. В момента негови заводи бачкат на трисменен режим. За истинцка водка/ не за препарати за вани/

  87. 87 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2449 Весело

   [quote#70:"skara"](не знам кой командва парада [/quote]като следя коментарите - НИКОЙ
   = комунетата на всеки километър ...
   а "умните и красивите" на 4ти километър

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  88. 88 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#68] от "КраСивият Кардинал":

   Много путотръмпоиди, много нещо тука, ама неосъзнати още!

  89. 89 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#86] от "Арон":

   Рахатясаха!...

  90. 90 Профил на convince
   convince
   Рейтинг: 1233 Неутрално

   До коментар [#85] от "dark'star":

   Няма да закъснее, скоро ще има отзиви!

  91. 91
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  92. 92 Профил на b_52_strato
   b_52_strato
   Рейтинг: 635 Любопитно

   Защо москалите и тукашните им подлоги се прехласват по дедо Доналд?

   При това всичките москали и всичките им тукашни подлоги.
   Няма изключения.
   Викат "да живей" и анатемосват(по православному) всеки, който каже, че не аресва дедо Доналд!

   Що ли е така?

   Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
  93. 93 Профил на xm...
   xm...
   Рейтинг: 2952 Неутрално

   Боже, до какви немислими висоти на идиотията стигна либерастката пропаганда, давейки се в прискунямето от собствената си безсилна злоба!

   Има Господ, обаче, има!
   Щото за пореден, трети път за последния един век, такива изтрещели кукундели са спрени.

   Благодаря на Господ, благодаря на американците!
   Да благодарим и на демокрацията, която тоя път спести кръвта, с която да бъдат спрени. Демокрацията доказа своята сила.
   Сега наред сме европейците ...

  94. 94 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2449 Неутрално

   [quote#90:"convince"]Няма да закъснее, скоро ще има отзиви![/quote]Идея си нямате от Китай - няма да кажат нищо, ама после няма да разберете от къде ви е дошло

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
  95. 95 Профил на Сахаров
   Сахаров
   Рейтинг: 566 Неутрално

   До коментар [#6] от "zidane":

   Няма бутон при руснаците, с манивела стават нещата...

   I shave with Occam's razor
  96. 96 Профил на blurred
   blurred
   Рейтинг: 438 Неутрално

   [quote#0:"Дневник"]Но Конгресът просто няма кога да се събере за такова решение, когато ракети, изстреляни от подводница, достигат Вашингтон за не повече от 12 минути, на междуконтинентални ракети са нужни до 30 минути, а на стратегически бомбардировачи - няколко часа.[/quote]

   Тез числа ми съ струват доста неточни. Подводници, позиционирани КЪДЕ е въпроса. Ръждясалите рашистки ракети могат да се движат с 1.8 МАСН максимум. Дори не е сигурно, че няма да се разпаднат в полет при такава скорост.

   Може би китайските са една идея по-добри?

   П.С. А тук що трол се е изсипал....

   Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
  97. 97 Профил на diegos
   diegos
   Рейтинг: 1093 Неутрално

   От петък след може би най-ксенофобската и националистическа реч на нов президент в историята на страната Тръмп е 45-ят държавен глава на САЩ, главнокомандващ и с право да започне ядрена атака без реално някой да може да спре подобно драматично решение.
   * * *

   Тези текстове вече дори не са смешни. По скоро са като диагноза. За авторите им...

  98. 98 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
   свети георги груп от последните дни на герп
   Рейтинг: 434 Весело

   До коментар [#97] от "diegos":

   за неколко доларчета в повече скоро ще напишат че тръмп яде и малки деца))))))))

  99. 99 Профил на nsa17624486
   nsa17624486
   Рейтинг: 627 Весело
  100. 100 Профил на dark'star
   dark'star
   Рейтинг: 2449 Весело

   [quote#97:"diegos"]Тези текстове вече дори не са смешни. По скоро са като диагноза. [/quote]Тежка форма на сороидоза се лекува с тръмпалгин

   КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО




  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK