Учени от Кеймбридж откриха "ваксина" срещу фалшивите новини

Учени от Кеймбридж откриха "ваксина" срещу фалшивите новини

© Associated PressЧитателите, излагани на малки дози "фалшиви новини", развиват умения да ги откриват и придобиват устойчивост срещу измамните публикации – това показва експеримент, проведен от учени от Кеймбриджкия университет, разказва Би Би Си.


"Дезинформацията може да бъде "лепкава", да се разпространява и умножава като вирус", обяснява д-р Сандер ван дер Линден, който ръководи изследването. "Идеята е да създадем когнитивен репертоар, който помага да се изгради устойчивост срещу дезинформацията, така че следващият път, когато хората попаднат на нея, да ѝ се поддадат по-трудно". Изследването е било публикувано в научния журнал Global Challenges.


Над 2000 американци са били снабдени с две твърдения за глобалното затопляне и учените са установили, че когато двете статии са били представени последователно, "фалшивите новини" са изтласкали влиянието на научните факти.
Но когато текстът със същинската научна информация е предупредил за съществуването на пропагандистки твърдения, "фалшвините новини" са имали по-малко влияние.


Лъжливи или подвеждащи текстове, имитиращи новинарски статии, заляха социалните мрежи в последните месеци. Огромна част от потребителите им ги приемат за чиста истина, независимо от липсата на доказателства и източници.


Подобни "фалшиви новини" изиграха голяма роля за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, а сега някои европейски държави, сред които Германия и Чехия, се боят, че руски хакери могат да използват феномена, за да влияят на изхода от приближаващите избори.


"Фейсбук" наскоро започна проект за борба с "фалшивите новини", опитвайки да разработи механизми, които да предотвратят масовото им разпространение. До неотдавна собственикът на мрежата Марк Зукърбърг обявяваше "Фейсбук" за технологична компания, но през последната година и половина изникнаха твърде много въпроси за това как информацията, която се разпространява чрез нея се отразява на всичките 1.8 млрд. потребители.


През декември "Фейсбук" започна партньорство с външни групи, за да проверяват фактите в публикуваните в мрежата истории и да идентифицират такива, които вероятно са фалшиви новини.


Тъкмо тогава Зукърбърг обяви: "Осъзнавам, че имаме по-голяма отговорност от това да поддържаме една технология, през която преминава информационния поток".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK