Да патрулираш безнаказано в Източна Европа

Членовете на Комитета за национално спасение, който изпраща патрули да спират мигрантите на българо-турската граница, по време на събитие в град Пловдив през май.

© Александрина Гинкова

Членовете на Комитета за национално спасение, който изпраща патрули да спират мигрантите на българо-турската граница, по време на събитие в град Пловдив през май.Граничарят, който днес не бе дежурен, беше слаб, уморен и видимо нервен. Той описа деня си, почти всеки ден, на българско-турската граница така: "Дванайсет часа, движим се постоянно (...) Ако си някъде да обикаляш, 15-20 километра си ги покриваш спокойно".


"Те постоянно си сменят (маршрута). Ние ги хващаме, спираме ги, те се местят, ние се местим Игра на котка и мишка."


"Те" са мигранти от Близкия изток, Азия и Африка, които преминават границата от Турция към България и Гърция на път за Западна Европа. Потокът от търсещи убежище достигна връх през лятото на 2015 г., но продължава и днес, отприщвайки вълна от нетолерантност из целия континент.
В България, както и в Унгария се появиха доброволни отряди. Те публикуват във Facebook снимки на татуирани мъже по тениски или в камуфлажни униформи, които патрулират из горите близо до границата, понякога въоръжени.


Те привлякоха вниманието на медиите в България и чужбина, печелейки както признанието, така и неодобрението на българското правителство. В Унгария биват назначени от дясното правителство, което през септември миналата година публикува официален призив за набирането на 3000 "гранични ловци" с цел да подсили редиците на полицията и армията по южната граница със Сърбия.


В България някои бяха разкрити като дребни мошеници, а други станаха медийни знаменитости. Но никой не знае със сигурност колко ефективни са тези групи, какъв в действителност е броят им, дали получават финансиране от някого и ако да – от кого. Някои групи твърдят, че имат десетки хиляди членове в редиците си, но на събитията си успяват да съберат едва няколко десетки души.


Граничарят, който се съгласи да говори, при условие че остане анонимен, има съмнения.


"Тези само се бъркат (...) Обикалят и само се бият в гърдите", казва той. "Хванали 30 човека, аз имам хванати сигурно 3000 и никой не ми е казал нищо. Хванал 30 човека, много важно. Просто явно тръпка, не знам. (...) Няма смисъл".


Независимо дали са позьори, жадни за слава, или сериозна заплаха за сигурността и правата на човека, наблюдателите споделят мнението, че самозваните "ловци на мигранти" са симптом на един по-сериозен проблем в България: страна, където речта на омразата и престъпленията от омраза са все по-приемливи, а "другите" не са добре дошли.


Иванка Иванова, ръководител на правната програма на Институт "Отворено общество" в София, не е "убедена, че има такова нещо като "възход на цивилни патрули" по границата".


Според нея обаче едно е ясно - неохотата на държавата да вземе мерки срещу групите, които вече съществуват, а понякога дори готовността, с която ги насърчава, създават атмосфера на безнаказаност.


"Всеки седми човек у нас е чувал изказвания на политици или журналисти, които са го оставили с впечатлението, че извършването на престъпления спрямо представители на определени малцинствени групи е по-слабо укоримо, отколкото ако са насочени срещу представители на мнозинството", казва Иванова.


"При тези обществени нагласи е ясно, че насищането на публичното говорене с реч на омразата неизбежно води и до извършването на престъпления от омраза."


Награда


Българските "ловци на мигранти" станаха популярни в началото на 2016 г. главно заради изявите на двама мъже - Динко Вълев и Петър Низамов.


Телевизионен репортаж показа Вълев, татуиран търговец на автобусни резервни части, да патрулира границата с АТВ; Низамов пък публикува онлайн видео от задържането на трима афганистанци с ръце, вързани зад гърба.


Тогавашният министър председател на България Бойко Борисов първоначално приветства "помощта" на други доброволни отряди, а началникът на граничната полиция Антонио Ангелов дори награди една група с медал заради залавянето на група от мигранти и предаването им на полицията.


Но когато правозащитни организации и международната преса разкритикуваха видеото на Низамов, Борисов се обяви срещу такива "паравоенни формирования" и вредата, която са нанесли върху репутацията на България. Въпреки това Низамов е единственият човек, който до момента е обвинен за незаконното задържане на трима мигранти, а през ноември 2016 г. прокуратурата образува разследване срещу Вълев за подбуждане на дискриминация, насилие и омраза въз основа на народност или етническа принадлежност.


Адвокатът на Низамов определи процеса срещу него като "монтиран". Самият Низамов каза пред Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР), че според него е имало натиск върху съда да го остави в ареста: "Аз съм сигурен, че заповедта отгоре е била такава", каза той.


Вълев също отрече обвиненията, а през ноември миналата година заяви пред "Нова телевизия", че "за България" е готов да отиде и в затвора.


Според проучване на общественото мнение, публикувано през март 2016 г., малко над половината българи одобряват цивилните патрули, които задържат мигранти.


Самопровъзгласилият се "ловец на мигранти" Петър Низамов в дома си в черноморския град Бургас.

© Александрина Гинкова

Самопровъзгласилият се "ловец на мигранти" Петър Низамов в дома си в черноморския град Бургас.


За Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката авторката на тази статия прекара известно време с членове на Комитета за национално спасение, който обединява Българското национално движение "Шипка" и Български воински съюз "Васил Левски". Имената им са свързани с борбата на България за освобождение от Османската империя, от която е била част почти 500 години, след като пада под нейна власт в края на 14-и век. Двете движения са регистрирани като две отделни неправителствени организации.


Групата показва завидно ниво на организация, с което нито Вълев, нито Низамов могат да се похвалят. Един от основателите ѝ, Владимир Русев, твърди, че членовете на комитета наброяват 26 000 души.


В интервю за БМРР в кафене на последния етаж в град Варна на брега на Черно море Русев казва, че финансирането ѝ идва от бизнес, който притежава заедно със съпругата си и който включва частна охрана във военни зони за политици и "свръхбогатите". Освен това членовете на организацията събират пари за плащането на гориво и консумативи за патрулите.


Справка в Търговския регистър показва, че две компании - "ДЮ ДИЛИДЖЪНС БГ" и "ДЮ ДИЛИДЖЪНС ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" - са регистрирани на името на Русев и жена на име Антония Иванова Стефанова.


И двете са регистрирани на същия адрес като Българското национално движение "Шипка" и Българския воински съюз "Васил Левски" в стария център на Варна. БМРР не можа да намери сайтове на нито една от фирмите. Русев, 57, който в миналото е служил в армията, отказа да разкаже подробности за бизнеса си.


"Това е насаждане на ксенофобия и подбуждане към насилие"
Даниел Стефанов, говорител на ВКБООН в България

Набит, с бръсната глава и добре поддържани мустаци, Русев дойде за интервюто в тъмно SUV със затъмнени стъкла, а други гости в кафенето го поздравиха при влизането му.


Комитетът за национално спасение е свързан с крайнодесни групи и политически партии в Източна Европа чрез инициативата Fortress Europe. През май 2016 г. той изпрати делегация в Чехия по покана на крайнодясната партия Usvit (Зора).


През юни към един от патрулите на организацията се присъединиха и бившият лидер на немската антимюсюлманска партия Пегида Татяна Фестерлинг и представителят на политическата формация в Холандия Едвин Вагенсфелд.


Русев отрече да получава финансиране от Русия, за да създава неприятности в България и като цяло в Европейския съюз (ЕС).


"Вбесява ги фактът, че ние сме доброволци и правим всичко без пари", каза той по отношение на критиците на групата. "Трябваше да ни оставят да си вършим работата, да помагаме на държавата да върши това, което тя не иска и не желае да направи, за да може да спаси народа".


На 25 юли 2016 г. организацията изпрати писмо до началника на Гранична полиция Ангелов, предлагайки услугите си за спиране на "нахлуването", но Русев каза, че до момента не са получили отговор. Говорителка на Гранична полиция каза, че подобно сътрудничество трябва да бъде регулирано от закона, т.е. от правителството.


"По-голям обществен отзвук"


БМРР попита Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) дали смята, че ловците на мигранти са по-активни в социалните медии, отколкото на границата.


Даниел Стефанов, говорител на ВКБООН в България, отговори: "В голяма степен ефектът, който тези групи целят, е повече публичен".


"Това е насаждане на ксенофобия и подбуждане към насилие", добави той. "И със сигурност е опасност, особено, ако остане без отговор от властите. И в този смисъл няма голяма разлика дали това е пропаганда или реални действия, защото и двете са вредни за обществото."


Дори член на Комитета за национално спасение призна, че действията на групата на терен нямат реално влияние върху миграционния поток, а са насочени повече към опознаване на околността и предупреждение към мигрантите и тези, които им помагат.


"Всъщност ние не намаляваме особено бежанската вълна, ефектът тук е близо до нула", каза Мария Герина, която координира социалните дейности на групата.


Но подобно на Стефанов експертът по сигурността Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и анализатор в Българската академия на науките (БАН), предупреди какво може да е влиянието на такива доброволчески групи и реториката им в обществото.


"Имаме ислямски радикализъм, на който сме свидетели, но имаме и антиислямски радикализъм, който е не по-малко опасен", каза той.


Изследване, проведено от Институт "Отворено общество" между 2014 г. и 2016 г. и публикувано през юли 2016г., показва увеличение на българите, които са били изложени на езика на омразата, както и нарастващо одобрение за употребата му, въпреки че по-голямата част от хората продължават да не одобряват явлението.


"Тревожното е, че се увеличава общественото одобрение за използването на реч на омразата, която представлява краен национализъм, както и реч на омразата, която е насочена срещу две обществени групи по-специално - роми и чужденци", каза експертът от Институт "Отворено общество" Иванова.


"Защо става така е въпрос за един милион долара и с нашето изследване не можем да отговорим категорично".


Според Иванова има два фактора - от една страна, липсата на реакция от страна на властите, които по думите ѝ "системно" не разследват престъпленията от омраза и случаи на език на омразата, а от друга - култивирането на "страх и предразсъдъци" от страна на българските медии.


"Значителен дял от хората – почти 1/3 през 2016 г., не знаят, че речта на омразата при определени хипотези и престъпленията от омраза са криминализирани, като този дял е дори много по-висок сред хората с ниско образование. При това тенденцията е негативна – през 2014 г. само 1/5 от хората не са знаели, че тези действия са престъпления."


Друго проучване, проведено съвместно с неправителствените организации "Медийна демокрация" и Център за модернизиране на политики, издадено на български език през март 2016 г., показва подем на езика на омразата в българските медии, основно насочен към ромите, бежанците и мигрантите.


Въз основа на становища, статии и публикации на сайта на Българското народно опълчение "Шипка" и Воинския съюз "Васил Левски" и профилите им в социални мрежи през май 2016 г. Българският хелзинкски комитет подаде жалба в прокуратурата с искане да им бъде отнет статутът на неправителствени организации. На 9 януари прокуратурата е отхвърлила тяхното искане, заявиха от държавното обвинение пред БМРР.


Владимир Русев, един от основателите на Комитета за национално спасение, чиито отряди патрулират на българско-турската граница.

© Александрина Гинкова

Владимир Русев, един от основателите на Комитета за национално спасение, чиито отряди патрулират на българско-турската граница.


Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет каза, че премиерът в оставка Бойко Борисов, който подаде оставка през ноември миналата година след загубата на президентски избори от кандидатката на неговата партия, "публично легитимира" такива организации.


Според Стоянов със своето бездействие властите и политическите партии пасивно съдействат "на силите, които се стремят да направляват обществените нагласи към неприемане и потисничество спрямо маргинализираните общности. Това мълчаливо съглашение, струва ми се, е причината в обществото такива настроения да се поддържат и разрастват."


БМРР попита говорителка на правителството дали кабинетът има официална позиция относно групите, които патрулират по границата.


"Няма", отговори тя. "Какво очаквате да има? Как си представяте официалната позиция?"


"Позиция, която е била изразявана от правителствени представители по различни поводи (...), е, че държавата си има форми за охрана на границата и те са уредени в конституцията и законодателството".


Може да се спори дали патрулите по границата са взели пример от българската полиция, която често е обвинявана от правозащитни организации в малтретиране на мигранти.


През август миналата година Върховният комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин изрази загриженост във връзка с практиката за отблъскване на мигранти обратно през границата и "постоянните твърдения за физическо насилие и кражби от страна на правозащитните органи на границата". По думите му атаките срещу мигрантите и бежанците се наказват рядко, ако изобщо биват наказани.


"Особено тревожно е, че важни и влиятелни обществени фигури изразяват подкрепа си за незаконни, въоръжени доброволчески патрули, които нагло преследват мигранти в близост до границата между България и Турция", се казва в становището.


БМРР изпрати въпроси както към пресцентъра на правителството, така и към пресцентъра на вътрешното министерство относно критиките към позицията на властите по отношение на патрулите по границата, обвиненията, че те толерират езика на омразата и твърденията за полицейско насилие, но не получи отговор.


"Приближаваме пределите на цивилизованото общество" - унгарският правозащитник Марк Кекеши

Частна армия


През 2015 г. около 1.3 млн. души, бягащи от война, бедност и репресии достигнаха южните брегове на евросъюза. Повечето от тях идваха по море с лодки от Турция към Гърция и се отправяха на север към Македония, Сърбия, Унгария и по-нататък, на път за Германия и други по-богати страни на блока.


Оттогава ЕС се опита да затвори т.нар Балкански маршрут, но мигрантите продължават да идват, макар и по-малко като брой. Само една малка част от общия поток за 2015 г. - 30 000 души – са преминали през България. До края на ноември 2016 г. повече от 18 000 мигранти са били задържани в България.


Миналата година приемните центрове в България бяха пълни. На 10 ноември 7039 мигранти са били настанени в лагери, чийто общ капацитет е за 6390 души. По-голямата част от мигрантите минават през България на път за Западна Европа, но за тези, които не успеят да стигнат заветната цел, интеграцията в балканската страна не е лесна. "България все още няма програма за интеграция", каза Стефанов от ВКБООН. "Така че за момента процесът е забавен и не е ясно дали някога ще може да продължи и как."


В края на ноември полицията използва водни оръдия срещу стотици разбунтували се мигранти в най-големия бежански център в Харманли, град в Югоизточна България.


Безпрецедентната миграция и тежестта ѝ върху държавните ресурси окуражиха десни партии и формации в Централна и Източна Европа, дори и в страни като Словакия, където почти няма мигранти.


През 2015 г. в Унгария, една от основните страни от Балканския маршрут, националистически настроеният кмет на граничното село Ашоталом, Ласло Тороцкай, създаде свои собствени патрули. Той публикува във Facebook и YouTube и видео, наподобяващо холивудски екшън - с патрули, шофиращи с бясна скорост и препускащи на коне – което имаше за цел да предупреди мигрантите, че не са добре дошли в Унгария.


Там патрулите са легализирани и имат фиксирани 24-часови смени и почивни дни. Подобно на доброволните отряди в България, тези в Унгария са настроени много антиислямски, критични са към "слабите" лидери в Западна Европа и са големи привърженици на конспиративни теории за грандиозните планове мюсюлманите да завладеят "християнска Европа".


"Проблемът с мигрантите се създава от определени групи по интереси," каза Наги Шандор по време на патрул на унгарско-сръбската граница, към който БМРР се присъедини. "Сега са хора от Близкия изток, утре ще дойде африканската вълна и това ще е краят за нас."


Репортерката стана свидетел на това как патрулът, с участието на заместника на Тороцкай, спря трима мигранти, твърдящи, че са от Пакистан, един от които каза, че е 14-годишен. Те обясниха, че са изгубили документите си за самоличност, което разгневи групата патрулиращи. След това полицията пристигна и пое нещата в свои ръце, отвеждайки мигрантите.


Марк Кекеши, унгарски активист от правозащитната организация Migszol, която помага на търсещите убежище и бежанците, каза, че патрулите са се превърнали в "частната армия" на Тороцкай.


"Приближаваме пределите на цивилизованото общество", каза той.


През септември миналата година унгарската полиция пусна обява за набиране на 3000 "гранични ловци", като заяви, че те ще минат шестмесечен курс на обучение и ще имат право като останалите полицейски служители да носят бойни патрони, спрей за самозащита, палки и белезници.


Членовете на гражданския граничен патрул в Унгария, създаден от кмет на село, близо до границата със Сърбия, в разгара на мигрантската криза през 2015 г.

© Александрина Гинкова

Членовете на гражданския граничен патрул в Унгария, създаден от кмет на село, близо до границата със Сърбия, в разгара на мигрантската криза през 2015 г.


Българското министерство на вътрешните работи вече се опита да получи неформалната подкрепа на хората, живеещи в граничните райони, като ги посъветва да сигнализират на полицията, ако видят мигранти.


Божилов, българският експерт по сигурността, посочи, че законът позволява правителството да направи нещо подобно на Унгария чрез организиране на доброволчески патрули. Според него това може да помогне да се "канализира" неудовлетворението и енергията на групите, които вече патрулират по границата.


Говорителка на вътрешното министерство каза пред БМРР: "Позицията, насочена изцяло към местните хора, е, че приемаме съдействие, което се отнася в това навреме да ни сигнализират, защото действията, които официално могат да се предприемат в такива случаи, са в правомощията на граничните полицаи."


Набиране на кадри


През май миналата година Русев от Комитета за национално спасение води събитие в кичозния пловдивски хотел "Марица", заедно с трима други лидери, облечени в камуфлажни униформи. Само няколко десетки души, преобладаващо мъже, съставяха публиката на срещата, организирана от Комитета.


Хотел "Марица" е кръстен на реката, която извира на изток от Рила планина, и лъкатуши по българо-гръцката граница преди да стане естествена граница между Гърция и Турция по пътя си към Егейско море. Тя е само една от пречките, с които много мигранти се сблъскват по пътя към Западна Европа.


След срещата, продължила около два часа, публиката се разотиде, а един от мъжете в камуфлажи плати 180 лева (90 евро) в брой за наема на конферентната зала.


26-годишният Момчил Крумов, един от гостите на събитието, излезе навън, където откъм реката духаше силен вятър. Той вече планираше да се присъедини към Комитета за национално спасение.


"С тази бежанска вълна, която е огромна и, реално погледнато, когато държавата не поема необходимите грижи, идва един момент, в който населението няма гаранция, няма сигурност, че държавата ще го защити както подобава", каза Момчил пред БМРР по-късно по телефона, вече като член на горганизацията.


"За хубаво или за лошо, по-скоро за хубаво, населението се самоорганизира. Това е естествен процес."


Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Браво на доброволците! Разбирам либералния плач, но вече трябва да свиквате с промените - хората започнаха да се осъзнават и да отхвърлят наложената отвън ислямизация на Европа.
  Източна Европа ще остане истинската Европа.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 704 Неутрално  Да признак са за това, че Европа е един умиращ и разлагащ се организъм.
 4. 4 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Граничарят, който се съгласи да говори при условие, че остане анонимен
  ====================================
  Любимата хватка на либералните медии. Всички източници са анонимни/засекретени.

 5. 5 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 704 Неутрално  То всъщност най - интересното на статията е накрая :  Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.
 6. 6 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 673 Неутрално

  За Сорос икономическите мигранти са печалба. За европейците - война! За Сорос войната е печалба, за европейците - смърт.

  Евроатлантида
 7. 7 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 514 Весело

  Соросоидни новини.

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 655 Любопитно

  А защо няма статия "Да прекосяваш границите нелегално безнаказано в Източна Европа"?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#4] от "Каишков - Системен нарушител":

  ЦРУ: "От сигурни източници знаем, че Путин е виновен!"

  Евроатлантида
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  Голяма беля направиха Килъри, Обамката, Храстчето с инициативите и започнатите войни като Афганистан 2001, Ирак 2003, Арабска пролет 2011.... голяма...
  Сега ще имаме проблеми с бежанци поне още едно 10-20 години...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Тука е така , 70 години ни управляват престъпници , защо и престъпници да не ни пазят границите .
  Когато няма държава всяка организация с оръжие е сила , нито полицията смее да ги преследва нито управляващите .

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Не е важно кой, важното е да се спират пълищата, преди да са влезнали в Европа!

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#5] от "wnw04489661":

  То и затова е тооолкова напоително написана.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 656 Весело

  Брей, мурзилките много рано са оголили гърди и громят Еврогейския съюз и либерастията. Так держать, колхозницы!

 15. 15 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Интересно аккъв е тоя граничар, защото мои познати разказват как са по двама души и се крият, защото нито могат физически да спрат група от няколко десетки, нито имат правомощия да се пазят, нито имат и с какво да ги транспортират.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 16. 16 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво на статията- разнищени и проучени са всички ловци на нелегални пришълци- знае се всичко. Дълго, напоително и подробно са проучени и обявени за престъпници, но срещу кого?
  Но защо авторката и останалите, свързани със статията, не започнат да се питат какви са тези тъмни субетки, които навлизат незаконно в държавата ни, и дали пък случайно и те не са заплаха за сигурността ни?
  Дневник, аман бе!

 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Съвременни шумкари.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Супер манипулативно написана статия. Като се почне от епитетите "татуирани мъже с тениски и камуфлажно облекло" , през обобщаването - както на незаконно пресекли границата ( винаги са "търсещите убежище", не социални помощи ) до "лошите неонаци български селяндури, които бият и грабят добрите бежанци".

  Дневник, пуснете банер "платена публикация".

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 976 Неутрално

  [quote#3:"wnw04489661"]Да признак са за това, че Европа е един умиращ и разлагащ се организъм. [/quote]

  Расия ви зове. Там няма мюсюлмани

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Да вземем пример от САЩ! Забрана за влизане на паплач от чалмосани държави и всички нелегални - вън!

  И в морето ми е до колене .....................
 21. 21 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 838 Неутрално

  ЩОм т.н. доброволци по границата не са одобрявани от БХК и "отвореното общество" значи те са дълбоко положителни и има нужда от тях!

 22. 22 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#20] от "БГА Балкан":

  И задължение за щатски милиции, както и разрешение конституционно право за съпротива срещу правителството.

  Ех, мечти ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 816 Весело

  До коментар [#20] от "БГА Балкан":

  САЩ са лесни, тях ги пазят два океана и серозна и с традиции INS система!
  А ако трява и стени ще си построят...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 430 Весело

  Че повечето от тези са мошеници и криминални типове е ясно. Но и тази статия е яко подкована с грантове. И едните и другите яко захлебват от темата с нашествениците!

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  "Според проучване на общественото мнение, публикувано през март 2016 г., малко над половината българи одобряват цивилните патрули, които задържат мигранти."

  Първо ние данъкоплатците плащаме заплатите и издръжката на маса хора - полицаи, жандармерия и армия, не защото имат сини или черни очи, а за да ни пазят от всякакви неща, кмоито застрашават нормалния ни живот, при това в едно по същество мирно време.
  Та да опираме до "доброволни" отряди е просто нелепо, да не говорим до отради, които иначе са готови да целуват краката, да не кажа нещо друго, на хора като руските рокери, които са толкова рокери, колкото ние сме негри.
  Но подобен резултат говори освен за средно статистическото слабоумие на нашите съграждани и за това, как медиите представят и оценяват нещата, защото за хората, които по принцип не обичат да си трепят мозъците в усилие да резберат кой крив, кой прав, си лапат наготово изводите на разните супер-спецове в областта на сигурността - кои професори, кои практици, дето пълнят студията и пресата.
  Само не разбирам, при наличието на толкова видни и доказали се спецове, защо нямат ни между, ни родно признание, а и ние сме на такъв хал, че сме готови да ръкопляскаме на разни идиоти, които ще ми се правят на Зоро.

 27. 27 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#1] от "Goblin":

  Брех статията е публикувана в 9 и 30, ти си я видял, отворил, прочел и написал коментар в 9 и 32.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Когато държавата/котката/ спи, Динко и Перата/мишките / ѝ се качват на главата. Същите тези, които се снимат по фейсбуците като хайдути ,всъщност са трафиканти.

 29. 29 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Тези от доброволните отряди трябва да получават техника, облекло от държавата и бонус за всеки хванат и върнат "бежанец". Това са достойни хора защитаващи родината си и от там всички нас и цяла Европа. Тези хора заслужават най-малкото уважение и признание и съм сигурен, че го имат от страна на народа. А тази ляво-либералена статийка, платена от нашите данъци изобщо не мисля да я чета!

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 30. 30 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Когато властта е безсилна, умишлено или не
  някой трябва да направи нещо. Не може да се
  стои безучастно когато има заплаха най вече
  за западна Европа, които най много плюят
  срещу патрулите !!!

 31. 31 Профил на Лорда
  Лорда
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дай боже повече такива организации. С нами Бог!

 32. 32 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доброволните отряди са феномен, който е напълно логичен в тази обстановка. Не съм чул за пребити бежанци от тези отряди. Ако само ги задържат и предават на властите, какъв е проблема? Нормално ли е хора без документи, влезли не през КПП, да прекосяват държавата надлъж и нашир? Може да са смешни, но и пълното им отричане е вид хейт. По-добре такъв вид патриотизъм, отколкото да ходят да се бият по заведенията.

 33. 33 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#27] от "hmmrun":

  Нямам нужда да я чета цялата, за да знам каква е идеята, внушаваща се с нея - че защитата на границата е лошо нещо, извършвано от бели маргинали, че трябва да се отворят границите, да прегърнем пришълците и да изградим мултикултурно общество, защото различията блаблабла...
  Защо да си губя времето?

 34. 34 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Потокът от търсещи убежище достигна връх през лятото на 2015 г."
  - под "убежище" да се разбира социално настаняване и парични помощи в Германия.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 35. 35 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Бозичка, с лек отворен привкус на нпо, расло в либерална саксийка под бърото на някой "мозъчен" тръст. Последвалия вкус е просто...л@йнян.

 36. 36 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Лошото е ,че и на америка и на рушия тия имигранти от африка и незнам къде си към отслабнаа Европа е добре дошло.

  Долу рушистите и фашистите
 37. 37 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Многото толерастия ни докара дотам, че хората се радват на тези неграмотни цървули, от организации с излишно помпозни имена, които се правят на защитници на страната.
  За мен тези същества са на едно ниво с либерастите от бхк, ОО, амнести и всичката друга либертофонска паплач...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 38. 38 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#37] от "CINZANO":

  За голяма част от тях това е така, да - същите маргинали, но от другата страна на барикадата.

  Но има и такива, които се отличават:

  Патриотите от Организацията за защита на българските граждани, които задържаха 23 мигранти, са вече наградени, защото са реагирали много адекватно. Това каза в „Здравей, България“ директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ комисар Антонио Ангелов.
  „Вчера им връчих награда, но не това е важното. Награждавали сме и други граждани, които са ни сигнализирали и са давали важна информация на „Гранична полиция“ за групи, преминали нелегално на наша територия. Вчера се срещнах с момчетата от ОЗБГ, за да им изкажа благодарност. Исках да ги поощря, че са реагирали много адекватно в ситуацията. Групата мигранти е била много спокойна, но не винаги е така. Има доста големи рискове в това, не е детска игра. Предупредих ги да внимават, защото понякога мигрантите са изнервени от дългото пътуване, а някои имат и оръжие“, заяви Ангелов.

  http://www.flagman.bg/article/99036

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 39. 39 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Каквито и да са подбудите на хора като Динко те вършат нещо от полза за всички ни.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отдавна армията трябваше да е награницата и да я пази от нелегално преминаване. Това е основно задължение на армията и заради някакъв измислен закон има гранична полиция там, но не и армия, както е редно и както винаги е било.

 42. 42 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всъщност не мисля, че повечето колеги са дочели тази предълга статия. Аз направих същото, тъй като самото въведение звучи като пропаганда на соросоидната "правда". После обаче се върнах и дочетох.
  Изводите мога да систематизирам така - просто и доброволческите отряди у нас, както почти всичко, не са направени като в нормалния свят (в случая Унгария), а по някаква си наша, сбъркана, схема.
  Препоръчвам бъдещите власти да почерпят от унгарския опит, за да спрат участието на всевъзможни бъдещи динковци и пери в тази дълбоко хуманна и необходима мисия - охраната на българската и европейската граница. Мисия, която трябва да е задължение и чест за всеки българин

 43. 43 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Съмнявам се, че реалната им дейност по трафик на хора е останала извън полезрението на нашите и партньорските служби.

  EU now have 1 GB empty space
 44. 44 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "ловец на мигранти" Петър Низамов в дома си"

  Пешо, вземи да си боядисаш къщата.

 45. 45 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Г-це Гинкова,

  А някоя статия за нашествието на 2-та милиона талибани из Европа които изнасилват и взривяват няма ли да напишете?

  Още малко и се разчуствах от тази боза.

 46. 46 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Ами да правим един КАТаджийски съюз и да започваме да спираме закононарушителите по пътищата? И едно частно МВР, че не можем да се справим с циганската престъпност? Може и едно народно съдче и прокуратурка да си спретнем, какъв е проблема?

  "Обществото" ще го подкрепи...

  "По-просто казано, бойната спецпропаганда превръща човека в зомби, което не само активно поддръжа внедрената в неговото съзнание установка, но и агресивно противостои на всички, които се придържат към различни възгледи или се опитват да го убедят в обратното, ползвайки логически доводи"

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Правата на човека"? Какви "права" без задължения? Има закони, има граници, има начини да бъдеш бежанец. Ама не през 5000 км, през ...найсе държави и през храстите на границата.

 49. 49 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#47] от "narodaeverekciq":

  Ти да не реши нагледно да подкрепиш думите ми?

  [quote#46:"Канасубиги"]"По-просто казано, бойната спецпропаганда превръща човека в зомби, което не само активно поддръжа внедрената в неговото съзнание установка, но и агресивно противостои на всички, които се придържат към различни възгледи или се опитват да го убедят в обратното, ползвайки логически доводи"[/quote]

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 50. 50 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Има превод на грантове ли, сбирка с НПО- та че отново се почна с манипулацията колко лошо е да си пазим границите от башибозука? В Унгария защо може??

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Защо такива престъпници не са в затвора? Откровени расисти и нацикомунисти на свобода? На бас,че получават рушняшко финансиране.

  Give me Liberty Or Give me Death !
 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1798 Весело

  [quote#17:"EU defender"]Съвременни шумкари. [/quote]

  ?!

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1798 Весело

  [quote#19:"EU defender"]Расия ви зове. Там няма мюсюлмани [/quote]

  Пак настъпи мотиката, за по-малко от минута!
  А Най-голямата Джамия, къде беше, припомни че съм забравил, им е за украса, нали?!

 58. 58 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До #3 - И ти си доказателство за разложението , ако се съди по миризмата !

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До #45 - Човек остава с впечатлението , че чакате с нетърпение момента на изнасилването , може ли такава несправедливост - цяла Европа изнасилена , само Вие - още не?

 61. 61 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Не виждам проблем с тия т.нар. отряди, след като държавата не си мърда пръста по тоя въпрос хората кво да седят и да дремат ли? Колкото до мигрантите, ме интересуват само хора които са готови да работят за успеха на България, другите могат да си ходят у дома!

 62. 62 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Тотално объркване на понятията от страна на БХК и Отворено общество, предполагам нарочно. Хората нямат проблеми с ромите по принцип, а с ненаказваните криминални прояви на това малцинство. Негативното отношение към незаконно преминали маси от хора без документи не е равносилно на ксенофобия.

  Хората имат основателни причини да се притесняват, пък дори и медиите и властта да ги смятат за неоснователни, тези неща трябва да се обсъждат в публичното пространство, а не да се заклеймяват обикновени загрижени хора с най-грозни етикети. Това само тласка последните в ръцете на наистина крайни и опасни групи, но те остават единственото убежище, защото всички други са си запушили ушите, не искат и дума да чуят и повтарят като развалена грамофонна плоча едно и също.

  Дневник, вашите едностранчиви анализи на тема мигранти също помагат за засилването на анти-имигрантските настроения, защото са поредния пример, че никой не обръща внимание на хората с различно мнение.

 63. 63 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Аз не съм толерасти
  и никога няма да бъда!"

  Стига либерастки медиен терор! Хората са решили да свършат нещо полезно , въпреки 85 000 полицай и 180 000 части охранители не вършещи нищо! В крайна сметка това са доброволни формирования и обслужват визията и социалната позици на един доста голям процент от обществото според различни автори 7-15%. И на този процент хора, се основава и използува все повече наемна военна сила "контрагенти" от САЩ и други страни както в Иран и Афганистан* така и в други по напечени места! Все пак имаме доста сънародници, работещи като "контрагенти" (или друг ефемизъм на наемници) в "зелената зона" в Ирак и другаде.

  И нека Господ бди над тях!
  Амин!

  Хора със завидна военна, медицинска, тактическа и друга подготовка! Хора на които аз лично свалям шапка, без да ги съдя и без да ми необходима вашата оценка за тях! Наши сънародници от различни вероизповедания на които аз лично разчитам при една критична за нашата родина ситуация, от какъвто и Вид да е тя.
  Да не говорим за начина на охрана на морската граница на Австралия, патрули от граничари аборигени и крокодили! Бежански лагери на острови не принадлежащи на Австралия и прочие!
  Аз казвам, стига на псевдо интелектуалският рекет и медиен шантаж! Според мен тези хора не са нарушили закона и толкова!
  Не споделям морализаторските оценки на автора!
  Да бъдем демократи в рамките на закона!

  * и нека авторът да си направи една справка военният контингент на САЩ в Афганистан и за тенденциите забелязвани по време на управлението на екипа на президент Обама тенденция на намаляване на воиниците за сметка на платени контрагенти или както там ще ги наречете Вие.
  да си направи справка за начинът на охрана на газови находища, инвраструктурни обекти и големи международни инженерингови обекти в третият свят и не само там.

  Хитростта пречи на мисълта!
 64. 64 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Два реда сълзи и три реда сополи за икономически емигранти от страни,в които собствените им държави не се интересуват от гражданите си.Защо такива "хуманисти" (организации на милиардери) като Отворено общество не се погрижат за тях в собствените им страни а леят крокодилски сълзи и изнудват Правителствата на държави с Общества различни по бит и култура да се грижат за тях. Това първо. Второ. Тези , така наречени "мигранти" попаднали в други държави ,не желаят и не възнамеряват да се интегрират в обществата приели ги,а се стремят да създадат свои малцинствени общества със свои бит и култура .А когато започнат и да вършат неща в разрез със законите на приемното общество разбира се че ще има граждански отпор,защото гражданите на тази държава имат право на самозащита.Защото,когато броят на емигрантите нараства застрашително и начинът им на живот застрашава мирното съвместно съществуване в дадена държава настъпва регрес в обществото и държавата се разпада.Не е ли по добре и за емигрантите и за гражданите да се вземат мерки преди гражданската война( примери много),След като и Правителството,било поради икономически трудности (криза) или поради стечение на политически или други вътрешни фактори, не е в състояние да регулира процеса?.Трето.с хартата за правата на човека не бива да се злоупотребява , поради котерийни и финансови интереси на разни фондации създадени от милиардери.Точка.

 65. 65 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#35] от "StanDim":

  [quote#35:"StanDim"]Бозичка, с лек отворен привкус на нпо, расло в либерална саксийка под бърото на някой "мозъчен" тръст. [/quote]

  И, предвид новите развития в политиката на метрополията - с дъх на вкиснато и застояло.
  Кога най-сетне и ние ще приемем закон за чуждестранните агенти, какъвто Щатите отдавна прилагат?! Че ми писна от толерасткия смешен плач на грантаджиите на Клозета (ОО).

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 66. 66 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 307 Неутрално

  В Конституцията на Република България, в глава Първа-Основни начала, в Чл. 59 е записано, цитирам:- Защитата на Отечеството е дълг и чест на всеки български гражданин.Измяната и предателството към Отечеството са най-тежките престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.Никъде в нея, Конституцията на Р. България,не пише,че приоритет има Хартата за правата на човека. Дори в Пакта към нея пише,че страните подписали я имат само задължения към гражданите на собствените си общества а не към гражданите на други държави.А това означава,че ако емигранта се е добил с Българско гражданство тогава Българската Държава има задължение към него.До този момент той е нарушител и закона би трябвало да е по-строг към него,независимо от причината за нарушението на границата.Друг е въпросът за човещината към ближния.

 67. 67 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Международните споразумения,страна по които е и Р. България не отменят правата ми дадени чрез нея,щом не е изрично посочено.Нещо повече,тя ме задължава да спазвам,както правата така и задълженията си,които ми вменява щом съм български гражданин,когато съм и извън пределите и.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "Русев отрече да получава финансиране от Русия, за да създава неприятности в България и като цяло в Европейския съюз "
  Той може да отрича , колкото си иска, никого няма да излъже. Но , пита се , къде е държавата и защо го позволява. Че те тези, утре и държавен преврат в полза на Русия може да направят. Девети септември не е толкова отдавна.

 69. 69 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#68] от "Роси":

  Ти продължавай да продаваш имоти на Руснаци- без ние да имаме право на недвижимост в Русия а после Русев ти бил виновен!

  Нали си спомняш какво каза онзи депупат от Руската Думар половин България вече я купихме и тлнлтл

  Хитростта пречи на мисълта!
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#69] от "Stream":
  Да не забравяме у кого са парите, кой строи и продава имоти по морето. А също и кой продаде устието на Камчия на Лужков. Преди време четох, че и той продал комплекса.

 71. 71 Профил на Иво Борисов
  Иво Борисов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неолибералният фашизъм е убил повече българи, отколкото всичките войни и диктаторски режими,които сме имали,взети заедно!
  ЕВРОЛИБЕРАЛСТВО = БЪЛГАРОУБИЙСТВО

 72. 72 Профил на Иво Борисов
  Иво Борисов
  Рейтинг: 8 Гневно

  ЛИБЕРАЛНИЯТ МЕДИЕН ТЕРОР НА МЕДИИТЕ ПРОДЪЛЖАВА

  Добре платени и наградени поръчкови статии продължават да заливат с либерална помия обикновения наш сънародник в опит да му се инплантира така необходимата на соросоидната сган „толерантност”.
  Заплашвайки, че самосъздалите се поради неадекватното поведение на държавата и ЕС доброволчески организации използват „езикът на омразата” и други криминализирани похвати, тези продали се вестители на Новия ред смачкват и последното зрънце българщина, което народът ни се опитва да съхрани.

  Каква е истината?

  1. В повечето страни на Европа се създадоха доброволчески отряди, които се стремят да защитят достойнството и живота на гражданите от набезите на незаконно проникнали в страната им хора, основно от Близкия Изток, Африка, Афганистан, Пакистан и др.
  2. Болшинството от тези хора са с неустановена самоличност и са без документи. Защо ли? Всеки полицай би ви отговорил - явно поради необходимостта да се укрият факти и събития от тяхното минало. Какво крият тези хора? Не малка част от тях доказват ежедневно убеждението си да не се съобразяват с местните закони и норми, подлагайки на тормоз, изнасилвания и убийства местното население ( факти, които либералните медии ви спестяват, но обикновените хора се стремят да разпространят истината по всякакъв начин ).
  3. Това проникване на територията на Европа ( и целенасочено в икономически най-развитите страни ) не е нищо повече от инвазия на радикалния ислям с цел унищожението на културните и цивилизационни устои на европейското общество. Ами запитайте се защо от войната в Близкия Изток „бягат” 99,9% мюсюлмани и съвсем малко християни, при условие, че християните там са подложени на изтребление от Ислямска държава и от другите подобни терористични организации. И също така защо в съседните мюсюлмански държави няма бежанци?
  4. Тази инвазия се управлява „от вън”. В чуждите медии бяха разкрити редица опити на организации на Сорос, например, които раздаваха на мигрантите специални „упътвания” за начина им на предвижване, маршрути, какво да говорят и т. н.. Неофициално се говори за мащабно финансиране на този процес, в който съучастник е и целият европейски политически елит. Бъдете умни и си правете си изводите сами.
  5. Смешният плач обаче на грантаджиите на клозетни институции като Отворено общество и Хелзинския комитет е разбираем – до сега в продължение на години те ни насаждаха деградирали в морален и исторически план псведокатегории, които целят единствено разпада ни като общество и нищо повече. Да не говорим, че за тази си мерзка дейност те получиха от своите господари и доста тлъсти суми.

  Братя и сестри, не се огъвайте пред озъбилата се в предсмъртната агония хидра на либералния фашизъм.
  Отстоявайте истината, обединявайте се и бъдете готови, ако се наложи, да защитите себе си, семействата си и Отечеството си.
  Каквото и да ви говорят, не забравяйте, че според нашата Конституция: „Защитата на Отечеството е дълг и чест на всеки български гражданин.”

  Имайте смелост!
  И живейте с доблест и вяра!

  Воински съюз Васил Левски
  БНО Шипка
  +359889595222 / +359882000977

 73. 73 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#57] от "batzdravo":

  бат здраво,най-голямата джамия в РФ е в Грозни.ако говорим за най-голяма джамия в Ойропа,тя е в Южен Лондон. Тя е по-голяма от тая в Грозни.Даже тая в Китай е по-голяма:https://thewondrous.com/worlds-top-20-largest-mosques/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK