Задава ли се нова Ялта

Задава ли се нова Ялта

© Stevo Vasiljevic, ReutersЧетейки вестникарските заглавия и интернет сайтовете, човек би останал с впечатление, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп е дал заповед за изтегляне от Европа и малко още остава Русия да влезе във владение на страните от Централна и Източна Европа. Грози ни, с други думи, нова Ялта (именно "грози", а не "заплашва"), пише Димитър Бечев в блога на "Институт за европейски политики". Акцентите са на "Дневник".


Повратът към сътрудничество между Америка и Русия отваря широко вратата за възраждане на руската империя – не само в постсъветското пространство, но и на запад от неговите граници.


НАТО, която самият Тръмп определи наскоро в интервю за "Билд" и "Таймс" като изживяла времето си организация, бива постепенно разформирована. Европейският съюз е в стремителен пад, след като Брекзит утъпква пътя навън за други страни членки, като например Франция.
На тяхно място идва съвет на великите сили по модела на Европейския концерт от 19 век, където Русия е един от стълбовете. Все едно в Кремъл управлява Александър I или, още по-точно, неговият брат Николай I, блюстител на консервативните ценности и жандарм на Европа, а не Владимир Владимирович Путин.


Вместо наднационални институции, европейски и международни съдилища, многостранни споразумения, трансгранични НПО-та на глобалната сцена основни действащи лица са лидери с твърда ръка като Путин, Тръмп, Виктор Орбан, а защо не и бъдещият приемник на Ангела Меркел в Германия?


Москва междувременно възвръща влиянието си както в бившия СССР, така и в страните от някогашния социалистически лагер. Пълен обрат, крах на "либералния порядък", Путин спечели студената война, Америка е в ролята на Русия от времето на Елцин.


Ясно е, че в подобни твърдения има поне частица истина. Ясно е обаче, че медийните коментатори обичат хиперболи и гръмки заглавия, привличащи лесно разсейващия се читател (особено в социалните мрежи).


Реалната картина е доста по-нюансирана.


Сделка между САЩ и Русия няма да е толкова лесна. Нито пък европейската политика ще бъде прекроена едностранно от САЩ. Ето защо:


Неяснота в САЩ


В новата администрация във Вашингтон са раздвоени по отношение на политиката спрямо Москва. Има радетели за тясно сътрудничество (съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин), но и ястреби, които питаят подозрения спрямо Русия (Джеймс Матис, секретар по въпросите на отбраната, Майк Помпео, директор на ЦРУ).


Държавният секретар Рекс Тилърсън, който има "топла връзка" с Кремъл след дълги години начело на петролната компания Exxon Mobil, също се изказа в подкрепа на западните санкции срещу Русия при изслушванията в Сената. Политиката на Тръмп ще е поле на вътрешни битки. Да не забравяме и позицията на влиятелни републиканци в Конгреса, които се отнасят, меко казано, със скептицизъм по отношение на идеята за съюз с Путин.


Началната оферта


Тръмп предложи отмяна на санкциите (без да уточнява дали става дума за цялостна или само частична) в замяна на споразумение за намаляване на ядрените оръжия. Интересът на Кремъл обаче не е в ядрената сфера, а в политическата среда в постсъветското пространство.


Това, което Путин очаква от Тръмп, е ангажимент, че Америка ще се оттегли напълно от Украйна, Грузия и т.н., а също така ще пристъпи към демилитаризиране на източния фланг на НАТО. По мнението на Москва споразумения от типа на СТАРТ 2, подписано от Обама и Медведев 2010 г., ползват предимно САЩ.


В този смисъл очакванията на Русия може да се окажат твърде високи. Да не говорим, че Москва трудно ще успее да предложи кой знае какво в замяна на отстъпките, които търси от американската страна.


Завоят към едностранен подход


Тръмп е воден от разбирането, че САЩ трябва да действат сами в глобалната политика. America First, лайтмотивът на неговата реч при встъпването в длъжност, означава отказ дългосрочни ангажименти спрямо партньори и съюзници.


Това е проблем и за Кремъл. Очертаването на сфери на влияние в Европа не е еднократна сделка, а именно постоянен ангажимент, който трябва да се спазва. Именно непредсказуемостта на Тръмп е повод поне засега Путин да е в изчаквателна позиция и да не навлиза по дълбина по въпроса какво би искал да се случи в отношенията със САЩ.


Дори и да бъде постигнато някакво


споразумение, засягащо Източна Европа,


то няма как да проработи, ако останалите играчи не се присъединят към него и не го спазват. Тръмп няма как да "подари" Украйна на Русия, ако самите украинци не са склонни да се съгласят.


Нова Ялта не може да има, тъй като


Москва няма ресурсите, капацитета и желанието


да поеме бремето да поддържа нова империя в Източна Европа. Днешна Русия е бледо подобие на СССР и не разполага както с принудителните инструменти (военна мощ), така и с икономическите средства (например различни форми на субсидиране), за да установи и поддържа контрол над някогашните си сателити като България. Дори ролята на хегемон в бившия Съветски съюз не е напълно по силите на Москва.


Така например в Средна Азия Китай се налага все повече и повече като водещ икономически и политически лидер. Страните от Източното партньорство пък в голяма степен гравитират, поне по отношение на търговски отношения, към ЕС.


Русия трудно би изместила напълно другите центрове на сила, още повече в момент, когато изпитва вътрешноикономически затруднения. С други думи, оттеглянето на САЩ, което и без това представлява тренд поне от 2008 г. насам, не води автоматично до руско господство – било то в границите на бившия СССР, било то в Централна и Източна Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Неутрално
 2. 2 Профил на rainmaker
  rainmaker
  Рейтинг: 229 Весело
 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Защо трябва да има нова Ялта. Кое го налага?

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7500 Неутрално

  "Повратът към сътрудничество между Америка и Русия отваря широко вратата за възраждане на руската империя – не само в постсъветското пространство, но и на запад от неговите граници"

  Русия няма икономически капацитет за разширение на съществуващата империя

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Малко пресонелан манджа е тая новина.
  НАТО се разформировал? Къде?
  Новият началник на американскат отбрана с първия ден от всътпването в длъжност заяви ангажираността на САЩ към НАТО и запазването на сигурността в Европа.
  Дори е провел рзговор с всички лидери на европейските държави в НАТО, за да успокои страстите след изказванията на Тръмп.
  Пък и САЩ не е Русия. Не мисля, че и един член от американският Конгрес, нито пък от Републиканската партия, биха застанали зад някои Тръмпско своеволие.

  Every cradle is a grave.
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Весело

  По-скоро се очаква изтриване (престуктуриране!?) на голяма част от дълга на САЩ от общо над $19 трилиона...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Някои хора не могат без да делят света между два лагера. "Или/или" е глупава формула. Защо просто страните да не бъдат независими, а непременно трябва да участват в някаква глобалистко разпределение на баницата?

  Мачкай климатичния чейндж!
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  Москва няма ресурсите, капацитета и желанието
  да поеме бремето да поддържа нова империя в Източна Европа....

  И желанието, а?
  А стига, бе!
  Ма нали щяла да ни яде с парцалите, от две години само ни призовавате да трИперим, да са скупчваме около Любимите Ръководителки от двете страни на океана - Хилари и Анджи и да са дупим все да проверяваме под леглата да не се е намърдала баба Меца?

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5032 Неутрално
 10. 10 Профил на skorpion1980
  skorpion1980
  Рейтинг: 284 Неутрално

  На Тръмп руснаците са му нужни като съюзник срещу Китай за провеждане на успешна търговска война. Затова и търси сближаване с тях, демек типично по американски "нищо лично, просто бизнес". Ако такъв съюз се осъществи той ще бъде временен, докато Кремъл му е от полза за постигане на икономическите си цели.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  "Москва няма ресурсите, капацитета и желанието
  да поеме бремето да поддържа нова империя в Източна Европа."
  Може и да няма, но пък толкова много иска.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4884 Неутрално

  "Нова Ялта не може да има, тъй като Москва няма ресурсите, капацитета и желанието да поеме бремето да поддържа нова империя в Източна Европа. "

  Нова Ялта не е желана точно от Русия! Путин има нужда от конфронтация, за да държи в подчинение собствения си народ, като му дава лъжливото усещане, че Русия отново е велика сила! Ако няма враг, с Путин е свършено!

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  [quote#2:"rainmaker"]Небето пада! [/quote]
  Камъните, камъните падат!

  Ма така е, га песента е за хоремаговци.
  И ... от хоремаговци ...

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Не.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Няма нужда от никакви ялти, нещата не са същите.
  Ама ние, по навик - да наплашим масите, а после да внесем "успокоение", че масква уж нямала ищах към Балканите...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 16. 16 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#8] от "xm...":

  Москва няма ресурсите, капацитета и желанието. Правилно е отбелязал човека. Виж обаче една съседна нам държава, която след 20-25 години ще е 100 милионна с младо и право и ислямиско население, а ние тогава ще сме 4-5 милиона, има и ресурса и желанието и капацитета. Четете книжката на проф. Давутоглу, за да разберете какво ни се готви и какво ни чака.

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  [quote#11:"Роси"]Москва няма ресурсите, капацитета и желанието
  ...
  Може и да няма, но пък толкова много иска.[/quote]
  Аййййй, разкош!

  Белев, Белееев, вижте до къде си зомбирахте, т.е. бетонирахте мат'ряла!
  Ся зор ша видите, докле го презомбирате ...

 18. 18 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Мнооо им се иска на хибридите на Масква тая работа с Тръмп да стане истина ама ...... друг път . Рашистан се разпада с всяка изминала минута истински на съставните си частици . Хибридите това го занаят мнооо добре и затова са се разбързали тук в България да правят избори , че след това са капо . Голямо капо !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  [quote#10:"skorpion1980"]На Тръмп руснаците са му нужни като съюзник срещу Китай за провеждане на успешна търговска война. [/quote]

  И как по точно ще стане това? Русия ще се изправи с мощната си икономика срещу Китай? Мужиците ще започнат да произвеждат айфони?
  Това е си е в сферата на ненаучната фантастика.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  И да се задава, този път ще сме в печелившата група.

  Свободни страни не останаха, вече всяка е ценна.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  Гепил го е уплаха автора,
  За ТРЪМПИ НАТО е нефелна организация във вида днес, т.е. САЩ плащат сметката, европците въртят копчето на музиката и си търсят белята...
  Като си поделят честно разходити и европците спрат мантрите и се заемат и с военно дело в рамките на НАТО, последната ще стане прекрасна организация!!!
  Така че никакви Ялти няма да има!!!
  Пък и Путин днес не е толкова могъщ в конвенционално оръжие, колкото беше Сталин в 1943-45 ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#16] от "Зарзават":

  Турция е регионална сила и пипа внимателно, не я мисли... макар че Лозанския договор от 1923 се нуждае от ревизия....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#16] от "Зарзават":
  Там, поне засега, са си основно с желанието.
  При това сред широките мат'рялски маси.
  Мисля, че се поддавате, макар и с обратен знак, на същата пропагандна истерия, с която Ердо с аркадашларе заквасват местните в изграждането на националислямизма.
  Турция не само няма капацитета, но и няма и да го има.

 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 768 Весело

  Хахаха!
  Нова Ялта на кукуво лято.
  По-скоро нов Нюрнберг за Путин и Асад.

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Весело

  [quote#17:"xm..."]Белев, Белееев[/quote]
  Опс!
  Бечев, разбира се ...
  Тука ми дуднеха нещо за клматичните промени, сорри ...

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4523 Весело

  Световното плашило ТРЪМПУТИН...
  Няма нова Ялта.
  Споко, няма нужда да се крием, щото никой не ни търси...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ква Ялта ве? Стига сте плашили Женята Дайнов, той тъкмо приготви червеното знаме от гаража.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 28. 28 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#16] от "Зарзават":

  Няма страшно, ние до тогава ще сме докарали реактора на БелЯне, но ще направим АЕЦ Елхово и тогава жална му майка на аскера ако се опита да пресече границата без разрешение от Динко.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 29. 29 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  [quote#19:"EU defender"]И как по точно ще стане това? Русия ще се изправи с мощната си икономика срещу Китай? Мужиците ще започнат да произвеждат айфони?
  Това е си е в сферата на ненаучната фантастика.[/quote]

  Ти нищо не знаеш!!!!
  Руснаците,/ разбирай Путин/ имат Тополи могат да унищожат света няколко пъти, а ти за Йотафони говориш!!!

 30. 30 Профил на Лорда
  Лорда
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Димитър Бечев???

  Ти кой беше?

 31. 31 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"vassilun"]Путин има нужда от конфронтация, за да държи в подчинение собствения си народ,[/quote]

  И Доган така плаши неговия народ.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 32. 32 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Русия иска като отворен единен пазар (в т.н. митнически съюз) бившият СССР без Прибалтика, която и е ясно, че няма как да задържи. Това + правото на вето спрямо свалянето на "свои хора" като Асад. В момента Русия не иска нищо повече и нищо по-малко.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 33. 33 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 284 Весело

  Защо всички, на които им плащат, за да са умни, старателно отбягват ето тези думи на Тръмп (от речта му): "Ще запазим съществуващите съюзи и ще изградим нови"?
  Ще им развали конструкцията и ще им разпилее опорните точки?

 34. 34 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "Да не говорим, че Москва трудно ще успее да предложи кой знае какво в замяна на отстъпките, които търси от американската страна."

  Това е вярно.

  Но това очевидно не е: "Тръмп няма как да "подари" Украйна на Русия, ако самите украинци не са склонни да се съгласят."
  Икономическите проблеми на Русия са слабо успокоение - на болшевиките никога не им е пукало за скотския начин на живот на огромна част от руския народ.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 35. 35 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  До коментар [#3] от "VR|46":
  Защо трябва да има нова Ялта. Кое го налага?
  ................
  Защото българските интелектуалци и анализатори са маркирани от марксизма
  и като "Вайша" гледат с едото око назад, към миналото, и гадаят за бъдещото.
  Във всеки техен "анализ" е намесена 2СВ. А светът отдавна е друг. ЕС е факт. Германия, Италия и Франция са както по времето на Карл Велики - патронът на Европа, единни, в партньорски взаимоотношения. Само ние, сателитите на Русия се гърчим в постсъветска кал и номенклатурна реалност.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Весело

  Какви интерсни статии?

  И кой ще седне на масата на тази нова Ялта?

  Дневник, ако имате необходимост от запълване на място с авторски статии, предлагам си услугите.!
  И по-дълги и по-завъртяни и "по-изсмукани от пръстите си" мога да ги докарам.

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Любопитно

  Задава се нова Малта ! Русия иска САЩ и НАТО да се изтеглят на границите от 1989. Китай също заяви, че трябва да се възстанови статуквото от края на ВСВ. За България е без значение - ще си останем в НАТО и ЕС ... само ще има вътрешен кръг на НАТО и Шенген в които няма да влезем. Ще отслабване влиянието на САЩ , но НЯМА да бъде засилено руското влияние

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Путин: Европа трябва да остане единна

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  [quote#35:"СДС"]Защо трябва да има нова Ялта. Кое го налага? [/quote] Москва иска да се изпълни договора от Малта - САЩ награбиха повече от договореното с СССР

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#36:"ivan_"]И кой ще седне на масата на тази нова Ялта? [/quote]


  Ти прочете ли статията?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3468 Весело

  Щом авторът казва, че няма да има - значи няма...

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#35] от "СДС":
  Ама тюрлюгювеч сте забъркал ...

  Но по същество съм съгласен, че масово тегне матрицата на ВСВ в главите на "анализаторите", най вече, а и на доста "визионери", което си е съвсем за притеснение ...
  А трябва да се гледа напред и без щампи, особено в такъв догматичен, схематичен и клиширано-опростенчески вид.

  Прочее ... и на са интелектуалците, повечето, а ентелехентите носители на тези грехове. И точно те дигат най-голямата патардия, поради службата си в Агитпропи и агитпропчета всякакви ...

 43. 43 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Задава се.
  Германия пак прекалява с имперските си амбиции и пак ще бъде поставена на колене в ъгъла.

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  Много ясно, че няма да има нова Ялта. Русия и САЩ нека си оправят отношенията (ако изобщо това е постижимо), важното е ЕС да бъде силен и единен. Ето това трябва да е най-важната цел на нашите и европейски политици.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Стига с тая русия като плашило за света. Психопатите от пустините ще изядат света с парцалите, а тези размахват някакви мухлясали плашила. Може би някой има интерес да не се разбере, че кой точно е мътил и измътил ИДИЛ. На някого не му ли е ясно, че светът е във война. Ама не с Русия. Американският президент ясно каза - целият цивилизован свят трябва да се обедини, за да ликвидира ислямския тероризъм. Русия е част от световната цивилизация, независимо от всичко. И винаги ще бъде. А Путин - не.

 46. 46 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Тръмп е воден от разбирането, че САЩ трябва да действат сами в глобалната политика - се казва в статията. И правилно.
  Никаква нова Ялта няма да има. Щатите са единствена глобална сила и няма никакво основание да преговарят на равна нога с регионални сили.
  Източна Европа вече е част от Запада. Народите в бившия соц. (даже в България) ще скочат като ужилени, ако трябва да се връщат обратно в пост-съветския колхоз. Русия не съумя да изгради общество, което да е привлекателно и добро за хората. С мегаломания, дрънкане на стари оръжия и големи претенции без покритие няма как да привлекат повече от 10% от публиката. Освен това, в Ялта, руснаците изтъргуваха участието си във ВСВ, а сега просто нямат какво да предложат. Претенциите им за нова Ялта са за вътрешна консумация и никой не ги взима на сериозно. Икономика по-малка от две Холандии, формирана наполовина от експорт на горивни суровини не е и няма как да е фактор от глобално значение. За Запада е важно Русия да запази сегашната си територия и може би конфигурация, но не и да се разширява в западна посока. Освен това, звучи малко нахално от Кремъл да се изказват за това какви военни сили и бази на НАТО са допустими в Източна Европа. И е време България вече да се отчисли от Източна Европа. България е в Южна Европа (както Прибалтите вече се числят към Северна Европа). Източна Европа и до днес е един негативен и неприятен етикет. Никаква Ялта и нищо общо с кремльовците.

 47. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#30] от "Лорда":

  Не го познавам, но преди време беше казал че за България няма мюсулманска заплаха. Та толкова за него.

  Panta rhei....
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#40] от "меншевик":

  Специално заради Вашият коментар, е прочетох още веднъж, много бавно и внимателно.

  Та какво имате в предвид с въпросът си?

  П.С. Бях я прочел и преди моя коментар.

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1479 Любопитно

  Каква Ялта? Нали щяха Тръмп да го импийчват до една година и после пак по старому ще я караме?

  over the under
 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#4] от "neut":
  "Русия няма икономически капацитет за разширение на съществуващата империя"

  Русия няма и военен капацитет. Полският министър на отбраната заяви, че Полша ще се нуждае от подкрепата на НАТО само докато си подготви отбраната. Меркел заяви че ще започне засилване на армията си. Колко силна е Русия можем да съдим дори и от това, че през лятото 2015 г. сепаратистите направиха последният злощастен опит за настъпление през лятото в района на град Маринка и отстъпиха с тежки загуби.
  Като е толкова силна Русия, защо още не е решила проблема. Западът също не се справя в Ирак, но на запада пречат правозащитниците, докато в Русия елиминират правозащитниците.

  подпис
 51. 51 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  оттеглянето на САЩ, което и без това представлява тренд поне от 2008 г. насам, не води автоматично до руско господство
  =====================
  Либерални успокоения - вярно американските пари ще намалеят, че могат и съвсем да спрат, ама поне нас няма да ни подгонят, че толкова им играехме по гайдата. Не се надявайте.

 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ватник":

  параграфът започва с: "Четейки вестникарските заглавия и интернет сайтовете, човек би останал с впечатление, че "

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  че Москва трудно ще успее да предложи кой знае какво в замяна на отстъпките, които търси от американската страна.
  =================================
  Интересно според либерала Бечев Америка какво предлага? Освен ракети и танкови батальони в "съюзните" страни и цветни революции последвани от пълен хаос в онез които не и се възхищават.

 54. 54 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Само до няколко години Русия няма да представлява никаква опасност за бившите си колонии в Източна Европа.
  Дрънкането на ядрени оръжия пък прилича на оная приказка дето докарва вълка в кошарата. Преди дни Китай разположи ядрени ракети близо до границата с Русия. Пропагандата на Путин е в шок от новината и започнаха да разправят, че китайските ракети били срещу САЩ.

  подпис
 55. 55 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1052 Весело

  [quote#48:"ivan_"] е прочетох още веднъж[/quote]

  Нищо не сте разбрал, съдейки по правописа Ви.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 56. 56 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#3:"VR|46"]Защо трябва да има нова Ялта. Кое го налага?[/quote]
  Руснаците опоскаха всичко у тях и гледат жадно към активите в проспериращите си бивши сателити (Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария, Ръмъния). Американските реднеци пък бяха свикнали да получават високи заплати за неквалифициран труд и затова вият за добрите стари времена, когато нямаха конкуренция от по-квалицифирани, по-работливи и по-евтини работници от други краища на света.

  Та затова.

 57. 57 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#43:"batgosho"]Германия пак прекалява с имперските си амбиции и пак ще бъде поставена на колене в ъгъла. [/quote]
  Амбициите на Германия са пропорционални на икономиката, която имат и естественото влияние, което произтича от това. Германия не само не прекалява, но заема много по-малко място, от това, което естествено и се полага. Германия е най-могъщата нация в Европа и е съвсем естествено да е лидер на Континента (континентална Европа, без Британия). Русия иска да върне нещата към 19-ти век, но това няма как да стане. Русия иска да разговаря с нациите на Европа, а не с обединена Европа (понеже ЕС е многократно по-голяма сила от Русия, изобщо несъизмерими са). Затова ЕС е трън в очите на Кремль и те всячески се опитват (доколкото им позволяват скромните силици) да дестабилизират отделни страни от ЕС. Никой няма да им позволи да възстановяват бившия ссср и особено буферните му зони.

 58. 58 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  Русия няма хора за себе си, останала е една жалка държавица с фиктивно голяма нейна (по документи) територия. От преброяването 2010 г. са отчетени около 89 млн. жители от тогава са я напуснали в чужбина 25 млн. и сега са 64 млн. от които 70% са ватенки руснаци, така, че дефакто има няма 45 млн. руснаци жители съсредоточени в големите градове - Москва, Санкт Петербург, Перм .....

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 59. 59 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#37:"dark'star"]Задава се нова Малта ! Русия иска САЩ и НАТО да се изтеглят на границите от 1989. Китай също заяви, че трябва да се възстанови статуквото от края на ВСВ.[/quote]
  Кажете ми кои са Китай и Русия, че да искат. Могат да искат, но Америка определено няма нищо да им даде и освен това е на път да им отнеме и малкото, което им позволи в изтеклите две десетилетия. Половината китайски експорт се абсорбира от САЩ. Сега Тръмп каза - връщане на производства в Щатите, отмяна на транс-тихоокеанско споразумение, каза също, че политиката на Един Китай ПОДЛЕЖИ НА ПРЕГОВАРЯНЕ!, сиреч, размаха тоягата още в първите три дни на мандата си. Смятайте каква хурка ще ядат и китайци и руснаци в следващите 300 дни!

 60. 60 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3276 Неутрално

  До коментар [#22] от "boby1945":
  Тая с преразглеждането Лозанския договор си е бомба, ама беше пусната с оглед на мераците по посока Сирия и Ирак и недопускането на Кюрдистан. Медийното раздухване у нас е по-скоро по схемата "на страха очите са големи", а и патреотете го използваха максимално за партийна пропаганда.
  Прочее ... Ердо вече подви опашката по въпроса. За Лозанския договор имам предвид ... Ще им се поуредят нещата на турците, Кюрдистан няма да има, ама не съвсем както Турция си ги помечта и напълно в зависимост от Големите батковци.

 61. 61 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Весело

  "...не разполага както с принудителните инструменти (военна мощ), така и с икономическите средства (например различни форми на субсидиране)..."

  Ооо, има, има.За подобни неща и армия има, и икономически средства...стига да има желание.

  Колкото до статията - приятна, но се усеща лек страх от неизвстното, което явно е причината за този опит за успокоение.

 62. 62 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#57:"transvaal"] Русия иска да разговаря с нациите на Европа, а не с обединена Европа (понеже ЕС е многократно по-голяма сила от Русия, изобщо несъизмерими са). Затова ЕС е трън в очите на Кремль и те всячески се опитват (доколкото им позволяват скромните силици) да дестабилизират отделни страни от ЕС.[/quote]
  ++++
  Абсолютно точно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 63. 63 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#58] от "Gouverneur général":

  Не знам откъде са ви данните, че са само 64 млн, тук говорят за 142 млн. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/rs.html

 64. 64 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#62] от "меншевик": По същата логика ЕС е трън и в очите на Вашингтон и това съвсем не го казвам като шега.

 65. 65 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#39:"dark'star"]Москва иска да се изпълни договора от Малта - САЩ награбиха повече от договореното с СССР [/quote]
  Драги ми Дарк Стар, ссср вече го няма. Няма никакви причини Америка да спазва договори със страна, която вече изчезна от картата на света. Пък и ние не искаме да се возим в москвичи, да седим в държава - концлагер и да ходим на манифестации с портрети на изкукуригали старци в ръка. Мумията на най-големия масов убиец и политически престъпник на 20-ти век (изтребил двойно повече хора за единица време сравнено с Хитлер) е все още в т.нар. мавзолей. Този факт е достатъчен за да няма и 1% доверие към съответната държава. Фактът, че в Русия до ден-днешен цялата земя принадлежи на държавата означава липса на перспектива. Частната собственост върху земята е най-важното условие за просперитет!, а това тотално отсъства при московците. За това - да си седят където са и хич да не се появяват в Източна Европа.

 66. 66 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 1004 Любопитно

  [quote#63:"nemeria"]е знам откъде са ви данните[/quote]
  МЫ ВЫМИРАЕМ: В 1989 ГОДУ В РСФСР БЫЛО 147,4 МИЛЛИОНОВ ЧЕЛОВЕК! В РФ В 2010 ГОДУ ОСТАЛОСЬ ВСЕГО 89,7 МИЛЛИОНОВ ЧЕЛОВЕК!
  http://old.artyushenkooleg.ru/index.php/sssr-rf/my-vymiraem-iz-1474-millionov-cherovek-rsfsr-v-1989-godu-sejchas-v-rossii-ostalos-89-654-325-chelovek/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 67. 67 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Нова Ялта не може да има.Но "опит за нова Ялта" ще има.И тогава русоробите ще украсят дърветата по китната ни татковина...

 68. 68 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#64:"pettkov"]По същата логика ЕС е трън и в очите на Вашингтон и това съвсем не го казвам като шега. [/quote]

  Тази "логика" стана възможна едва сега, с встъпването на оранжевия в Белия дом. Планът Маршал е основата на днешния ЕС. Западното единство и Северноатлантическия договор са продукт на американската дипломация. Никакъв трън за Америка не може да е ЕС, защото той е част от това западно единство. Ето това се поставя на карта сега от Оранжевия и за това клоунът жириновски изля река от лиги в Думата. Ясно е че нова Ялта не може да има, защото поне засега не е имало Световна война, в която големите западни сили да съюзници на ватата. Но отдръпването на САЩ от Европа би довело без съмнение до подкопаване на западното единство от една страна, а от друга - аз никога не съм се съмнявал в способностите на сибирската кочина да върши мизерии, което както е видно в Европа тя усилено прави. Русия не може да се изправи срещу ЕС, но може да се опита да го разруши за да изравни силите.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 69. 69 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#18:"Радко"]Хибридите това го занаят мнооо добре и затова са се разбързали тук в България да правят избори , че след това са капо . Голямо капо ! [/quote]
  +++++++++++++++
  Освен това, нядявам се вече Америка да заеме една по-решителна позиция, да прати в България трима сенатори, че да се тури една адекватна външна политика, без атомни самовари и без пета колона на колхоза.

 70. 70 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#16] от "Зарзават":

  Бе, те ще станат 100 милиона, ама от тях поне 40 милиона ще са кюрди. А както любовта помежду им расте непрекъснато тия дни, по-скоро след 20-25 години на територията на днешна Турция е възможно да има поне 2 нови държави, отколкото тя да завземе съседни територии.

 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  До коментар [#55] от "меншевик":

  Това ли успяхте да измислите, като аргумент?

  Аз съм натиснал друг клавиш пишейки, което е довело до "е" вместо "я".

  Дори и да прием тази 1 грешка на 3 изречения (20 думи), Вие имате ли възможност да разберете, колко правописни грешки имате в отговорът си съставен от 1 изречение, което няма и 10 думи?

  Осъзнавате ли колко сте смешен, пишейки за правописни грешки в този случай?

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#66] от "Gouverneur général":

  В официално преброяване от 2016 претендират да са 144 млн без Крим, с два повече от данните в книгата с факти на ЦРУ, която линкнах. Не ми изглежда реалистично да има само 64 млн руснаци и противоречи на всички данни, които намирам, така че се съмнявам в надеждността на посочения от вас източник.

 73. 73 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#66:"Gouverneur général"]МЫ ВЫМИРАЕМ: В 1989 ГОДУ В РСФСР БЫЛО 147,4 МИЛЛИОНОВ ЧЕЛОВЕК! В РФ В 2010 ГОДУ ОСТАЛОСЬ ВСЕГО 89,7 МИЛЛИОНОВ ЧЕЛОВЕК! [/quote]

  Глупости !
  Според данни на ООН за 2015 год. са 143 милиона души. Ако имаш предвид "етнически" руснаци, каквото и да означава това, няма как да ги преброите освен ако не им се задават въпроси по самоопределение при преброяване.
  Но това не е население на страната, а етническо самосъзнание, която е съвсем различно от това какъв език говориш, чий гражданин си и какъв цивилизационен модел следваш.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 74. 74 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  [quote#11:"Роси"]"Москва няма ресурсите, капацитета и желанието
  да поеме бремето да поддържа нова империя в Източна Европа." [/quote]
  За България няма да ѝ трябва нито сила нито ресурси. Тук си имаме достатъчно русофили, червени кхмери и други руски зарази.... за да ни превърнат в Крим-2.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 75. 75 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Путин има нужда от враг. Без враг Пусия ще се разпадне.

 76. 76 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Трумп лека полека навлиза в реалноста. Особено във външната политика. Има една важна "подробност" за реализиране - не как да се договори с Русия (Кремъл), а как да се договори с мафията там!! Което е доста трудна задача. Надявам се, хората в САЩ, дето са запознати с Русия да го съветват добре. Иначе верно, може да стане мазило.

 77. 77 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1479 Весело

  [quote#58:"Gouverneur général"]дефакто има няма 45 млн. руснаци жители съсредоточени в големите градове [/quote]

  Даже по-малко са, има няма 20-на милиона и повечето не са руснаци ами украинци и беларуси

  over the under
 78. 78 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5294 Любопитно

  До коментар [#16] от "Зарзават":

  Затова ли си избрахте Ердоган за пръв съюзник срещу омразния Запад? Затова ли в България традиционно крадете съвместно с ДПС?

  Gunter glieben glauchen globen
 79. 79 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  [quote#41:"Добрин Велков"]Щом авторът казва, че няма да има - значи няма... [/quote]
  Той дори не подозира, че тези въпроси ги решавате ти и Путин.

  Gunter glieben glauchen globen
 80. 80 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Може да звучи странно, но в момента Путин няма интерес от това нова преразпределяне на сфери. То би довело до евентуално ново стабилно статукво, което не е изгодно за него. Няма да го има образът на врага, няма да може да има "гръмки победи", мужика няма да живее с усещането че аха-аха почва войната и само здравата ръка на бащицата държи страната са не се срути.

 81. 81 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#59:"transvaal"]Могат да искат, но Америка определено няма нищо да им даде [/quote]
  Те американците по тази логика останаха без Крим и Алепо.

 82. 82 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Да се сближават, да се сближават, колко да се сближават Русия и САЩ? Америка и Тръмп нямат никакво значение в случая, защото Путин има нужда от външен враг, когото да обвинява за проблемите и несгодите на поданиците си, а също и да го използва за вътрешна консолидация. А тъй като руснаците са грандомани, за тях само най-големия враг е истински. Путин ще поставя неизпълними претенции за сближаването и ще обвинява за провалите Врага! А Тръмп? Ще видим... Сигурни са само 2 неща - първо - наистина е луд, и второ - наистина не е глупав. Предстоят ни интересни 4 години...

 83. 83 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#10] от "skorpion1980":

  И каква точно война ще води Тръмп с Китай?

  Ще иска да върне цялото производство в САЩ? При скъп долар и десеторно по-високи заплати, разходи за производство и т.н.?

  Китай и САЩ са могъщи партньори и само глупак не би го разбрал.

  А, в какво точно търговско обединение ще влезе с Русия, при положение, че освен едни нефт и газ, матушка не може да предложи абсолютно нищо.

 84. 84 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  “Нова Ялта не може да има, тъй като Москва няма ресурсите, капацитета и желанието да поеме бремето да поддържа нова империя в Източна Европа. Днешна Русия е бледо подобие на СССР и не разполага както с принудителните инструменти (военна мощ)”

  Според авторът излиза, че в Ялта едва ли не са зачислили страните от източния блок на “котлова храна” към СССР. Това не еточно така. Отгоре навсичко, самият Чърчил преди да се спомине признава, че са прекарали Сталин, докато той е играл коректно с тях двмата...

  I Want To Believe
 85. 85 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Интересна новина- поствам я и тука:

  Ха- ха! Г-жа "Fuck EU",
  Виктория Нуланд, подаде оставка!

  Жив е той, жив е...
 86. 86 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#20] от "cinik":

  "И да се задава, този път ще сме в печелившата група"
  ==============================

  Ъхъ. Предните три пъти все с печелившите бяхме. В двете световни войни с губещата Германия и в икономическата с губещата Русия. Всеки път е изглеждало просто.

  Първо виж къде ще е Китай, после помисли как ще бъдат раздадени и изиграни картите и тогава казвай - имаме шансове.

  Еретик
 87. 87 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#34] от "меншевик":

  Поредният катаклизъм, за Русия, се отлага!

  Световната банка прогнозира сериозен ръст на цените на горивата. Това се отбелязва в доклада Commodity Markets Outlook, стана ясно от съобщение на главен изпълнителен директор на Световната банка.

  "Според последния ни доклад, посветен на пазарите на суровини, цените на горивата ще нараснат до 55 долара за барел през 2017-та, което е скок с 29%, в сравнение с миналата година", пише Кристалина Георгиева

  Жив е той, жив е...
 88. 88 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  Нюланд не може да раздава повече курабийки ... мъка... а и за нова Ялта няма да върши работа...
  До коментар [#85] от "Дебоя":

 89. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3468 Разстроено

  До коментар [#87] от "Дебоя":

  Стига бе... трябва да се разпадне до 2 месеца, как ме натъжаваш...

 90. 90 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#53:"Каишков - Системен нарушител"]Интересно според либерала Бечев Америка какво предлага? [/quote]

  Предлага всичко, посредствено комуне, всичко. Възможност за развитие, за изкарване на пари, за проспетитет. Стотици хиляди българи неслучайно ходят там на бригади или за да учат и живеят там, не в любимия ти изостанал кенеф Рассия. Разбирам, че ти е мъчно, че омразните ти американци в сравнение с Рассия са като дворец и нужник, ама какво да се прави, просто факти.

 91. 91 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#87:"Дебоя"]Световната банка прогнозира сериозен ръст на цените на горивата. Това се отбелязва в доклада Commodity Markets Outlook, стана ясно от съобщение на главен изпълнителен директор на Световната банка. [/quote]

  Демек малоумните русофили се радвате, ако плащате по-скъп бензин, щом това е добре за родината ви Рассия ? Всъщност що за държава, която претендира за велика сила, зависи толкова много от цените на горивата ? По тая логика Саудитска Арабия, Катар, Венецуела и Иран също са велики сили.

 92. 92 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#58] от "Gouverneur général":

  От къде ги извадихте тези данни? Може ли източник?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 93. 93 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 920 Весело

  [quote#83:"foreverman77"]А, в какво точно търговско обединение ще влезе с Русия, при положение, че освен едни нефт и газ, матушка не може да предложи абсолютно нищо.[/quote]
  Булки. Тръмп ще сменя Мелания за нов модел.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 94. 94 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]

  Не. [/quote]

  Не , ама да . Както би казал най - продуктивния доносник на ДС Петко Бочаров , мир на праха му .

 95. 95 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#2:"rainmaker"]Небето пада! [/quote]

  Ами . Камъните падат ,падат от небето . Просто ще изкараме още един чалга период . Преди да е свършил тоя .

 96. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  [quote#3:"VR|46"]Защо трябва да има нова Ялта. Кое го налага?
  [/quote]

  Ами интересите на САШ го налага и затова Тръмп го предлага . Ако бяха руски интереси , щеше Путин да го предложи . А както пише Бечо , Путин е в изчаквателна позиция . Да види що ще се пръкне на пангара , па тогава ще се пазари .

 97. 97 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2041 Весело

  [quote#12:"vassilun"]Ако няма враг, с Путин е свършено! [/quote]

  Иди кажи на янките , че Тръмп се гушка с Путин като първа дружка , , за да съсипе и унищожи Русия . Че тъпите и дебели американци не го разбират . Трябва някой форумец от Долния Дунав да им го каже .

 98. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  Ялта бе продукт на факта, че СССР бе основен съюзник във войната срещу Германия и бе сред победителите. Пита се на какво отгоре сега на Русия ще бъде подарявана Източна Европа и страните от бившия СССР ? Русия спечелила ли е война в Европа ? Не. Намира ли се Русия в състояние на икономически възход ? Не. А който твърди у че Ислямска държава с 30 хилядната си армия и без авиация и с все по-стесняваща се територия , която обхваща парчета земя от Сирия и Ирак е като Германия през 1945 г. и че видите ли САЩ и НАТО не могат да минат без руска помощ при справянето с нея е меко казано говорещ откровени неистини. И второ не трябва да се забравя, че няма случай в световната история, някоя империя да е възкръснала. Да, напъни е имало, но те са зъвършвали винаги с крах.

 99. 99 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  САЩ и Русия няма как да оправят отношенията си дори Тръмп и Путин да се съдерат. По простата причина , че на Путин вече му се услади ролята да се прави на велик и да заплашва. Който е започнал с анексии и войни, той вече няма път назад, защото залогът е станал твърде висок. Дори да му бъде подхвърлена Украйна, той няма да се спре. Това ще бъде още по-голям стимул да продължи агресивната си политика, а всяко негово агресивно безнаказано действие неизбежно ще води до подкопаване на позициите на Тръмп за диалог и компромиси.

 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3294 Неутрално

  До коментар [#10] от "skorpion1980":

  За търговска война между САЩ и Китай не виждам каква помощ може да окаже Русия при положение, че Китай трайно е навлязъл в руския далечен Изток и Русия е зависима икономически от него. Още повече, че едно притискане на Китай в ъгъла, не може да не подскаже на Путин, че с това той губи мощен съюзник, при положение ,че САЩ може да се опитат да го натикат и него в ъгъла и вече няма да има кой да ги спре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK