За пръв път Съдът на ЕС реши, че Русия въоръжава сепаратисти в Украйна

За пръв път Съдът на ЕС реши, че Русия въоръжава сепаратисти в Украйна


Съдът на Европейския съюз призна за законни санкциите срещу руския производител на зенитни системи "Алмаз Антей" и за пръв път ясно декларира, че Москва въоръжава сепаратистите в Източна Украйна.


Присъдата е по повод иск на компанията, производител и на противовъздушните комплекси "Бук", с който тя се опитваше да размрази блокираните си сметки и активи.


Като припомня, че това е първото дело за замразяване активи на руска компания заради кризата в Украйна, съдът мотивира решението си така: "Алмаз Антей" е руска държавна компания. Тя произвежда зенитни оръжия, включително ракети земя-въздух за руската армия. Руските власти предоставят тежко въоръжение за сепаратистите в Източна Украйна, с което допринасят за дестабилизирането на Украйна. Тези оръжия се използват от сепаратистите, включително за сваляне на самолети. Следователно като притежавана от държавата "Алмаз Антей" допринася за дестабилизирането на Украйна".
В текста изрично се посочва, че руската армия е предавала такова оръжие на сепаратистите и на практика "Алмаз Антей" е съучастник в подкопаването и застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.


Поради това и Съветът на ЕС не е действал непропорционално, когато е решил да наложи санкциите.


Компанията не е опровергала множеството прессъобщения и публикации за свалени украински хеликоптери и самолети с нейно оръжие. Що се отнася до свалянето на малайзийския боинг на полет, МН17 съдът припомня, че този инцидент не е бил решаващият за въвеждането на санкциите.


Любопитен момент е, че Съдът на ЕС обявява, че не смята, че Съветът на ЕС трябва да докаже, че оръжието на "Алмаз Антей" е използвано от сепаратистите в Украйна. "Подобни доказателства би било трудно да се съберат, особено в ситуацията на конфликт, където понякога е трудно да се установят точно специфичните отговорности и типовете оръжие, използвани от всяка от страните. Съдът припомня, че дори само рискът от осъдителни действия на компанията може да е достатъчен за замразяване на активите ѝ."


От "Алмаз Антей" нарекоха присъдата политизирана, но отказаха да я обжалват, включително за да не правят нови разходи по делото.


Санкциите срещу компанията са в сила от лятото на 2014 г. Русия никога досега не е признавала, че въоръжава сепаратистите в Донбас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK