Указ, заповед, нареждане - какво точно подписва Тръмп

Указ, заповед, нареждане - какво точно подписва Тръмп

© ReutersВ първата от общо 208 седмици на президентския мандат Доналд Тръмп започна да реализира няколко от основните си предизборни обещания като използва особен вид инструмент за едностранни действия на Белия дом. Това са т.нар. действия на изпълнителната власт (executive actions, разделени на orders и memoranda), които имат силата веднага да променят посоката на американската политика без участието на парламента.


Това съществува от повече от век, като е използвано усилено в началото и първата половина на ХХ век. Критиците на тези изключителни правомощия на президента на САЩ казват, че до тях може да се прибягва прекалено често и дори да се злоупотребява.


Какво представляват тези решения
Това е документ от президента, насочващ действията на федералната администрация и притежаващ правната сила на закон. Най-формалната и позната е executive order - в събота по обяд българско време Белият дом бе публикувал 4 такива документа на Тръмп.


Президентът може да подписва и меморандуми по конкретни административни въпроси (общо 8 досега) и прокламации, засягащи търговската политика например или церемониални въпроси (той обяви деня, в който встъпи в длъжност за Национален ден на патриотичната отдаденост).


Едно от първите действия на Тръмп бе да подпише директива, с която инструктира администрацията да се чувства свободна да не прилага части от здравната реформа на Обама (за отмяната й е нужно законодателно решение на Конгреса - бел.ред.). Съдържанието на този документ накара мнозина да се чудят какво точно представлява той, защото с него не се дава нова административна власт, а от друга страна изпраща сигнал към служителите на федералната здравна система, че предстои промяна и по-добре да са част от нея.


"Заповедта на изпълнителната власт" не означава, че президентът създава нов закон или насочва нови средства от финансовото министерство, тъй като и двете неща са право на Конгреса. Белият дом единствено инструктира администрацията как да работи в параметрите, които вече са очертани от Конгреса и Конституцията.


Заповедта за стената по границата с Мексико например всъщност обявява този проект за приоритетен и нарежда на Департамента за вътрешна сигурност да използва отпуснатите му средства, за да задвижи строителството ѝ.


Кой е дал такава власт на президента


Според информационния център на Конгреса "американската Конституция не определя тези инструменти на президентската власт и няма конкретно действие, с което му се предоставя право да ги използва".


Действително, в Член 2 на Конституцията на САЩ, описваща властта и правомощията на президента, няма подобен текст.


"Въпреки това подобни заповеди се възприемат като съставна част от президентската власт", се казва в информационния център на Конгреса.


Те се публикуват във Федералния регистър, смятат се за нареждане със задължителна сила, но също така подлежат на ревизия дали са законосъобразни.


Как президентът може да използва тази власт


Отговорът се съдържа в една дума - внимателно.


Заповедите му често предизвикват спорове и опозицията го обвинява, че престъпва правомощията си и действа като диктатор. Мотивът е, че Белият дом се опитва да промени закона, вместо да работи в рамките му.


Барак Обама например бе съден от няколко щата заради нареждането си да не бъдат депортирани деца-нелегални имиграни, както и родителите им, което прави изключение от закона за около 4 милиона души. Много е вероятно същото да се случи и със заповедта на Тръмп да се спре федералното финансиране за градове, които не сътрудничат на имиграционните служби в предаването на нелегално пребиваващи на тяхна територия.


Има ли предели на действието на президентските инструкции


Да. Заповедта или меморандумът има силата на закон, само ако са основани на властта, предоставена на президента от Конституцията и Конгреса.


Това означава, че нареждане на Белия дом, противоречащо на закона, няма правна сила, "освен ако не е оправдано като упражняване на изключителната и независима власт на президента, предоставена му от Конституцията".


Кой може да промени президентска заповед


Това е в ръцете единствено на действащия президент. То става с издаването на нова заповед.


Заповедите на президента не изискват одобряване от Конгреса и парламентът не може да ги отменя, ако те са в рамките на конституционните президентски правомощия.


Но Конгресът може да приеме законодателно решение, което да направи невъзможно изпълнението на президентска заповед. Отказът да се отпуснат средства за програма или нова административна структура, създадена от Белия дом, е само един от възможните инструменти.


Прекалено активен ли е Тръмп


Засега статистиката показва, че за първите си десетина дни на власт Доналд Тръмп е доста по-активен от предшественика си Барак Обама в същия период от неговото управление. От 20 до 29 януари демократът бе подписал 10 такива нареждания, а Тръмп - 16, или колкото Обама за януари и февруари 2009 г. Но традицията показва, че обикновено скоро темпото на президентите се забавя.


За осемте си години на власт Барак Обама е издал 277 заповеди, или 35 годишно. Предшественикът му Джордж Уокър Буш има средно 36 годишно, а Бил Клинтън - 46.


Абсолютен рекордьор в американската история е Франклин Делано Рузвелт - той е разписал 3 721 заповеди, или средно 307 годишно. Но той е и президентът, управлявал 4 мандата в изключително трудните времена на световната криза и Втората световна война и се е опитвал да промени Върховния съд на САЩ.


Може ли гражданин или бизнесът да спре заповед


Да. Като отправи съдебен иск, че дейността му е незаконно засегната. През 1952 г. стоманодобивни компании успяват чрез Върховния съд да отменят нареждане на президента Хари Труман. В опит да избегне голяма стачка с решението той предава собствеността на повечето стоманодобивни предприятие в ръцете на министъра на търговията. Присъдата е, че подобен ход може да предприеме единствено Конгресът.


Какви са политическите плюсове и минуси


Оценката на този инструмент обикновено е, че президентът прибягва до него, когато Конгресът на се съобрази с волята му.


Случвало се е със заповед да се раздвижи решаването на проблем, парализирано в парламента, но тук се навлиза в опасна територия. От една страна, президентската заповед може да бъде отменена от съда. От друга, в система, изградена да ограничава абсолютната власт, президентът изглежда като някой, който щом не успее да убеди другите, посяга към писалката и опитва да действа като всесилен управник.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Указ, заповед, нареждане - какво точно подписва Тръмп
  ====================================
  важното е че каквото каже и каквото е обещал прави и то бързо и решително. не като предишните обамовци - едно говорят, второ имали предвид, трето правят, четвърто не правят.

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  то и тука беше така, но прогресивните сили взеха работата в ръце и орязоха правомощията на президента
  Иначе Желю Желев си издаваше укази с които отменяше закони като гражданството например

 3. 3 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Може ли гражданин или бизнесът да спре заповед
  Да.
  ===============================
  Не, може само временно да я отмени. Както временно спряха депортацията на 200 души. Но те останаха под стража на емигрантските, докато не си тръгнат сами. Или не падне временната забрана върху задължителната им депортация.

 4. 4 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 498 Весело

  Ех само ако и той знаеше какво подписва...
  Той си мисли, че тая работа е като оная работа, ама явно по трудния начин ще разбере, че не е баш така...

  Stef
 5. 5 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Пирони в ковчега на глбалистките розови сънища

  харпун
 6. 6 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2826 Весело

  До коментар [#4] от "stef": Стеф, Стаф???

 7. 7 Профил на pleven
  pleven
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Щв берат ядове избирателите с др. Тръмпич

  https://www.pleven.pro
 8. 8 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  THE PRESIDENT OF UNATED STATES, може да подписва каквото прецени за добре.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 730 Гневно

  [quote#1:"Каишков - Системен нарушител"]важното е че каквото каже и каквото е обещал прави и то бързо и решително[/quote]
  Беше обещал няколко неща: ограда, имиграцията да се намали, мюслимите да се разкарат от странатам и да се разруши "статуквото".
  Оградата - написа заповед.
  Имиграцията - написа заповед
  Мюсюлманите вече са официално лоши
  Статуквото - Ротшилд, Голдман Сакс и инвестиционните банки вече са директно във властта.
  Тази оранжева грешка скоро ще съсипе и без това не много цъфналата и вързала страна.

 10. 10 Профил на ramsi
  ramsi
  Рейтинг: 284 Весело

  Никога не съм се съмнявал, че има някой по-компетентен от гениалните журналисти на "Дневник" който да ни осведоми за правомощията на американския президент. Благодаря им за положените усилия с които изразяват мнението си, какво точно прави Тръмп. Ако не бяха те, ние простосмъртните никога нямаше да сме наясно.

 11. 11 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  "Засега статистиката показва, че за първите си десетина дни на власт Доналд Тръмп е доста по-активен от предшественика си Барак Обама в същия период от неговото управление. От 20 до 29 януари демократът бе подписал 10 такива нареждания, а Тръмп - 16, или колкото Обама за януари и февруари 2009 г."
  Нищо чудно. Обама е специалист по конституционно право. Тръмп е некомпетентен, затова подписва смело. В една от статиите в американските вестници по повод на депортацията на хора със зелени карти се казва, че съветващите го юристи са го предупредили да не се изхвърля, но той не ги е послушал. Нищо - ще се научи, че САЩ не е корпорация с президент-едноличен собственик.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5105 Неутрално

  Ще прави каквото трябва. Светът става друг с него - подписва документ - твори история...

 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  [quote#8:"Kamen Petrov"]THE PRESIDENT OF UNATED STATES, може да подписва каквото прецени за добре.[/quote]
  Абсолютно вярно. А съдът на United States има право да се изкаже върху законността на подписаното и да предприеме съответните мерки.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  От Дневник:''Засега статистиката показва, че за първите си десетина дена''

  До днес дните са 7 като е вкючен деня на клетвата,
  За 7 дена Тръмп свърши повече работа от 8те години на Обама.
  И предимно изпълняване на предизборни обещания.
  Пълен аматьор, - вместо като професионалните, опитни и уважавани политици да забрави за обещанията си и да си гледа кефа, без да се навира м/у шамарите на Турбо-Либерал-Глобалистите- той тръгнал да се прави на пийч!
  С това дразни и затова ТЕ искат да го имПИЙЧнат!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 15. 15 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 548 Весело
 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#11:"7777"]Нищо - ще се научи, че САЩ не е корпорация с президент-едноличен собственик.[/quote]
  Обама как еднолично започна толкова войни и конфликти. Никой нищо не каза. Сега Тръмп дойде и първата му работа беше да отмени обамакера на Обама. пак еднолично.

 17. 17 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Вижте сега! Няма смисъл да четем какво подписва Тръмп. Важното е да четем тук как едни хора разтреперано си скубят по цял ден косите във форума, как светът си заминавал.
  Обясних го на някои, от най разтревожените, че Сорос и кликата зад него, не са целия "свят".
  Както бе казал професор Христов, "има една клика, базирана в САЩ, която представя своите интереси за интересите на американците".
  Например с господина Певски и двамата сме български граждани, но интересите му не са задължително и мои интереси.

 18. 18 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#13:"7777"]А съдът на United States има право да се изкаже върху законността на подписаното [/quote]

  Както и за това:
  От статията:
  ''Барак Обама например бе съден от няколко щата заради нареждането си да не бъдат депортирани деца-нелегални имиграни, както и родителите им, което прави изключение от закона за около 4 милиона души. ''
  До коментар [#13] от "7777":

  Виж и коментар 14

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 19. 19 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#16] от "Каишков - Системен нарушител":

  Никой не започва война в САЩ без одобрението на Конгреса.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 20. 20 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#11] от "7777":[quote#11:"7777"]Обама е специалист по конституционно право.[/quote]
  Изобщо знаеш ли какво е завършил тоя специалист по конституционно право или щом е Обама, значи е специалист по всичко?

 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#20] от "globetrotter":

  Да, знам. Завършил е право и след това е бил преподавател по конституционно право. Лека вечер!

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#19:"7777"]Никой не започва война в САЩ без одобрението на Конгреса.[/quote]
  Няма такова нещо, брат. Преиздента държи куфара с ядрено оръжие. дава заповед на място, без Конгреса.

 23. 23 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#17:"Калата"]"има една клика, базирана в САЩ, която представя своите интереси за интересите на американците". [/quote]
  Абсолютно точно.
  Дори и има претенциите и хвърля огромни ресурси , за може да претендира ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ВСИЧКИ ЧИТАВИ ХОРА ПО СВЕТА.

  П.С.
  Всъщност подобна клика има има и в Рассия.

  И на двете клики ще им се стъжни(ако някой не отстреля Тръмп или не го принудят да клекне)
  До коментар [#17] от "Калата":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2167 Весело

  [quote#22:"Каишков - Системен нарушител"]Преиздента държи куфара с ядрено оръжие.[/quote]
  Ау, Обама бил водил ядрена война. Е, поне става ясно троловете защо се държите като облъчени.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добрин Велков":

  Светът ставал друг.Какво ви грее вас, погледнете си скапаната държава ,в която живеете.Тръгнал да се кефи на Тръмп.Те са в бъдещето,а вие сте в миналото.

 26. 26 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#24:"7777"]Ау, Обама бил водил ядрена война. Е, поне става ясно троловете защо се държите като облъчени.[/quote]
  Обама не, ама Труман да. Явно тогава са се появили либералните тролове.

 27. 27 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#17] от "Калата":

  Хайде, нощната смяна застъпи.

 28. 28 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#16:"Каишков - Системен нарушител"]Обама как еднолично започна толкова войни и конфликти. Никой нищо не каза.[/quote]
  Първо , не Обама започна тези войни, а върхушката, която го постави там и която го управляваше през цялото време. Отиваше да играе голф, вместо да се ядосва на шефовете си и на сътворените от тях световни дела. И именно за това, шефовете го хвалеха, чрез притежаваните от тях Либерални медии. Колкото си по-послушен, толкова повече те възхваляват там. А ако се държиш опасно за "бизнеса" им , с лихварство, с наркотици, с напечатване на дългове(монетарна политика), значи започват да те сатанизират, да ти вадят компромати, че си погледнал накриво и си вероятно опасен за света.
  В общи линии, когато наблюдаваш Либералните медии, ти става ясно кой политик е свестен човек и поне се опитва да работи за избирателите си. По такива воя е неистов, кански. Но спрат ли да го нападат, значи е Клекнал, договорил се е, предал се е.
  Просто е !
  Ей ти и за Тръмп. Докато съскат срещу него, всичко е наред, спрат ли..... ЛОШО!

 29. 29 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":

  Чакай де, нека да направи нещо първо!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  До коментар [#9] от "outside":

  "Тази оранжева грешка скоро ще съсипе и без това не много цъфналата и вързала страна. "
  ====================
  Няма да коментирам страната, че нашата е....
  Преди малко мярнах това:
  https://fakti.bg/world/221621-kalifornia-tragna-kam-nezavisimostta

  Еретик
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на Terra pura
  Terra pura
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#31] от "Костадин Иванов":

  Ако това стане, 100% ще последва ефектът на доминото и за други щати.

 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5105 Неутрално

  До коментар [#32] от "Amot":


  [quote#32:"Amot"]Съдът вече отмени действието на няколко от Тръмпските идиотщини, [/quote]
  Абе не съвсем, лъжеш наедро. Запознати сме...

 36. 36 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7061 Неутрално

  "Кой може да промени президентска заповед?
  Това е в ръцете единствено на действащия президент. То става с издаването на нова заповед."

  А приемственост в управлението!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 37 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 513 Весело

  [quote#35:"Добрин Велков"]Абе не съвсем, лъжеш наедро. Запознати сме...[/quote]
  С руските опорни точки ли? Верно е, с тях сте добре запознати! Виж, с фактите - нъцки!
  Нищо де, все пак знаем, че мурзилка не читател, а опорно-точко-писател!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 38. 38 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#31] от "Костадин Иванов":

  Те и в Сибир искат да се отделят от москалята,но нали знаете "тате ще ми купи колело, ама друг път"

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#29:"t0d0"]Чакай де, нека да направи нещо първо![/quote]
  Е малко ли направи. Либералите място не могат да си намерят.

 41. 41 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#28] от "Калата":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да ти се надява човек!!!! Прекрасен коментар!!!!!
  (в коментара си 14 съм писал с други думи същото!)

  Но сега чакам, Тръмп да подметне яко и Путя, и да видя какви коментари ще пишеш. И тогава ще си направя окончателното мнение за тебе.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 42. 42 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#23:"Mickey"]ако някой не отстреля Тръмп или не го принудят да клекне[/quote]
  Пу! Пепел ти на езика! За отстрелването де, после на тези няма да им се размине , като с Кенеди!!
  А за "клякането", нали ти казах. Спрат ли да го хулят либералните медии и техните мааалки мъъънички помощници пишещи ежечасно разтревожени коментари за Оранжевата "заплаха", значи са го опитомили. Има ли вопли, всичко е ок.

  [quote#23:"Mickey"]Всъщност подобна клика има има и в Рассия. [/quote]
  Има я! Спор няма. Но тя е подчинена на същата тая клика в САЩ и Лондон за която говорим. А и там доста и оредяха членовете.
  Не знам дали си наясно, но точно Путин ги разреди. Колкото и да са ти думали други "факти" поредността е следната :
  Имаше страшна и непобедима секта на Елциновите олигарси. Березовски, Гусинин и т.н. Беше немислимо да ги пипнеш.
  Просто Путин , въртял сукал, обединил се със други олигарси(Абрамович, Дерипаска, Фридман, Ходуркович) и с помоща на едните гътна другите.
  После подпука и ей тая четворка, ако си спомняш. А всички разправяха, че това били неговите хора.
  Описвам ти го това в случая без определена симпатия повече към тях или към Путин. Просто така се стекаха нещата.Може и олигарсите да са били по-големи симпатяги, не знам. А и не казвам, че с тези се свършиха олигарсите там. Просто силно оредяха и се кротнаха.
  Давам ти го това като модел, за евентуално бъдещо развитие при Тръмп. Ония срещу него са гиганти братооо. Руските са като кандидати са социални помощи.

  [quote#23:"Mickey"]Дори и има претенциите и хвърля огромни ресурси , за може да претендира ЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ВСИЧКИ ЧИТАВИ ХОРА ПО СВЕТА. [/quote]
  Тези съм им се наслушал. Те били "прогресивното" човечество, били много Умни и красиви, скачал съм като малоумник заедно с тях и за това сега като отвратен са ми супер смешни. Жал ми е за такива като евлампито, които им се връзват на промивките и то безплатно. Ама всеки с акъла си и съдбата си.

 43. 43 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2336 Весело

  Каквото и да подписва Тръмп, то се оказва нов пирон в задника на потните левичари. Факт е, че толерастките медии изобщо не брояха подписите на кумира им Онянго, но сега ги тресе предсмъртен ужас. Fuck yeah! 🔨

 44. 44 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#29] от "t0d0":

  Не ти е лесно все да си грешната страна, нали?(може би все търсиш крилото на силните?)
  С малко мислене и почтеност и по-малко наивност нямаше все да си жертва!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 45. 45 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално


  До коментар [#40] от "Каишков - Системен нарушител":

  Колкото ида се напъвате, Кутев няма да ви вдигне надницата. Споко и лягайте да спите, Калата е тук.

 46. 46 Профил на pgm26565089
  pgm26565089
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#28:"Калата"]Просто е !
  Ей ти и за Тръмп. Докато съскат срещу него, всичко е наред, спрат ли..... ЛОШО! [/quote]
  .................................................................
  Колега,в САЩ има жестока борба на две големи групировки/1)т.н финансови капиталисти,или глобали,които са Уол стрийт,либералните медии,Сорос и компания,банки и фондове и 2)промишленици,или локали,които са всички останали.Разбира се,това е доста груба дефиниция,но е горе долу правилна...
  Тръмп няма много време,иначе нямаше да бърза толкова.
  Преди 30 години щяха да му спретнат една Aviation accident and incident,ама сега не е толкова лесно,пък и фамилията му е огромна.Затова е огромния натиск,щото иска едни алчни другари от едно банково лоби да не са толкова алчни.
  Тръмп не е Обама,не е и Буш,не е и ...Рузвелт.Той е поставен там да спре китай,иначе САЩ получават ногооо голям двоен китайско/руски.
  Виж интервюто на китаеца от али баба в САЩ и много неща ще ти станат ясни

 47. 47 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#45:"elgin"]Колкото ида се напъвате, Кутев няма да ви вдигне надницата[/quote]
  Нито Обама, грантовете и протестърите ще се върнат.

 48. 48 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#34] от "Terra pura":

  Чакахме да се разпадне Русията, а тя ква стана ...

 49. 49 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#47] от "Каишков - Системен нарушител":

  Не ми и трябват,по близо съм до Тръмп от вас. Сам си ги заработвам,че и пращам в татковината ви.

 50. 50 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  [quote#45:"elgin"]Колкото ида се напъвате, Кутев няма да ви вдигне надницата. Споко и лягайте да спите, Калата е тук. [/quote]

  Хахаааа, пуста надница, заради нея някой карат по две смени. Очакват две неща, покачване на петролната цена и падане на санкциит, че да закачат някоя малка премия.

 51. 51 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#40] от "Каишков - Системен нарушител": Е, като стигне и да външната политика вече ще има ред сълзи, ред сополи.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Указ, заповед, нареждане......."

  Каквото и да подпише Президент Тръмп, тука едни хора изпадат в стресово състояние. А не трябва да е така. По-спокойно бе, другарки и другари!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#5] от "bitaka":
  До коментар [#47] от "Каишков - Системен нарушител":


  И какво, това трябва да ни радва ли ? ...

  Б@х тоя злорад народ ... за пореден път масово народа влиза в рамките на поговорката "не е важно аз да съм добре, важното Вуте да е зле".
  И какво като секне глобалзима, грантовете и прочие ... ша цъфнем и ша вържем ли ? Дедовия ... ще стане още по голям хаус и мизерия. И това не е нужно да си пророк да го видиш, защото вече е било.
  Че тия са оляха и се самозабравиха - факт. Ама и там накъдето тръгна работата само по голяма простотия ни очаква.

 56. 56 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#42:"Калата"]Описвам ти го това в случая без определена симпатия повече към тях или към Путин. [/quote]
  И този ти коментар ми хареса.
  И има резон.
  Въпросът е ако Турбо-Либерал-Глобалистите клатят чинията със супата на едната страна, Путя я клати на другата. И все ще се разлее.
  Нормалното положение е хоризонталното. И винаги е било. С гравитацията и грешните форми шега не бива. Закони!!!!

  И пак да повторя: Колкото и да му стискам палци на Тръмп да измете Турбо-Либерал-Глобалистите,- ако един ден се наложи да избирам(просто да няма друг избор) в какъв свят да живея(и децата ми):
  В свят на Турбо-Либерал-Глобалисти?
  Или в свят на Путя?
  ЩЕ ИЗБЕРА ПЪРВОТО!

  А ти?

  До коментар [#42] от "Калата":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#17] от "Калата":

  "Както бе казал професор Христов, "има една клика, базирана в САЩ, която представя своите интереси за интересите на американците"

  Интересно що тогава Тръмп не взе в правителството любимите ви борци против тази клика- Чомски, Мур или сътрудниците на Овертън а покани милиардери чийто богатство надхвърля три пъти БВП на Расия !

  klimentm
 58. 58 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#53] от "Judjuk": "Каквото и да подпише Президент Тръмп, тука едни хора изпадат в стресово състояние."

  Не бе, те чакат импийчмънт.Некой бил казАл.

 59. 59 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#41:"Mickey"]Но сега чакам, Тръмп да подметне яко и Путя, и да видя какви коментари ще пишеш.[/quote]
  Ама от какъв зор да се интересува от Путин ? Путин не е такъв Фактор, за какъвто го представят. Наистина много сте повярвали на медийната пропаганда,че той лично може да промени нещо съществено в световния ред. Трябва да разбереш, че е нещо като Кадафи. Дава лош пример на света, за това как една Колония, като Русия се бунтува. При това донякъде успешно.
  Трябва да си наясно, че ако и двамата, а и не само те се дървят на световните господари, които ти наричаш звучно Турбо либерал глобалисти, в тая насока ще си партнират. На други места, където ще се конкурират за ресурси, нефтче, метали, ще се джавкат. Логично е! То в една къща няма пълно разбирателство, та при тях ще има тук таме искри да се порадват местните "борци" за ценности.
  Виж горе съм ти казал ясно. За който от тях а и други по света надуша, че са клекнали на либералната клика Шошита, мошита и подобни(да не ме трият) за мен е аут! Това ми е основния критерий. Не го ли запомни пусто?!

  [quote#27:"elgin"]Хайде, нощната смяна застъпи.[/quote]
  Ти неотклонно се занимаваш с другите, без да се пробваш дори нещо да измъдриш по статията. Да не го раздаваш регулировчик нещо ? Знаеш ли колко ми е досадно да чета плоски коментари? Ако нямаш възможността да изУмуваш нещо що годе , поне си трай!

 60. 60 Профил на Георги Колев
  Георги Колев
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#12:"Добрин Велков"]Ще прави каквото трябва. Светът става друг с него - подписва документ - твори история...[/quote]

  Точно! Ама нашите дУпИтати и скапания мат'рял под тях, ако не си сверят часовниците бързо, ще имаме друг 30г. преход, и така все ще скачаме от пусто на празно..

  Човек е свободен в момента, в който пожелае да бъде.
 61. 61 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#57] от "klimentm": "Интересно що тогава Тръмп не взе в правителството..."

  Климентчо, кой да взима приятелю, той и без това доста сериозно я подкара...

 62. 62 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Пояснение от 56:
  [quote#56:"Mickey"]в какъв свят да живея(и децата ми):
  В свят на Турбо-Либерал-Глобалисти?
  Или в свят на Путя?
  ЩЕ ИЗБЕРА ПЪРВОТО!
  А ти? [/quote]
  Просто ако така и така ще разлива, по добре е да се разлее на масата а не на панталоните ми!
  А ти?
  До коментар [#42] от "Калата":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#46] от "iyu24493030":

  Този Али баба собствен продукт или идея произвежда или е откраднал чужда ?!

  klimentm
 64. 64 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#52] от "Каишков - Системен нарушител":

  Вие отличавате с проницателна мисъл,титан на словото прекланям се на точните ви коментари,не мога да намеря думи да изразя възхищението си вас. Поздрави от Калифорния на вас ,Кутев и компания.

 65. 65 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#13] от "7777":

  Съдът в САЩ е най слабото звено от трите власти, разчита се само на способността на съдията да прецени.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 66. 66 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Тръмп има повече войнствена нагласа, отколкото конкретни планове за политика и икономика. Както спомена Салено Зито от The Atlantic: Поддръжниците на Тръмп го взеха на сериозно, но не буквално, докато противниците му го взеха буквално, но не и на сериозно. Съдейки по първоначалните действия и личността на новия президент, едно нещо вече е сигурно - няма да остане почти нито една сфера, в която да не бъдат опитани промени на предишното управление, без значение каква е.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#26] от "Каишков - Системен нарушител":

  И по времето на Труман е имало "ядрено куфарче", така ли? На моменти ме изненадвате - аз си мисля, че само се правите на глупав, но Вие успявате да ми докажете че няма нищо фалшиво във Вас.
  И коя точно война започна Обама еднолично?

 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#61] от "pettkov":

  Ами че това са звездите борци против Злото! Сега с тези хора дето имат милиардни състояния с/у кого се бори?!

  klimentm
 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  "Указ, заповед, нареждане - какво точно подписва Тръмп"

  Каквото му поднесат . А поднасят това , което Президента е разпоредил да се изготви .

 71. 71 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#67] от "pettkov":

  Там има много селяни, като вас произвеждат сирене.

 72. 72 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#68] от "gerotheone":

  +++++++

 73. 73 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#69] от "klimentm":Злото не е в това, че хората имат пари, а как използват властта...и ко са тези милиардери, чието богатство е повече от БВП на Русия, че ми е много интересно!?

 74. 74 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  [quote#59:"Калата"]Ама от какъв зор да се интересува от Путин ?
  Путин не е такъв Фактор, за какъвто го представят.[/quote]
  Е да де.
  Ама все пак чакам да видя, какво ще пишеш когато Тръмп го подметне, и ако е с право.
  [quote#59:"Калата"]Наистина много сте повярвали на медийната пропаганда,[/quote]
  Аааа много моля, да не настъпваш котето. Не ме прикачай там където никога не съм бил, че ще развалим дослука.
  Не обичам тарикати!

  До коментар [#59] от "Калата":

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 75. 75 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#57:"klimentm"] що тогава Тръмп не взе в правителството любимите ви борци против тази клика- [/quote]
  Е че какъв съм аз, та да ти кажа, защо постъпва точно така Тръмп. Това е Американския президент, а не съседа от долния етаж. Мога да предположа, но аз не съм като твоите приятелчета форумни специалисти, които по цял ден ни казват какво мислел Тръмп, какво се крояло от цели 7 дни в Белиу Дом. А има и Турбо-специалисти, които направо казват какво ТРЯБВА да прави Американския президент. Няколко такива се подвизават във форума, а доскоро и имахме и президент такъв.
  Аз съм по-скромен !! Ей там в коментар 42 съм описал едни действия на Путин, предположил съм че това може да е и бъдещ План на Тръмп(съюзи се със силни, за да победиш гиганти) и толкоз.
  Виж за по-тържественни коментари се обърни към Дефендъра, към василлиум и групата. Те ще ти кажат ВСИЧКО за Тръмп, даже и тайните му , които и той не знае.

 76. 76 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#73] от "pettkov":

  Май сте забравили да издоите кравата.Не задавайте въпроси,на които отговора ще ви непонятен.

 77. 77 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#69] от "klimentm":

  Климентинчо по света има богати и богати.
  Тръмп не е цоциалист и в САЩ цоциализЪма не вирее много.
  Ако някои богати ползват богатството си и положението си за ГНУСНИ ЦЕЛИ(като Нов Световен Ред), - ''тояга'' за тях.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#63] от "klimentm":

  Този е друг Али Баба, не е оня от приказката.По страшен е от него ,не ви трябва да го знаете.

 80. 80 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  [quote#11:"7777"]Обама е специалист по конституционно право.[/quote]

  Обама е крив специалист по конституционно право, защото ментор му е бил много кривият професор по конституционно право Laurence H. Tribe. Последният най-убедено смята, че конституционното пространство имало curvature, защото физиката го била доказала (нищо подобно физиката не е доказала.) Както Обама, така и съпругата му са единствено рожби на affirmative action, послушни опортюнисти до дъно и всякакво залепяне на етикети, че били много образовани трябва да се приема най-вече като добро пожелание. Но, те са минало и не си струва да се дълбае по въпроса и да се противопоставят на една администрация, която най-накрая иска да възвърне нормалността, а не да продължава да слугува на фалшиви добродетели.

 81. 81 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#74:"Mickey"]Ама все пак чакам да видя, какво ще пишеш когато Тръмп го подметне, и ако е с право.[/quote]
  Ама и ти сега искаш, като Моята, да обещавам че ще съм верен до гроб и след години няма да погледна някоя друга "нова мръвка".
  От де да знам на какъв акъл и знания ще съм до тогава. То ням ада стане утре я. Пък и тоя Путин да не е вечен бе брато ? Ще се пенсионира и ще го забравим. Е само паметника който ще му вдигнем в Центъра на София, ще остане спомен(това е закачка към сектата)
  Виж . Мен наистина много повече ме интересува Тръмпоний, защото както знаеш децата ми са с единия крак в оная страна и ми се ще да не продължават да я правят това което бяха планирали.
  Не ме карай да ставам Гадател, като Росен, путлера, капута. Той по ги може обещанията и хвърлянето на боб.

  [quote#74:"Mickey"]Не ме прикачай там където никога не съм бил[/quote]
  Щом толкова си пиша с теб, от доста време, значи съм наясно че не си "там". Само че няма как да съм по-обстоен, защото ще ми изтрият и тоя коментар. Та виж чат пат, чети между редовете.

 82. 82 Профил на Iordanka Strauss
  Iordanka Strauss
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#46] от "iyu24493030":

  Абе кого лъжеш? Я му виж екипа!

 83. 83 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#78] от "pettkov":

  Калифорния е на четвъто място по БВП, далеч преди матушката.

 84. 84 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3371 Любопитно

  Виш ИИ имени Ленина

  Обяви 1: Гущерът се еманципира от НПОпашката си.
  Обяви 2:

  2.1. Национален ден за национална отдаденост.
  2.2. Патриотически ден за патриотична даденост.
  2.3. Национальна соц ноч за наци отдаденост.
  2.4. Сепаративная (для анекс придаденост).

  КАКВО (МУ) СЕ СЛУЧИ НА ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗМА??

  "Президентът може да подписва и меморандуми по конкретни административни въпроси (общо 8 досега) и прокламации, засягащи търговската политика например или церемониални въпроси

  (той обяви деня, в който встъпи в длъжност за
  Национален ден на патриотичната отдаденост)."

 85. 85 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#83] от "elgin": Калифорния е на първо място по военни поръчки...иначе един Холивуд и нищо повече.

 86. 86 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Не си спомням преди 8 години да са уведомявали толкова старателно какво е подписвал Обама, защо сега почасово ни информират какво точно прави Тръмп?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3371 Неутрално

  Равенство и Братство

  Така е.
  Всеки може да подписва, каквото прецени за добре.
  Няма как иначе... Носи отговорност за последствията.

  До коментар [#8] от "Kamen Petrov":

  THE PRESIDENT OF UNATED STATES, може да подписва каквото прецени за добре.

 88. 88 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#85] от "pettkov":

  Нещо да чувал Silicon valley, Elon Musk...... .

 89. 89 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  [quote#5:"bitaka"]Пирони в ковчега на глбалистките розови сънища [/quote]
  Глобалистите скърцат със зъби, или с каквото им е останало в мутрите и нацъкват минуси наоколо и плачат срещу правилният президент на САЩ. Нека да си цъкат, докато могат. Не се знае докога ще им е възможно. Лека им пръст!

  мурзилка
 90. 90 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2018 Неутрално

  До коментар [#38] от "elgin":

  колкото и плюса да си сложиш все тая. От царско време там не плащат данъци сега ще искат да се отделят че да плащат данъци

 91. 91 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Цял ден не спряха Тръмп- статиите, голяма мобилизация има, дали има грантове члатени, че така неистово текат статии в стил " анти- президент"?!

 92. 92 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Народът си го е избрал др Тръмп, да си му сърба попарата!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 93. 93 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#56] от "Mickey":

  Тоеа ли е само изборът? На някои все Путин ви е в главите, толкова ли не можете без него, че трябва да оспамите всяка тема с патологичната си зависимост от него???

 94. 94 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1127 Неутрално
 95. 95 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#91] от "bee":

  Герой на деня е.Погледни в новините на Fox news, CNN, Euronews...... .Там Радев няма да го видиш.

 96. 96 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#89] от "Маршалов":

  И ти ли изпълзя мурзилка да ни заплашиш групово? И ти и останалите сте големи дермокради, няма що.

 97. 97 Профил на elgin
  elgin
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#90] от "1001":

  Лъжете. Чичко Google всичко знае, потърси и ще прочетеш истината.

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  До коментар [#19] от "7777":

  Е, през последните години това беше направено не веднъж дваж. Просто не се нарича официално "война".

 99. 99 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#93] от "bee":

  Ти у ред ли си???????

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 100. 100 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Тръмп не само че е некомпетентен но и май е луд. Днес подписал заповед с която маха от Постоянния Съвет за Национална Сигурност - шефа на разузнаването и шефа на Генералния Щаб на Армията и ги заменя с Банон - един политически клоун който идея си няма от разузнаване или военни.
  Е, това ако не е най-големия подарък за Путин ... не знам кое е. Когато решаваш Националната Сигурност на държавата си ,не искаш да чуеш какво ще каже разузнаването или военните!?

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK