Посолството на САЩ в София: Не идвайте за визи, ако сте от посочените от Тръмп държави

Посолството на САЩ в София: Не идвайте за визи, ако сте от посочените от Тръмп държави

© Wikimedia CommomsПосолството на САЩ публикува на официалната си страница в интернет "Спешно известие", с което призовава гражданите на шест държави от Близкия изток и Африка да не кандидатстват за американска виза в консулството и да не плащат такси за тази процедура. (Бел.ред. - в текста не се споменава Сирия - седмата държава от решението на президента Доналд Тръмп.)


Уведомлението засяга и хората с двойно гражданство, включително такива на българско и на някоя от изброените страни.


Федерален съдия нареди в неделя да се допускат да преминават през границата на САЩ пътуващите със законно издадени визи и вече получилите статут на бежанец.
Но още продължават неяснотите около собствениците на т.нар. зелена карта, позволяваща законно пребиваване и работа в САЩ. Последната инструкция на министерството за вътрешна сигурност е, че "законно пребиваващите постоянно в САЩ, пътуващи с валидна I-551 (това е другото име на Картата за постоянно пребиваване, известна като "зелена карта" - бел.ред.) ще бъдат допускани на борда на самолети, пътуващи за САЩ и ще бъде преценявано на пункта им на пристигане дали подлежат на изключение". (Сайтът на посолството в София се поддържа от друга институция от администрацията на САЩ - Държавния департамент - бел.ред.)


"Ройтерс" цитира представители на департамента за вътрешна сигурност и на президентската администрация, според които собствениците на зелени карти от седемте държави ще бъдат подлагани на "повторен скрининг", преди да бъдат допуснати в страната.


В социалните мрежи очевидци разказват, че такива подробни проверки вече се правят на летището в Истанбул например, както и че там не е позволено на трима собственици на зелени карти от Йемен, Сирия и Иран да се качат на самолет за САЩ.


Ето пълния текст на съобщението:


"Въз основа на заповед на президента на САЩ, подписана на 27 януари 2017 г., издаването на визи за граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен е прекратено незабавно до получаването на допълнителна информация. Ако сте гражданин или имате двойно гражданство от някоя от тези страни, моля, не насрочвайте интервю за виза и не заплащайте никакви такси за визи.


Ако вече имате насрочено интервю, моля, НЕ СЕ ЯВЯВАЙТЕ на него, тъй като на този етап няма да можем да продължим с провеждането на интервю. Моля, имайте предвид, че някои пътувания с официална правителствена цел, свързани с официално посещение на или от името на международни организации, от името на Организацията на Северноатлантическия договор, или от определени длъжностни лица, не са предмет на тази забрана.


Моля, свържете се с наш сътрудник от кол-центъра ([email protected] или http://ustraveldocs.com/bg_bg/bg-main-contactus.asp), за да информирате за насрочено от Вас интервю и да поискате отмяна. Моля, продължете да следите http://www.ustraveldocs.com/bg_bg и travel.state.gov за повече актуална информация."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK