"Уволнена си!" - Тръмп отстрани главния прокурор заради отказ да изпълни заповедта му

Сали Йейтс

© Reuters

Сали ЙейтсЕдна от най-тежките кризи от десетилетия насам в президентска администрация избухна в САЩ в понеделник през нощта, след като президентът Доналд Тръмп уволни министъра на правосъдието и главен прокурор Сали Йейтс.


Причината е, че тя е наредила на адвокатите на министерството да не защитават пред съда заповедта на Белия дом за временно замразяване приемането на бежанци от Сирия и на допускането в САЩ на граждани на 7 държави от Близкия изток и Африка.


В съобщението на Белия дом се казва, че уволняването ѝ е заради "предателство към министерството" и "отказ да приложи законна заповед, имаща за цел да защити гражданите на Съединените щати". "Тя е назначена от администрацията на Обама и е слаба в защитата на границите и много слаба спрямо нелегалната имиграция", се казва още в текста.
Заповедта е обект на огромен натиск от бизнеса, конгресмени и сенатори, отделни щати, медии и неправителствени организации, призоваващи тя да бъде отменена. Мич Макконъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената, каза, че законността на президентския указ очевидно ще се реши в съда.


Сали Йейтс е от екипа, назначен от бившия президент Барак Обама и изпълняваше длъжността, докато Конгресът одобри номинираният от новия държавен глава Джеф Сешънс.


Паралели с Никсън


Но подобна рязка реакция на Белия дом не се е случвала от времето на президента Ричард Никсън, който в края на президентството през 1973г. уволни специалния прокурор, разследващ скандала "Уотъргейт", довел до падането му от власт малко преди да бъде гласуван импийчмънт от парламента. Това води до оставката на двама високопоставени служители в Министерството на правосъдието.


Министърът Елиът Ричардсън и негов заместник се оттеглят, защото не са съгласни да изпълнят президентската заповед. Случилото се е смятано за пълна PR катастрофа и повратна точка за рухването на администрацията на Никсън.


Тогава събитието става известно като "клането в съботната нощ" и по аналогия с него американските медии веднага нарекоха сегашните драматични събития "клането в понеделнишката нощ".


Бърза реакция на Белия дом


Нетърпението, с което реагира Белият дом, повдигна въпросителни кой всъщност взима решенията там, с кого се съгласуват и кого слуша президентът Доналд Тръмп. "Ню Йорк таймс" публикува редакционен коментар под заглавие "Президент Банън?", визирайки бившия журналист без никакъв опит на изборен пост Стив Банън, издигнат до поста главен стратег на Белия дом и постоянен член на Съвета за национална сигурност към президента.


"Докато съм действащ Главен прокурор, Министерството на правосъдието няма да представя аргументи в защита на президентската заповед, освен ако и докато не бъда напълно убедена, че е правилно да се постъпва така", заяви Йейтс в специално изявление малко преди да бъде уволнена.


Стивън Милър, старши съветник на Белия дом, участвал в съставянето на президентската заповед, коментира пред MSNBC, че изявлението на Йейтс "е поредната демонстрация колко политизирана е станала правораздавателната ни система". Той настоя, че "президентът разполага с абсолютното право" за изключва която поиска категория чужденци от допускане до страната.


Кой е новият министър


На нейно място е назначен Дана Боенти - федерален прокурор, специализиран в дела за корупция по високите етажи на властта и с 33 години служба в министерството. Негови колеги казват, че той не е декларирал политически симпатии, но щом е приел поста, значи вярва, че президентската заповед е законна и ще издържи в съда, коментира "Вашингтон пост". Той е положил слетва в 21 часа местно време.


Дана Боенти поема временно Министерството на правосъдието до одобряването на титуляра Джеф Сешънс.

© Reuters

Дана Боенти поема временно Министерството на правосъдието до одобряването на титуляра Джеф Сешънс.


В едно от първите си интервюта той заяви, че подчинените му вече подкрепят заповедта в дело във федерален съд във Вирджиния. "Очаквам служителите ни да продължат да правят това и утре по професионален и справедлив начин", добави той.


Боенти идва от район в щата Вирджиния, където са базирани ЦРУ и Пентагонът, а прокурорите се занимават с дела, свързани с тероризъм. На поста го предложи президентът Барак Обама през октомври 2015г. и той бе одобрен от Сената два месеца по-късно.


Чък Шумър, лидер на малцинството на демократите в Сената, заяви, че в светлината на последните събития кандидатът за главен прокурор и министър на правосъдието - сенаторът от Алабама Джеф Сешънс, ще трябва да докаже, че е независим от Белия дом, за да получи одобрение за поста.


"Главният прокурор трябва да е лоялен и да декларира верността си към закона, а не към Белия дом. Фактът, че тази администрация не разбира този факт, е смразяващ", каза той в специално изявление.


Президентът Тръмп смени и и.д. директора на службата за прилагане решенията на американските имиграционни и митнически власти (Immigration and Customs Enforcement или ICE). На поста застава Томас Хоуман, който от 2013г. ръководи отдела за арестуване и депортиране на имигранти, заловени без документи за законно пребиваване в САЩ. От Министерството за вътрешна сигурност не посочват причините за тази смяна.

Докато протестите срещу заповедта за имиграцията на Тръмп продължават, на няколко места по границите доброволци предоставят безплатна правна помощ за чужденци, спрени и арестувани за разпит, въпреки че са потеглили за САЩ със законно издадена виза.

© Reuters

Докато протестите срещу заповедта за имиграцията на Тръмп продължават, на няколко места по границите доброволци предоставят безплатна правна помощ за чужденци, спрени и арестувани за разпит, въпреки че са потеглили за САЩ със законно издадена виза.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK