Злоупотребата с власт в Румъния ще е наказуема със затвор, само ако щетите надхвърлят 44 хил. евро

Злоупотребата с власт в Румъния ще е наказуема със затвор, само ако щетите надхвърлят 44 хил. евро

© Inquam Photos, ReutersРумънското правителство одобри снощи спорни промени в наказателния кодекс, които ще дадат възможност на множество политици да избегнат съдебно преследване, съобщава БТА.


"Приехме този текст, за да съгласуваме законодателството с решения на Конституционния съд", заяви министърът на правосъдието Флорин Йордаке за спешната мярка.


Указът, който не фигурираше в дневния ред на правителството за деня, влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник без да минава през парламента. Социалдемократическото правителството на премиера Сорин Гриндяну, което е на власт от по-малко от месец, предложи текста преди десетина дни, предизвиквайки вълна от улични протести в страната. Изненадващото му приемане може да засили протестното движение.
Указът декриминализира множество закононарушения и прави злоупотребата с власт, наказуема със затвор само, ако причинените щети надхвърлят 44 000 евро. Той ще даде възможност на водача на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня да избегне основната точка от обвиненията срещу него в започнал във вторник процес за фиктивни назначения. Прокурорите по делото изчисляват щетите по случая на 24 000 евро.


От друга страна правителството предаде на парламента проекта за помилване на около 2500 затворници, които излежават присъди до 5 години затвор, без да прибегне до спешен указ, както планираше първоначално.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK