Европейските лидери залагат на Либия в борбата с миграцията през Средиземно море

Европейските лидери залагат на Либия в борбата с миграцията през Средиземно море

© Giorgos Moutafis, ReutersЕвропейският съюз ще финансира мигрантски лагери, ръководени от подкрепяното от ООН правителство в Либия – за това се споразумяха лидерите на 28-те държави-членки по време на неформалната среща на върха в Малта.


Споразумението, подписано първо от италианския премиер Паоло Джентилони и либийския премиер Файез Сарадж и видяно от агенция "Ройтерс", предвижда Рим да обучи и екипира либийски сили, които да се борят с трафика на хора.


Либия, която изпадна в криза и конфликти след свалянето на Муамар Кадафи, е разкъсана между властта на правителството на националното единство в Триполи и силите на генерал Халифа Хафтар на изток. "Ислямска държава" има няколко хиляди бойци там.
Беззаконието позволява големия приток на мигранти от Африка, които поемат от Либия през Средиземно море на път към Европа – опасен маршрут, смъртността по който се увеличи през изминалата година. 4500 души са загинали в морските води през 2016 г.


Европейският съюз иска да прекрати това, а вместо това оценката дали мигрантите имат право да убежище да се прави, докато те са още в Либия; освен това, при залавянето им в открито море те да бъдат връщани в африканската държава, вместо приютявани в Европа.


Идеята на ЕС е лагерите, управлявани от либийското вътрешно министерство, да бъдат мястото, където мигрантите пребивават, докато бъдат депортирани или доброволно се върнат в родните си държави. Италия ще обучи служителите и ще снабдява с лекарства лагерите, освен това се ангажира да подкрепя кабинета в Триполи.


Върховният комисариат на ООН за бежанците и "Лекари без граници" критикуваха споразумението, което според тях ще остави мигрантите да живеят в "нечовешки" условия и ще ги изложи на опасност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK