Патриаршията и партия на унгарците в Румъния се обявиха против указа, протестите продължават

В петъчната вечер протестиращите носеча чучела на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня и други негови съратници, облечени в затворнически дрехи.

© Reuters

В петъчната вечер протестиращите носеча чучела на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня и други негови съратници, облечени в затворнически дрехи.Партията Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) е против промяната на Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс чрез извънредни правителствени постановления, съобщава агенция Аджерпрес, като цитира прессъобщение на партията.


Партията на етническите унгарци, която има девет сенатори и 21 депутати в новия румънски парламент, призова всички партии в Румъния да постигнат консенсус за създаване на законодателна рамка, която да бъде в основата на реално, коректно правосъдие, допълва БТА.


Според ДСУР промяната на наказателните кодекси посредством извънредни постановления е "неприемлива". Промените трябва да бъдат направени чрез законопроекти и обсъждания в парламента, е заявил лидерът на групата на ДСУР в Камарата на депутатите Атила Кьорьоди.
"ОК, сега наистина съм бесен" пише на плакат, издигнат от протестиращите предимно млади хора.

© Inquam Photos, Reuters

"ОК, сега наистина съм бесен" пише на плакат, издигнат от протестиращите предимно млади хора.


Многохилядните демонстрации в Букурещ и други градове на Румъния срещу решението на правителството за амнистиране на осъдени за корупция продължиха и снощи, предадоха агенциите.


По данни на агенция Аджерпрес пред сградата на правителството са се събрали около 50 хиляди души.
Това е значително по-малко в сравнение с предишните дни, но лидерите на протестиращите обещават да устроят "най-масовия протест в историята на страната" в неделя. Протестиращи блокираха няколко улици в центъра на Букурещ. Те скандираха антиправителствени лозунги и бяха донесли и картонени кукли на някои министри в затворническо облекло. Ораторите, които говориха пред демонстрантите, казаха, че действията на румънския кабинет са били разкритикувани от САЩ и ЕС, поради което по думите им Румъния може да бъде лишена от чуждестранни инвестиции.


По данни на Аджерпрес от няколкостотин до три хиляди души са излезли на протести в Сибиу, Тимишоара, Клуж, Галац, Яш и други градове.


Протестиращите се опасяват, че в резултат на измененията, които бяха утвърдени от правителството в негово постановление, на свобода ще излязат изтърпяващи наказание политици, които са вземали подкупи, както и опасни престъпници. Премиерът Сорин Гриндяну заяви в четвъртък, че не възнамерява да отменя постановлението за промените, нито да подава оставка.


Патриаршията и партия на унгарците в Румъния се обявиха против указа, протестите продължават

© Stoyan Nenov, Reuters


Румънската патриаршия излезе със съобщение до медиите, в което призова борбата с корупцията в Румъния да продължи.


Румънското правителство избра метода на извънредно правителствено постановление, което влиза в сила почти незабавно, за да промени Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, заобикаляйки парламента.
Промените включват например наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение да започва, само ако щетите надхвърлят сумата от 200 000 леи (около 86 910 лева). За щети под тази сума ще се предприемат само административни мерки. Постановлението потенциално ще спре започналия процес за корупция срещу лидера на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня и ще предпази от наказателно преследване десетки държавни служители, отбелязва агенция Ройтерс.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK