Правителството в Румъния се отказа и от плана да смени указа със закон

Сорин Гриндеану, премиер на Румъния.

© Reuters

Сорин Гриндеану, премиер на Румъния.Министерството на правосъдето на Румъния се е отказало от плана си да извърши с промени в закона промените, които не успяха да минат под формата на правителствен указ.


Въпреки, че в неделя кабинетът се отмени указа си, вечерта в цялата страна излязоха на протести над половин милион души.


Телевизия Digi24 TV цитира изявление, в което се казва, че "министерството повече няма да работи по проектозакон за промяна и допълнение на закон No. 286/2009, част от Наказателния кодекс, и закон 135/2010, по отношение на Наказателно-процесуалния кодекс".
В понеделник Ливиу Драгня, лидер на управляващата социалдемократическа партия, каза, че правителството на Сорин Гриндеану има пълната подкрепа на партията. "Кабинетът няма основания да подава оставка, той е легитимно избран", допълни Драгня, който щеше да бъде един от облагодетелстваните от отменения указ.


Това става малко преди насроченият за сряда вот на недоверие към правителството, който най-вероятно няма да успее, тъй като коалицията контролира достатъчно голямо мнозинство депутати.


Не е ясно дали отстъплението на министерството на правосъдието не е само временна мярка. Министър Флорин Йордаче каза в понеделник, че "ще разработим и предложим проектозакон, който ще внесем в парламента и ще подложим на публични обществени консултации". Той обясни пред репортери, че "с оттеглянето на указа, се върнахме в изходна позиция, където има много противоконституционни членове". Позицията на кабинета е, че с решението от вторник са опитали да приведат Наказателния кодекс в съответствие с няколко нови постановления на Конституционния съд на Румъния.


Освен това отмяната на указа ще мине през парламента и съществува теоретична възможност там тя да бъде отхвърлена.


Серджу Мискою, преподавател по политически науки в университета Бабеш-Боляи в Клуж-Напока, коментира пред "Ройтерс", че е "много сериозна загубата на доверие към правителството - и особено към правосъдното министерство - и всяко негово последващо действие, независимо какво е то, ще бъде възприемано с подозрение и може да предизвика улични протести".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK