В Румъния започва делото за пожара в клуб, убил 64 души

В Румъния започва делото за пожара в клуб, убил 64 души

© ReutersРазглеждането на делото "Колектив" срещу собствениците на едноименния нощен клуб в Букурещ, където пожар отне живота на над 60 души през 2015 г., ще започне днес в районен съд в Букурещ, съобщава в. "Евениментул зилей", цитиран от БТА.


Тримата собственици на клуба - Алин Джордже Атанасеску, Паул Ганча и Костин Минку - са обвинени в непредумишлено убийство, телесни повреди и невземане на предвидените от закона мерки за безопасност. При пожара, който избухна вечерта на 30 октомври 2015 г., живота си загубиха 64 души, а над 300 бяха ранени.


Смъртоносният инцидент предизвика вълна от протести срещу корупцията в страната, позволила клубът да работи при очевидни нарушения на регулациите. Под натиск правителството на Виктор Понта подаде оставка, но социалдемократите се върнаха на власт 14 месеца по-късно.
Делото беше изпратено в съда от Главна прокуратура на 28 април 2016 г. По същото дело са изпратени на съд Даниела Ница, собственик на фирма за пиротехнически средства, Кристиан Ница, директор на фирмата, както и пиротехникът Виорел Захария.


Според съставения обвинителен акт собствениците на "Колектив" са разрешили и насърчили достъпа на много по-голям брой хора от допустимия лимит на клуба, при условие, че заведението не е разполагало с по-голям брой аварийни изходи. Също така те са обвинени, че са организирали пиротехническо представление без да съществуват необходимите условия за такава дейност, като се има предвид, че в заведението са били използвани лесно запалими материали за декори и звукоизолация.


От своя страна собственичката на фирмата за фойерверки "Голдън Айдиъс Файъруърк Артистс" Даниела Ница е обвинена, че е доставила от българска фирма пиротехнически материали, които не били придружени от технически лист. В инструкциите за употреба на етикета, които не били преведени на румънски език, било посочено на български, че могат да се използват само в открити пространства, разположени във вертикална позиция върху стабилна и равна опора.


Представителите на фирмата за пиротехника са обвинени в непредумишлено убийство, причиняване на телесни повреди, неспазване на мерките за безопасност, както и в унищожаване на документи и доказателства по делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK