Путин: Прекрасното бъдеще на Русия е неизбежно

Владимир Путин с носителите на Президентската награда з анаука и иновации за 2016г.

© kremlin.ru

Владимир Путин с носителите на Президентската награда з анаука и иновации за 2016г.Прекрасното бъдеще на Русия е неизбежно" - това заяви руският президент Владимир Путин на церемония по връчването на награди на млади учени и иноватори.


Стенограмата от срещата е публикувана на сайта на Кремъл заедно с видеозапис.


"Докато слушах днес нашите лауреати, не просто ги слушах - любувах им се, на това което казват и как го казват. Подчертавам - как го казват. И ми дойде една простичка, но много хубава, мисъл. Фундаменталните основи, на които е стъпила страната ни, са с толкова дълбоки и силни корени, че нейното забележително, прекрасно бъдеще е неизбежно!", казва Путин.
Според проучване на социолозите от "Левада център", публикувано в края на януари, за руснаците три институции играят основна роля за живота и развитието на Русия. Това са президентът (4.65 пункта от максимални 5), а по 4.1 пункта си поделят армията и спецслужбите ФСБ. Най-малка роля участвалите в анкетата отделят на профсъюзите, политическите партии и интелигенцията.


Рейтингът на президента в тази класация достига своя максимум, откакто тя се прави от 2001 г. насам. Показателно е, че в челната десетка следват администрацията на президента (4.01), правителството (3.8), "олигарсите, банкерите, финансистите" (3.73), прокуратурата (3.64), Съветът на федерацията (3.55), медиите (3.54), съдебните органи (3.48), Държавната дума (3.47), полицията (3.42), губернаторите (3.38), директорите на големите предприятия (3.28) и църквата (3.15).


Михаил Виноградов, президент на фондация "Петербургска политика", коментира: "Хората реагират на непрекъснатите съобщения за армията и военни учения, знаят, че страната не е във война, но виждат, че към военните се насочват значителни ресурси."


Друго проучване на "Левада център" от януари показва, че почти половината руснаци смятат, че икономическата криза в страната, предизвикана в значителна степен от авантюрата в Крим и Украйна и последвалите санкции и контрасанкции, ще продължава не по-малко от две години. За 22% кризисният период ще продължи поне до 2019г., още толкова смятат, че трудностите ще бъдат "много продължителни" и не могат да предположат кога ще свършат.


"През 2016г. разбирането, че кризата ще трае дълго, доведе до това, че хората започнаха да занижават очакванията си и да бъдат по-скромни в изискванията си", коментира социологът Марина Красилникова. Тя обръща внимание на факта, че не се увеличава броят на очакващите скоро да има рязък срив, но и не се увеличават оптимистите спрямо декември 2014г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK