Русия подкрепя талибаните, заяви командващият силите на САЩ в Афганистан


Участието на Русия в Афганистан през изминалата година е създало нови трудности за САЩ, обяви ген. Джон Никълсън, командващ американските сили в страната.
"Първо, те започнаха публично да легитимират талибаните. Те налагат тезата, че талибаните се борят с "Ислямска държава", а афганистанското правителство - не. Това изобщо не е вярно. Афганистанското правителство, заедно с американските части за бора с тероризма, успешно се борят с "Ислямска държава в Афганистан", добави той на изслушвания в Комисията за въоръжените сили в Сената във Вашингтон.


"Други невоенни фактори като състоянието на икономиката, управлението и корупцията, демографската картина, помирението и реинтеграцията между враждуващите страни, както и влиянието на търговията с наркотици също засягат тази мисия и налагат да бъдат използвани всички инструменти на националната мощ на САЩ плюс тези на нашите съюзници и партньори", пише той в предварително раздадената му позиция.


Запитан от сенатора Джон Маккейн дали САЩ печелят или губят в Афганистан, ген. Никълс отвърда, "Мисля, че сме в патова ситуация".


Той изброи сред критично важните фактори още стабилността на правителството в Кабул, тежките загуби в афганистанската армия и сили за сигурност и сливането между 20 терористични групировки и 3 екстремистки организации в района.


Никълсън бе попитан дали му стигат разположените в страната американски войски, на което той отвърна, че хората, с които разполага, са достатъчни. "Но не ми достигат хиляди хора за мисията за обучение, инструктиране и подпомагане на афганистанските сили. Понеже това е мисия на НАТО, те биха могли да дойдат и от съюзниците ни", добави той. В момента в страната има около 8400 американски военни, които се занимават с борба с тероризма и обучение.


По повод проблемите, създавани от външни интереси, той спомена и Иран, но много по-критични бяха думите му по адрес на Пакистан. Според него е много трудно да се успее на бойното поле, когато врагът намира убежище в съседен Пакистан.


Нуждаем се от цялостен преглед на отношенията си с Пакистан, каза още ген. Никълсън, което веднага бе възприето като сигнал за нов и по-твърд подход към един от най-спорните съюзници на САЩ в света. През последните години САЩ съкратиха чувствително военната и икономическата помощ за Карачи основно заради растящото разочарование във Вашингтон от подкрепата за талибаните.


Доклад от тази седмица на вашингтонския Hudson Institute призовава за нов подход на администрацията на президента Доналд Тръмп, който "да направи все по-скъпо за пакистанските лидери да поддържат стратегията в подкрепа на свои подставени терористични играчи, чрез които опитват да реализират регионалните си стратегически цели".


Властите в Кабул контролират не повече от две трети от територията на Афганистан и опитват да удържат настъплението на талибаните след оттеглянето от страната на повечето войници на НАТО в края на 2014г.


Но анализатори предупреждават, че втвърдяването на тона спрямо Пакистан е рискована стратегия, заплашваща дългосрочната стабилност в района. Причината е, че това ще се отрази чувствително вътре в Пакистан, посочва Моед Юсуф от Азиатския ценър в Американския институт за мир.


Според него освен допълнително орязване на помощтта от САЩ може да се увеличат санкциите срещу пакистански лидери и да зачестят ударите с безпилотни самолети по границата на Афганистан и Пакистан. Юсуф допълва, че в крайна сметка взимащите важните решения във Вашингтон осъзнават, че в дългосрочен план Пакистан е по-важен за САЩ, отколкото Афганистан.

Коментари (223)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Русия подкрепя талибаните, заяви командващият силите на САЩ в Афганистан

  Краставите магарета и т.н.

 2. 2 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това са онези същите, които ЦРУ финансираше през 80-те, пък после те им се качиха на главата нали...

 3. 3 Профил на m_hakkinen
  m_hakkinen
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Същите тия талибани дето му разказаха мамата на колхоза преди 20 години ли?

  Never hold discussions with the monkey when the organ grinder is in the room.
 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  забравих как се казваше филма май Голямата игра тези врътки от 200 години вървят там, но преди с англичаните и интересното е че руснаците всячески избягват да вземат Афганистан, Англия се навила ама след два погрома се отказала

 5. 5 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#3] от "m_hakkinen":

  ми не те разказаха играта на демократите на Бен Ладен

 6. 6 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Запитан от сенатора Джон Маккейн дали САЩ печелят или губят в Афганистан, ген. Никълс отвърда, "Мисля, че сме в патова ситуация"
  ==============
  Така е.
  Губят битката с талибаните,
  но пък печелят от производството на опиум.

  .
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Участието на Русия в Афганистан през изминалата година е създало нови трудности за САЩ,
  ===================================
  Интересно как им "помага". Разбирам да е въоръжила талибаните с преносми зенитно- ракетни комплекси или оръжие за борба с танкове или да осигури на територии на съседни страни тренировчъни лагери за бойци, финансирани с руски пари - всичко което американците правеха, докато талибаните воюваха с техни пари в Афганистан срещу руснаците. Сега тръгнаха да се оплакват.

 8. 8 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1901 Весело

  хе хе нещо май пак не излизат сметките.......!!!!!?????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 9. 9 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Дреме им на руснаците за талибани, сирийци или сърби. Важното е в докладите до джуджето да пише, че са ужравни на Америка. Комплекси за ръст и значение.

  Navigare Necesse Est
 10. 10 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1128 Любопитно

  "Първо, те започнаха публично да легитимират талибаните. Те налагат тезата, че талибаните се борят с "Ислямска държава",

  Е, а САЩ апочнаха публично да легитимират "умерената" опозиция - онези, които искат да наложат шериат и режат глави на деца пред камера.

  Та какво ново?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#9] от "Schopenberg":

  а не е така талибаните изкорениха мака. така че за русия са по добре от демокрацията на мака

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  "Запитан от сенатора Джон Маккейн дали САЩ печелят или губят в Афганистан, ген. Никълс отвърна, "Мисля, че сме в патова ситуация".

  В патова ситуация завърши и авантюрата на бившия Съветски съюз, нахлул в Аганистан в края на 1978 година - и крайната равносметка включи и много жертви от страна на агресора

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ха сега де! Танто за кукуригу! Интересно е как ще приключи.
  Тезата за руска подкрепа на талибаните дори не е оригинална. Той Путин се меси навсякъде по света и дори му се чудим от къде взема толкова пари, ама карай! Ще фалира скоро.
  Руснаците се изтеглиха като пр.дня из гащи от Афганистан след 9 години. Ами какво ще прави сега най-голямата военна сила в света след 16 години бъхтене с талибаните? И чак сега ли разбраха, че Русия е зад тях?
  Да не се тревожат, нека само изчакат докато Русия фалира, колко му е. Има, няма, още двадесетина години най-много и ще престанат с подкрепата.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4378 Неутрално

  До коментар [#3] от "m_hakkinen":

  Вярно е, че САЩ помагаха всячески на талибаните по времето на съветската авантюра в Афганистан! Но времената би трябвало да са се променили! Ако не бе взела връх агресивната политика на Путин, двете свръхсили биха си сътрудничели и в Афганистан, а и в Сирия! За мен основният виновник е настоящата политика на Русия!

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Неутрално

  А когато десетки години САЩ подкрепяха същите тези талибани, това беше добре, а? Бжежински окуръжава талибаните да се бият срещу СССР!
  Ако Русия иска да вгорчи положението НАТО и правителството в Афганистан-да го е направила!
  Най-вероятно само си продава оръжието, пазар все пак, нали?
  Както и САЩ не подбират къде да си шитнат лекото оръжие!
  На някой им се иска само те да дърпат дявола за опашката и само те да се заиграват с лошите, с талибаните, с Осама! Същия Осама, който беше дългогодишен съюзник на САЩ в Афганистан, бяха му обзавели пещера с мини-ВЕЦ! Същия, който им организира 11.09.! На едни им е позволено всичко, на други-нищо!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#12] от "neut":

  ти да видиш англичаните 1 катър оцелял и един пехотинец, като при ген Кастър

 17. 17 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  [quote#2:"buran"]Това са онези същите, които ЦРУ финансираше през 80-те, пък после те им се качиха на главата нали...[/quote]
  Талибаните бяха част от силите, които победиха съветската армия в Афганистан. ЦРУ никога не е подпомагало директно талибаните, макар че част от помощта е достигала и до тях. След изтеглянето на руснаците от Афганистан започна гражданска война нежду групировките които дотогава бяха обединени срещу съветската окупация, талибаните надделяха и взеха властта.
  Това че Путин залага сега на талибаните показва колко "хигиенична" е жалката му кагебическа душица.

 18. 18 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#9:"Schopenberg"]Важното е в докладите до джуджето да пише, че са ужравни на Америка.[/quote]
  По скоро доклада пред Маккейн е че американците са в патова ситуация. Ама се подразбира че май са в матова ситуация. А Маккейн още не може да преглътне че са го свалили със съветска ракета и все за Русия пита.

 19. 19 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  Ако има някакво сътрудничество, то може да се появи сега при Тръмп. А военнокомадващите на старата администарция или трябва да се преориентират или, по вероятно, ще бъдат сменени.

  Бушоклинтащината си събори двете кули и го използва да врещи за тероризъм, който е тяхно дело. После ислямизира де що има нормална държава в арабският Свят.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#17:"blagoj"]Талибаните бяха част от силите, които победиха съветската армия в Афганистан. [/quote]
  И как точно я победиха? Нещо имало е парад на победата в Кабул ли? Или подписаха капитулация ? Я разкажи ако обичаш?

 21. 21 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Весело

  Русия подкрепя талибаните, заяви командващият силите на САЩ в Афганистан
  --------------------------------------------------------

  Хахахахахахахххххххххххххххх - същите ли талибани, които САЩ въоръжиха и обучиха, за да се бият с руснаците, или някакви други талибани подкрепят?

 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#17] от "blagoj":

  по скоро русия прилага имперската доктрина
  Бием се с вас ако сте с нас ще се бием за вас

 23. 23 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Сега му е времето на Оранго да се заеме с един реален проблем. Нали уж имаме една умна рижа глава в Белия дом, която да мисли за американските проблеми? Ето един сериозен проблем. Много обвиняваха Обама в това или онова. Е, Обама е вече история, никога вече няма да седи в Овалния кабинет. Но пък цялата тежест на световната геополитика ще се стовари върху изкуфялата глава на тромпета. Той каза, че се прави Америка отново велика. Ето - Афганистан е хубаво място, откъдето да започне. Досега той си игра на малко дете с книжки за оцветяване. Да го видим и в реална обстановка как ще се справи.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 24. 24 Профил на bad_owl
  bad_owl
  Рейтинг: 258 Весело

  Ясно , талибаните побеждават На всеки лузър Путин му е крив.

  Атлантистите са фашисти маскирани като социалисти, действащи като комунисти и веят байрака на демокрацията. А тия дето им верват....
 25. 25 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Вече всеки, който не си върши работата, почна да се оправдава с Русия, защото така е много лесно! И защото повечето хора не знаят какво точно се случва.

  А истината е, че Русия подкрепя афганистанското правителство и особено своя човек там ге, Достум, който е вицепрезидент на Афганистан и е завършил военна академия навремето в СССР. За каква руска подкрепа на талибаните не може да става въпрос, напротив точно обратното!?
  Ето и коментар на "Гардиън " по въпроса:

  "The Kremlin was also unnerved by the Taliban’s recent, temporary capture of the strategically important city of Kunduz, which was seen as a direct threat to the northern border."

  https://www.theguardian.com/world/2015/oct/21/russias-involvement-in-afghanistan-increasingly-echoes-syria-campaign

  Очевидно ген. Джон Никълсън удобно се оправдава с руснаците и откровено дезинформира за истинското състояние на нещата.

 26. 26 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lou":

  Ми например може да започне с отзоваването на този военен.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#13] от "cicero":

  Напълно възможно е. Най-вероятно ги обединява общата неприязън към сегашния "лидер". Афганците отдавна са доказали това си качество, но най-добре с британските войски: воюващите помежду си племена се обединяват срещу чуждия.
  Пък и руснаците по линия на техните таджики имат доста връзки в региона.

 28. 28 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Тази новина забранена ли е за дневник все още? :) https://tvrain.ru/teleshow/here_and_now/lukashenko-426860/?utm_campaign=breaking&utm_source=push&utm_medium=426860&utm_term=2017-02-03

 29. 29 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#2:"buran"]Това са онези същите, които ЦРУ финансираше през 80-те, пък после те им се качиха на главата нали..[/quote]

  [quote#14:"vassilun"]
  Вярно е, че САЩ помагаха всячески на талибаните по времето на съветската авантюра в Афганистан![/quote]

  САЩ помагаха на муджахидините през 80-те. Талибаните са друга бира.

 30. 30 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  проблема там изобщо не е Афганистан ( и той е) но проблема е Узбекистан, които са пред война с почти всички съседи и имат 2 -5 мил в Афганистан и Таджикистан защото таджиките в Афганистан са повече отколкото в Таджикистан. и за капак има 20 мил Афгани в Пакистан

 31. 31 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Заглавието е подвеждащо и смешно като вземем в предвид всичко което казва този генерал !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  От север - руснаците, от изток - Пакистан, от запад - Иран, ми тя ситуацията как няма да е патова. И кво правят там? Подкрепят талибанските демократични ценности.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#25] от "agile":

  Прави са да се нервират руснаците, основните обеми от хашиш в Русия идват от тази граница. А поради високата консумация това са милиарди долари, обемът на дрога изнасян за Русия е практически равен на целия обем за Европа.

 34. 34 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Талибаните горят насажденията с опиум.
  Това е недопустимо и проваля бизнеса.

  .
 35. 35 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#25] от "agile":

  Ето на родния Ви език

  В ходе продолжающейся гражданской войны вступал в альянсы с различными противоборствующими группировками: с Хекматияром против Масуда, с талибами против Хекматияра, с Масудом против талибов.

  Изобщо Достум не е много капризен при избора на съюзници. Той е с тия с които му отърва. така че съюз между талибаните и Достум, а отутук и между Русия през Достум с талибаните не е изключен.

  Рашид хан може да е наредил на княз Владимир да помага на едноверците му. то нали редовно княз Владимир плаща ясак на Рашид хан, може рашид хан и девшерме да въведе, демек кръвен данък.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 36. 36 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#34] от "Явор Рг":

  Тъкмо заради туй де и Русия може да помага на талибаните в борбата против наркотиците.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 37. 37 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 437 Весело

  В статията най-интересното и важно нещо е, че командването на САЩ в Афганистан се чувства в патова ситуация и "не печели". Но заглавието е за Русия Станахте по-зле от колунягите някога, вероятно не се и усещате.

 38. 38 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  [quote#22:"1001"]по скоро русия прилага имперската доктрина
  Бием се с вас ако сте с нас ще се бием за вас [/quote]
  Талибаните не са с Русия и няма никога да бъдат. Целта на Путин е да дестабилизира Афганистан. Той по принцип се стреми да дестабилизира навсякъде, където Русия няма влияние.

 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":

  Ушанка, нали се борихте срещу ислямистите, какава стана тя? Путин и ислямистите - братя по оръжие...

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Пълни глупости. Тръмп ще го уволни.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 437 Весело

  пост 37
  * колунягите=комунягите

 42. 42 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Весело

  "Русия подкрепя талибаните, заяви командващият силите на САЩ в Афганистан
  ... дали САЩ печелят или губят в Афганистан, ген. Никълс отвърда, "Мисля, че сме в патова ситуация"."

  Боже, все едно съм се върнал 30 години назад.
  Само дето сега на муджехедините им казват талибани, а САЩ и Русия са си сменили местата.

 43. 43 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#17] от "blagoj":

  Талибаните не са се били срещу руснаците. След като руснаците се изтеглят, в Афганистан всеки главатар си отцепва район и почва да тормози населението - насилват жени , деца, без оглед на пол и възраст, грабят. И някакъв си там мулла Омар организира мюсюлманите да се борят срещи произвола. В началото народът го подкрепя, но като се установява на власт , почва да въвежда краен ислям, и да тормози тия които не отговарят на изискванията на тоя краен ислям.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 44. 44 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Ся, да се разберем... талибаните ли подкрепят, които воюват с Ислямска държава или са създали Ислямска държава... че съвсем ги объркахте опорните точки...

 45. 45 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 328 Весело

  [quote#27:"daskal1"]Афганците отдавна са доказали това си качество, но най-добре с британските войски: воюващите помежду си племена се обединяват срещу чуждия. [/quote]

  Чърчил пише в една от своите книги за британското присъствие в Афганистан така: "Ние дадохме на тамошните племена две неща: полуавтоматичната пушка и нашата администрация. Те приеха първото като дар божи, а второто като ненужна досада".

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 46. 46 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Рот фронт - Путин, ислямисти, рубладжии...

 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Последните две администрации вкараха Света в тотален хаос.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#35] от "bulgarinvstranstvo":

  Достум е узбек нещо като Турската империя за Балканите, Средна Азия векове се управлява от Узбеки в един момент имат 4 Узбекски ханства сега си ги искат

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Защо не ги оставят да си се бият в този Афганистан. И без това там управия няма. Някой трябва да ги пази, някой трябва да ги храни, а те , освен мак, друго сеят ли.

 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#40] от "socialen":

  Ще го уволни и на негово място ще назначи ген. Решетников... Ех, мъко рубладжийска!

 51. 51 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#43] от "bulgarinvstranstvo":

  "талибан" в превод означава "ученик". Те дойдоха главно от медресетата по границата с Пакистан (Визиристан).

 52. 52 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#47] от "socialen":

  Ако идеологията на бащицата ви Путин победи, хаосът ще е още по-пълен. Той действа на правото на силата - може да си вземе Крим, що да не си го вземе. Е, след него що и Турция да не каже, че може да си вземе Кърджалийско, и да си го вземе. Китай да си вземе Тайван и так нататък.
  Изобщо бащицата ви като борец срещу световния ред яко се опитва да го разруши и да въведе хаос в света.
  То руснците да построят нещо ги няма, ама при рушенето са номер едно.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#34] от "Явор Рг":

  Горяха ги преди. Така правеха и АлКаеда. Сега искат част от приходите от бизнеса.

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Рубладжиите са във възторг от новите си приятели - талибаните... От утре, всеки рубладжия с чалма и колорадско знаменце ревера...

 55. 55 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#51] от "daskal1":

  ученик е талиб, талибан е множествено число, тоест ученици

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 56. 56 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#34:"Явор Рг"]Талибаните горят насажденията с опиум.[/quote]

  Дето сами засяха ли?

 57. 57 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#32] от "Judjuk":

  що не погледна първо картата, до Русия има поне 2 държави

 58. 58 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#38] от "blagoj":

  ми Вие така си мислите, този хероин от Афганистан ако спре

 59. 59 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#2] от "buran":

  Бъркаш, талибаните (т.е. студентите) ги създаде КГБ, ЦРУ създаде муджахидините!

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":

  Има разлика между муджахедини (на които помагаха американците) и талибани . За тях отначало платиха на северните дръг лордове - таджики да ги разгонят, после си искаше да се въведат сериозни сили. Общо взето днес имаме ситуация не много по-различна от тази 1979-1989 гг. Властта владее големите градове, талибаните селските райони. Борбата е за пътищата между градовете.

 61. 61 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Каква стана тя.... Бившите афгански окупатори, сега работят с враговете си....рублите не миришат...

  Give me Liberty Or Give me Death !
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#55] от "bulgarinvstranstvo":

  съгласен. Въпросът е че през 1989 те са били малки деца.

 63. 63 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#9:"Schopenberg"]Дреме им на руснаците за талибани[/quote] От друга страна, ние, като част от НАТО контингента, висим там и "воюваме". Някакъв американски генерал се изказал, бетер Яне Янев от съседната статия и голямо вълнение настъпило във фора.

  Между всичкото това, Европа ни заливат разни 16-25 годишни афганистанци, които са заебали "великите сили" и ние се чудим как да ги върнем. И кой накрая плаща масрафа?
  Ние - евробаламите.

  Navigare Necesse Est
 64. 64 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 814 Неутрално

  След изказването на посланика на Русия, че талибаните се борят с ИД, а правителството - не, талибаните в рамките на седмица извършиха 4 нападения с над 100 жертви, последната беше от вчера в Кабул, пред върховния съд...

  http://edition.cnn.com/2017/02/07/world/afghanistan-explosion/  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 65. 65 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На подобни заглавия кълве единствено най-най-твърдото чугунено реститутско ядро. С това избори ДОКАЗАНО няма как да се спечелят, защото отблъсква всички останали. Т.е. в непосредствено политически план подобни материали са контрапродуктивни. Интересно ми е каква е конкретната цел и дали изобщо има такава или се кара по инерция.

 66. 66 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#17] от "blagoj":

  Не бих казал, че изчадието адово путин има дори наченки на душа.

 67. 67 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Русия подкрепя талибаните, заяви командващият силите на С
  САЩ в Афганистан

  И орките в средната земя
  и Капитола в Панемия
  и турците в Под Игото
  и немците във ВСВ
  и Наполеон
  и Сатаната

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 68. 68 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#39] от "bez_ime2":

  ушанките ще прославят фюрера си дори и ако дръпне копчето и с ядрено оръжие унищожи земята - те и тогава ще му благодарят по форумите.

 69. 69 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 436 Неутрално

  с такива американски "съюзници" като пакистан и саудитците руснаците са им най-малкия проблем.

 70. 70 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  [quote#2:"buran"]Това са онези същите, които ЦРУ финансираше през 80-те, пък после те им се качиха на главата нали..[/quote]

  Муджахидините, не талибаните бяха финансирани от САЩ!

  Муджахидините също помогнаха на САЩ да махне талибаните от власта.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 71. 71 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Руснаците много по-добре познават региона и в частност Афганистан, защото той е граничил навремето с Руската империя и руснаците много пъти са им кусали попарата на тези варвари. И сега сигурно са по-наясно от американците какво се случва. Така е, когато отиваш на десетки хиляди километри от дома си да сееш мир и разбирателство.

 72. 72 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 483 Весело

  Нищо де, нака удрят по едно рамо алкашите на друзата си талибани - хероиновата индустрия там процъвтява, а основният пазар на тази бяла смърт е точно Северна Азия, милиони колхозници с охота се помпят точно с афгански хероин, като добавим и разни метилови боярщници, метилови елекскири, вакси за обувки, разни ацетонови блаженства и пр. течности от битовата химия и так далее картинката в Колхоза добива съвсем идилични очертания....

 73. 73 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#11] от "1001":
  Те талибаните от картофи се издържат сигурно?

  Ама за един друг коментар ти пиша,
  До коментар [#30] от "1001":

  Така и така си ги подкарал, да добавя и уйгурите в Китай, които нещо се радикализираха последно време и (това е старо, но скоро пак имаше някаква атака просто ми мина през погледа в туитър) http://www.mediapool.bg/samoubiystven-atentat-sreshtu-kitaiskoto-posolstvo-v-kirgizstan-news253530.html

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 74. 74 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Сега остава да се открият и връзките на Русия с АйСис, не че не се виждат:

  1. Командващите иракски генерали завършили Москва.
  2. Голямото количество чеченци и други руски граждани.
  3. Топлите търговски връзки между Асад и Айсис в добива и търговията с петрол.
  ......................................

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 75. 75 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#7] от "Каишков - Системен нарушител":
  Помага им по два начина - първо като ги снабдява директно с оръжие и ги финансира. Твърдението е на Афганистан. И второ, като им създава легитимност. Като твърди че талибаните, а не правителството се бори с ИД се опитват да подкопаят афганистанското правителство.
  Впрочем съвсем ясно е на всички, че Русия не воюва с ИД. В Сирия столижата ба ИД в Рака, в Ирак е Мосул. Някакви руснаци да воюват там? Няма, нали?

 76. 76 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Тоя се е насмъркал здравата!
  Светът полудява!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#49] от "Роси":

  Оставят ли ги правителството в Афганистан пада за часове. Познай какво се случва с региона, ако тази паплач превземе властта. Нито рашките, нито който и да е от НАТО ще ги озапти.

 79. 79 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1092 Любопитно

  Русия подкрепя талибаните, заяви командващият силите на САЩ в Афганистан

  Добре де, преди доста време американците подкрепяха муджахадините, даже и филм си направиха по този повод, ( С Том Хенкс в главната роля). Само за протокола - не вярвям нито на американците, нито на руснаците, нито на нашия т.н. политически елит.

 80. 80 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#2] от "buran":

  Аха и ги обуàваше и въоръжаваше, за да се бият с тогавашната съветска армия!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 81. 81 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#13] от "cicero":

  "We have confirmed our common stance that Taliban should be involved in a constructive dialogue in keeping with the criteria contained in the UN Security Council resolutions," Lavrov said.

  http://www.tolonews.com/afghanistan/russia-ready-help-afghanistan-peace-security

  Няма много творчество и констатации в статията, предимно цитати.
  Та да каниш на преговори призната дори и от Русия за терор. организация като талибаните е все едно да искат да преговарят с ИД в Сирия или Ирак.
  Това е политическа подкрепа и легитимация от най-високо равнище, това е всъщност единственото, което признават, че правят и в Украйна за ДНР и ЛНР. (друг въпрос е какво всъщност се случва, говоря единствено за официално заявеното)

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 82. 82 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 328 Неутрално

  [quote#27:"daskal1"]Афганците отдавна са доказали това си качество, но най-добре с британските войски: воюващите помежду си племена се обединяват срещу чуждия. [/quote]

  Афганистан е многонационална държава. Там живеят няколко народа, които говорят напълно различни по произход и по писмо езици. Имало е относително единна държава в исторически късо време за по-малко от век, когато след оттеглянето на Великобритания в края на 19-и век никоя друга велика сила не се е интересувала от тази държава.
  Афганистан попадна на мушката на двамата противници в студената война и от тогава започна бъркотията там. Допълнително се усили влиянието на исляма и на съседните големи държави Пакистан и Иран.
  Най-добре е да се оставят и да си намерят техен път към функционираща държава. Те са прекалено изостанали, за да могат да играят някаква роля.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 83. 83 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#2:"buran"]Това са онези същите, които ЦРУ финансираше през 80-те[/quote]
  Колеги, не бъркайте "талибани" с "муджахидини"!
  Талибаните (ученици на вярата) са организирани от СССР като вид "контрапротест" за противопоставяне с т.нар. "муджахидини"(бойци за вярата), подкрепяни и въоръжавани от САЩ.
  Муджахидините успяха позорно да победят сАвецката армия, която си подви безславно опашката и се изнесе от Афганистан.
  Талибаните дойдоха след муджахидините като вид руски реванш. С помощта на русия дори взеха властта, от която бяха изметени по-късно.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 84. 84 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 221 Весело

  "Русия подкрепя талибаните..."

  Не вярвам на очите си.Нито на времето вече...Айнщайн е бил прав.

 85. 85 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#15] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":
  [quote#15:"Антикорупционен блок-Да Корупция!"]Както и САЩ не подбират къде да си шитнат лекото оръжие! [/quote]

  Пример?
  Защото в интернет има клипове дори и на животни (шимпанзе май беше) с руско леко оръжие и общо взето всяка една революция, граждански конфликт, терористична атака....

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 86. 86 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Весело

  [quote#17:"blagoj"]Талибаните бяха част от силите, които победиха съветската армия в Афганистан.[/quote]
  А кои бяха муджахидините? Ония, дето стреляха с ракети Стингър?
  "Mujahideen forces caused serious casualties to the Soviet forces, and made the war very costly for the Soviet Union. In 1989 the Soviet Union withdrew its forces from Afghanistan. Many districts and cities then fell to the mujahideen; in 1992 the DRA's last president, Mohammad Najibullah, was overthrown.

  However, the mujahideen did not establish a united government, and many of the larger mujahideen groups began to fight each other over power in Kabul. After several years of devastating fighting, a village mullah named Mohammed Omar organized a new armed movement with the backing of Pakistan. This movement became known as the Taliban ("students" in Pashto), referring to how most Taliban had grown up in refugee camps in Pakistan during the 1980s and were taught in the Saudi-backed Wahhabi madrassas, religious schools known for teaching an orthodox interpretation of Islam"
  НПО-шките, вземете прочетете историята, че се излагате като кифладжии! Не че Тръмп така или иначе няма да ви спре грантовете, де.

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  Ами като няма други приятели Рашистан ще разчита на талибаните разбира се,ето в Чечня постави на власт убиеца на руснаци Кадиров , в Сирия подкрепя друг убиец, в трети и четвърти страни е същото! Русия е доказала че е ненадежден съюзник.

  klimentm
 88. 88 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#85] от "Канасубиги": "с руско леко оръжие..."

  Ти на АК-47 леко оръжие ли викаш!?Ща попилея...

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  [quote#59:"emilm13"]Бъркаш, талибаните (т.е. студентите) ги създаде КГБ[/quote]
  Кое КГБ? Пакистанското или Осама бен Ладенското (Саудитска арабия)?
  The Taliban were largely founded by Pakistan's Inter-Services Intelligence (ISI) during 1994. The I.S.I. used the Taliban to establish a regime in Afghanistan which would be favorable to Pakistan, as they were trying to gain strategic depth. Since the creation of the Taliban, the ISI and the Pakistani military have given financial, logistical and military support
  During 2001, according to several international sources, 28,000-30,000 Pakistani nationals, 14,000-15,000 Afghan Taliban and 2,000-3,000 Al-Qaeda militants were fighting against anti-Taliban forces in Afghanistan as a roughly 45,000 strong military force.

 90. 90 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#87] от "klimentm": "...ще разчита на талибаните разбира се..."

  Ау, сефте...но даали е така, кооой ще ми каже.

 91. 91 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Хората обичат да се избиват. С тази цел си създадоха опитно бойно поле от Памир до Суец. Кой, кой е в това военно монополи не съм в състояние да определя.

  Проблемът е, че хиляди местни искат да се преместят в европейските ложи и наблюдават представлението на спокойствие.

  Navigare Necesse Est
 92. 92 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#87] от "klimentm": Кой създаде талибаните.До нема и 24 часа беха неква "гордост".

 93. 93 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#74] от "Realist":
  [quote#74:"Realist"]1. Командващите иракски генерали завършили Москва.
  2. Голямото количество чеченци и други руски граждани. [/quote]

  Спестил си ми малко писане


  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#82] от "cicero":

  Ако ти е попадала книгата на Loretta Napoleoni "Terror Incorporated: tracing the dollars behind the terror networks" 2003, 2005, (сигурен съм че ще ти хареса, това е най-сериозната и работа), там има интересен дикурс за Афганистан в няколко раздела, но особено в частта за "Глобализация на Новата Икономика на Тероризма (от стр. 195). Интересни данни за някои от икономическите причини за интересите в тази отдалечена страна.

 95. 95 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3571 Весело

  До коментар [#90] от "Machu Picchu":

  Напиши ми името на една нормална държава с която Рашистан има добри взаимоотношения и ще извикам три пъти " Да живее СССР !"

  klimentm
 96. 96 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#87] от "klimentm": Виж пич.Асад, Чечня...каквото и да било все се търпи, ма тука се опасявам, че ша свършат глупаците.

 97. 97 Профил на Machu Picchu
  Machu Picchu
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#95] от "klimentm": Финландия.Да те чуя!?

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Неутрално

  До коментар [#83] от "Торбеш":

  Защо не продължиш? Бяха изметени лесно и бързо от северните нарко-барони (таджики). После се върнаха и сега са заели по-голямата част от страната. Карзай и семейството му прибраха огромни суми от американските помощи, и полека ги изненсоха навън. Сега се налага властите на САЩ да преговарят с талибаните (тайно) и руснаците мътят водата.

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  [quote#83:"Торбеш"]Талибаните (ученици на вярата) са организирани от СССР като вид "контрапротест" за противопоставяне с т.нар. "муджахидини"(бойци за вярата), подкрепяни и въоръжавани от САЩ. [/quote]
  И кога СССР е свършил тая организация? Преди да се изтегли от Афганистан (15 февруари 1989 г.) или след като се разпадна (1991 г.) или след като муджахидините вземат властта (1992 г.)?
  Все съм виждал прости, ама чак толкова да се напинят да изпъкнат с простотитята си, не съм очаквал.

 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4374 Весело

  До коментар [#95] от "klimentm":

  Ей, голям мерак за викане. Навремето един служител на ДС ми каза следното, сигурно за да ме впечатли: Абе добро надали, но лошо можем да ти направим винаги!"
  Та, когато талибаните започнаха да изземват властта от муджахедините през 1996 г., Олбрайт успокояваше Клинтън че "и те ще станат като саудитите", демек уахабисти на власт. Едва атентатите в Кения им подсказаха, че тези са друга история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK