Централна и Източна Европа са изправени пред стрес тестове на демокрацията

Централна и Източна Европа са изправени пред стрес тестове на демокрацията

© Inquam Photos, ReutersНа 31 януари на подозрително потайно вечерно заседание румънското правителство прие две постановления, които променят наказателния кодекс на страната.


Мерките незабавно бяха възприети от мнозина като непохватен опит да се декриминализират някои корупционни нарушения, като от това печелят основно политиците от управляващата партия. Същата нощ избухнаха улични протести, чиято кулминация бе на 5 февруари, когато се състоя най-голямата демонстрация от падането на комунизма.


Тези събития ясно открояват главните характеристики на една нестабилна ситуация в Източна Европа, където за надмощие се борят три сили: откъснатите от реалността и понякога корумпирани "традиционни" политици, все по-нетърпеливите и гневни общества и агресивните демагози.
Източна и Централна Европа, които се отърсиха от комунизма през 1989 г., са подходяща лаборатория за наблюдаване на възникването на нови политики. Не непременно защото политиците там са по-корумпирани, демагозите - по-зрелищни (кой може да се мери с Тръмп?), а обществеността - по-гневна.


По-скоро защото демокрациите са нови, "по-сурови", институциите все още не са обвити в здрав слой от защитни продемократични култури. Поради това


цялата система е изложена на стрес тестове.


Би трябвало страните, защитени от правните и институционалните структури на ЕС, по-лесно да минават тези тестове. Така че появата на такава нестабилност в Европейския съюз предизвиква у някои засилено безпокойство. ЕС може и трябва да действа срещу нарушенията на лидерите, например в Унгария или Полша, където правилата на конституционния баланс на властите опасно се манипулират.


Централна и Източна Европа са изправени пред стрес тестове на демокрацията

© Laszlo Balogh, Reuters


Обаче хората в Западна Европа, които гледат с неодобрение на тези събития и се чудят защо някои "западни ценности" не са се разпрострели на изток, може да са объркани от някои неотдавнашни събития като възхода на популизма във Великобритания, Франция и Холандия.


Краят на комунизма доведе до появата на близо 30 страни, стремящи се да възстановят икономиките си, да прекроят политическите си системи и да преоткрият идентичността си. В началото на 90-те години


нямаше икономически план освен някаква версия на това, което днес наричаме неолиберализъм.


В политиката императивът за изграждане на либерална демокрация бе приет като свещена мантра, независимо от истинските намерения на строителите на новите общества. В културата положението беше "нека разцъфнат милион цветя" след кошмарните години на цензурата. Някои страни в Централна Европа и балтийския регион постигнаха впечатляващи успехи по пътя към тази тройна цел.


Известно време жителите на Източна и Централна Европа, макар и с цената на борби, страдания и грешки, изграждаха здрави демократични системи. След това нещо се пречупи. Икономическата криза от 2008 г. несъмнено оказа влияние, но това не обяснява случилото се. В Унгария


"старите" политически системи влязоха в режим на свободно падане


през 2006 г., когато тогавашният премиер призна, че партията му е спечелила изборите с лъжа.


В Полша кризата от 2008 г. премина по-леко, отколкото в почти всяка друга европейска страна, обаче през 2015 г. изборите бяха спечелени от партии, които шумно се обявиха против статуквото.


Фотогалерия: Протести белязаха 35-ата годишнина от военното положение в Полша >


Как да се обясни това? В Източна и Централна Европа, както и другаде, възходът на популизма често се обяснява с комбинация от икономически и културни фактори. В този регион обаче икономическото недоволство често е насочено към нововъведения неолиберализъм, често пъти независимо от реалните му резултати.


Според изследвания на Роналд Ингълхарт и Пипа Норис има обяснение, свързано с "търсенето", което е центрирано по-скоро върху културната дезориентация, отколкото върху икономическите лишения. Хората приемат все по-благосклонно уверенията на десните популисти, че "традиционният" им свят не е напълно изгубен в


издиганата от градските елити постматериалистическа космополитна култура.


В Източна и Централна Европа, по-специално в Полша, тази мечта за възстановяване на изгубения рай, на безопасния "дом", често звучи със силни националистични обертонове, преплетени с усещане за религиозно превъзходство. Много десни политици заявяват, понякога открито: ние носим факела на чистото християнство, което вече е необратимо покварено на Запад.


Централна и Източна Европа са изправени пред стрес тестове на демокрацията

© Wolfgang Rattay, Reuters


Въпреки че тези теории обясняват много неща, особено около елемента с "търсенето" в политиката, трябва да се свърши допълнителна работа в частта с "предлагането". Защо има такова недоволство например в Полша, където икономическото положение е по-добро от това в много други страни, които не са се сдобили с популистко правителство? Може би идеологическата "опаковка" е от значение. Ако е така, трябва да обръщаме повече внимание на формулирането на проблемите, например когато това се прави от ловки демагози.


Гневът може да се канализира по много начини.


В не чак толкова далечното минало той се насочваше наляво, но падането на комунизма, последвано от постепенния разпад на посткомунистическите социалдемократи, доведе до сериозно орязано политическо поле, което сега обхваща от мъглявия център до крайнодясното.


Гласовете на левицата са немощни. Липсата на предлагане (на политически програми и организации) отляво насочва търсенето към сегашните ловки доставчици - десните популисти. Това ясно се вижда в посткомунистическия свят.


Има опасност канализираният от популистите гняв да надвие слабите институции. Ето защо Източна и Централна Европа са толкова критично важен опитен полигон. Макар и подкрепата за демокрацията като желана система да не е особено слаба, наборът от поддържащите демокрацията културни рефлекси не е толкова развит, колкото другаде.


Изглежда, голяма част от населението може да бъде убедена, че защитата на върховенството на закона и на правовата държава не са толкова важни, колкото система, която допуска безконтролен израз на народната воля.


Такава подмяна е белег на популизъм.


Социалният гняв може да се изрази повече или по-малко пряко или чрез налагането на културна рамка. В Румъния, където борбата срещу корупцията от доста време е на преден план в обществения живот, гневът се насочи пряко срещу корумпираността и далавераджийството на политиците.


В Унгария и Полша (или Великобритания, Франция, Холандия и САЩ) той се канализира в популистки рамки, които ловко се издигат от демагози. Това е много по-опасно за демокрацията. Популистите не могат да решават проблеми, но могат да ни внушат, че съществуват прости решения. Казва ни се, че такива решения не са трудни за прилагане, но първо трябва да се "завърнем" към чистата ни колективна същност.


Заразим ли се с вируса на популизма, е по-малко вероятно да съживим вярата си в либералната демокрация; трудно е и да се пробудим от сомнабулното си заслепление от някакъв измислен поляризиран свят, в който има ефикасни лесни диагнози и прости решения.


Професор Ян Кубик е директор на Школата за славистични и източноевропейски изследвания на University College London (UCL).

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  Първо обаче ще погледаме започналия миналата година сеир в Западна Европа!

  [email protected]
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Ха, ха..демокрация ли! Демокрация, която не може да направи така, че хората да живеят по добре е за боклука.

 3. 3 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много съжалявам, но повечето политици са популисти и демагози. Да се каже само тези или онези са такива е доста изкривено представяне на нещата.

 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 857 Неутрално

  др. Кубик, пред подобни проблеми са изпраени всички държави, не само Източна Европа.

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#2:"von_seeckt"]Ха, ха..демокрация ли! Демокрация, която не може да направи така, че хората да живеят по добре е за боклука. [/quote]
  При демокрацията има шанс хората да заживетя по-добре. При тоталитарните режими е невъзможно хората да заживетя по-добре. Много добре разбирам популизма ви, другари, точно затова пише в статията. Опитите да се плюе по демокрацията няма да постигнат целите си. Комуниз,ът е едно недоносче, неефективна и противоестествена идеология. Разберете го най-сетне

 6. 6 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Отново пропаганда за предстоящи избори в чужди страни. Да се наричат точно едни партии популистки, а другите не, без да се обясни защо, е именно пропаганда.
  Защо го правите това, дневник? Заприличвате все повече на онези медии, спонсорирани от Русия - те сипят пропаганда за чужди избори.

 7. 7 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Добре, че са Ройтерс да ни обяснят нещата, че ние тук на изток сме "тъпички". Та и Тръмп е "тъп" явно, не я разбира демокрацията.
  Само някои медии я разбират.
  Но не разбират, че ние сме живели и по време на студената война и тези филми сме ги гледали. Така, че спестете си поученията, ние знаем какво искаме. Колкото до думичката популизъм - стана като изтривалка. Които не са вас, са популисти...

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  За вас целият човешки живот се свежда до двойката комунизъм, демокрация. Сектант в най чист вид.

 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Едно време бях убеден, че няма нещо по мръсно и гадно от комунистическата пропаганда. Уви, демократическата такава е далеч по всеобхватна и по перфидна. Тоталитаризъм на мисленето в най чист вид.

 10. 10 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Глобалният октопод е уплашен не за "демокрацията", а за собствения си монопол.
  И последните събития повдигат завесата каква чудовищна хидра е той.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  институциите все още не са обвити в здрав слой от защитни продемократични култури. Поради това

  цялата система е изложена на стрес тестове.
  ___________
  Ужас ,все едно проф.Вучков го измислил в розовия си период!
  Нека да уточним ,че ДЕМОКРАЦИЯТА няма нищо общо с ЛИБЕРАЛНАТА ДЕМОКРАТУРА - инсталирана в Източна Европа от либертоносци инсталирани в полза на тези които извършват бюджетна,финансова търговска и културна обсада на бедстващите страни!
  Тези които казват истината и оказват съпротива са популисти ,националисти и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "Популистите не могат да решават проблеми, но могат да ни внушат, че съществуват прости решения. "
  Те пък що викат, че можели всичко да решат. Има и наивници да им вярват.

 13. 13 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Оф, толкова ли не стопли редакторчето, че това цялото реване за либерални ценности и наричане на всяка разумна позиция "популизъм" води само до консолидирането на партиите? Когато в дневник захапят нещо и започнат много да го плюят, знам, че тъкмо то е разумното и правилното.
  А не съм само аз така.

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  [quote#2:"von_seeckt"]Демокрация, която не може да направи така, че хората да живеят по добре е за боклука. [/quote]

  Ако Вие сте живял по-добре преди 1990, да! Но аз живея многократно по-добре сега!

 15. 15 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Айде,айде не сме ние с управленци като Волен Сидеров,ами някои други,Мари Льопен не е в Б-я,нито Тръмп.

 16. 16 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Без завръщането към правовата държава и християнските ценности, тоест - конституционната република, Европа няма никакъв шанс! Либерастияните отдавна опорочиха смисъла на думата - "демокрация", но тя, демокрацията, така или иначе, целеше точно днешните, либерални практики, които ни докараха до тази задънена улица. Основателите на Америка, не без нищо са избягнали термина "демокрация", и той не е присъствал никъде. Нито в Декларацията за независимост, нито в американската конституция.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 17. 17 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "и се чудят защо някои "западни ценности" не са се разпрострели на изток"
  --------------------------------
  Много хора се питат: "Защо със същата жар, с която се иска създаването на "европейска армия", не се иска създаването на европейска прокуратура, анти-корупционен орган?"
  "Защо не се уеднакви данъчното законодателство, след като сме "единни", а се позволява тъпрение към "данъчни убежища", където се крият корпорациите?"
  И, отговора е - защото:
  "императивът за изграждане на либерална демокрация бе приет като свещена мантра"
  а това обслужва идеално корупционерите и бюрократите.

 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Популистите не могат да решават проблеми, но могат да ни внушат, че съществуват прости решения."
  ---
  В целта. Да добавя само, че умело играят с емоциите на огромна маса лузъри, на които им се обяснява, че причината за това да са отритнати е външна, а не в самите тях. Колкото и да е елементарна, тази тактика винаги е имала успех и печели милиони привърженици, особено при наличие реални проблеми. Ако съответното общество не е изградило защитни механизми, става страшно. Исторически примери - с лопата да ги ринеш.

 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "Заразим ли се с вируса на популизма, е по-малко вероятно да съживим вярата си в либералната демокрация......"

  Глобалният неолиберализъм/ и обслужващите го "свободен" и "независим", медиен слугинаж и дежурните всичколози/, довел планетата до ръба на катастрофата, сън не ги лови и треска ги тресе след избора на новия президент на САЩ. Републиканец, консерватор, изолационист.
  Ето и един цитат на 86 годишния Джордж Сорос инкасирал на фондовите борси към момента, веднага след избора на Тръмп, 3 милиарда долара загуби: -"Той (Тръмп) е за друг вид управление, който противоречи на отвореното общество. Тази форма на управление е по-правилно да наричаме диктатура, а също и мафиотска държава."
  Това, и преди него други публични изказвания на финасовият спекулант и спонсор на "проекти" и различни НПО "общества" и пригласящите му трубадури/авторът очевидно е един от тях/ е индикатор най - малко на две неща:
  1. Паническа и истерична нервна реакция.
  2. Липса на достатъчно класа.
  Което всъщност, е добра новина за "обикновените" хора на планетата Земя.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3425 Весело

  ... издиганата от градските елити постматериалистическа космополитна култура ...

  Мдам
  У нас Оги Минчев го пусна тойзи конструкт като "нова градска средна класа".

  Само един въпрос към политиндженерите ... а тия, постматериалните, кой ги храни?
  Вегани, вегани, ама са масово на бюджетни и грантови хранилки ...
  А младите им ударни отряди още ги хранят мама и тате.
  Съвсем материално ...

 21. 21 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#14:"vassilun"] Но аз живея многократно по-добре сега! [/quote]

  Не схващате, за какво иде реч и се пъчите по един просташки начин на парвеню от селски тип. Как живеете вие е без значение. Демокрацията по дефиниция подразбира поставянето на общото благо на първо място. Да, но сме свидетели на точно обратното, свиване на средната класа, обедняване на бедните и обогатяване на богатите.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#7] от "DJTrump":

  И ние знаем какво искате, ама нЕма да стане.

 23. 23 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Повечето хора по света са глупави и некадърни. Те ясно или инстинктивно осъзнават, че обществено устройство, при което им се налага да се конкурират с по-умни и талантливи от тях им отрежда мястото на аутсайдери. Ето защо те лесно биват манипулирани от популисти или избират да са слуги на тирани и диктатори.
  На практика всичко зависи от елитите. Ако те имат морал да управляват в интерес на обществото, мнозинството на маргиналите не може да вземе връх. Обратното, ако елитите са неморални, корумпирани или с психични отклонения, започват да взимат връх ксенофобията, национализма, комунизма и т.н.

 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#23:"asdas200"]Повечето хора по света са глупави и некадърни. Те ясно или инстинктивно осъзнават, че обществено устройство, при което им се налага да се конкурират с по-умни и талантливи от тях им отрежда мястото на аутсайдери[/quote]

  Вие от кои сте?

 25. 25 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#21:"von_seeckt"]Демокрацията по дефиниция подразбира поставянето на общото благо на първо място. [/quote]
  Демокрацията предполага различни слоеве на обществото да се противопоставят едни на други, да гласуват за различни партии, да спорят и да се карат помежду си.
  Демокрация никога не е имало - в древна Гърция това били свободните елини от мъжки пол. Жените и робите били изключени от 'демокрацията'. Демокрацията осъдила стареца Сократ на смърт само защото обяснявал на големците, че за нищо не стават.
  Идеологията и организацията на демократичните революции, финансирането им, са дело на евреите. Не са им изнасяли християнските монархии.
  До коментар [#21] от "von_seeckt":

 26. 26 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#24] от "von_seeckt":

  От дай, България ))
  И после ще реват как имат само 1 - 1,5 % и колко е лош и скудоумен материалът, че не разбира колко ценни и полезни хора са се събрали в това недоразумение

 27. 27 Профил на Ryszard Ewiak
  Ryszard Ewiak
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е залеза на Европейския съюз. В Библията се казва: "И [северният цар = Русия от втората половина на ХIХ век (Даниил 11:27)] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [1991-1993. Разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [това означава също и разпадането на Европейския съюз и НАТО]." (Даниил 11:28,29а)

 28. 28 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2010 Весело

  Ееееее този пусти "популизъм"!!!
  Който разбира и който не разбира все с тази дума си описва проблемите!
  От статията разбрах, че някакви хора, най-после са прогледнали и разбрали, че източна Европа е полигон за опити!
  Не разбирам обаче, защо въпросните "прогледнали" не са доволни от това, че на хората в източна и централна Европа им омръзна да си правят експерименти с тях?!?!?
  Тепърва предстоят още по големи изненади за "статуквото"!

 29. 29 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#25:"molinaba"]Демокрацията предполага различни слоеве на обществото да се противопоставят едни на други, да гласуват за различни партии, да спорят и да се карат помежду си[/quote]

  Дали е така? На мене ми се струва, че тези, уж каращи се помежду си партии, са образували един споен картел, който мачка всичко, което е по тях.

 30. 30 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тоя университетско-политически вой тепърва ще расте. Днес хората имат много по-широк достъп до нужната им за взимане на решение информация и нямат, популярната в миналото нужда от медиатори към знанието и политиката.

  Освен това, в Европа обществото не се чувства застрашено от катастрофични заплахи, самоуверено е, че може да се справи само и гледа на политиците, като на домашни животни, обслужващи чиновнически потребности.

  Navigare Necesse Est
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Заразената от ляво- толерастия Западна Европа се чуди защо нейните "ценности" не се приемат в Централна и Източна???

  И понеже не може да се сети, нарича всички несъгласни "десни екстремисти" , или по- модерното- "популисти".

  След 50 г. ще дойде време Централна и Източна Европа да спасяват Западна!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 33. 33 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  По-скоро защото демокрациите са нови, "по-сурови", институциите все още не са обвити в здрав слой от защитни продемократични култури.
  ========================================
  Я го виж англичанина - можеше и пример да даде, например със силата на демоагогията, парите, изнудването и ако трябва - оръжето, да държиш в подчинение от 18 ти век Шотландия и Северна Ирландия и да наричаш това "Обединено" кралство. Колкото обединено беше Югославското краство на сърбите, хърватите и словенците - не могат да се гледат, ама "обединени".

 34. 34 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 248 Неутрално

  И все пак историята на общественото развитие и еволюцията във всичките й аспекти, показват че човечеството се развива в правилната посока, независимо от временните локални флуктуации. Обществата основани на диктатура и ксенофобия стават все по-малко за сметка на обществата, основани на личната свобода и човешко достойнство. Технологиите глобализират света, а образованието е все по-достъпно. Оптимист съм

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#34:"asdas200"]основани на личната свобода и човешко достойнство.[/quote]
  Например да работиш 12 часа на ден за 400 лв заплата е много достойно и съвсем свободно. И да те изгонят после защото си казал че тези пари са малко и да дойде веднага друг за 300 лева е още по достойно.

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#34:"asdas200"]обществата, основани на личната свобода и човешко достойнство[/quote]

  Това къде? Прочетохте го някъде в някой наръчник на политагитатора или го видяхте с очите си?

 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Весело

  До коментар [#14] от "vassilun":

  Човекът си тъгува за опашките. За банани ,за тоалетна хартия,за каквото се сетиш.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#26] от "Goblin":

  Поздрави за "скудоумен", отдавна не я бях срещал тази много подходяща думичка
  На 9 февруари в Полша имаше много интересен форум на филмовите дейци посветен именно на тези въпроси. Между участниците беше и известната режисьорка Агнешка Холанд.
  Според нея слабата икономика на страните от бившия социалистически лагер в момента е в основата на идеологическите лутания.
  Виж http://variety.com/2017/film/spotlight/polish-filmmakers-debate-the-effect-of-the-countrys-right-leaning-government-1201977163/

 40. 40 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  До коментар [#33] от "Каишков - Системен нарушител":

  А американците си бият негрите.

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  [quote#38:"hodounski"]За банани ,за тоалетна хартия,за каквото се сетиш. [/quote]

  Най накрая разбрах, какво изпълва живота ви със съдържание и ви прави щастлива.

 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#17] от "manu_chao":
  Много хора се питат: "Защо със същата жар, с която се иска създаването на "европейска армия", не се иска създаването на европейска прокуратура, анти-корупционен орган?"
  .....................
  Гахти глупостите! Разбира се че има европейска прокуратура.
  Точно преди седмица в Брюксел се взе решение, най-накрая да се реализира член 86 от "Treaty on the Functioning of the European Union". Но не всички държави искат обща прокуратура, само 17 от общо 28. България ни ще, Цацаров не пуска гювеч, инак ще иде той и другите мазници директно в панделата.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Каква демокрация в Западна европа? След като Председателят на Европейската Централна Банка г-н Марио Драги си е постави за главна цел да докара инфлацията до 2% годишно и е успял да достигне за 2016 1.8% инфлация на еврото. С което е обезценил спестяваният на стотици милиони европейци, а и на българите. Този демократ трябва да бъде дИмократизиран - изгорен на клада във Франкфурт, а чиновниците му след линч хвърлени в реката Майн!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Каква демокрация е това да решиш тихо-мълком да промениш закони, за да оневиниш своите и после да не си подадеш оставката дори след едноседмични протести на хиляди хора?

 45. 45 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#4:"balkantourist"]др. Кубик, пред подобни проблеми са изпраени всички държави, не само Източна Европа. [/quote]

  Да не говорим, че въпреки гръмкото удобно географско обобщение от заглавието, повечето държави от бившата 'източна Европа' въобще и не са включени в анализа. Същевременно в текста са споменати поименно 7 държави (САЩ, Великобритания, Франция, Холандия, Полша, Румъния и Унгария), повечето нямащи абсолютно нищо общо с 'централна и източна Европа'.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 46. 46 Профил на just
  just
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Източна Европа е поставяна постоянно под Стрес-тестове от
  Северната мечка, непрекъснато, последователно и безогледно.

 47. 47 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 539 Любопитно

  До коментар [#8] от "von_seeckt":
  [quote#8:"von_seeckt"]За вас целият човешки живот се свежда до двойката комунизъм, демокрация. Сектант в най чист вид. [/quote]
  Изглежда за вас, целия период от 1917 до 1989 , а дори до нейде до сега , до 2017, е само малък отрязък от живота ви. Все едно лош сезон , който ще отмине с настъпването на пролетта. Друг е въпросът, че под пролет имате пред вид октомври /е , може би септември , за България./

 48. 48 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet": При демокрацията има шанс хората да заживетя по-добре. При тоталитарните режими е невъзможно хората да заживетя по-добре.
  ===================================

  Слаба бира, господине! При демокрацията хората ИМАТ ШАНС да заживеят по-добре. Защо тогава този щанс не е използват от управляващите неолиберални демокрации, та в САЩ хората да изберат Хилари, а не Тръмп, а в ЕС несистемните партии да не радат така бързо, кото че ли някой ги тори и полива редовно с някакви антидемократични торове? Нали се сещаш, че хората искат реално повишаване на жизнения стандарт, а не шанс, като в лотарията, несигурен и нереализилран шанс?

  И, второ, кои са недемократичните партии в Европа и в какво се състои техния антидемократизъм? Например, какво конкретно в партията на льо Пен е антидемократично? Или един от основните принципи на демокрацията е съдаването на ЕС, който наподобява по-скоро империя с ярко изразена метрополия и зависими провинции?

 49. 49 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun": Ако Вие сте живял по-добре преди 1990, да! Но аз живея многократно по-добре сега!
  ====================================

  Тоест, според теб, който преди е живял по-добре от сега, нормално се оплаква от сегашното. Който сега живее по-добре от преди, нормално защитава сегашното. И си долу-горе прав. Но тогава защо нас сега медиите ни заливат с такива потоци от помия, за да ни накарат нас, които сега сме зле, да харесваме сегашното?

 50. 50 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "disclosure": Без завръщането към правовата държава и християнските ценности, тоест - конституционната република, Европа няма никакъв шанс!
  ===================================

  Това няма никакво значение, ако държавите и народите поотделно имат шанс. Защото с ЕС само Германия има такъв шанс.

 51. 51 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#40:"hodounski"]А американците си бият негрите.[/quote]
  Не знам дали ги бият обаче ето една книга наречена Guide for negro travellers, американска, която "помага" на чернокожия пътешественик да знае къде може да пътешества (for colored) и къде не може (whites only). Да не стане отиде в някой мотел пък той бил само за бели. Тази откровена дискриминация американците убедено наричат демокрация.
  http://cf.collectorsweekly.com/uploads/2015/11/09123111/jimcrow_greenbook1956.jpg
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Negro_Motorist_Green_Book

 52. 52 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#42] от "СДС":

  [quote#42:"СДС"]Разбира се че има европейска прокуратура.[/quote]
  Сеньор,
  Има - друг път! Нито я има, нито има общ банков, нито общ данъчен съюз.

  [quote#42:"СДС"]Точно преди седмица в Брюксел се взе решение, най-накрая да се реализира член 86[/quote]
  Не съм чел за това, но въпроса е "защо чак сега, когато ЕС е вече в насипно състояние?".
  И, разбира се, че "не всички искат", но, всички знаем, че в ЕС Германия и Франция поръчват музиката и, ако не им оттърва - могат да "прибират моркова и да извадят тоягата".
  А, защо не го правят?
  Така, че, това което питам не са:

  [quote#42:"СДС"]Гахти глупостите![/quote]

 53. 53 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мдааа....
  Елитите и преди и сега живеят добре.
  Как ли е за обикновените хора сега, в сравнение с преди? Щото, ако не са доволни, значи сега е по-зле от преди...

 54. 54 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#29] от "von_seeckt": Дали е така? На мене ми се струва, че тези, уж каращи се помежду си партии, са образували един споен картел, който мачка всичко, което е по тях.
  ===================================

  Не си в час. В политиката политическите субекти, които се организират в нещо като картел, на практика образуват не картел, а политическа система. И партиите, които го правят, се наричат системни партии. Тези, които се дърпат и искат да водят собствена национална политика, различна от тази на системните партии, се заклеймяват като популисти.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4120 Любопитно

  До коментар [#51] от "Каишков - Системен нарушител":

  Защо не потърсите и подобен пътеводител за бели? Нека ви подскажа, ще намерите "какво харесват белите" за пътувания в чужбина, но няма да намерите нещо подобно на "пътеводител за черни хора" (traveling while black) макар че има "урбанизирани зони" ( е, гета) където подобен експеримент може да завърши недобре, да не кажа трагично за вас. Просто политическата коректност не позволява реципрочност. Например, Посолството на САЩ отправи официален протест към Франция по повод предупреждения към туристи относно "гетата". Корекцията е подобни зони да не се представят като расово-етничен формат - виж например https://www.virtualtourist.com/travel/North_America/United_States_of_America/New_York_State/New_York_City-841252/Warnings_or_Dangers-New_York_City-TG-C-1.html

 56. 56 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":
  "Едно време бях убеден, че няма нещо по мръсно и гадно от комунистическата пропаганда."

  Аз и тогава и сега мисля същото

  подпис
 57. 57 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Въпросът е много прост: ще ги има ли тези партии в Парламента или не? Те се държат така сякаш местата им се полагат и сега се подготвят за бъдещи коалиции, а при очакваната им липса в Парламента коалиции може и да има, но за следващите избори.

  Всички знаем какво е тоталитаризъм, пост-тоталитаризъм, виждаме че света се променя от Брексита, идеите на Тръмп, действията на Ердоган, войните в Ирак и Сирия, натискът на Русия. Ако седнем да ги обсъждаме тез неща, ще замъглим първият ми абзатц!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#14] от "vassilun":Крадеш.

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#18] от "zg":огромна маса лузъри, В нормално общество не може да съществува това.

 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#38] от "hodounski": За банани ,за тоалетна хартия,за каквото се сетиш. Убедих,че т.н. демокрация всъщностъ е за бананите, тоалетната хартия и квото се сетиш.
  За евтините хора.

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#49] от "glog":Защото медиите харесват сегашното.

 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  [quote#58:"ahasver"]Крадеш.[/quote]

  НЕ! Работя! И то много!

 63. 63 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#51] от "Каишков - Системен нарушител":

  Ремик, и тази страна избра полунегър за президент! Това беше сигнал за безизходица! Последен опит за спасение. Тръмп е втори опит. Избягаха от една луда баба и налетяха на един, също откачен. С проблясъци за нормалност. Виж какво зове - американските предприятия да се завърнат в САЩ! Казват,че Америка сега нищо не произвежда.

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#62] от "vassilun":Ами! Щом дремеш тук...

 65. 65 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  [quote#28:"vagabond66"]Тепърва предстоят още по големи изненади за "статуквото"! [/quote]
  Тези изненади обаче няма да дойдат от България, защото българинът спи и сънува, както го е описал Ботев в един от фейлетоните си. Тази апатия сигурно си има своето обяснение, много ни лъгаха и престанахме да вярваме на когото и да било. Корумпираната, лъжлива и крадлива политическа класа може да отврати всеки и да го направи нихилист.

 66. 66 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 997 Неутрално

  [quote#59:"ahasver"]огромна маса лузъри, В нормално общество не може да съществува това.
  [/quote]

  Ти го казваш. Аз се съгласявам. Остава да уточним една "несъществена подробност". Оценката на обществото, в което живеем. Поздрави.

  ПП
  Не съм мисионер изпълнен с революционен плам. Уточнявам, за да не се разбере погрешно. Всички сме смъртни. Самото общество е плод на така наречената "консенсусна реалност". Моето мнение е, че маса глигани участват във формирането. Толкоз. От някаква по-висша гледна точка, моята оценка също е нищожна - съзнавам това. И не се чувствам унизен. Напротив. Преходността на формите, включително мисловни, е нещо, което е изумително красиво. Малцина са тези, които се докосват до нещо по-непреходно. Повечето само си въобразяват. Вероятно и аз...

 67. 67 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "von_seeckt":

  Ти чакаш някой да ти направи живота по-хубав ли? А защо не си го направиш сам? Типичен комунист.

  The best way to predict the future is to invent it.
 68. 68 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#67] от "EU defender":

  Хе, хе...вие мене не забравете. Моят живот не е лош, но това което виждам в БГ не ме изпълва с надежда относно виталните сили на българската демокрация.

 69. 69 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#68] от "von_seeckt":

  Като Ви секнат парите от трол фабриката ще стане по-лош. Но не е толкова страшно, може да се пробвате като портиер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 70. 70 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#69] от "EU defender":

  Глупости! Ако можете само това, то нещата при вас са взели едно съдбоносно развитие.

 71. 71 Профил на gadolini
  gadolini
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "голяма част от населението може да бъде убедена, че защитата на върховенството на закона и на правовата държава не са толкова важни, колкото система, която допуска безконтролен израз на народната воля."

  Що за идиотщина? И законите и държавата са създадени за да работят в полза на суверена,тоест народа, той следва да им налага контрол,не обратното.

 72. 72 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Хората бъркат предлагането на лесни решения с възможността те да бъдат реализирани. И да, вярват масово в конспирации - ние сме си супер, ама на, не позволяват, използват ни, разрушават народа и държавата ни...

  А като дойдат на власт, тези с лесните решения, разбират, че не е било въпрос на нежелание на предишните или външна намеса, а въпрос на възможности да се реализират вулшебните им рецепти.

  Ей, го Качински. Обещаваше да накаже вражеските чужди банки, които давали нарочно кредити във франкове, а после гледали сеира на балъците, дето се хванали на ниския процент.

  Оказа се, че няма да наказват банките, защото за 15 месеца несигурност някои излязоха от Полша, други са с обезценени акции на борсата до 30-40%. И какво, излезе, че предишните, лоши управляващи били прави...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 73. 73 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#71] от "gadolini":

  Е, да, но това го знае интелигенцията, а в никоя държава тя не е мнозинство.

  За другите, по-многото, е все тая дали има демокрация, важното е да са с осигурен бит - заплата, жилище, липса на престъпност, сносно здравеопазване и тн.

  Ограниченията, които усещат като лични са невъзможността да се пътува зад граница и прочие подобни.

  Другото им е теория...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 74. 74 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  И САЩ ли е в Източна Европа, а вероятно и Великобритания с Брексит ? Несериозен, тенденциозен и повърхностен прочит на типични движения по света ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 75. 75 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#21] от "von_seeckt":

  да така е ,каквото и щат да ми разправят преди имаше много повече държавност Друг е въпроса е аз лично как съм материално сега

  гошо
 76. 76 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#68] от "von_seeckt":

  определено и аз сино се съмнявам в жизнеспособноста на тази форма на демокрация която е днес А и България има опит в историята си визирам преврата 19 май 34г извършен буквално шепа хора ,но по интересното е кое е довело до преврата и абсолютната липса на съпротива в обществото В същност то подкрепя преврата

  гошо
 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  "да съживим вярата си в либералната демокрация"

  Ах, гиди популист е този Кубик. По-горе говореше за "върховенство на закона". А "върховенството" се оказа "сляпа вяра" в налаганата в момента религия.
  Какво стана с мантрата "борба за максималната печалба"? Или тя важи само за проповедниците, а за вярващите остава само "солидарността" - споделяне на бедността с други бедни, които обаче имат потенциала да донесат по-голяма печалба на проповедниците.
  Боже, либертастите надминаха по наглост комунистите! С тая вяра скоро ще стигнат и нацистите.

 78. 78 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#61] от "ahasver": Защото медиите харесват сегашното.
  ====================================

  Така е. Те си го харесват. И нека да си го харсват, имат си своенто основание за това. Но защо така нагло искат от нас и ние да го харесваме, след като знаят, че ние сега сме зле и вървим към по-зле?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK