Защо медиите не знаят много за новата първа дама на Германия

Защо медиите не знаят много за новата първа дама на Германия

© DW/dpaМного се изписа за първата дама на България - втората съпруга на Румен Радев. Днес ви представяме новата първа дама на Германия - съпругата на Франк-Валтер Щайнмайер. Дали си приличат, пита Фолкер Вагенер в биографична статия "С какво блести новата първа дама?" за "Дойче веле".


Елке Бюденбендер е новата първа дама на Германия. В неделя съпругът ѝ Франк-Валтер Щайнмайер бе избран от Федералното събрание за наследник на Йоахим Гаук на президентския пост. За Елке Бюденбендер, която по професия е административен съдия, не се знае много. Очевидно тя умее да държи медиите далеч от личния си живот - въпреки популярността.


Всъщност опазването на личната ѝ сфера започва още с фамилията ѝ. Тя е запазила моминското си име, което е израз на нейната лична свобода. През 2005 година, когато тя и съпругът ѝ празнуват 10-годишнината от сватбата си, Елке Бюденбендер намисля един специален подарък за Франк-Валтер Щайнмайер: тя иска да приеме фамилното му име. Само че не се стига дотам. Господин Щайнмайер става външен министър и госпожа Щайнмайер си остава госпожа Бюденбендер. "Днес това мое предложение ми изглежда доста глупаво. Все едно съм искала да се кича с чужди лаври", споделя тя с широка усмивка.
Едно сърце и един бъбрек


В семейство Щайнмайер-Бюденбендер демонстративните уверения в любов са напълно излишни. В политически Берлин семейството минава за изключително хармонично и вречено във вярност. "Ние се обичаме", отговаря кратко Елке Бюденбендер на въпроса на какво се дължи издържливостта на хармоничния ѝ брак. "Ние сме хора с мярка. Не сме ексцентрични, нито прекалено суетни и не се караме всеки ден за дреболии", допълва тя.


През лятото на 2010 година против волята си Елке Бюденбендер все пак попада в центъра на общественото внимание. Тогава тя е тежко болна и спешно се нуждае от нов бъбрек. А тъй като чакането на подходящ донор трае средно между 5 и 7 години, Франк-Валтер Щайнмайер решава да дари единия си бъбрек на съпругата си. Малко след паралелната операция Щайнмайер информира и обществеността.


Франк-Валтер Щайнмайер е знаел много добре какво върши. Той винаги носи със себе си донорския си паспорт. По време на следването си Щайнмайер изпада в подобна ситуация. Тежко възпаление застрашава зрението му. Спасява го сложна трансплантация на роговица. Единственият страничен ефект е този, че тогава 24-годишният блондин побелява за една нощ.


Една провинциална любов


Елке Бюденбендер се запознава с Франк-Валтер Щайнмайер в Гисен през 1988 година. Двамата следват право. Тя още кара първите семестри, а шест години по-възрастният Франк-Валтер вече е асистент в университета. Пътят до съдийската ѝ кариера е дълъг. Елке Бюденбендер е израснала в католическо семейство в протестански регион в Зигерланд. Завършва професионално училище с диплома за индустриален мениджър, а още преди дипломирането си влиза в редиците на синдиката ИГ-Метал.


Още от тогава тя е и член на Социалдемократическата партия. През 1991 година, когато Франк-Валтер Щайнмайер става служител в долонсаксонската държавна канцелария, Елке Бюденбендер заминава с него. В Хановер тя завършва право. Двамата се женят през 1995, а година по-късно се ражда дъщеря им Мерит. Днес семейството живее в Берлин и има лятна къща в Бранденбург. Отпуските си прекарва в Южен Тирол, където Елке Бюденбендер обикаля предимно със своя маунтинбайк.


Семейство Щайнмайер-Бюденбендер не е сред звездите на публичния паркет в Берлин. Неслучайно и двамата минават за "анти-Обама". Ако обаче някой се опита да окачестви Франк-Валтер Щайнмайер като човек без харизма, ще си има работа с Елке Бюденбендер. "Този, който се прибира в полунощ от чуждестранна командировка и монтира до сутринта с дъщеря си рафтове от ИКЕА, може да бъде само страхотен тип!", казва тя.


Историята с обувката на Елке


През 2009 година Елке Бюденбендер изрича нещо, което е актуално и днес: "Искам да си остана съдийка, ако мъжът ми стане канцлер", признава навремето тя. Само че Щайнмайер губи изборите от Ангела Меркел. Сега обаче отново възниква въпроса за професионалните планове на г-жа Бюденбендер, новата първа дама. Но тя все така настоява да си остане съдия.


През 2009 година, когато нейният съпруг беше номиниран за кандидат за канцлерския пост на конгреса на Социалдемократическата партия, Елке Бюденбендер си изгуби едната обувка на сцената от вълнение. Въпреки това успя умело да излезе от ситуацията. Оттогава насам някои наблюдатели в политически Берлин смятат, че откритата и лъчезарна Елке Бюденбендер ще е най-добрата първа дама.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK