Защитени ли са защитените свидетели в Косово

Бивши бойци от Армията за освобождение на Косово (АОК).

© Хазир Река

Бивши бойци от Армията за освобождение на Косово (АОК).Халил отвори металната врата и инстинктивно сложи дясната си ръка на австрийския "Глок", който висеше в кобур на колана му. Камера, монтирана на входа на къщата, встрани от пътя, следеше кой влиза и излиза. Предпазни мерки като тези отдавна се бяха превърнали в ритуал.


Седемнадесет години са минали откакто по думите на Халил (това не е истинското му име) той е бил задържан и измъчван от косовски партизани в таен затвор в планините на Северна Албания.


Прегрешението на Халил, самият той е косовски албанец, било, че е подкрепил конкурентите на партизаните за властта в следвоенно Косово.
Балканската мрежа за разследващи репортажи (БМРР) не може да разкрие истинското име на Халил, нито да опише външния вид или местонахождението му, за да не застраши сигурността му. Можем само да посочим, че той живее в родината си Косово сред същите тези хора, които биха се опитали да го заставят да замълчи.


Очаква се след няколко месеца той да свидетелства срещу своите мъчители - това ще бъде част от потенциално взривоопасен опит да се осветли тъмната страна на борбата на Косово за свобода от Сърбия, борба, която получи решителна подкрепа от бомбардировачи на НАТО през 1999 г.


Новосъздаденият трибунал за Косово със седалище в Холандия се очаква да оповести първите си обвинителни актове през следващите седмици или месеци.


Успехът на институцията зависи от Халил и другите косовски албанци, готови да свидетелстват срещу издигналите се във властта бивши бойци, смятани за герои от много техни поддръжници.


Залозите са високи, както за стабилността на Косово и консолидирането ѝ като независима държава, така и за свидетелите, изявили желание да разкажат какво са видели.


Други преди тях са платили с живота си или са станали жертви на постоянни заплахи, които пречат на усилията за осъждане на бившите бойци, заподозрени във военни престъпления.


"Измъчваха ни и ни убиваха," каза Халил. "Аз живея, за да свидетелствам."


Трибуналът за Косово, който се финансира от Европейския съюз, отказа да даде подробности за мерките, които предприема, за да осигури безопасността на свидетелите, като каза само, че се работи "с всички сили, за да се уверим, че се вземат адекватни мерки за защита на свидетелите, преди, по време и след процеса."


Клинт Уилямсън, американски следовател, чиято предварителна проверка залегна в основата на съда, предупреди през 2014 г. за "текущи" опити да се подкопае работата му чрез сплашване на свидетели. По думите му обаче обвинения ще бъдат повдигнати.


"Аз живея, за да свидетелствам" - анонимен косовски албанец, който
ще свидетелства срещу бивши бойци на АОК

Заради изминалото време и липсата на веществени доказателства прокурорите ще разчитат предимно на очевидци. Смята се, че много от тях вече са напуснали Косово, а някои са получили нови самоличности. Но други, като Халил, отказват да се преместят.


"Трудно е да скриеш в Косово," каза Робърт Дийн, бивш висш прокурор в мисията на ООН, която пое управлението на Косово след войната през 1998-1999 година. "Не мисля, че щяха се съгласят да създадат трибунала, ако нямаха необходимите механизми [за защита на свидетели]."


"Тъмен облак над страната"


Новата институция - известна като Специализирания трибунал и Специализираната прокуратура за Косово - е създадена, за да разследва бивши бойци на АОК за това, което Уилямсън описва като "кампания за преследване" на сърби и роми след войната в Косово през 1998-99 г., както и "извънсъдебни убийства, незаконни задържания и нехуманно отношение" към косовски албанци, смятани за политически съперници.


Уилямсън беше назначен от ЕС да разгледа обвиненията, предявени срещу бившите партизани в шокиращ доклад от 2010 г., изготвен от следовател на Съвета на Европа Дик Марти. Документа съдържа и твърдението, че бойци на АОК са продавали в чужбина органи от сръбски затворници в Северна Албания.


Европейският съюз обяви създаването на специален съд за разгледа констатациите на Уилямсън и с кършене на ръце и изблици на гняв косовският парламент одобри проекта през август 2015 година.


Уилямсън обаче предупреди, че опитите за саботаж вече са в ход.


"Докато няколко влиятелни души продължават да пречат на разследвания нa престъпните им действия, народът на Косово ще е този, който ще плати цената. Защото този тъмен облак ще продължи да тегне над страната," каза той.


Халил вече е свидетелствал два пъти в местни дела срещу бивши бойци на АОК, заведени от мисията на Европейския съюз, EULEX, която пое разследванията по чувствителни теми като военни престъпления и случаите на корупция в Косово, когато страната обяви независимост от Сърбия през 2008 година.


Той не си прави илюзии, че самоличността му ще бъде запазена в тайна. "Обещаха ни, че няма да се знае кои сме," каза той за европейските прокурори по време на първите дела. "Но мисля, че те (бившите бойци на АОК) знаят добре кои сме."


Защитата на Халил се ограничава до пистолета "Глок", носенето на бронирана жилетка и наложените от самия него ограничения в движението му.


Каза, че са му предложили да се премести извън Косово, но той е отказал. "Не съм първа младост. Децата ми имат собствени семейства. Ние сме голямо семейство, не може всички да се преместим," каза той.


Стефан Трекзел, швейцарски съдия, който участва в процеса на ООН срещу бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. Снимката е предоставена от Стефан Трекзел

Стефан Трекзел, швейцарски съдия, който участва в процеса на ООН срещу бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. Снимката е предоставена от Стефан Трекзел


Тайно разследване


Семейството на Халил бе мишена за АОК заради принадлежността му към партията на Ибрахим Ругова, който в продължение на десетилетие водеше пасивна съпротива срещу сръбското управление, само за да бъде засенчен от косовските партизани в края на деветдесетте години.


Политически убийства, затвори и вълна от атаки срещу сърби и роми след войната оставят петно върху бунта на партизаните, който си спечели подкрепата на западните сили, които опитаха заедно да спрат експулсирането и избиването на цивилни косовски албанци от силите на сръбския лидер Слободан Милошевич.


Партизаните взеха политическата власт след войната, но критиците казват, че в продължение на години западните поддръжници на Косово избягвали да ги държат отговорни за действията им в интерес на стабилността.


Напоследък няколко дела в Косово осъдиха редица партизани, но процесът отдавна е възпрепятстван заради естеството на малкото общество от 1.8 млн. души, които живеят в Косово, където много хора виждат свидетелстването срещу бойци от АОК като предателство.


В страна с размерите на половин Уелс бившите партизани имат влияние в политиката и структурите за сигурност.


Свидетелите срещу АОК "са изложени на риск и са в наистина сериозна опасност", каза Наташа Кандич, основателка на белградския Център по хуманитарно право и ревностен защитник на жертвите на военни престъпления в Косово и на други места в бивша Югославия. Кандич обаче вижда наченки на оптимизъм.


"Има очаквания, че ще бъде различен," каза тя за новия съд, като добави, че разследванията на Специализирания трибунал са останали "много секретни до края си". "Никой не успя да разбере кой точно ще бъде обвинен, кои са подсъдимите, свидетелите."


"Важно е да се знае, че хората са в безопасност," каза Кандич. "Ако свидетелите не се чувстват в безопасност, това ще доведе до усещането, че в Косово никой не е свободен да ...говори."


Стефан Трекзел, швейцарският съдия, който участва в процеса срещу Милошевич в Хага, заяви, че е от жизненоважно значение списъкът със свидетелите да остане таен.


"Разбира се, за разследващите органи това е задача от първостепенно значение. Те ще бъдат на терен, ще трябва да говорят с много, много хора и ще трябва да направят това по начин, който не разкрива кого смятат за свидетел и кого не."


Фатиме Селимай, чийто син Илир бе застрелян през 2003 г., месеци след като свидетелства срещу бивши командири на Армията за освобождение на Косово.

© Сербезе Хаджия

Фатиме Селимай, чийто син Илир бе застрелян през 2003 г., месеци след като свидетелства срещу бивши командири на Армията за освобождение на Косово.


"Аз живея, за да свидетелствам" - анонимен косовски албанец, който
ще свидетелства срещу бивши бойци на АОК


Годините, прекарани в криене


Миналото ни учи на много. През март 2011 г. репортерката на БМРР интервюира бивш надзирател в затвор на АОК, който щеше да свидетелства по-късно същата година в процеса срещу 10 бивши бойци от АОК, включително Фатмир Лимай, бивш командир, бивш министър и след това близък довереник на Хашим Тачи - настоящия президент на Косово.


Десет души (Лимай, Неджми Красничи, Насер Красничи, Насер Шала, Бехлул Лимай, Рефки Мазреку, Сабит Шаба, Шабан Шала, Арбен Красничи и Бесим Шурдай) бяха обвинени, че през 1999 г. са извършили военни престъпления срещу цивилни граждани и военнопленници в лагера за задържане на АОК в Клечка, село в централно Косово.


Самоличността на свидетеля, Агим Зогай, бе обявена за тайна от европейските прокурори и той е бил известен само като свидетелят X. Шест месеца след интервюто обаче Зогай е намерен да виси от дърво в парк в Дуйсбург, град в Западна Германия, един месец преди т.нар. дело "Клечка" да започне. Германските власти обявяват случая за самоубийство, но семейството на Зогай твърди, че той е бил убит.


Съдържанието на интервюто се публикува за първи път в тази статия и разкрива стреса, на който се подложени тези свидетели, пазарлъците и тежкото бреме на "честта" в рамките на албанското общество.


Зогай говори за годините, прекарани в криене, за опитите да бъде убит или подкупен и за натиска от страна на сътрудници на Лимай да не дава показания.


По думите му хора, близки до Лимай, са му предложили 50 000-60 000 евро, за да се оттегли от делото. Ако е смятал парите за решение, то той щял да поиска 600 000 евро, за да компенсира годините на страдание, причинени на неговото семейство, добави. В друг случай са му предлагали месечна вноска от 500 евро и е бил инструктиран да открие банкова сметка на името на жена си, нещо, което той е направил.


Но и в двата случая Зогай уточни, че не е получил нищо. Бащата на съпруга на дъщеря му също оказвал натиск върху него да се оттегли. "Те са го използваха като инструмент, така че той да е замесен вместо тях," каза той.


В крайна сметка Зогай каза, че е поискал среща с Лимай, в присъствието на близки роднини, за да се "помирят" и да решат въпроса. Според неговия разказ срещата се провела в село Ладровац, близо до Клечка, на 2 март, 2011 г., два дни преди интервюто. По думите му Лимай обаче отказал да стисне ръката му, твърдейки, че не е направил нищо лошо на семейството на Зогай.


По време на интервюто Зогай не беше сигурен дали ще даде показания и не беше ясно доколко се ползва със защитата на EULEX. Той обмисляше да напусне Косово, но бе отказал предложение на мисията да се премести в България.


"Нито нашата полиция, нито EULEX може да гарантира за мен. Аз се уповавам единствено на Господ, само на Господ," каза той. "Надявам се, че аз ще бъда последният, чиято кръв ще бъде пролята."


Зогай беше запазил дневник от времето си в лагера, която бе и основно доказателство в делото на прокуратурата. Но след смъртта му съдиите решиха да не приемат доказателства, а Лимай и останалите обвиняеми бяха оправдани.


В края на 2012 г. решението за разглеждане на дневника като доказателство бе отменено и бе започнато ново дело. През септември 2013 г. всички десет обвиняеми бяха отново оправдани, след като председателя на съда обяви доказателства на Зогай недостатъчни, противоречиви и "като цяло ненадеждни".


Лимай, тогава високопоставен член на управляващата Демократическа партия на Косово (ДПК), вече бе оправдан през 2005 г. за престъпления срещу човечеството и нарушения на законите и обичаите за водене на война от Трибунала на ООН за военни престъпления в Хага по обвинения за малтретиране, мъчения и убийства на сърби и албанци в друг лагер за задържане на АОК. Другият обвиняем Исак Муслиу също бе оправдан, а третият обвинен, Харадин Бала, бе осъден на 13 години затвор.


Зогай каза, че първоначално хагските следователи са се свързали с него заради разследването им срещу Лимай и тогава е започнал кошмарът. Накрая той не е бил призован да свидетелства.


Лимай бива посрещнат като герой, но през октомври миналата година отново бе обвинен във военни престъпления, този път от Специализираната прокуратура на Косово, заради убийството на двама цивилни косовари през 1998 г. Роднини на една от жертвите публично обявяват какво знаят за убийството. Адвокат на Лимай заяви, че обвиненията са неоснователни. Процесът започна през януари тази година


БМРР изпрати въпроси на Лимай чрез неговата партия относно информацията, разказана от Зогай.


Ендрит Шала, началник на кабинета на Лимай, отговори: "Както знаете, след като сте наблюдавали целия процес, съдът взе под внимание всички представени на прокуратурата доказателства и ги допусна за разглеждане, както и други доказателства, представени в този случай (включително показанията на свидетеля X), и въз основа на всички разгледани доказателства, съдът постанови, че г-н Лимай е невинен."


"Бих искал да ви напомня, че по делото "Клечка" Лимай е бил обявен за невинен два пъти от първоистанционния съд на EULEX, а след това и от Апелативния съд на EULEX."


"Бих искал още да подчертая, че не са налице твърдения за намеса или влияние върху свидетелите, представени пред съда по време на делото, предвид, че ако бяха направени такива твърдения, съдът и прокуратурата щяха реагират."


EULEX многократно отказа да коментира случая със смъртта на Зогай или дали той се е ползвал със защитата на мисията по това време. Говорителка на организацията отказа да обсъди въпроса за защитата на свидетелите.


"Мисията не може да дискутира въпроси, свързани с функционирането или сигурността при защитата на нейни свидетели," каза говорителката.


Промяна на самоличността


Случаите както на Зогай, така и на Халил са много показателни за трудностите пред защитата на свидетелите в Косово, където самоличността рядко остава тайна, а връзките със семейството и дома са толкова силни, че строгите мерки на програмата за защита на свидетелите, която вероятно включва и смяна на самоличността, често се оказват прекалено голямо предизвикателство.


Трекзел, швейцарският съдия в процеса срещу Милошевич, сравнява промяната на самоличността с "гражданска смърт".


"Практически всички връзки са прекъснати, но тя има съмнителна степен на сигурност, защото тези, които преследват лицата често ги намират, въпреки всички мерки за секретност," каза той.


Камудони Нясулу, бивш прокурор на ООН, заяви, че по време на престоя си в Косово между 2001 г. и 2003 г. му е бил известен само един местен свидетел, който приема условията на пълната програма за защита.


"Единственият човек, който си спомням да се е възползвал от програмата за защита наруши правилата в рамките на месец," каза той в имейл кореспонденция с БМРР. "Семейните връзки са твърде силни за косоварите [етнически албанци], за да се държи някой в изолация за продължителен период от време."


БМРР интервюира роднини на двама свидетели, които са напуснали Косово преди създаването на новия съд. Те казаха, че смяната на самоличността е сред опциите, които се предлагат.


Смята се, че много от свидетелите на новия трибунал са извън Косово, след като вече или са емигрирали, или са били преместени за целите на разследването. Всички те имат опцията лицата и гласовете им да бъдат променени, когато дават показания.


"Невъзможно е да има напълно анонимни свидетели" - Франк Хопфел, бивш съдия в трибунала на ООН в Хага.

Но никой не може да се възползва от пълна анонимност, предвид факта, че обвиняемите имат право да знаят кой свидетелства срещу тях и да се подготвят да разпитат свидетеля чрез своя защитник.


"Ето защо е невъзможно да има напълно анонимни свидетели," заяви Франк Хопфел, австрийски съдия, който също е работил за трибунала на ООН в Хага.


"Не можем да имаме анонимни свидетели, а само да променим лицата и гласовете им, както и да им дадем възможност да се използват [писмени] свидетелски показания."


Италианският модел


Свидетелите в други европейски страни се оплакват от цената, която трябва да платят заради ограниченията на програма за защита.


"Често не знаем кой е по-опасния враг - мафията или държавната бюрокрация," каза сицилианеца Игнасио Кутро, който свидетелства срещу италианската мафия и сега оглавява Асоциацията на защитени свидетели. Кутро ходи с охрана, но си позволява да излиза на публични места.


Мускулест мъж с прошарена коса по слепоочията, Кутро разказва, че бюрокрацията и ограниченията, наложени от програмата за защита на свидетели, са задушаващи. На два пъти той отмени срещата ни поради съображения за сигурност.


"Избрах да остана в родината си, защото съм убеден, че мафиотите са тези, които трябва да си тръгват оттук, не аз," каза той.


"Но едно нещо е сигурно - рано или късно държавата ще ни забрави... за разлика от мафиотите, които не забравят."


Италианският прокурор Маурицио Де Лусия обаче е горд с постиженията на държавата при опазването на защитените свидетели и справянето със сицилианската Коза Ностра.


Той говори с авторката на статията в кабинета си в съда в Палермо, в седмицата, когато се навършваха 24 години от убийството на уважавания местен прокурор Джовани Фалконе, чиято смърт се превърна в движеща сила зад антимафиотската кампания. Италия не спести средства и усилия в борбата с мафията, преследвайки по-специално шефовете на мафията в опит да унищожи тяхната структура.


Докато мафията остава силна, страната е извървяла дълъг път след осемдесетте и деветдесетте години, които ще се запомнят с кървавите си саморазправи.


"За 25 години нито един свидетел не е бил убит," заяви Де Лусия.


Като един от многото държавни служители, които участват в подбора на свидетели за програмата за защита, Де Лусия препоръчва Косово да следва италианския модел, според който работата по защитата на свидетели и събиране на показания е разделена между два различни административни звена.


"Административен орган, по възможност, независим, трябва да се грижи за сигурността на свидетелите," каза той. Защита включва преместване, осигуряване на нова самоличност, на физическата и финансова сигурност. Той разполага с оперативен бюджет от 40 млн. евро на година.


През юни 2016 г. Европейският съвет одобри бюджет от 29.1 млн. евро за управлението на новия трибунал за Косово до юни 2017.


Процедурни проблеми


В интервю за БМРР от ноември миналата година главният прокурор на новия съд, американецът Дейвид Швендиман, определи защитата на свидетелите като "голямо предизвикателство".


Отказвайки да навлезе в подробности, той каза: "Защитата на тези, които смятаме за уязвими или които стават уязвими заради участието си в този процес е от изключително значение. Аз имам властта да направя това. Имам и уверения за подкрепа, която да ми помогне да направя това."


Според експерти един от проблемите, които той ще се наложи да преодолее, са правните неуредици, помрачили предишни подобни усилия.


Местните дела за военни престъпления, заведени за първи път от мисията на ООН, UNMIK, а след това и от EULEX често бяха съпътствани от опити за сплашване.


Делата се водеха от екип от местни и чужди прокурори и съдии, които работят в съответствие с правна рамка, частично наследена от времето на бивша Югославия и отчасти наложена от ООН. Съдебните правила бяха прилагани непоследователно, застрашавайки свидетелите, а чуждестранните членове на екипа понякога не оставаха достатъчно дълго в страната, за да се запознаят в дълбочина със специфичната обстановка в Косово и опасностите, пред които са изправени свидетелите.


Нясулу, бившият прокурор на ООН за Косово, разказа за един от случаите, които е разглеждал. Делото е било разделено на две, което означава, че една група от заподозрените е била съдена първа, а втората – веднага след първата. Свидетелите са били същите.


"Очевидно това повиши опасността за свидетелите и мен," обясни той. "Аз живеех във военни ... казарми, за да имам 24-часова защита. Но свидетелите бяха по домовете си."


В друг случай, разглеждан от EULEX, защитен свидетел каза пред БМРР, че самоличността му е била разкрита, по думите му по вина на ответника или адвокатите на ответника. Свидетелят е преместен извън Косово, но негови роднини, които са в страната, са станали обект на заплахи. В крайна сметка негов роднина застава на свидетелската банка, за да оспори доказателствата, дадени от мъжа. "Направих го в името на тези, които са живи," каза роднината, чиято самоличност не може да бъде разкрита.


Дийн, бившият прокурор, който работи както за UNMIK и EULEX в периода между 2005 и 2009 г., а също е бил началник на отдел правосъдие към UNMIK, каза: "Принципното прилагане на закона беше голяма пречка за всички."


Говорейки за новия съд, той каза: "Знам, че те със сигурност ще обърнат внимание на тези проблеми и мисля, че докато разработват процесуално право за специализирания трибунал, ще вземат под внимание как да се справят с този проблем."


Независимо от това съдът, който е създаден по силата на закона в Косово, до известна степен ще трябва да разчита на сътрудничеството на косовското правителство, което включва ДПК, основната партия, родила се от редиците на АОК.


"Взаимното доверие и добра воля между косовските институции и Специализирания трибунал е задължително условие," каза Дийн.


Хопфел каза, че новият трибунал ще трябва много ясно да покаже на правителството, че "всяка намеса в раздаването на правосъдие ще бъде обект на санкции".


Игнасио Кутро, който свидетелства срещу сицилианската мафия и оглавява Асоциацията на защитени свидетели. Снимката е предоставена от Игнасио Кутро.

Игнасио Кутро, който свидетелства срещу сицилианската мафия и оглавява Асоциацията на защитени свидетели. Снимката е предоставена от Игнасио Кутро.


Кураж


Косово пое отговорността за делата за военни престъпления в края на 2014 г. и е в процес на създаване на програма за защита на свидетели. По думите на Бесим Келменди, прокурор от Специалната прокуратура на Косово, доверието липсва.


"Поради политическия и историческия контекст и традиционното недоверие в правосъдието, свидетелите все още не вярват на косовските съдилища," каза Келменди.


"В рамките на Трибунала в Хага, UNMIK и EULEX, е имало системни проблеми при защитата на свидетели."


БМРР се свърза с пресцентъра на трибунала на ООН в Хага по отношения на оплаквания, свързани с неговата програма за защита на свидетели, но не получи отговор на зададените въпроси. Свързахме се и с Хелена Вранов Шоорл, директор на програма към трибунала за подпомагане на жертвите и свидетелите, която каза, че проучване на опита на свидетели показва, че трябва да се направи повече, за да се развият стандартизирани механизми за подпомагане.


Говорител на UNMIK също отказа да обсъди въпроса за защитата на свидетели на мисията.


Хопфел, съдията от Трибунала на ООН, каза, че възможностите на новия съд са ограничени и че той ще разчита основно да успокои и окуражи свидетелите. "Единственият начин е да се насърчи техния кураж," каза той.


Халил, свидетелят, с когото БМРР говори, каза, че европейските следователи го посъветвали да им се обади при най-малкото притеснение. "Аз живея от ден за ден," каза той. "Трудно се живее при такива ограничения."


В долината се чуха изстрели, вероятно идващи от някой семеен празник наблизо. Халил каза, че се чувства под все по-голяма заплаха. "Страхувам се за семейството си, не за себе си," каза той.


"Те трябва да са в гроба," добави той за своите мъчители. "Само тогава ще намеря покой."


Сербезе Хаджия е редактор в обществената телевизия на Косово. Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Заради това взеха от Сърбия Косово ...

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Че те... добре си живеят албанците в Косово сега.. всичко е наред гледам... Не независимост, каквото и да им поднесат, матряла си остава такъв какъвто си е!

 3. 3 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Некой мое ли да обясни, по силата на какви международни или съдебни закони,Косово се превърна в отделна държава!?

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Защитени ли са защитените свидетели в Косово".А в Галиче!?

 5. 5 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Аха ! Сетиха се европейските лицемери, че всъщност ЦРУ финансира АОК(група от 300 терористи), които са изтрепали сума ти както сърби така и мюсулмани, за да подкладат конфликта, да изкарат Милошевич виновен и да дадат повод на САЩ, да нападне Сърбия и да и откъсне територия със сила, под предлог, за разните им там измислици, "свобода" "демокрация" "Ценности".
  Колко време пропагандата лъжеше, че Милошевич е звяр, а тези от АОК били "борци за свобода"? Да ви звучи познато?
  Косово не е Държава!! Откъсната територия от друга държава, няма как самата тя да стане държава.

 6. 6 Профил на Калата
  Калата
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#1:"socialen"]Заради това взеха от Сърбия Косово ...[/quote]
  Не! Откъснаха Косово, за да направят там най-голямата база в Европа, Бондстийл, която приема наркотиците от Плантацията Афганистан и ги разпределя в Европа, включително има и за нашите деца в България предвидено.

 7. 7 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 289 Неутрално
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Хванал се инстиктивно за пищова си". Кво повече да говорим!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Косово постепенно се превръща в европейския Афганистан.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 242 Неутрално

  "Поради политическия и историческия контекст и традиционното недоверие в правосъдието, свидетелите все още не вярват на косовските съдилища,"
  Този коментар сякаш е направен за българската правораздавателна система.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 13. 13 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  От какво пьк се оплакват албанците от Косово..животьт им си е супер!!

 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Каква защита в Косово? Кой да защитаваш и от кого? По силата на какви закони? Това държава ли е, как се появи, кой я призна?

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2668 Разстроено

  След близо 20 години западняците взеха да разкриват половината от истината или че "борбата за свобода" в Косово имала и тъмна страна. Ами след 50 години може да проумеят че е нямало никаква борба за свобода а отцепване на територия от Сърбия за пръкването на раковото мафиотска образование Косово. Въпреки че статията е цяло научно изследване и дума не споменават за това как един от ключовите главатари на АОК Рамуш Харадинай два пъти успява да получи оправдателна присъда в Хага заради това че всички свидетели срещу него са избити или си оттеглят показанията. Убити са включително и полицаите разследващи убийствата на свидетелите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9377 Неутрално

  Краткият отговор е: не са защитени.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 650 Неутрално

  "Политически убийства, затвори и вълна от атаки срещу сърби и роми след войната оставят петно върху бунта на партизаните, който си спечели подкрепата на западните сили"
  ------
  "Партизаните взеха политическата власт след войната, но критиците казват, че в продължение на години западните поддръжници на Косово избягвали да ги държат отговорни за действията им в интерес на стабилността"
  ============
  Само това е предостатъчна илюстрация за лицемерието на носителите на "демократични ценности". Щом им изнася, пласьорите на наркотици и човешки органи се титулуват "партизани". Отврат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK