Смъртта на низвергнатия наследник на Пхенян: като от шпионски роман

Смъртта на низвергнатия наследник на Пхенян: като от шпионски роман

© Associated PressИзглежда като добре подготвено убийство, направо от страниците на шпионски роман: членът на севернокорейската управляваща династия Ким Чен-нам, низвергнатият, живеещ в изгнание заварен брат на лидера Ким Чен-ун, се чувства зле на летище в Малайзия, оплаква се, че е напръскан с някакъв химикал, и пада мъртъв.


Но както е в повечето случаи с предполагаеми мотиви на уединената Северна Корея, засега неизвестните са много. Следва поглед върху онова, което служители се опитват да свържат в цялост, за да възстановят едно от най-дръзките и мистериозни покушения в историята на Азия напоследък:


Ето големия въпрос: Мотивът?
Ким Чен-нам, общителен комарджия и плейбой с наднормено тегло,


е създавал в миналото притеснения на Пхенян: опитвал е да се промъкне в "Дисниленд" в Токио, критикувал е природения си брат - но, общо взето, е бил смятан по-скоро за досадник, отколкото за съществена заплаха за стабилността на Северна Корея.


Смъртта на низвергнатия наследник на Пхенян: като от шпионски роман

© Stringer, Reuters


Защо би било нужно на Ким Чен-ун да навлиза в такъв мащабен логистичен проблем и потенциално неудобно положение, за да организира рисковано убийство на кръвен роднина на чужда земя? Без да дава подробности, южнокорейската разузнавателна служба уведоми днес депутатите, че Северът от пет години се опитва да убие Ким Чен-нам. Представители на службата изложиха прост и съмнителен мотив за смъртта:


"параноята" на Ким Чен-ум спрямо низвергнатия брат.


Обаче Националната разузнавателна служба на Юга има дълга история за скалъпени разузнавателни данни за Северна Корея и отдавна се опитва да обрисува ръководството в Пхенян като психически нестабилно. Някои среди в Сеул се питат дали Ким Чен-ун не се е вбесил, след като южнокорейски вестник писа миналата седмица, че през 2012 г. Ким Чен-нам се е опитал да избяга в Южна Корея.


Южнокорейската разузнавателна служба опроверга това, но все още стои отворен въпросът: възможно ли е публичните спекулации, че член на династията Ким иска да избяга в омразния Юг, да са тласнали Ким Чен-ун да разпореди убийството на своя брат?


Смъртта на низвергнатия наследник на Пхенян: като от шпионски роман

© Associated Press


Защо на летище в Малайзия? Много по-лесно би било такава важна мишена да бъде ликвидирана на не толкова публично място.


Възможното обяснение може да бъде открито в друга информация на южнокорейската шпионска агенция: Китай отдавна осигурява охрана на Ким Чен-нам и семейството му в постоянния им дом в Макао. Анализатори смятат, че


Пекин гледа на Ким Чен-нам като на потенциален лидер, в случай че севернокорейският режим рухне.


Тъй като в Макао мерките за сигурност са строги, вероятно под китайски контрол, в Малайзия може да е имало пробиви в сигурността, предоставили на севернокорейските убийци възможност, каквато те не биха имали другаде?


Засега подробностите около нападението са напълно объркани. Ким казал на медиците, че е бил напръскан с химикал, което извиква спомена за предишни атаки с писалки с отровни върхове, приписвани на севернокорейски убийци.


Южнокорейската разузнавателна агенция казва, че две жени, вероятно агенти на Северна Корея, са нападнали Ким, после избягали. Японски медии цитираха правителството в Токио, че тези жени може би вече са мъртви. Нищо от това още не е потвърдено.


Може да мине дълго време, докато се установи самоличността на жените и кой ги е наел, за


да бъде разбулена мистерията.


Северна Корея не е казала нищо официално относно смъртта, но това не е необичайно. Специалистите по пропагандата в страната са майстори в съобщаването само на факти, които възхваляват семейство Ким като образец на добродетелността. Сега случаят не е такъв.


Китай може би ще се разгневи от убийството на севернокореец, с когото поддържа близки контакти. Така че навярно ще има някаква реакция, възможно по скрити канали, от страна на Пекин.


По-конкретно наказание би дошло от Вашингтон. Южнокорейският анализатор Чхен Сонг-чханг казва, че убийството може да убеди Конгреса на САЩ да включи Северна Корея в списъка на държавите - спонсори на тероризма, и така допълнително да изолира тази държава, от която вече мнозина странят. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK