За кенийските села в WhatsApp и глобализацията - от Марк Зукърбърг

За кенийските села в WhatsApp и глобализацията - от Марк Зукърбърг

© Robert Galbraith, Reuters"Фейсбук" еволюира от начин за комуникация с близки и приятели до глобална общност, полезна за всекиго - това заяви създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг в пространно писмо към потребителите ѝ. Ето няколко откъса от него:


"Фейсбук" цели да ни сближи и да изгради глобална общност. В началото тази идея не бе противоречива. Светът ставаше все по-свързан с всяка година и това се смяташе за позитивна тенденция. Но хора изостават от глобализацията, има и движения за оттегляне от глобалната връзка. Под въпрос е дали можем да създадем глобална общност, която да работи за всекиго, и дали бъдещето трябва да води към по-дълбоко свързване или към оттегляне от него."


"Любимите ми думи за технологиите са: "Винаги надценяваме какво можем да постигнем за две години и винаги подценяваме какво можем да постигнем за десет." Може би сега нямаме властта да създадем желания свят, но можем поне да започнем да работим за далечното бъдеще. Във времена като днешните най-важното нещо, което ние от "Фейсбук" можем да направим, е да развием социалната инфраструктура, която да даде на хората властта да изградят глобална общност, полезна за всекиго от нас."
Подкрепящи общности


"Между нас и правителството в едно здраво общество има много слоеве от общности, които се грижат за нуждите ни. Когато говорим за "социална тъкан", обикновено имаме предвид групите, които ни обединяват и утвърждават ценностите ни."


"В последните няколко десетилетия социалната инфраструктура на местните общности пропадна поразително. Членовете на някои местни групи са намалели с до една четвърт от седемдесетте години насам и това важи за всички сегменти на населението."


За кенийските села в WhatsApp и глобализацията - от Марк Зукърбърг

© Albert Gea, Reuters


Според Зукърбърг онлайн групите по интереси (като например тези за млади родители) могат да играят подобна роля, стига да събират хората и в реалния живот, а не само в интернет. Плановете му са социалната мрежа да направи вече съществуващите групи по-лесни и удобни за откриване и използване.


Безопасни общности


"Проблеми като тероризма, природните бедствия, болестите, бежанските кризи и климатичните промени трябва да бъдат посрещнати с координирани усилия от света. Няма нация, която може да ги реши сама. Вирус в една страна може бързо да се разпространи в други. Конфликт в една държава може да създаде бежанска криза в други континенти. Замърсяването на един регион може да засегне природата по целия свят. Настоящите ни системи не могат да се справят."


"Общността във "Фейсбук" има уникалния шанс да се предотврати щети, да помогне във време на криза, да работи заедно за възстановяване. Това е така заради комуникацията, способността ни бързо да се свържем с хора по целия свят, както и заради присъщата на хората доброта."


"Не можем да преглеждаме милиарди постове, коментари и съобщения всеки ден, затова ги проверяваме само след като сме получили сигнал. Имаше ужасяващи, трагични събития – като самоубийства, излъчвани на живо – които биха могли да бъдат предотвратени, ако някой бе осъзнал случващото се и бе подал сигнал. Ежедневно има случаи на тормоз, за които екипът ни трябва да бъде уведомен. Всичко това показва, че трябва да направим нещо повече."


"Изкуственият интелект може да помогне. Изследваме системи, които да анализират снимки и видеа и да подават сигнал към екипите ни. Те са в ранното си развитие, но вече ги използваме и дават близо една трета от сигналите."


"Ще отнеме дълги години да ги развием напълно. Сега изучаваме как изкуственият интелект може да разграничава новини за тероризъм от терористична пропаганда, така че бързо да премахваме всеки, който се опитва да използва услугите ни, за да набира хора за терористични групировки. Технически това е трудно, защото изисква изкуственият интелект да може да чете и да разбира новини. Но трябва да работим, за да се борим с тероризма по света."


Информирани общности


"Двата най-широко обсъждани проблема миналата година бяха разнообразието на гледни точки, с които се сблъскваме ("мехурите" ни) и точността на информацията ("фалшивите новини"). Боя се от тях, изучаваме ги пространно, но се боя, че има и по-мощни влияния, които трябва да смекчим – сензационализма и поляризацията."


"До хората трябва да стига пълна картина, не просто алтернативни перспективи. Трябва да вършим това внимателно. Изследванията ни показват, че най-очевидните решения, като да покажем на някого статия от отсрещната гледна точка, всъщност задълбочават поляризацията, като изобразяват отсрещната перспектива като нещо далечно и чуждо. По-ефективен подход е да покажем нюансите, да оставим хората да преценят в коя част на спектъра се намират и да си направят изводи. С времето общността ни ще идентифицира източниците, които дават пълния спектър от гледни точки, така че съдържанието им ще стане по-видимо по естествен път."


"Точността на информацията е много важна. Знаем, че дезинформация и откровени лъжи се появяват във "Фейсбук" и приемаме това много сериозно. Борбата с измамите върви напред като борбата със спама, но имаме още задачи. Действаме внимателно, защото невинаги има ясна граница между лъжите, сатирата и мненията. Важно е хората да имат властта да споделят мненията си, дори ако смятат, че другият греши. Подходът ни е да се фокусираме не толкова върху забраната на дезинформацията, колкото върху разпространението на нови перспективи и информация."


Ангажирани общности


"Гражданската активност на местно ниво дава много възможности. В наши дни повечето хора даже не знаят кои са местните им представители, макар че много от политиките, които ни засягат директно, се изработват на това ниво, а там гласът ни се чува най-много. Изследванията показват, че четенето на местните новини е пряко свързано с гражданската ангажираност. Това е връзката между информираните, подкрепящите и ангажираните общности."


"Можем да установим пряк диалог и отчетност между хората и избраните от тях политици. Премиерът Нарендра Моди в Индия държи министрите му да споделят срещите и данните си във "Фейсбук", за да получават обратна връзка от гражданите. В Кения цели села си имат WhatsApp групи, в които участват и политиците им."


"Също както телевизията стана основното средство за гражданска комуникация през шестдесетте години, социалните мрежи ще поемат тази роля през XXI век."


Включващи общности


"Общността ни еволюира – от средство за общуване със семейството и приятелите към източник на новини и обществен дискурс. Стандартите ни също трябва да се променят, за да разрешават новинарско и историческо съдържание, дори срещу него да има възражения."


"Идеята ни е да дадем на всеки в общността възможност да избира политиката за съдържание. Къде е границата на търпимостта ви към голотата? Към насилието? Към бруталните изображения? Към псувните? Личните настройки ще зависят от вашите решения. Периодично ще ви задаваме тези въпроси, за да ви ангажираме и за да не се налага да търсите настройките сами. За тези, които не са взели решение, ще се прилагат стандартите, избрани от мнозинството хора в околността, като на референдум."


* * *


"По време на преходите от племена към градове и нации винаги сме изграждали социална инфраструктура – общности, медии и правителства, за да процъфтяваме и да стигнем следващото ниво. Всяка стъпка ни е учила, че обединени решаваме проблемите си и постигаме по-велики неща. Правили сме го преди, ще го направим и сега."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK