Путин призна паспортите и лични документи от "републиките" в Донецк и Луганск

Путин призна паспортите и лични документи от "републиките" в Донецк и Луганск

© ReutersРуският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава за валидни на територията на Русия паспортите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна.


Никоя държава от ООН не признава тези самообявили се формирования, а в Украйна те са обявени за терористични организации.


На практика така се узаконява вече съществуващо положение за граждани на Украйна и т.нар. лица без гражданство от районите на Източна Украйна. Властите в Киев нямат контрол над тази част от страната заради провокиран преди 3 години от проруски елементи граждански въоръжен конфликт, в който Русия подпомага сепаратисти, включително с оръжие, и изпраща свои военни инструктори и администратори.
В уаза на Путин се посочва, че признаването на документите е "временно, за периода до политическото уреждане на ситуацията в отделни райони на Донецка и Луганска области на Украйна на основата на Минските споразумения".


В текста се казва, че става дума не само за паспортите, но и за лични документи като свидетелства за раждане, за образование, за сключване и разтрогване на брак, за смяна на името, регистрация на траспортни средства, хактически действащи на територията на ДНР и ЛНР.


Мотивите за указа са, че това се прави "с цел защита на правата и свободите на човека и гражданинте, ръководейки се от общопризнатите принципи и норми на международното хуманитарно право".


В началото на февруари разследване на руската медийна група РБК показа, че с документите на ДНР и ЛНР вече може да се използват железниците, авиокомпаниите за вътрешни полети и да се отсяда в хотели на руска територия. С тях може да се пресича руско-украинската граница в двете посоки.


Малко след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че няма такова признаване от централната власт и че това може да са направили отделни компании "от хуманитарни съображения".


Игор Плотницки, лидер на Луганската народна република, официално благодари на Путин с думите, че указът е "поредното доказателство, че републиката успя като държава" и че това с малко приближава международното признание на суверенитета ѝ.


"Ние вярваме, че нашето бъдеще е неразривн освързано с Русия, ние сме неотменна част от Руския свят и подписването на този документ е доказателство за това", се казва в изявлението.


Благодарност изказа и лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин, койт ообяснява, че са били принудени да започнат да издават собствени лични документи, тъй като "в Украйна повече не се признават издадените на нашите деца свидетелства за образование, приподавателите от университетите на Донбас са лишени в Украйна от научни степени и звания."


Разследването на РБК показа, че не само от 2016г. в Русия приемат документите от Луганск и Донецк, но и автомобилните номера, носещи знаците на двете формирования, а източник казва, че това важи и за шофьорските им книжки.


Паспорти там се издават за навършилите 16-годишна възраст от 2015г., а от същата година руските университети признават за кандидатстване удостоверенията за завършено образование на двете "републики".


По официални данни на ООН в Донбас живеят над 3 млн. души, информация за т.нар. ЛНР няма. Донецки медии съобщиха преди месец, че нови паспорти вероятно са получили около 40 000 души, десетки хиляди са вероятно носителите на нови лични документи в ЛНР. В базите данни на Русия няма как да се разбере колко от тях посещават страната, тъй като системата не позволява въвеждане на държава, която не е призната от Москва.


Риск от санкции


Нареждане №13 660 от 6 март 2014г. на президента на САЩ налага санкции и блокиране активите на частни и юридически лиза, смятани за отговорни за "подкопаване демократичните процеси и институции в Украйна, както и заплашващи мира, сигурността, суверенитета и териториалната ѝ цялост".


Правна кантора от Вашингтон казва за РБК, че признаването на паспортите на ДНР и ЛНР може да се изтълкува като подкопаване суверенитета на Украйна и да послужи като основание за нови санкци исрещу руск ислужители, фирми и авиокомпании, които ги приемат.


Кремъл разчита, че този казус се избягва с изричното обяснение за хуманитарния характер на указа на президента Владимир Путин, както и че Русия не може да си позволи заради отношението на Киев към "републиките" да не изпълнява ангажиментите си по международни хуманитарни споразумения.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK