Желаещите да гласуват в чужбина българи имат седмица да подадат заявления

Желаещите да гласуват в чужбина българи имат седмица да подадат заявления

© Цветелина Белутова, КапиталБългарите, които живеят извън страната, имат още една седмица да подадат заявления, за да участват на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Срокът изтича на 28 февруари. До момента има подадени над 15 хиляди заявления, видно от сайта на ЦИК.


Най-много български граждани, заявили желание да упражнят правото си на вот, засега има в Турция - над 5 000, следвана от Великобритания с над 1700 и Испания, САЩ и Германия. До момента с решение централната комисия е разкрила избирателни секции в сградите на дипломатическите представителства на България в чужбина. Окончателният брой на секциите извън страната ще бъде известен след изтичането на срока за подаване на заявления.


В страните извън ЕС не могат да се разкриват повече от 35 секции, след последните изменения в Изборния кодекс по предложение на Патриотичния фронт. Според закона, за да бъде открита секция на определено място, трябва или да има дипломатическо представителство, или да има подадени 60 заявления на желаещи да упражнят правото си на вот.
Вчера БНР съобщи, че българското посолство в Берлин е поискало от германските власти да разрешат откриване на избирателни секции в 17 града, в допълнение към секциите в дипломатическите и консулските представителства на страната ни във федералната република. Практиката в Германия е изборни секции да бъдат организирани само в дипломатическите и консулски служби на дадена страна. На президентските избори миналата година в посолството в Берлин имаше големи опашки от желаещи да гласуват българи.


Иначе според другите срокове избирателите в България, които искат да гласуват по настоящ адрес могат да подадат заявление за това в съответната общинска администрация до 11 март. До тогава се подават и заявления за гласуване с подвижна урна.


Днес е последният ден, в който партиите и коалициите пък могат да регистрират своите листи с кандидат депутати в ЦИК. Предизборната кампания започва на 24 февруари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  50 - 60 000 българи в чужбина я гласуват - я не!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дайте линк къде да си подам молбата!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 3. 3 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Грешиш! Само в Чикаго ще гласуват 100000 червени сбърканяци.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Неутрално

  До коментар [#3] от "latsy":

  А дано - не гласуват!
  Аз отдавна разправям, че който е в България - той трябва да гласува!
  Всичко останало са гимнастики за крадене на бюджет!

  [email protected]
 5. 5 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  А ти си? Рашабастун... Разправял той отдавна. И аз отдавна разправям, че червенотиквите трябва да сте по занданите, ама на. Пусто тровите ни живота още.

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 863 Неутрално

  "Практиката в Германия е изборни секции да бъдат организирани само в дипломатическите и консулски служби на дадена страна."
  Това не е истина! За последните палраментарни избори се гласуваше в много градове където няма дипломатически и консулски служби. Проверете в ЦИК!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кърт Вонегът":

  https://www.cik.bg/bg/ns2017/foreign/submit

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ако ще 5-6 да сме, а не 50 - 60 000, пак си имаме гражданските права и, ако държавата реши да ни ги ореже, ще й се наложи да загуби дело в международния съд за човешки права.
  Пък и си мисля, че сме значително поовече и със всеки избори се събуждат все повече хора. На президентските избори в Прага беше тълпа, което рядко се е случвалоо преди това.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Специално за Германия не посолството ни е решило да изиска откриване на секциите и в други градове, освен в тези с посолства и консулства. Това стана под натиска на временните обществени комитети. Свалям шапка на тези българи за упорството им.

  http://rodenivbg.com
 10. 10 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#8:"PavelCZ"]Пък и си мисля, че сме значително поовече и със всеки избори се събуждат все повече хора. На президентските избори в Прага беше тълпа, което рядко се е случвалоо преди това. [/quote]
  Раздвижване в Германия също има. Необходимите 60 бр. заявления до момента успяха да съберат градове, които изобщо не са били в нечии планове. Откриването на секции е важно, защото статистиката показва, че отишлите да гласуват в чужбина са поне три пъти повече от хората, потрудили се да подадат заявления.

  По този начин, при 60 подадени заявления и разкриване на секция, вероятно в деня на изборите ще се явят 180 души. Ако обаче не бъдат събрани необходимия брой заявления за дадено населено място, а например само 50, то до следващото най-близко населено място за гласуване ще отидат в най-добрия случай половината от тези 50 души. Това е тъжната истина.

  http://rodenivbg.com
 11. 11 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Не мога да разбера емигрантите от България (не говоря за гурбетчиите). Благополучно са се изнесли от блатото, уредили са си живота в някоя бяла страна, вместо да си гледат кефа, ще ми ходят да гласуват в България. Оставете хорицата да си уреждат живота както искат, ние да гласуваме в нашите си нови държави, оттам ни идва хляба и сиренето.

 12. 12 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#11:"rumen5252"]Оставете хорицата да си уреждат живота както искат, ние да гласуваме в нашите си нови държави, оттам ни идва хляба и сиренето. [/quote]
  Няма начин. Много от нас носят все още България в сърцето си. Аз лично не мога да не бъда съпричастен с близките и познатите ми, които се опитват да променят нещо. Ако не с друго, поне с гласа си ще обезсмисля един платен глас. Дори и само заради това си струва.

  http://rodenivbg.com
 13. 13 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 515 Неутрално


  През миналата седмица фирмата Милива ООД спечели конкурса на ЦИК за провеждане на разяснителна кампания в интернет медии, за управление на комуникацията през фейсбук, която за осигуряване на публичност, така че българските граждани да бъдат информирани и с повишени познанията и мотивацията на за предстоящите избори.

  Бях потресен, когато посетих сайта на тази фирма, за да видя какво представлява тя: нито един спомена клиент, нито един представен проект и 8 (осем) лайка във Фейсбук. Иначе парите, които ще получат мисля че са около 1 милион лева.

  http://rodenivbg.com
 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  [quote#11:"rumen5252"]Оставете хорицата да си уреждат живота както искат, ние да гласуваме в нашите си нови държави, оттам ни идва хляба и сиренето.[/quote]

  хайде тогава да си пишете и във вашите нови форуми, а? За такива като вас съм най-благодарен че са напуснали България - самодоволни егоисти за които най-важното е да се напият и наядат и не им пука за обществото.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumen5252":

  Ние в новите си държави си гласуваме също - аз съм двоен гражданин. Но гражданските права вървят и със задължения, едно от които е гласуването на избори (макар да не е задължително по нашата Конституция, то е морално задължение).
  Освен това, както казва преждепишещиият Rauchmann, ние не сме безразлични към съдбата на родината си и се опитваме, поне в ограничените си възможности, да я повлияем, дай Боже към по-добро.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Аз не мога да разбера, защо поне там, където няма възможнжст да се направи секция, не се разреши дистанционното гласуване?

 17. 17 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#7] от "klatikurti":

  Благодаря за линка. Само че, ако няма човек адрсна р4егистрация в България, а само в чужбина не може да ползва този формуляр. Сега говорих с посолството във Виена и се оказа, че не мога да подам заявление онлайн без българска адресна регистрация. Но мога да отида на място да гласувам и да обясня на комисията. После щели да ме светнат, дали мога да гласувам.
  Шат на патката главата. За радост на онези, които си мислят, че щом не живееш в Родината си вече, не бива да решаваш кой и как да управлява.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 18. 18 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#17:"достатъчно"]Благодаря за линка. Само че, ако няма човек адрсна р4егистрация в България, а само в чужбина не може да ползва този формуляр. [/quote]
  За да е вярно това, означава да нямате български документ за самоличност. А ако нямате такъв, значи и без друго не можете да гласувате.

  http://rodenivbg.com
 19. 19 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]50 - 60 000 българи в чужбина я гласуват - я не[/quote]

  За съжаление, всеки ромски кватрал дава 3-4 пъти повече гласове.

 20. 20 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]50 - 60 000 българи в чужбина я гласуват - я не! [/quote]
  На първи тур за президент през миналата година са гласували точно 110 679 сънародници. Ако те интересува, мога да ти кажа и колко от тях са направили това в южната ни съседка, но процентът им не е особено впечатляващ.

  На последните Парламентарни избори през 2014 г. в чубина са гласували точно 138 126 сънародници.

  Това са числата, взети от архива на ЦИК. Другото е ала-бала.

  http://rodenivbg.com
 21. 21 Профил на Иван Белчев
  Иван Белчев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Запишете се предварително, за да няма големи опашки и да се разкрият повече избирателни секции. В посолства и консулства се открива автоматично по една секция дори да няма 60 заявления. За да се открие втора и трета обаче, би следвало да се съберат съответно 500 и 1000 заявления за това място... от Списание Амбиция - Как и къде да гласуваме в чужбина http://ambicia.com/novini/parlamentarni-izbori-2017-kade-glasuvame-chuzhbina/

  Иван Белчев / списание Амбиция
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  На луди ще ги направим. А колко по-лесно е, да си пуснат бюлетината по пощата.

 23. 23 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#6:"Без коз"]За последните палраментарни избори се гласуваше в много градове където няма дипломатически и консулски служби. Проверете в ЦИК! [/quote]

  В Германия никой няма право да гласува извън мисии, консулства или посолства. Само на територия, която е под юрисдикция на съответната държава може да има изборни секции!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 24. 24 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 515 Любопитно

  [quote#23:"Кърт Вонегът"]В Германия никой няма право да гласува извън мисии, консулства или посолства. Само на територия, която е под юрисдикция на съответната държава може да има изборни секции! [/quote]
  Може ли препратка към официален източник? От много време търся първоизточника на тази информация, но така и не го намирам.

  Факт е, че през 2014 г. това в Германия беше възможно и имаше няколко секции извън консулствата или посолството.

  http://rodenivbg.com
 25. 25 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#24:"Rauchmann"]Може ли препратка към официален източник? [/quote]

  Аз съм дал информацията и е верна!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK