Президентът на Азербайджан назначи жена си за първи вицепрезидент

Президентът на Азербайджан назначи жена си за първи вицепрезидент

© ReutersИлхам Алиев, президентът на Азербайджан, назначи съпругата си Мехрибан Алиева за първи вицепрезидент на страната.


Това съобщиха местните медии с уточнение, че първият заместник на държавния глава е била представена на заседание на Съвета за национална сигурност.


Решение за поправки в конституцията и създаването на постовете вицепрезидент и първи вицепрезидент бе взето на референдум през септември. С друга от общо 29 поправки президентският мандат бе удължен от 5 на 7 години.


Първият вицепрезидент поема властта, ако държавният глава не е в състояние да изпълнява правомощията си.
Мехрибан Алиева е първият човек, назначен на новия пост.
Илхам Алиев е на 55 години и наследи поста от баща си Гейдар Алиев. Съпругата му е на 52 години, от 2005г. е депутат и през 2016г. бе в България като дарител за реставрационни и строителни работи на хълма Трапезица във Велико Търново.


Фамилията управлява страната от 1993г. насам и една от последните поправки в Конституцията предизвика критики, че с нея се подготвя предаването на властта на сина на Илхам и Мехрибан, носещ името на дядо си. С нея бе понижен от 35 на 25 години прагът на допусканите да се кандидатурат за държавен глава.


Следващите президентски избори са през 2018г. и се предполага, че на тях Илхам Алиев ще спечели нов мандат до 2025г. Тогава Гейдар Алиев ще е вече на 28 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK