Пророк ли е Тръмп и пламна ли Швеция от нападения на мигранти

Пророк ли е Тръмп и пламна ли Швеция от нападения на мигранти

© Tt News Agency, Reuters/New York TimesВ спокойна Швеция: Масови безредици в емигрантски квартал"; "Тръмп е нещо като пророк - Безредици заляха Стокхолм след странно изказване на US президента"; "Тръмп позна? Масови мигрантски безредици в Швеция".


Подобни заглавия заляха мрежата, след като американският президент Доналд Тръмп предизвика недоумение в Стокхолм с изказване на митинг в щата Флорида в събота.


Тръмп предизвика озадачение и дори насмешки в Швеция, след като в реч за бежанската криза и несигурността в света спомена скандинавската страна, говорейки за поредица атентати в Европа, докато в страната такъв никога не е имало.
"Вижте какво става в Германия, вижте какво стана снощи в Швеция. В Швеция - не е за вярване. Швеция. Те приеха много бежанци и сега имат проблеми, каквито не са си и представяли", заяви президентът, като наред с това цитира реалните атентати в Брюксел, Ница и Париж.


В Швеция в петък не е имало никакви инциденти, свързани с мигранти.


По-късно президентът обясни, че е имал предвид репортаж за страната, излъчен по Fox News, а премиерът Стефан Льовен реагира остро и предупреди Тръмп да проверява информацията си, преди да я разпространи.


За сметка на това информацията за бунтове в стокхолмския квартал "Ринкебю" разпали емоциите на привържениците на президента, някои от които го обявиха за пророк.


Какво разказва шведската национална телевизия SVT


Безредици действително е имало, те са завършили с един арестуван и трима ранени.


На полицаите се е наложило да стрелят предупредително във въздуха, след като неизвестни лица са хвърляли камъни по тях, опитвайки да попречат на извършването на арест.


По-късно в района са били подпалени няколко коли (според полицията – 7 или 8, според пожарната – около дузина) и няколко магазина са били разбити, собственикът на един от тях е бил нападнат и е отишъл в болница, камъни са хвърляни и по пожарникарите. Има трима ранени.


Според говорител на полицията вандалите са били между 30 и 50, но е трудно да се каже колко точно. Спокойствието в квартала е било възстановено около полунощ.


Какво е населението на "Ринкебю"


15 000 души живеят в този квартал на Стокхолм и според официални данни към 2007 г. 89% са били първо или второ поколение имигранти. Подобни инциденти там е имало през 2010 г. и 2013 г., а през 2016 г. има поне два случая на нападения срещу журналисти, работещи в квартала.


Хиляди шведи на демонстрация в подкрепа на бежанците през 2015 г.

© Associated Press

Хиляди шведи на демонстрация в подкрепа на бежанците през 2015 г.


Беше ли прав Тръмп


Не съвсем – защото не каза нищо конкретно, нито "предсказа" бунтовете от снощи.


Тръмп постави Швеция сред държавите, които са имали проблеми с тероризъм – откровена лъжа.


По-късно обвини медиите, че се опитват да убедят населението, че с мигрантите няма никакви проблеми, макар че между извършванията на терористични нападения и битовите инциденти обикновено има доста голяма разлика.


Президентът на САЩ черпи информацията си предимно от телевизионните канали, които му харесват, като има навика да преповтаря и хиперболизира отделни фрази или откровени лъжи.


Например това, че милиони нелегални имигранти са гласували на изборите – информация, пусната от анонимен акаунт в "Туитър", повторена от крайнодесни медии, цитирана от Тръмп и по този начин появила се и в националните телевизии, но въпреки това недоказана.


Привържениците му приемат думите му за потвърдена истина, мултиплицират ги в социалните мрежи и това води до затворен кръг на разпространяване на грешна информация.


Какво казаха по Fox News


Предаването на Fox News бе интервю с продуцента Ами Хоровиц, чиито думи по-късно бяха проверени от шведската информационна агенция TT.


- "Швеция е приела 160 000 търсещи убежище на фона на 10 млн. население." Всъщност през 2016 г. 29 000 души са поискали убежище в Швеция, рязък спад от 163 000 през 2015 г. Миграционните власти са разгледали 112 000 молби през 2016 г., като са одобрили 67 000 – малко над половината от тях.


- "Те смятат за морален дълг да отворят границите си за всякакви бежанци." Всъщност през ноемери 2015 г. Швеция затегна граничния контрол, както и правилата за даване на убежище, които действително бяха едни от най-щедрите преди кризата.


- "Имаше абсолютен скок в нападенията с оръжия и изнасилванията заради политиката на отворените врати." Всъщност убийствата с огнестрелно оръжие се увеличават през последните 25 години – от 4 годишно между 1990 г. и 1994 г., до 14 годишно между 2010 г. и 2014 г. Броят на регистрираните изнасилвания действително се е увеличил – от 1-1.5% между 2005 г. и 2012 г. до 3% през 2015 г. Властите обаче предупреждават, че разширяването на дефинициите за това какво е сексуално насилие и силните феминистки настроения, които окуражават пострадалите да се оплакват, също влияят на данните, така че не може да се каже на какво се дължи скокът.


- "Има райони, в които полицаите изобщо не ходят, защото е прекалено опасно за тях." Всъщност полицията увеличи присъствието си в 15 особено уязвими места.


- "Швеция преживя първата си терористична ислямистка атака неотдавна." Хоровиц вероятно има предвид атентатора самоубиец Таймур Абдулуахаб, който се взриви в центъра на Стокхолм през 2010 г., без да рани или убие никого. Оттогава насам терористични нападения в страната не е имало.


Има ли проблем с мигрантската престъпност в Швеция


Възможно е, но официални данни няма.


Докладите на полицията показват, че като цяло няма резки спадове и скокове в броя на престъпленията в последните десетина години, но властите не дават информация за етническия произход на заподозрените и осъдените, а само за възрастта и пола им. Така че не може да се каже доколко и как мигрантската вълна е повлияла на престъпността.


Може да се предположи, че делът на мигрантите ще е сравнително висок - заради по-високата безработица сред тях, бедността, незнанието на езика и т.н.


Последният доклад на шведската полиция, който съдържа обобщени данни от 2015 г. (годината с най-висок приток на мигранти), регистрира, че 13.3% от анкетираните са били жертва на едно или повече престъпления срещу личността (нападения, заплахи, сексуално насилие, обир, измама, тормоз, нападения срещу собствеността, грабеж, кражба, страх от престъпления).


Това е леко увеличение в сравнение с 2014 г. (когато процентът е бил 11.3%), но е на практика същото ниво, както през 2005 г.


Нападенията са паднали от 2.1% през 2014 г. на 2% през 2015 г., увеличили са се заплахите (от 4.1% на 5%) и сексуалните престъпления (от 1% на 1.7%). Броят на грабежите остава непроменен на 0.9%, измамите са се увеличили постепенно в последното десетилетие.


Тормозът се е вдигнал на 4.7% от 4% през 2014 г., но не достига високото ниво от 2005 г., когато бе 5.2%.


9.5% от домакинствата са пострадали от кражби, като се запазва тенденцията на спад от 2006 г. насам. Процентът на обирите се е вдигнал на 1% от 0.8%.


В началото на 2016 г. шведската полиция започна разследване на твърдения, че нейни служители са прикрили обвинения в сексуално насилие от страна на младежи, предимно мигранти, по време на музикален фестивал в Стокхолм.


Това се случи след публикуването на вътрешен полицейски доклад в шведските медии, в който се казва, че около 50 заподозрени младежи са извършили сексуални нападения срещу млади жени по време на фестивала We are Sthlm през август миналата година. Нападения е имало и по време на фестивала през 2014 г.


Предварителните прогнози за 2016 г. предвиждат увеличаване със 7% на престъпленията срещу личността, като най-големият скок ще бъде в насилието върху деца. Сексуалният тормоз върху жени ще остане непроменен.


Очаква се кражбите да скочат с 5% в сравнение с предишната година, а обирите на домове да намалеят с 4%.

Ключови думи към статията:

Коментари (174)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az
  az
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Ми да бяха питали мен и аз щях да кажа същото.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7080 Неутрално

  Медийният бизнес във възход

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6252 Весело

  Ма то целият форум е пълен с пророци, които отдавна ги предричаме нападенията на мигранти!!!

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Да не би Тръмпето да има връзка с организаторите?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Зарзават
  Зарзават
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Западна Европа тепърва ще гори...

  Христо Иванов за Народната Република: "жълтопаветната, самонарекла се демократична, общност, която сега сама драматично обявява, че не става за чеп за зеле".
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Никой комунистически ведомствен карикатурист не е успявал да окарикатури Президентската институция в САЩ както това направи Тръмп!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  глупости. Ако тази случка в Швеция я сравним с подобните в щатите, при това от местни лумпени, то тази е като видеоигра. Такива неща се случват навсякъде. Някъде по-рядко, някъде по-често

 8. 8 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Баси смехорията.
  Тръмп пак е в центъра на вниманието.
  Шоумен, та дрънка.
  Ашколсун, машаллах.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 9. 9 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#4] от "lz2":


  [quote#4:"lz2"]Да не би Тръмпето да има връзка с организаторите?[/quote]
  Елементарно, Уотсън! Това ли ви е сороспийската опорна точка?

 10. 10 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 696 Любопитно

  швеция както и всички други потъват в мулти културния геноцид.Това не е емигранция ,а война.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 583 Любопитно

  "Това е леко увеличение в сравнение с 2014 г. (11.3%), но е на практика същото ниво както през 2005 г. "

  Кой каза, че 11.3% са леко увеличение?

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4164 Весело

  "Пророк ли е Тръмп и пламна ли Швеция от нападения на мигранти"

  Хахаха.... не, не е пророк! Тръмпи е патологичен лъжец и източник на фалшиви новини! Това е той, поредното доказателство беше речта му миналата събота във Флорида!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Не, с Путин... това е хибридна война. Играят заедно с мигрантите. Които покани Меркел...

  С други думи, танте е шпионин на жужето!!!

 14. 14 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "Зарзават":


  [quote#5:"Зарзават"]Западна Европа тепърва ще гори...[/quote]
  За съжаление! Но не се безпокой ... ЕС няма да е на две скорости

 15. 15 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Западна Европа тепърва ще бере плодовете на либералността си.
  Хубавото е, че такива събития правят така, че нормалните партии ще дойдат на власт и ще сложат нещата по местата.

 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  [quote#5:"Зарзават"]Западна Европа тепърва ще гори...[/quote]
  ...Така пише в учебниците по комунизъм, но пустият му Запад си е все по-напредващ, все по-привлекателен и все по-недостижим за достигане от страна на провалени държави като расия например.
  Найс, а?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Иначе, сериозно по темата.... да, не е тайна в Швеция и други страни заложили на мултикултурализма има огромни проблеми които тиктакат.... Моленбек в се мултиплицира в другите големи градове, където полиция не влиза, там има собствени правила, спящи терористични клетки, жените ходят с бурки, белите бягат продавайки къщите си на мюсюлмани, плащащи с пари от Саудитска Арабия...

  Трябва да си ТОТАЛЕН ИДИОТ, за да отричаш проблема...

 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Има ли проблем с мигрантската престъпност в Швеция

  Възможно е, но официални данни няма."

  Това е проблема. Няма офиаицлани данни. А няма официални данни, защото не е политкоректно. А не е политкоректно, защото наложиха да не се казва истината, защото някой щял да се засегне. Чисто лицемерие.

 19. 19 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#13] от "diegos":

  Браво!

 20. 20 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 585 Неутрално

  "Пророк ли е Тръмп и пламна ли Швеция от нападения на мигранти"

  Да

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 21. 21 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 582 Неутрално

  На Тръмп ще му е иделен един сценарий 'Палеж на Райстага'. Всъщност как се тръгва по пътя на диктаторите и автокрацията:
  1. Да нарочим врага - медиите, чужденците, евреите, интелигецията и т.н.
  1. Да забраним либералните, и независимите медии, които ги 'прикриват и подкрепят'
  2. Да забраним опозиционните партии, тъй като не са съгласни с нашето виждане, а който не е с нас е против нас
  3. Да забраним платформите, материалите и да изгорим книгите им
  4. Да избием хората им

  Отсега нататък всяко порязване със самобръсначка в Швеция ще бъде посочвано от Тръмп и привържениците му като доказателство каква кървава баня е там.

 22. 22 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 512 Гневно

  Това го ГОВОРЯ от няколко ГОДИНИ, преди ОЩЕ Тръмп да беше кандидат... Европа е на ръба на БЕЗДНАТА!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=F5UzHfsC5zw
 23. 23 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Президентът на САЩ черпи информацията си предимно от телевизионните канали, които му харесват, като има навика да преповтаря и хиперболизира отделни фрази или откровени лъжи.
  ...
  Нима ???
  А афторът откъде "черпи" хонорара си ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 24. 24 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  [quote#15:"Goblin"]Западна Европа тепърва ще бере плодовете на либералността си.
  Хубавото е, че такива събития правят така, че нормалните партии ще дойдат на власт и ще сложат нещата по местата. [/quote]
  Под "нормални партии" разбирате такива като Атака, нали?
  Вероятно под "нормални лидери" разбирате нещо като Боленчо, нали?
  Ха-ха-а, шегобийци!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 25. 25 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#15] от "Goblin":


  [quote#15:"Goblin"]Западна Европа тепърва ще бере плодовете на либералността си.
  Хубавото е, че такива събития правят така, че нормалните партии ще дойдат на власт и ще сложат нещата по местата. [/quote]
  Един призрак броди из Европа, с кафяво наметало. Но нека да споменем китайската поговорка - където има криза, там има възможности. Както искаш, така го разбери!

 26. 26 Профил на Longfellow
  Longfellow
  Рейтинг: Весело

  "Тръмп е нещо като пророк."

  Голям пророк...от около година вече е известно, че в повечето европейски държави има проблеми с мигрантите...ако беше казал Финландия, Германия, Австрия, Франция или България пак щеше да познае...може би не днес, но утре със сигурност.

  "Into each life some rain must fall, some days must be dark and dreary."
 27. 27 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#24] от "Торбеш":


  [quote#24:"Торбеш"]Под "нормални партии" разбирате такива като Атака, нали?
  Вероятно под "нормални лидери" разбирате нещо като Боленчо, нали?
  Ха-ха-а, шегобийци![/quote]
  Ти му отговори подобаващо ... Благодаря!

 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  ЦАРЯТ Е ГОЛ!

  Мачкай климатичния чейндж!
 29. 29 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тръмпи е американският путин, американският ердоган и американският вълко червенков.

 30. 30 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Кой знае кой ли е раздал по някой лев на 9-10 арабски келеши за да "сбъднат" пророчеството на гуру Тръмп.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 31. 31 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#22] от "Вонин":


  [quote#22:"Вонин"]Това го ГОВОРЯ от няколко ГОДИНИ, преди ОЩЕ Тръмп да беше кандидат... Европа е на ръба на БЕЗДНАТА![/quote]
  Браво!!!! Политик!!!! Дай да те изберем за комисар на вътрешните работи и ЗДРАВЕТО!

 32. 32 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Играете си с огъня.
  Много добре знаете, че последния уклон завой, който почна да прави Меркел чрез засилена депортация ще трае точно до приключването на изборите за канцлер.
  После ще отвори шлюза наново и пак ще започне да нахлува човешката маса.
  Много добре знаете, че това не се прави от състрадание и не е проява на лицемерните "ценности", а преднамерен и целенасочен процес, планиран отдавна.

  .
 33. 33 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Подобни непредизвикани с нищо безредици
  са пример за това как стига да искат
  тайните служби на която и да е държава
  имаща интерес от подобно нещо могат да
  организират и провокират подобни събития
  Понякога елементарни и безкритични хорица
  като Тръмп например който по една или друга
  причина има ИЗПРЕВАРВАЩА ИНФОРМАЦИЯ за
  подготвяното НЕЩО без да иска ПРЕДАВА ЧЕТАТА
  Малко като в онзи виц дето преди атентата с
  Папата от Кремъл изказали съболезнования
  на Ватикана
  Та и тука с Тръмпът тъй

 34. 34 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Та, какъв беше лозунга на косоварите, след като тровеха гераните по селата, ама сърбите си стояха на земята? "Со курац надмога"! Немската преса отчете чувствмително нарастване на раждаемостта миналата година.

 35. 35 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#29] от "Zlatko Denev":


  [quote#29:"Zlatko Denev"]Тръмпи е американският путин, американският ердоган и американският вълко червенков.[/quote]
  Това лозунг от Тутраканската община ли е?

 36. 36 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 853 Весело

  Пророк? Не. Техническа грешка на секретаря му, не е обърнал внимание на датата, когато е планирал изказванията на президента въз основа на докладите от ЦРУ "Какво ще става следващата седмица по света".

 37. 37 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Сектата на Тръмп у нас скача във възторг, че в Стокхолм има безредици ... страшни идиоти.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 38. 38 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#33] от "Hawaii":

  Въпросът е кои служби има интерес от ислямизация и циганизация на Европа. Освен службите на ислямски държави не се сещам за други.

  Мачкай климатичния чейндж!
 39. 39 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 217 Гневно

  Не може да бъде! "Дневник" публикува фалшиви новини! (тук ми липсва емотикон с ококорени очи) Нищо не се е случило снощи в Стокхолм! И онзи ден нищо не се е случило в Мальмо!

 40. 40 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#38] от "БМЗ":

  Кой друг иска слаб и нестабилен ЕС ? Май беше Русия..

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 41. 41 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  На Тръмп разузнаването му е дало вчера днешния доклад...

  Eddie lives... somewhere in time!
 42. 42 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ще дойде време и истинските факти, ще видят ''бял свят''. Ще стане ясно, че зад ''обобщените данни'', са били скрити детайлните такива, показващи, че ръста при редица престъпления в сравнение с 90-те години неслучайно съвпада с ''политиката на отворените врати''. Интересува ме колко са били нападенията с камъни върхи служители на реда (полицаи и пожарникари) през 90-те години и сега?

 43. 43 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#38] от "БМЗ":


  [quote#38:"БМЗ"]Въпросът е кои служби има интерес от ислямизация и циганизация на Европа. Освен службите на ислямски държави не се сещам за други.[/quote]
  Не се сещай ... Въпросът е qui bono. Или реагираме като на Павлов?

 44. 44 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Интересно как настоящата статия носи от 9 кладенеца вода да обясни как увеличаващата се в Швеция престъпност всъщност не е никаква престъпност и едва ли не даже намалява.

 45. 45 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сашо":

  Така де, нали това казвам- Путин накара Меркел да каже- "Елате"... Путин реди правителствата в Швеция, Дания, Норвегия, Германия... за да имат политика на отворени врати за всякакви индивиди желаещи социални помощи, които се държат по начин, все едно там където са гости, домакините са им длъжни...

 46. 46 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#40] от "Сашо":

  Тука не става въпрос за ЕС, а за Европа като (християнска) цивилизация!
  Или искаш Европа да се напълни с примати?
  Русия си има достатъчно собствени проблеми, за да се занимава да капичва Европа.

  Мачкай климатичния чейндж!
 47. 47 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 217 Неутрално
 48. 48 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Само аз ли виждам, че статистиката (по-скоро стъкмистиката), която се използва в статията е тотално опорочена? Не може за едни показатели да се взема за начална точка примерно 2014, за други - 2006, за трети - 2005. Същото е с периодите - вземат се някакви периоди, които се разминават и остава съмнение, че се подбират такива, които доказват тезата на публикувалите това.
  Аз по този начин мога да докажа всичко.

 49. 49 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Швеция е страната с най-много изнасилвания на глава от населението. 95% от тях се извършват от мигранти-мюсюлмани. Правителството прикрива истината, поради политическа коректност. Това каза един шведски журналист в предаването на телевизия Фокс, на което се позова Тръмп, миналия ден.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 50. 50 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Американските въоръжени сили не са готови за сътрудничество с Русия. Това пък заяви военният министър на САЩ Джеймс Матис. Той направи това изявление, след като руският му колега призова за по-добри връзки.

  Чудя се как в тази деликатна ситуация се чувстват нашите

  трампианци, тръмписти, както там се наричат

  Българското Тръмп общество щяло да изключи Тръмп от редиците си, носи се из социалните мрежи зловреден слух. Още е рано, другари, дайте му още един шанс да оправдае доверието. Разбира се, той прави усилия, но механизмите на мръснишката им демокрация му слагат пръти в колелата на каруцата. Виж, ако не успее, тогава му вземете главата.

  Тук не мога да не цитирам Жоро Георгиев, който пусна във „Фейсбук” следното чудесно описание на ситуацията около нашите тръмписти-путинисти:

  Смутни времена се зададоха за Българското Тръмп общество, във връзка с някои неочаквани капризи на международното положение.

  - И от Митал не съм получавал такъв нож в гърба - заявил през сълзи Лупи.

  - Последните ходове на Доналд противоречат на постулатите от епохалния ми труд "Доктрината Тръмп", това намирисва на измяна - забърсал с опакото на дланта си един сопол и Боби Цеков.

  Според запознати, Гестапото и Шаренкова обмисляли да се отдадат на разюздана фракционност, като създадат радикалното крило "Българско Тръмп общество - старообредници".

  Очаква се тези дни от организацията да оповестят опорната точка, че американският президент е бил убит от ЦРУ, за да бъде заменен с двойник - Лъжетръмп, който е пионка в ръцете на ястреби като Обама, Клинтън, Плевнелиев и Маккейн.

  Просто няма какво да добавиш.

  А и на Тръмп сега май няма за му е до Путин.

  Американският президент

  стъпи на пътеката на войната с индианците

  По конкретно с бойците от племенния съюз сиукс-дакота. Онези, чийто вождове Седящия бик и Лудия кон навремето унищожиха заедно със северните шайени войската на генерал Картър и изличиха от лицето на земята Седми кавалерийски полк на САЩ при Литъл Бигхорн. Това се случва през юни 1876 г., малко след нашето Априлско въстание.

  А те сега са естествен съюзник на Путин, въпреки че той още не го осъзнава. През миналата година представители на повече от 50 индиански племена от САЩ и Канада се обявиха срещу сондажите за шистов газ и нефт в защитени зони и резервати и прокарването на нови нефтопроводи през техните територии. А президентът не е съгласен, кани се да направи енергийна революция и да срине до невиждани дъна цените на петрола, което никак няма да зарадва приятеля му Путин.

  Първото нещо, което Тръмп направи, след като встъпи в длъжност, ако си спомняте, беше да подпише указ за рестартиране на работата по нефтопровода Dakota Access, заемайки страната на петролните корпорации срещу сиуксите, както съобщиха агенциите.

  Близо 50 индианци, демонстриращи срещу прокарването на нефтопровод през свещените им земи, бяха арестувани, след като полицията разруши палатковия им лагер на протеста в Северна Дакота.

  Сиуксксите и днес са малко опаки и войнствени, да ви кажа, нищо че вече не слагат на колите си скалповете на враговете си. Ама де да знаеш. Току-виж свалили скалпа на Тръмп, а той е забележителен трофей, както и да го погледнеш. Не знам дали индианците всъщност, но ще се намери кой да го вземе, така ми се струва. Оранжевият скалп най-вероятно ще украси вигвама на някой прокурор, като се замисля.

  Едно се чудя - нашите тръмпианци там ли ще ходят да се молят. Може и самата Корнелия Нинова да мине да се поклони, когато носи колети на сина си в САЩ, за да го пази от ГМО.

 51. 51 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Разбира се, че имаше атентати в Швеция. Дори и те си имат убит министър председател.

 52. 52 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#38] от "БМЗ":


  [quote#38:"БМЗ"]Въпросът е кои служби има интерес от ислямизация и циганизация на Европа. Освен службите на ислямски държави не се сещам за други.[/quote]
  Наистина кои са тези МОЩНИ служби! /те ислямските държави не могат да си вдигнат главата от демократични бомбардировки, но една уважавана демократична държава в БИ, под протекция май ..... май ... Мълчанието е злато и тази държава мълчи ...далеч от пожари, спокоен живот.

 53. 53 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#51] от "dissident":

  Улоф Палме. Имаше връзка с ПКК

 54. 54 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Хаха, ми ЦРУ знае какво се случва всеки един момент и какво ще се случи в резултат на натрупвания.
  Да не си мислехте, че Тръмп така си говори.
  Сега пък новия лаф бил, че ФОКС е крайно дясна телевизия и не е за вярване много.
  Докато крайно лявата СиЕнЕн е изключително нелъжеща.
  Според... крайните либерали...

 55. 55 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Щвеция е една от най-политкоректните страни, там не се допуска отклонение от правата вяра на евролиберализма. Гледах едно интервю с шведски момичета. Те не смеят да кажат нищо, което да е против имигрантите, макар че определено се страхуват от тях. Но повече ги е страх от изказане на мнение, противно на поликоректността, проповядвана от уравляващите. И това ми било демократична държава и това ми било свобода на словото.

 56. 56 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#45] от "diegos":

  Ами вярваш или не вярваш, длъжни са има. Според догмите на исляма неверниците са по-долна категория хора от правоверните, нещо като, а възможно и по-ниско от, унтерменшените във фашизма. За повече тук:

  libertarium.net/ислям

  Мачкай климатичния чейндж!
 57. 57 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 647 Весело

  От горната статийка разбираме, че Швеция си е цялата в бяло...
  А иначе е христоматиен пример как най-демократичната и социална държава може за 20-30 години да се затрие тотално. Но още може, на шведите(до колкото там останат такива)тепърва им предстои светлото арабо-мюсулманско бъдеще...В Стокхолм и Малмьо има места, които са по-трагични и от Париж и Брюксел...

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#18] от "primaxm":

  Швеция

  Възможно е, но официални данни няма."
  ...................
  И защо няма, да попитам?

  Защо умишлено се правят на слепи?
  Това е малоумие.

  Значи , кое е по-важно - ПР имиджът на правителството или ралните нужди на хората там?

  А иначе, щом жертвите са мигранти - хоп, статистиката е пълна?
  Баси малоумниците.

 60. 60 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Става дума за Стокхом, а там имигрантите са малко. Вижте какво става в Южна Швеция, където имигрантите са най-много.
  Отворете вестник от Малмьо и ще видите, че почти всяка статия е за имигранти и проблеми. Само за тази година в Малмьо полицията е конфискувала над 45 броя огнестрелно оръжие. А колко не са хванали?

 61. 61 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#24:"Торбеш"]Под "нормални партии" разбирате такива като Атака, нали[/quote]

  Не,разбират се такива,които не лъжат патологично за 'инженерите,докторите и програмистите' от ислямска държава

 62. 62 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#17:"diegos"]Трябва да си ТОТАЛЕН ИДИОТ, за да отричаш проблема..[/quote]

  Или ляво- толераст!

  Или като ония, дето квартирантът му арабин го изнасили, а той не щя да се оплаче, да не би да депортирали насилника и така да нарушели правата му.
  След първия терористичен атентат в Швеция ще припомним тази статия.

  Шведите са изгубени!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 63. 63 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#56] от "БМЗ":

  Аз това много добре го знам. Те не го и крият. Толкова са нагли. А в Европа цари тотална цензура за случващото се. Швеция е тотален пример за това... пълна цензура. И всеки който надигне глас различен от либералната линия, почва тормоз и труден живот.

 64. 64 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 913 Любопитно

  "Беше ли прав Тръмп
  Не съвсем – защото не каза нищо конкретно, нито "предсказа" бунтовете от снощи."
  .....................................
  Добре де, хем не е казал нищо конкретно, хем го обвиняват, че е излъгал за атентат в Швеция.
  Вярно е, че хахавия рижак говори много глупости, ама хайде да си уточните опорките

  П.п. Втората снимка на демонстрацията в подкрепа на мигрантите е трогателна, пускам сълза...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 65. 65 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  И полицията им е една смотана.
  Хвърлят камъни по ченгетата и онези бягат далече.
  И не се връщат после да ги интегрират както направиха нашите в Харманли.
  Но пък сами си го направиха, те си ги поканиха, сега честито.

 66. 66 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1365 Любопитно

  До коментар [#57] от "joro4900":

  <<В Стокхолм и Малмьо има места, които са по-трагични и от Париж и Брюксел...>>

  Така ли? Кои точно?

 67. 67 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#55] от "proza":


  [quote#55:"proza"]
  Щвеция е една от най-политкоректните страни, там не се допуска отклонение от правата вяра на евролиберализма. Гледах едно интервю с шведски момичета. Те не смеят да кажат нищо, което да е против имигрантите, макар че определено се страхуват от тях. Но повече ги е страх от изказане на мнение, противно на поликоректността, проповядвана от уравляващите. И това ми било демократична държава и това ми било свобода на словото.[/quote]
  Била ли си в Швеция?! Познаваш ли някого от там?!

 68. 68 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#17] от "diegos":

  Всъщност те не атакуват съобщението - ами атакуват вестителя.

 69. 69 Профил на KÖK BÖRÜ
  KÖK BÖRÜ
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#66] от "gallnare":


  [quote#66:"gallnare"]
  До коментар [#57] от "joro4900":

  <<В Стокхолм и Малмьо има места, които са по-трагични и от Париж и Брюксел...>>

  Така ли? Кои точно? [/quote]
  Столипиново

 70. 70 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 322 Весело

  "Има ли проблем с мигрантската престъпност в Швеция ?
  Възможно е, но официални данни няма."

  Хахахахаххаа..... ама явно Тръмп-и има и други доклади на бюрото си...

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 71. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Хора, преди да пишете глупости вземете се информирайте малко, ако знаете английски, разбира се.

  До средата на август има запалени над 2000 коли. Това прави по 10 коли на ден. Търсете "car burns sweden".

  В Швеция случаите за атаки с гранати - растат с всяка година, след като започва приема на мигранти. Търсете "Sweden grenade attack"

  In a significant increase of bombings, Swedish police forensics investigated around 150 explosions in 2015. There were over 30 grenade attacks reported in the Swedish city of Malmö alone by August 2015 of that year.

 72. 72 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 679 Весело

  Въх като чета какъв страшен "инцидент" е станало в Стокхолм... Ми то това в кажи го речи всеки голям американски град си е ежадневие, но Тръмп взел да оплаква шведите...
  Но нали живееме в постфактически времена, чугуните като са си наумили нещо си го знаят и си търсят някакви факти, които насила да извиват и интерпретират в своята посока, а ако фактите ги опровергават, то значи са фалшиви. Защото... те си знаят че е така

 73. 74 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  П. С.
  Язък за шведките, ще трябва да турят бурки.
  И да си гледат викинги само по филми...

 74. 75 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 679 Весело

  [quote#3:"karabastun"]Ма то целият форум е пълен с пророци, които отдавна ги предричаме нападенията на мигранти!!![/quote]
  Абе защо не вземете вместо да предричате да гледате малко повече фактите и статистиките. Сериозно се чудя колко от коментиращите, какви проблеми имала Швеция изобщо са стъпвали в тази държава...

 75. 76 Профил на setic
  setic
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ами пророк !
  Да не би да се е объркал заради часовата разлика ?
  Стават такива работи...

 76. 77 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#67] от "KÖK BÖRÜ":

  <<Била ли си в Швеция?! Познаваш ли някого от там?!>>

  И аз това искам да попитам всички коментиращи: колко от вас са били в Швеция за повече от 2-3 дни, ако изобщо?

 77. 78 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 679 Весело

  [quote#11:"Moonshine"]"Това е леко увеличение в сравнение с 2014 г. (11.3%), но е на практика същото ниво както през 2005 г. " [/quote]
  Ма какъв манипулатор си... В статията си пише:

  [quote#0:"статията"]регистрира, че 13.3% от анкетираните са били жертва на едно или повече престъпления срещу личността (нападения, заплахи, сексуално насилие, обир, измама, тормоз, нападения срещу собствеността, грабеж, кражба, страх от престъпления).
  Това е леко увеличение в сравнение с 2014 г. (когато процентът е бил 11.3%), но е на практика същото ниво, както през 2005 г."[/quote]
  Ма ти "случайно" го сократи така, че да изглежда че има 11% ръст. Къде ви намират такива експерти... на ниво "Факултето"...

 78. 79 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Как се извъртат нещата. "Пророкувал го", ама не съвсем

 79. 80 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#60] от "dissident":

  45 броя огнестрелно оръжие за една година?
  Аз ако се разходя из София за половин ден ги събирам, а в американски град не ми се мисли, може би за 2 часа?

 80. 81 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 679 Любопитно

  [quote#17:"diegos"]другите големи градове, където полиция не влиза[/quote]
  И къде това? Давай конкретно. Или това са пак "алтернативните факти" (модерната дума за лъжи), както за прословутата листа на шведската полиция за No-go-areas, дето се оказа, че изброяват райони, където трябва да имат засилено присъствие. Тоест точно обратното, ама карай, кой да се занимава с такива "детаили"...

 81. 82 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#72] от "antikommunist":

  В САЩ се говори за проблема. В Швеция политкоректно се мълчи.

  Оня ден един полицай се размрънка за високата престъпност в Швеция. Заведоха дело срещу него. После се отказаха да го съдят.

 82. 83 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Има ли проблем с мигрантската престъпност в Швеция

  Възможно е, но официални данни няма.
  ============
  Толкоз!

 83. 84 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Факти който иска

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_grenade_attacks_in_Sweden

  150 атаки с гранати през 2015
  25 през 2014

  В Малмьо само 30 атаки с гранати за месец Август 2015.

 84. 85 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4258 Весело

  Един е Бог! И Тръмп - неговия пророк!

  klimentm
 85. 86 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Изгледах филма на Фокс Нюз и го намирам за тенденциозен. Факт е, че в Стокхолм имигрантите изведнъж станаха по-видими, вероятно защото имаше няколко големи вълнИ на пристигащи и на първо време бяха в столицата. Усещане за опасност обаче няма, или поне аз нямам.

  В предградията е по-различно, но това не е от сега. Гетата винаги и навсякъде са проблем. Впрочем предградието Ринкеби още през 90-те дори дава името си на първия мултикулти "език" в Европа, нещо като пиджин шведски.

  Шведите действително са възпитавани в политкоректност, и това също не е от сега. Да не забравяме, че решението за ускорен прием на имигранти в Швеция е отпреди 50+ години и се изпълнява от всяко правителство. Който иска да търси конспирация, нека да го прави, но те така са преценили, че ще си решат проблема с пирамидата на населението.

 86. 87 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 679 Весело

  Забележително е: Все едно сме се върнали 30 години назад: местната едноклетъчна фауна коментира превъзбудено, как Западът загива под собствената си уж несъстоятелност, и как аха аха вече са се кътурнали и затичали да бягат към арийската източна Европа. Докато в същото време децата им едно по едно се изнизват в посока същата прогнила от мулти култи западна Европа и гласуват с караката си къде е по-добре. Но глутницата се надвиква и самоутвържвава в увереността си колко е права.

 87. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Ройтерс - статията от Август 2016

  http://uk.reuters.com/article/uk-sweden-burningcars-idUKKCN10R1Q8

  A wave of car burnings across Sweden that has seen more than 2,000 vehicles damaged or destroyed this year

  2000 коли запалени до средата на Август - по 10 на ден.

  Източник - Ройтерс.

 88. 89 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Тръмп не е пророк,но че Швеция се превърна в Зоологическа градина е факт неоспорим!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 89. 90 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#82] от "realguru":

  Говори се, но не официално. В шведски вестници не се споменава имигранти. За имигрант получил шведско поданство вече се говори като за швед. Ето пример:
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/
  Нито една статия не споменава имигранти. Но ако говориш с шведи, вече всичко е друго. Хората назовават нещата с истинските им имена.

 90. 91 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Пророк ли е Тръмп ? Не , но е патологичен лъжец !А когато един патологичен лъжец стане президент на най-значимата държава в света , то тази държава и светът имат голям проблем !

 91. 92 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#87] от "antikommunist":

  Няма да е зле да коментираш фактите.

  Това че съм против ислямизацията на Европа и безразборното приемане на емигранти от третия Свят, изобщо не ме прави комунист, нито фен на Путин. Против тях съм също.

 92. 93 Профил на Иво Прокопиев
  Иво Прокопиев
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#87] от "antikommunist":

  Какво разбираш под това,че Западът щял да загине!?
  Разбира се, че няма да загине,просто ще се ислямизира,и това който не го вижда....,ами просто не иска да го види!

  Когато заменяш Христос с Бог Дебело черво,подписваш собственото си самоунищожение!
 93. 94 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 679 Любопитно

  [quote#82:"realguru"]В САЩ се говори за проблема. В Швеция политкоректно се мълчи.

  Оня ден един полицай се размрънка за високата престъпност в Швеция. Заведоха дело срещу него. После се отказаха да го съдят. [/quote]
  И къде това? Или е от агенция ЕЖК? Абе човек ситуацията със сигурността в Швеция е доста по-добра от повечето места по света. А че има проблемни квартали, има, както ги има навсякъде. Ама аз викам, местните експерти по сигурността да вземат да се погрижат, да можеш безопасно да се разхождаш привечер я в Западен парк, я към Овча Купел или дори около централна гара в София, пък тогава оплаквайте шведите. Сори, но това и вашето и на Тръмп е именно библейското да сочиш сламката в окото на ближния, а да не виждаш гредата в своето.

 94. 95 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#77] от "gallnare":

  Аз съм. И ся кво?
  Специално за вчера вечерта, полицаите са били в квартала "Ринкеби" , за да аресруват заподозрян за наркоразпространение. След като получават "дъжд" от камъни, един от полицаите провежда изстрел по посока на "каменохвъргачките". Шведските медии потвърдиха, че полицаят е стрелял срещу тълпата, но няма до момента информация за пострадал.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 95. 96 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#94] от "antikommunist":

  Ето го профила на човека

  https://www.facebook.com/peter.springare

  Ето го и поста на човека от 3-ти февруари.

  https://www.facebook.com/peter.springare/posts/10208300682343230?pnref=story

  Ще ти намеря и информацията че е заведено дело срещу него и после че делото все пак е свалено.

 96. 98 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#95] от "Bullet":

  Да, четох. Видях и линка ти вчера за човека, самозапалил се на Серелстори. И? Какво намекваш - че медиите крият информация, че полицаите са смотаняци,...?

 97. 99 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  "Тръмп постави Швеция сред държавите, които са имали проблеми с тероризъм – откровена лъжа."

  Тръмп постави Швеция сред държавите които имат проблеми с мигрантите. Не е споменавал нищичко за тероризъм. Не си падам по него, ама хайде да не четете евангелието като дявола, а? Щото това миришена алтернативни факти, а Дневник наскоро се фуклявеше, че не се доближава до такива лоши неща.

 98. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  [quote#82:"realguru"]Оня ден един полицай се размрънка за високата престъпност в Швеция. Заведоха дело срещу него. После се отказаха да го съдят. [/quote]

  [quote#94:"antikommunist"]И къде това? Или е от агенция ЕЖК? [/quote]

  http://www.mrctv.org/blog/swedish-police-officers-blast-swedish-authorities-media-over-crime-wave-cover

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK