"Къща от карти" във Ватикана - противниците на папа Франциск стават все по-агресивни

"Къща от карти" във Ватикана - противниците на папа Франциск стават все по-агресивни

© Max Rossi, ReutersОткрито предизвикателство от кардинали, анонимни афиши в Рим, сатиричен памфлет - докъде ще стигне ватиканската "Къща от карти"? В последния епизод от двубоя с консерваторите Франциск засили отпора си и повика подкрепления.


Централна фигура в този сценарий, изпъстрен с пикове и спадове, аржентинският папа се стреми да отвори църквата към вярващите "с неуредено положение" - например разведените, сключили нов граждански брак, на които в някои случаи той разреши да се причестяват.


Стаени в засада, напримиримите бранители на хилядолетната догма са уязвени от папската препоръка, оставяща крайното решение на местните епископи. Те повтарят, че бракът не може да бъде разтрогван, а
всяка нова подобна връзка е прелюбодейство, сиреч смъртен грях.


Миналата есен четирима кардинали консерватори обвиниха с гневно писмо папата, че всява смут, и настояха да отвърне на "съмненията" им по повод препоръките му за семейния живот, огласени през април.


Един от тях - американският кардинал Реймънд Бърк, полека-лека се нагърби с ролята на водач на заговорниците, предлагайки настойчиво папата да бъде наказан заради "грешките си".


"Къща от карти" във Ватикана - противниците на папа Франциск стават все по-агресивни

© Remo Casilli, Reuters


Заради по-раншни нападки той бе отстранен преди две години от висок пост във Ватикана и изпратен да оглави Малтийския орден. Навярно обаче е раздухал


отдавна тлеещо брожение в стария католически орден,


защото в края на януари папата поиска "Великият магистър" да се оттегли. На 4 февруари Франциск нареди човек номер 3 във Ватикана да го замести, за да вкара малтийските рицари отново в правия духовен път, а монсеньор Бърк бе понижен до протоколна роля.


"Къща от карти" във Ватикана - противниците на папа Франциск стават все по-агресивни

© Osservatore Romano, Reuters


Същия ден хората в Рим откриха на разсъмване над 200 анонимни афиша, разлепени из града. "Къде остана твоето милосърдие?" - гласеше въпрос на римски диалект, а отгоре гледаше намръщен аржентинският папа, обвинен, че "пренебрегва кардиналите" и е "обезглавил Малтийския орден". Случаят се разследва, но


католическите ултраси, изглежда, не се отказват.


Дали търсят начин мнението им да натежи при следващия избор на папа?


Следващата седмица срещу папата се опълчи фалшив брой на "Осерваторе романо", официалния вестник на Ватикана. В тази пародия на изданието, изпълнена със сарказъм, Светият отец дава двусмислени отговори на кардиналите, опълчили се срещу него.


"Във връзка с неотдавнашните събития Съветът на кардиналите изразява пълна подкрепа за делото на папата", съобщи преди дни С9, група от деветима кардинали - съветници на първосвещеника по вътрешните реформи.


Тази подкрепа не остана незабелязана в притихналите зали на Светия престол,


където почитта към папата е нещо съвсем естествено. Тя помага на Франциск да не изглежда толкова изолиран в коридорите на Ватикана, но не е изключено критиците му да съзрат в нея знак за слабост.


Фотогалерия: Един нестандартен папа на 80 г. >


Един от кардиналите в С9, германецът Райнхард Маркс, обясни, че групата не желае да драматизира нещата, но е време да бъде потвърдена "лоялността към папата". "Ясно е, че имаме дискусии и напрежение в църквата, но винаги ще е така", отсече той.


Друг кардинал, натоварен с тълкуването на законови текстове, намери книга, в която се потвърждава възможността да бъдат причестявани разведени, сключили втори брак - напълно в унисон с папата. През последните месеци


върховният понтифик, популярен в цял свят, се защитаваше самостоятелно,


уточнявайки, че "спи като младенец" и не обръща внимание на хората, които виждат света в "черно и бяло".


Описван като "авторитарна личност" от враговете си, папата може обаче и да гради кариери. Току-що например назначи за архиепископ един пламенен защитник на мигрантите, който замести настроен срещу тях италианец консерватор, минал в пенсия.


Ватиканисти, наблюдаващи от десетилетия трусовете в папската държава, анализират по различен начин папския римейк на сериала "Къща от карти".


"Всичко това показва силната съпротива срещу папа, който отваря вратите във всички посоки и говори двусмислено", смята Сандро Магистер, качил в своя блог писмото на четиримата кардинали.


Луиджи Акатоли не е склонен да надценява драматизма на положението: "Никой папа не контролира всичко. Групи за съпротива винаги е имало, дори сред кардиналите." При все това "днес те са по-жизнени и по-многобройни", "а и не сме свикнали със съпротива отдясно!", допълва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 8109 Неутрално

    Нарастващата популярност не се прощава

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  2. 2 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    този папа е жалък, блудкав, неуместен. срам за католицизма, честно казано.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  3. 3 Профил на agile
    agile
    Рейтинг: 232 Неутрално

    Не знам, но на мен лично селфито на момчето с папата ми идва малко в повече - и от естетическа, и от протоколна гледна точка. И дори от гледна точка на всякакво приличие.

  4. 4 Профил на Georgi Velev
    Georgi Velev
    Рейтинг: 564 Любопитно

    Негово Светейшество откакто е на престола, колко чифта имигрантски крака изми ?

    Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
  5. 5 Профил на proza
    proza
    Рейтинг: 1190 Неутрално

    Като се има предвид несметните богатства на Ватикана, борбата за власт там ще е безмилостно жестока. За каквото и да става въпрос, винаги става въпрос за пари.

  6. 6 Профил на Georgi Velev
    Georgi Velev
    Рейтинг: 564 Неутрално

    [quote#3:"agile"]
    Не знам, но на мен лично селфито на момчето с папата ми идва малко в повече - и от естетическа, и от протоколна гледна точка. И дори от гледна точка на всякакво приличие.
    [/quote]

    човек абсолютно.
    това че си подават бебетата като картичка за афтограф иди дойди, ама всеки сополанко да обръща с ръцете си папата и да се снима с него.
    Това е църква либералки, не е Дисниленд

    Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
  7. 7 Профил на agile
    agile
    Рейтинг: 232 Неутрално

    Все повече се убеждавам, че зад оставката на предишния консервативен папа Бенедикт преди 4 години стои някакъв много тънък комплот на определени среди. Ясно е, че той не беше нито толкова болен, нито толкова стар, след като продължава да си е жив и здрав. Това се случва едва за втори път в историята на тази институция - някой папа да подаде оставка приживе.

  8. 8 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#7] от "agile":

    според мен това беше лично негово решение. една от причините да го уважавам още повече.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  9. 9 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4452 Неутрално

    От една страна папата, като представител на Латинска Америка, където е основната католическа маса вярващи, постъпва политически правилно като подкрепя ролята на католическата църква като санктуарии за бежанци, нелегални имигранти и подобни представители на бедните от региона, особено сега в конфликта с американския президент. Дали тази му политическа платформа ще му донесе успех за развитието на най-дълговечната организация (и бизнес), католическата църква е въпрос за отговора на който ще трябва да изчакаме предвид надигащата се вълна от конфликти, както вътре в църквата, така и извън нея.

  10. 10 Профил на agile
    agile
    Рейтинг: 232 Неутрално

    До коментар [#8] от "abdelhaqq":

    Виж, папската инститиция исторически така се е оформила, че в нея няма място за лични решения. Постът е дълг, традиция, символ. Неестествено е за един папа да си подава оставка. Не случайно това се е случвало в многовековната история на Ватикана само веднъж преди това.

  11. 11 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    "Къща от карти" във Ватикана - противниците на папа Франциск стават все по-агресивни"

    Срещу всеки реформатор има и съпротива от статуквото, дано папа Франциск надделее над своите противници. Любовта и подкрепата от страна на мнозинството католици (а и не само сред тях) я има.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  12. 12 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#10] от "agile":

    папата, не бива да забравяме, обаче, е въплощение на идеята за институционализиране на личните решения чрез авторитета си. затова точно може да имаме папи, които са на противоположни позиции, които са обосновавани от идеята за авторитета на примус-интер-пареса. естествено, аз като не-католик, т.е. като човек, който черпи идеята си за авторитет извън западната църква, мога да си го позволя да го кажа. но дори и католиците вътре в църквата разграничават много ясно между говоренето като папа (иначе нямаше да има "екс катедра" възможността, рядко използвана, впрочем), папското съждение, което неформално санкционира, но не налага на църквата, и папските решения, които са официални, т.е. формални документи на католицизма, с които масата вярващи трябва да се съобразяват.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  13. 13 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Весело

    До коментар [#4] от "Georgi Velev":

    Защо те интересува? Искаш да го смениш в миенето ли?

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  14. 14 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4452 Неутрално

    До коментар [#8] от "abdelhaqq":

    И аз съм на същото мнение, доста добър анализ на http://insidethevatican.com/news/newsflash/letter-52-2016-benedict-resigned?gclid=CL3fwJPzo9ICFdgDgQodlRwDXw
    Булевардните теории на Дейли телеграф и т.п. не са меродавен източник. По-скоро признанието че Бенедикт се е отказал да се бори със системата е вероятният отговор.

  15. 15 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    До коментар [#7] от "agile":

    Още конспиративни теории, Бенедикт се отказа сам от поста защото не се чувстваше достатъчно силен и здрав да ръководи всичките му там отдели и комисии, които имат във Ватиканът.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  16. 16 Профил на agile
    agile
    Рейтинг: 232 Неутрално

    До коментар [#12] от "abdelhaqq":

    Аз имам доста по-просто обяснения за случилото се, извън контекста на идеята за авторитета.
    Имаше доста анализи и предположения по този въпрос и общо взето идеята е следната: Ватикана в течение на последните десетилетия се е оформил като сложен конгломерат от клики, идеологически интереси, мрежи за влияние, както и отделни влиятелни финансови групи. Имало е пробив в системата за документална сигурност (т.е. изтичане на строго поверителни документи) и папата е бил поставен пред избор и пред натиск - или да предпази църквата и Ватикана от огромен скандал, или да се оттегли, за да институализира новите реалности и новото съотношение на силите във Ватикана. Всичко това става в контекста на голямата идееологическа битка, която вече се води в света- битката между неолиберализма и консерватизма. И въпреки това, аз си мисля, че Бенедикт прояви малодушие, за което сега си дава пълна сметка. Той тогава просто не е виждал нещата като такава глобална парадигма.

  17. 17 Профил на Николай_1
    Николай_1
    Рейтинг: 787 Неутрално

    Как можаха да посочат за папа това аржентинско недоразумение??

  18. 18 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    [quote#16:"agile"]по-просто обяснения за случилото се,[/quote]

    по-просто, в смисъл на инструментално-конспиративното?

    въпросът е, че каквото и да е - лично решение може да има, и пространство за това се дава от самата католическа доктрина. останалото може да бъде единствено със статуса на търсенето на пословичното теле под вола, поне в този форум.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  19. 19 Профил на balkantourist
    balkantourist
    Рейтинг: 886 Неутрално

    Ще му спретнат едно църковно майданче!

  20. 20 Профил на uporit
    uporit
    Рейтинг: 764 Весело

    Църквата трябва да се реформира - иначе ще се капсулира и постепенно ще загине.
    Архаичните догми от "светите писания" са просто смешни от днешна гледна точка. Няма как светът да не е претърпял развитие в продължение на 20 века. Всички религии са консервативни и традиционно изостават в това равитие, та е нужно спешно да "наваксат", ако искат да служат като морален коректив.

  21. 21 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 386 Неутрално

    До коментар [#5] от "proza":

    Проблема на "опозицията" е че няма инструментариум.

    Не може да атакуваш Светия отец с аргумента хилядолетните канони...

    Дано да не започнат да се "тровят" в буквалния смисъл.

    Модератора е неадекватен!
  22. 22 Профил на mitkokitkata
    mitkokitkata
    Рейтинг: 342 Неутрално

    Струва ми се голям пич този папа

  23. 23 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    [quote#20:"uporit"]Архаичните догми от "светите писания" са просто смешни от днешна гледна точка. [/quote]

    голяма част от тия догми са такива от хиляда години. впрочем, дори и "реформираната" в смисъл на протестантстваща църква, също изповядва такива "архаични" догми. т.е. ако визирате под "реформира", да стане близка на либерално-атеистичната общност, няма как да стане.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  24. 24 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#15] от "Иво":

    т.е. по физическо-административни причини много марксистко обяснение. ми значи да вземат да ги избират като в сериала "младия папа". да са жизнени, и да имат бюрократичен хъс.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  25. 25 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Весело

    До коментар [#24] от "abdelhaqq":

    Тоест пак нищо не си разбрал, което е нещо доста характерно за тебе. Папа Бенедикт 16-ти беше много ясен защо се оттегля от Светия престол. Чувстваше, че няма сили да изпълнява задълженията си като глава на римокатолическата църква. Тази длъжност е много отговорна и натоварена. И смятам, че той постъпи правилно и достойно като се оттегли сам.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  26. 26 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#25] от "Иво":

    вижте, повтарянето на мантрата "ти не си разбрал", нищо не предизвиква. това не е сибирски шаманизъм или автосугестия. трябва да разберете това най-сетне, лесно е. т.е. за повечето хора е.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  27. 27 Профил на ivanchoLA
    ivanchoLA
    Рейтинг: 1391 Весело

    Нормално, те не могат да свикнат да вършат каквато и да работа. Докато католическата църква в Латинска Америка и Африка се занимава изключително с благородни деания и милосърдие в Европа общо взето са за украса ... и да щипят римските момченца по дупето

    #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
  28. 28 Профил на danid
    danid
    Рейтинг: 509 Неутрално

    Нищо ново под слънцето- борба за власт. Може би и фактът, че е от Латинска Америка също не се харесва на някое лоби. Но нищо не може да остане непроменящо се, включително и католическата църква.
    "Отварянето" към хората, в най- общ смисъл, струва ми се в днешно време е особено важно, предвид "заливането" на Европа с други религии и то в агресивната им форма.

  29. 29 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    До коментар [#26] от "abdelhaqq":

    Нещо не ти е толкова смешно, както под една друга статия.

    Иначе, като съм ви неприятен и никога не ме разбирате (тук чувствата са взаимни впрочем) продължавам да се чудя защо продължавате да пишете отправени коментари към мен? Защо не ме отбягвате например, има такава функция във форума? Просто е Абделчо.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  30. 30 Профил на axel
    axel
    Рейтинг: 528 Неутрално

    [quote#23:"abdelhaqq"]впрочем, дори и "реформираната" в смисъл на протестантстваща църква, също изповядва такива "архаични" догми.[/quote]

    Не съвсем. "Простестантстващата" църква не налага целибат на своите свещеници; разведените и тези с втори брак нямат проблем с цълковната общност; жените-свещеници също могат да се женят и развеждат и да бъдат издигани до висшите длъжности в църковната йерархия. Те догмите може и за са същите, както и светите тайнства, но тълкуването и прилагането е много различно.

    „Gesagt heißt nicht immer gehört, gehört heißt nicht immer verstanden, verstanden heißt nicht immer einverstanden, einverstanden heißt nicht immer angewendet.“
  31. 31 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1929 Неутрално

    Не знам, дали на Римската църква не й додйде в повече толкова реформи. Папа Франциск настъпи доста хора по мазолите. Опита се да реформира "Конгрегацията по въпросите на вярата"- т.е. банката на Ватикана. Разбута много хилядолетни правила - например цитираното в статията Св. причастие за неженени родители.
    Тези въпроси са деликатни по две причини - догматиката е много внимателно построена конструкция, в която едно правило се обословава от друго и не може безразборно да се изключват догми. Ще се срине теологията.
    И второ - ватиканските клики са свързани поне от V - VI век насам с могъщите римски родове, а след XII век все повече първо с могъщите европейски,. днес и световни родове, днес вече и финансови институции. Борбата помежду винаги е била с реки от кръв, отвличания, мъчения, дори перверзии, като съда над полуразложения труп на папа Формоза I (897 г.), когото измъкнали от гробницата, осъдили за богохулство и ерес (днес бихме казали за злоупотреба със служебно положение) и му отсекли пръстите на дясната ръка, с които е благославял. После хвърлили трупа в Тибър - бил "изгонен от Рим".

    E PLVRIBVS VNVM
  32. 32 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    До коментар [#30] от "axel":

    Има и много други разлики, примерно в много протестански църкви свещеници вече могат да бъдат жени. А, хомосексуалисти могат да сключват църковен брак със свещеник в църквата. Чак до там още Ватиканът и нашите Православни църкви не са стигнали.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  33. 33 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1443 Неутрално

    До коментар [#20] от "uporit":

    Напълно съм съгласен с Вас, колега. Всички религии трябва рязко да се реформират, ако искат да оцелеят - и повече да се обърнат към нуждите на обикновените хора и да направят храмовете достъпни 24/7/365. Всичко друго е популизъм и лицемерие. Пък и колкото пари да има Ватикана, папата няма да ги вземе със себе си на онзи свят. Никой не го е направил. Всеки живее и работи на този свят за името си и нищо повече. И да помага на ближните, а не да им пречи, както прави католическата църква, и не само тя.

  34. 34 Профил на mitkaloto_
    mitkaloto_
    Рейтинг: 704 Неутрално

    [quote#23:"abdelhaqq"]голяма част от тия догми са такива от хиляда години. [/quote]
    Това, че догмите са на хиляди години, не ги имунизира срещу промяна. Отхвърлянето на развода, на втория брак (има и други, но само тези две неща са достатъчни) е доста глупаво от моя гледна точка и смятам, че усилията на папата в тази насока заслужават адмирации.
    И за да се избягнат глупавите лични заяждания, ще уточня, че не съм разведен и се надявам да запазя първия си брак до края на живота си.

    Pather Panchali (Satyadjit Ray)
  35. 35 Профил на Читател
    Читател
    Рейтинг: 1443 Неутрално

    До коментар [#32] от "Иво":

    Искат, не искат - ще стигнат. Няма друг начин, ако искат институциите им да пребъдат във времето.

  36. 36
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  37. 37 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1536 Неутрално

    [quote#2:"abdelhaqq"]срам за католицизма.[/quote]

    Toчно обратното.
    Най-после един папа, който действително се интересува от проблемите на хората, който се ангажира, който "не вижда света в черно и бяло".
    Да е жив и здрав и да продължава делото си срещу закостенелите и останали в Средновековието кардинали!

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  38. 38 Профил на peaspiring
    peaspiring
    Рейтинг: 528 Весело

    До коментар [#16] от "agile":

    Ама ти си цял Дан Браун бре! Каква е твоята версия за Мария Магдалена?

  39. 39 Профил на tacheaux
    tacheaux
    Рейтинг: 4013 Неутрално

    [quote#17:"Николай_1"]Как можаха да посочат за папа това аржентинско недоразумение?? [/quote]

    Беше извършен папски преврат. Безпрецедентно папа Бенедикт си подаде оставката уж по здравословни причини , но папа Бенедикт си е още жив, Господ живот и здраве да му дава занапред. Кои и защо принудиха Бенедикт да се откаже от папския престол за сега това остава неизвестно. Сегашният папа , противно на всякакви църковни канони проповядва социализъм и леви идеи, меси се в световната политика, взема отношения по въпроси , които не му са работа. Брожението на кардиналите срещу него е очаквана реакция. Дали не бива да се въведе мандатност и при папите в днешния модерен съвременен свят?

  40. 40 Профил на peaspiring
    peaspiring
    Рейтинг: 528 Гневно

    До коментар [#36] от "gogobyte":

    Засрами се, мухльо!

  41. 41 Профил на gadolini
    gadolini
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Франциск е срам за католицизма и християнството като цяло.

  42. 42 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    До коментар [#37] от "Cassi":

    Абсолютно точно и вярно! Споделям вашето мнение за Франциск. За мен той е най-добрият папа заемал този висок пост от много години насам (цели столетия), и аз му желая още дълги години живот и здраве. +++

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  43. 43 Профил на mitkaloto_
    mitkaloto_
    Рейтинг: 704 Неутрално

    До коментар [#36] от "gogobyte":
    И защо не е християнин?
    Навремето Калвин, в личната си омраза и заслепение от бяс, стигнал до там, че да обвини Кастелио в не-християнство, та ми е много любопитно, кое прави папата не-християнин.

    Pather Panchali (Satyadjit Ray)
  44. 44 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Разстроено

    До коментар [#40] от "peaspiring":

    Някой безбожници нямат срам от нищо. Дано, модераторите скоро изтрият този отвратителен и оскърбителен коментар!

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  45. 45 Профил на peaspiring
    peaspiring
    Рейтинг: 528 Любопитно

    С известна изненада откривам колко много консервативни християни-католици имало във форума на Дневник. Хващам се на бас с/у бутилка Джони (че е актуално напоследък), че 90% от тях а) не са стъпвали в католическа църква, б) не са се изповядвали, в) пожелавали са жената на ближния, и вероятно са прелюбодействали, г) много е вероятно като минимум да не са си дупчили билетчето в трамвая, т.е. крали са.

    Ама пък иначе много разбират от католицизъм ))

  46. 46 Профил на zo
    zo
    Рейтинг: 772 Неутрално

    До коментар [#2] от "abdelhaqq":

    Верно, друго си е католическата църква като покръстваше евреите!

    ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
  47. 47 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    До коментар [#43] от "mitkaloto_":

    Калвин е стигнал до ужасни крайности, особено докато е бил в Женева, който е чел за историята на Реформацията знае за какво става на въпрос.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  48. 48 Профил на agile
    agile
    Рейтинг: 232 Неутрално

    До коментар [#39] от "tacheaux":

    Накратко, имаме си чалга папа - либерал и социалист. Селфита, миене на крака на криминални младежи-ислямисти, които скрито му се присмиват, непрекъснато търсене на публичност. Въобще бесен либерализъм и социализъм.

  49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 4955 Неутрално

    До коментар [#45] от "peaspiring":

    е) ходят всяка година на сборищата на Копринка и Бузлуджа;
    ж) по тошово време са ходели с каскети и червени ленти и са записвали имената на черкуващите се по Великден и Коледа.

    Gunter glieben glauchen globen
  50. 50 Профил на peaspiring
    peaspiring
    Рейтинг: 528 Любопитно

    До коментар [#48] от "agile":

    Ти католик ли си? А Библията чел ли си? Не си прелюбодействал? Дупчиш си винаги билетчето в трамвая?

  51. 51 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Неутрално

    ", да стане близка на либерално-атеистичната общност, няма как да стане.
    =========
    Стана то .....хайде по смело ....доизкажи се !
    Предишния Папа се оттегли , най вече поради факта ,че Европа вече от дааавна не е християнска ! Или поне такава каквато я изисква Ватикана !
    Сегашния Папа аржентинец е символ на достойното оттегляне на Християнството от европейския континент. Дивия секуларизъм в Европа допринесе за това ......
    Не спиращия поток от бежанци е друг важен фактор .....
    И не на последно място е нихилизма на ЕП към Църквата , въобще !
    Това последното буквално обезкуражи Ватикана и я принуди да търси нови тенденции отвъд океана....    До коментар [#23] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  52. 52 Профил на peaspiring
    peaspiring
    Рейтинг: 528 Весело

    До коментар [#51] от "eti":

    Още един разбирач. Направо гледай как се обезкуражава институция с 2000 години история.

  53. 53 Профил на еко
    еко
    Рейтинг: 304 Неутрално

    католическата църква е абсолютно ненужна институция, такава каквато е и православната и изобщо всички деноминации; каквито ненужни са и останалите институционализирани религиозни централи и общества, вкл. ислямски, юдейски и т.н. на този етап само Далай Лама изпълнява ролята си на духовен водач в прекия смисъл на думата.

  54. 54 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 3457 Неутрално

    НАСА нали ще представя някаква екзотика. Може да има отношение към вярването и религиите. Само науката може да помогне на църквата. Иначе ще стигнат до умопомрачение, както много пъти през вековете.

  55. 55
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  56. 56 Профил на the_axel
    the_axel
    Рейтинг: 304 Неутрално

    Католическата църква (и не само тя) много отдавна е превърнала Християнското учение в инструмент за държане на масите в подчинение . Особено през средновековието , когато основния и аргумент е била инквизицията .През по-голямата част от времето папите са били властолюбиви интриганти , които са диктували политиката в католическия свят, издигали са и са сваляли крале , чертали са държавни граници , давали са разрешения за физическо премахване на неудобни владетели ( Медичите във Флоренция) и други действия , които не влизат в заветите на И.Христос ! Папата - поляк беше много хуманен и обичан от вярвящите , Папа Франциск също е много народен и същевременно реформаторски настроен , което е в полза на католиците и същевременно закрепва доверието в църквата ! Но винаги има догматици ,които си живеят удобно със старите канони и не им допада модернизирането на църквата .

  57. 57 Профил на ahasver
    ahasver
    Рейтинг: 1903 Неутрално

    До коментар [#4] от "Georgi Velev":Негово Светейшество откакто е на престола, колко чифта имигрантски крака изми ?

    Ще чакаш още дъъъълго!

  58. 58 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#46] от "zo":

    де го чукаш, де се пука. кой каза нещо за евреите в темата? сега кажете и за кръстоносците, исляма и джордж буш младши, та съвсем да станете адекватен. както винаги, впрочем.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  59. 59 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#32] от "Иво":
    [quote#32:"Иво"]примерно в много протестански църкви свещеници вече могат да бъдат жени. А, хомосексуалисти могат да сключват църковен брак със свещеник в църквата. [/quote]
    Всъщност цървките, в които има жени пастори, са една хиляда от един процент, и това не важи за цялата деноминация, а само за отделни църкви в някои страни. За църковен брак на хомосексуалисти зная единствено за шведската лутеранска църква, която макар че точно тогава официално се раздели с държавата, на практика прие това веднага след като шведския парламент узакони гей браковете и по рефлекс отново се изяви като държавна институция.

  60. 60 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    [quote#53:"еко"]Далай Лама изпълнява ролята си на духовен водач[/quote]

    правилно. Далай Лама е единствената нужна религиозна институция!

    בני אתה אני היום ילדתיך
  61. 61 Профил на fallada
    fallada
    Рейтинг: 288 Неутрално

    Нямаме право на мнение! Едно население, което търпи църковно върховенство, на така наречения " Свети синод", съставен от сужители и агенти на държавана сигурност, да си наляга парцала!

  62. 62 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#51] от "eti":

    вижте сега. като не разбирате нещо, не се обаждате. аз разбирам от ислям. вие от християнство - личи си колко.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  63. 63
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  64. 64 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Весело

    До коментар [#53] от "еко":

    Хахаха.... да разбирам, че вие сте тибетски будист радикал?

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  65. 65 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#34] от "mitkaloto_":

    не, това, че са такива, означава, че голяма част от тях са същностна част от вярата. т.е. не може да очакваме тяхната промяна, защото тогава съответната вяра би престанала да бъде такава. т.е. очакването, че църквата - каквато и да е тя - ще се "реформирала", е някак очакването, че вярата ще стане атеистична. няма как.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  66. 66 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Весело

    До коментар [#63] от "abdelhaqq":

    Айде пак почна с обидите, клеветите и измишльотините по мой адрес. Пиши по темата бе Абделе, толкова ли е трудно!? Едва ли останалите съфорумци ги интересува какви са твоите абсурдни фантазии свързани с моята скромна личност!?

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  67. 67 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#66] от "Иво":

    вижте. имате фиксация, че някой се интересува от Вас. като пишете във форум, е нормално да се излагате на риска да Ви отговарят. в случая става ясно, че просто....се излагате.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  68. 68 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    [quote#59:"kumcho___valcho"]Всъщност цървките, в които има жени пастори, са една хиляда от един процент, и това не важи за цялата деноминация, а само за отделни църкви в някои страни. [/quote]

    Мислиш ли!? Я провери отново, може да погледнеш тук:

    http://www.huffingtonpost.com/2014/09/26/religion-ordain-women_n_5826422.html

    https://www.barna.com/research/number-of-female-senior-pastors-in-protestant-churches-doubles-in-past-decade/#

    http://peopleof.oureverydaylife.com/churches-allow-women-pastors-9461.html

    [quote#59:"kumcho___valcho"]За църковен брак на хомосексуалисти зная единствено за шведската лутеранска църква, която макар че точно тогава официално се раздели с държавата, на практика прие това веднага след като шведския парламент узакони гей браковете и по рефлекс отново се изяви като държавна институция. [/quote]

    И тук знанията ти са непълни Вълчо, ето виж кои църкви правят това, не е само шведската лутеранска църква:

    http://time.com/3749253/churches-gay-marriage/

    http://metro.co.uk/2016/07/10/gay-couple-to-become-first-to-get-married-in-a-uk-church-5997437/

    http://metro.co.uk/2016/07/10/gay-couple-to-become-first-to-get-married-in-a-uk-church-5997437/

    http://www.reuters.com/article/us-france-protestant-marriage-idUSKBN0O20LP20150517

    https://www.gayweddinginstitute.com/_blog/Gay_Weddings_are_Good_for_Business/post/Which_Churches_Allow_Gay_Marriage/

    http://time.com/3749253/churches-gay-marriage/

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  69. 69 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Весело

    ....много арогантен коментар ....
    А за Ислям въобще не става и дума дори ....
    До коментар [#62] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  70. 70 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    [quote#67:"abdelhaqq"]вижте. имате фиксация, че някой се интересува от Вас. [/quote]

    Ти специално явно се интересуваш щом всеки втори твой коментар присъства моето име гарнирано с разни лъжи и клевети по мой адрес като тази, че съм бил антисемит, че не съм православен християнин, че не разбирам от нищо и стигайки до неща, които съм споделял във форума в предишни теми и статии.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  71. 71 Профил на еко
    еко
    Рейтинг: 304 Неутрално

    До коментар [#64] от "Иво":

    не, не приемам будизма като религия, а като философска а-теистична концепция, каквато е бил в началото. тук е разликата. всичко, свързано с аврамистичните религии мирише на тлен и на мухъл. и на закостенялост.

  72. 72 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#69] от "eti":

    хехе. аз съм бил арогантен. по цял ден Ви четем арогантните безумия, накрая бил обиден мосю. мюсюлманска му работа, много типично.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  73. 73 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#70] от "Иво":

    ми който пише на поразия, има шанса да му видят глупостите. аз лично съжалявам, че се налага да ги чета, но това са рисковете на форума.

    иначе, да не се оправдаваме. бълвате по цял ден антисемитски глупости, правите се на православен (при условие, че постоянно пишете пълни глупости за православието, споменах това за секса преди брака, защото е много показателно), накрая плачливо се жалвате. е. детската градина е другаде, не е тук.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  74. 74 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    [quote#71:"еко"] всичко, свързано с аврамистичните религии мирише на тлен и на мухъл. и на закостенялост.[/quote]

    хау, каза индианският вожд. как да не му повярва човек на декларативността.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  75. 75 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Весело

    До коментар [#71] от "еко":

    Все пак имате някакви симпатии към будизмът. Християнството обаче е далеч от всякаква тлен, мухъл и закостенялост. Точно обратното това е една жива и спасителна религия, която се развива и разпространява от нейното създаване до ден днешен. Не случайно именно тя има най-много последователи в цял свят. Това нямаше как да стане със закостенялост и мухъл.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  76. 76 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Весело

    Добре де ...що когато в статията не се споменава и за бъкел Ислям , ти го вмъкваш в разговора ?
    Влече те май нещо , а ?
    Побързай , че вакантните места са на привършване ..
    Сизи гидиии ...
    До коментар [#72] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  77. 77 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#76] от "eti":

    защитникът на човеконенавистната вера говори за католицизма.
    иначе, да разбирам ли, че нямате общо с исляма? ако може, ми отговорете само с "да - не". мерси.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  78. 78 Профил на еко
    еко
    Рейтинг: 304 Неутрално

    До коментар [#75] от "Иво":

    започни да четеш, не е късно.

  79. 79 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    [quote#73:"abdelhaqq"]ми който пише на поразия, има шанса да му видят глупостите. аз лично съжалявам, че се налага да ги чета, но това са рисковете на форума. [/quote]

    Ти си водиш записки на глупостите ми във форума ли!? И ги пускаш периодично тук с цел да ме злепоставиш!? Ако, е така ти си бил голям хейтър. Впрочем къде е глупостта в това, че съм правил секс преди да сключа брак!? Ти сериозно ли си мислиш, че всички православни мъже в България се женят девствени!? Айде моля те, не излагаш мене Абделчо, излагаш сам себе си с подобни "шокиращи глупости", които съм правил преди да се оженя. Със сляпата си злоба и омраза отправена към мен, както и непрестанните ти лъжи и клевети по мой адрес във всеки твой коментар също се излагаш себе си, не мене.

    [quote#73:"abdelhaqq"]иначе, да не се оправдаваме. бълвате по цял ден антисемитски глупости, правите се на православен (при условие, че постоянно пишете пълни глупости за православието, споменах това за секса преди брака, защото е много показателно), накрая плачливо се жалвате. е. детската градина е другаде, не е тук.[/quote]

    Няма нужда да се оправдавам, защото нищо лошо не съм направил. ЛЪЖЕШ, че пиша антисемитски глупости, ако може докажи обратното, ЛЪЖЕШ, че не съм православен християни, защото аз наистина СЪМ ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЯНИН, кръстен съм, изповядвам се и взимам причастие периодично, ходя почти всяка неделя на църква и ВИНАГИ отстоявам до колкото мога християнските ценности и норми, както в моя живот така и във форума! Докато ти точно обратното, показваш поведение, което НЯМА нищо общо с християнството, предполагам и с юдеизма. И накрая, НЕ се жалвам, а опровергавам вашите непрестанни лъжи, клевети и измишльотини с които доста неуспешно се опитвате да ме злепоставите.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  80. 80 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Весело

    До коментар [#78] от "еко":

    Чел съм много християнска религиозна литература и ще продължавам да го правя. Благодаря за съвета, аз ви съветвам да направите същото, защото будизма е доста разнообразна религия включваща доста секти, практики, традиции и т.н. Особено пък Ваджраяна към която вие клоните.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  81. 81 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Весело

    Е....сега ако почнем да се състезаваме като хлапетата , смешна работа !
    На въпрос да ми отговаряш с въпрос ...знаеш какво е ....да не споменавам сега .
    Ти по добре кажи , що тръпнеш по Исляма по един заобиколен стил ......
    Май войната между Талмуда и Корана в главата ти е в пределна фаза , тъй кат гледам ......
    До коментар [#77] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  82. 82 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 1552 Неутрално

    Един религиозен лидер, който е разбрал, че църквата е внимателна с промените, но не може да застива в миналото. Още повече не може да подкрепя фанатизми. Иначе ще и останат само кардиналите.

    Фанатиците ще го ядат още дълго....

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  83. 83 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5964 Неутрално

    Папата се опитва да разбута институцията, нейните скрити финансови лостове, нейната закостеняла система на поведение. Много са срещу него, цялото консервативно войнство. Затова Бенедикт се оттегли. Франциск е боец и същевременно мек.
    Пожелавам му успех, защото това е моята Църква, това е моят Папа

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  84. 84 Профил на mitkaloto_
    mitkaloto_
    Рейтинг: 704 Неутрално

    До коментар [#65] от "abdelhaqq":

    Не съм съгласен с подобна теза. Християнството е преживяло радикални промени, като една от най-сериозните е реформацията, довела до милиони жертви. Но и католици, и протестанти се считат за християни. Освен това, самата християнска църква е преминала през промени в догмите си, например за формата и строежа на земята, за геоцентричността и т.н. Самите догми не са едни и същи при православни, католици и протестанти, което означава, че догмите могат да търпят промени и в същото време да остават в лоното на християнската църква.
    Вкостеняването на догмата е догматизъм, който в уродливата си крайна форма води до фанатизъм (не случайно споменах Калвин). Протестантите, преди да стигнат до Калвин, са искали точно това - всеки да може да общува с Бога без посредници, да има плурализъм на идеите, което за съжаление се променя само 20-30 години след Лутер.

    Pather Panchali (Satyadjit Ray)
  85. 85 Профил на Georgi Velev
    Georgi Velev
    Рейтинг: 564 Неутрално

    [quote#13:"Иво"]До коментар [#4] от "Georgi Velev":

    Защо те интересува? Искаш да го смениш в миенето ли? [/quote]

    не съм длъжен да обяснявам какво искам на всеки случайник от форума.
    нещо по същество имаш ли да коментираш

    Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
  86. 86 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#68] от "Иво":
    Протестантските деноминации са десетки хиляди (предполага се около 35 000) и огромната част не са централизирани. Но това са официално регистрираните, а реалната бройка е в пъти по-голяма, защото на много църкви не им се занимава с административни процедури и се водят към деноминации, от които практически са се отделили.
    Още като видиш схемата, че са ги обединили в групи, трябва да ти е ясно, че това не е вярно и авторът се опитва да прокара някакви внушения. Group generally allows ordination of women на практика означава, че на някаква асамблея с представители на една част от деноминациите в групата част от църквите са приели нещо (частично), което на практика се прилага от няколко църкви. Единствено за американската методистка църква, която е по-централизирана, съм виждал интервюта с няколко жени пастори, но нямам представа какъв процент от отделните местни църкви приемат това.
    За хомосексуалните бракове единствено за американската презвитерианска църква може да се приеме, че реално са ги разрешили, но малко по-малко от половината църкви са гласували против и за тях това няма да важи, а в останалите официално е разрешено, но на практика ще се решава според текущите настроения във всяка местна църква. За останалите две деноминации в твоите линкове общо взето са писали, че официалната позиция е, че всъщност технически няма изрично формулирана забрана (технически вероятно и никога не е имало) и местните служения ще решават - което означава, че на практика в местните църкви има неформална забрана.
    Така че когато четеш за протестантски църкви винаги имай предвид, че става въпрос за десетки хиляди деноминации със силно независими църкви по места

  87. 87 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 589 Неутрално

    До коментар [#71] от "еко":
    [quote#71:"еко"]не, не приемам будизма като религия, а като философска а-теистична концепция[/quote]
    Философска атеистична концепция е неуместно. Будизмът винаги е бил духовно учение (на Буда) и в крайна сметка това е истинското му наименование.
    Но всъщност терминът религия е изкуствен и не зная някое учение да се определя като религия. Християнството, което споменаваш, нарича себе си вяра и учение и по принцип няма институции, а църквата е невидима общност от вярващи хора, а местните църкви са самостоятелни еклесии (събрания) на вярващите, като първоначално не е имало и църковни сгради, а събиранията са протичали под формата на четене, песни, проповеди и молитви, без литургии и без много ритуали (само 3 - кръщение, миропомазване и причастие)

  88. 88 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Весело

    До коментар [#85] от "Georgi Velev":

    Не се сърди, просто се пошегувах с теб.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  89. 89 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    [quote#86:"kumcho___valcho"]Протестантските деноминации са десетки хиляди (предполага се около 35 000) и огромната част не са централизирани. Но това са официално регистрираните, а реалната бройка е в пъти по-голяма, защото на много църкви не им се занимава с административни процедури и се водят към деноминации, от които практически са се отделили.[/quote]

    Факт, това е точно така, не се знае точния брой на всички протестански църкви и секти, толкова много са те. Впрочем, често съм отбелязвал този факт тук във форума.

    [quote#86:"kumcho___valcho"]Group generally allows ordination of women на практика означава, че на някаква асамблея с представители на една част от деноминациите в групата част от църквите са приели нещо (частично), което на практика се прилага от няколко църкви. [/quote]

    Не са няколко Вълчо, десетки са. И по важното тези протестантски църкви са едни от най-големите, с много членове, а не някакви дребни секти просто.

    [quote#86:"kumcho___valcho"] За останалите две деноминации в твоите линкове общо взето са писали, че официалната позиция е, че всъщност технически няма изрично формулирана забрана (технически вероятно и никога не е имало) и местните служения ще решават - което означава, че на практика в местните църкви има неформална забрана. [/quote]

    Много интересно тълкование, всъщност има формално разрешение да се правят подобни бракове. И това е ясно посочено в линковете, които ти споделих.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  90. 90 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#84] от "mitkaloto_":

    ок. значи имаме вече "реформиране" на християнството (поне на част от него, не говоря за православието), но някои "догмати" са същностно едни и същи. и за съвремнения човек проблемът не е това дали църквата се "реформира" или не, а това, че за атеистът каквото и да направи църквата, все ще остава задръстена и архаична. прав сте, че някои "догмати" са се променили, но примерът с формата на земята е много лош. църквата никога не е имала същностно мнение за формата на земята, това е една от просвещенските заблуди, които целят да покажат колко черен е врагът, т.е. духовенството. можеше да дадете друг пример - например култът към светии, или иконите, или монашенството - все късни исторически феномени. но всички те също не са същностни за цялото християнство, само за определени деноминации. т.е. каквото и да прави църквата, за да угоди на атеизма, все ще е виновна, защото в същността й - реформирана или не - стои вярата във въплъщение на Бог като човек като историческо събитие. архаизъм, нали?

    בני אתה אני היום ילדתיך
  91. 91 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#81] от "eti":

    що, на мен не ми е смешно. питах много прост въпрос. ако отговорът е "да", значи съм прав, че споменавам исляма, доколкото сте на всяка манджа (мослемска) мерудия. ако отговорът е "не" (т.е. нямам нищо общо с исляма), ще трябва да обясните как така сте защитник на нещо, с което нямате нищо общо.

    на фона на това да ми говорите за католицизма е много по-арогантно от всичко, което може да си позволя аз. много е просто - познавам мохамедовата вера много по-добре, отколкото вие каквото и да е християнство.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  92. 92 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    [quote#79:"Иво"]Ти си водиш записки на глупостите ми във форума ли!? И ги пускаш периодично тук с цел да ме злепоставиш!? [/quote]

    да водя записки? боже мой. просто имам нещастието да внимавам в онова, което хората пишат за себе си и за другите. част от добрата култура на дискусията е.

    останалото жалко мрънкане, като част от тази добра култура на дискусията, даже не мога да го коментирам.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  93. 93 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    До коментар [#92] от "abdelhaqq":

    Ми промени това нещастие и спри да пишеш врели некипели по мой адрес. И без това не съм ти интересен (според твоите собствени думи). Не е трудно толкова. Пробвай.

    Останалото е мрънкане, клевети и лъжи от теб за мен за това колко "лош антисемит" съм, колко лош християнин съм и така нататък.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  94. 94 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Неутрално

    как така сте защитник на нещо, с което нямате нищо общо.
    ==========
    Аз драги ...съм бг преселник ....не го забравяй !
    Жерствал съм толкова много неща за да запазя ония няколко ЦЕННИ за мен !!!
    Изминавайки една по една , годините (нал тъй) безапелационно показват правилността на избора ми .....
    С кеф ги живея тия времена и се радвам ,че съдбата ми е подала дясната си ръка ..........каквооо нямам ли го това право !?!
    Че така миличък.....глуповато е твърдението ти ....хеле хеле спрямо мен !
    До коментар [#91] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  95. 95 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    [quote#93:"Иво"]клевети и лъжи от теб за мен за това колко "лош антисемит" съм, колко лош християнин съм и така нататък.[/quote]
    [quote#94:"eti"]Че така миличък.....глуповато е твърдението ти ....хеле хеле спрямо мен ! [/quote]

    гледам, успял съм да стана любимец на форумните православно-социалистическо-мослемски титани.

    другари. заклинателните мантри не правят добър разговор. аллах е дал мозъка не само за баланс във ветровито време. отивам да си гледам работния ден, че и без това много време ви отделям на глупостите.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  96. 96 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Неутрално

    - познавам мохамедовата вера много по-добре, отколкото вие каквото и да е християнство.
    =======
    Много добре !
    Тогава ти трябва да си тихия свидетел ,че :
    1.......Исляма е като вятъра .....колкото и да му се противиш , файда няма .....принуден си да го дишаш , щеш не щеш !
    2.......Исляма (той , истинския , същинския, абсолютния) не е това което западните медии го сервират в момента ! ИД не е Ислям !
    Не е възможно двама мю'мини , казвайки "Аллах'у Еккбер " , да се колят един друг ....в Исляма го няма това !
    До коментар [#91] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  97. 97 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Весело

    отивам да си гледам работния ден,
    =======
    Но тихо ....по тарлъчки ....без звучните токчета ....
    Че ще разбуниш урагана в чашата вода .....която за хеб е океана в синайската пустиня ....
    До коментар [#95] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  98. 98 Профил на eti mehter
    eti mehter
    Рейтинг: 3973 Неутрално

    . аллах е дал мозъка не само за баланс във ветровито време
    ========
    И бъди благодарен на това !
    Бъди понеже нито оная стена , дето се разплаквате на нея , нито нищо еврейско би останало в Kudüs !
    Султан Selahaddin и Süleyman Великолепни са ви пощадили още от тогава ! Докато всички около тях са тръпнали да ви ликвидират от лицето на земята !
    А знаеш ли ....тези велики хора , също са казвали " Аллах'у Еккбер" !
    До коментар [#95] от "abdelhaqq":

    Bukalemun
  99. 99 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4748 Любопитно

    До коментар [#95] от "abdelhaqq":

    Пак редовните тъпотии и лъжи от твоя страна. Срам имаш ли?

    [quote#95:"abdelhaqq"]другари. заклинателните мантри не правят добър разговор.[/quote]

    Не съм ти другар и не искам да бъда. Не се занимавай с мен повече, ако обичаш. Ужасно досаден и неприятен събеседник си и няма как да е иначе след като всяка втора твоя дума е лъжа или обида.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  100. 100 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 838 Неутрално

    До коментар [#99] от "Иво":

    кои са "редовните тъпотии и лъжи", не разбрах. не съм казал нищо различно от онова, което сам споделяте. че после и се сърдите, че съм го споделил. ами да не го бяхте споделяли.

    иначе, ако очаквате, че ще спра да отговарям на налудностите Ви, няма как да стане. не смятам да се автоцензурирам. вярвам, че знаете и че не сте в позиция да ми задавате наклон на автоцензурата.

    довиждане засега, както казах, нямам цялото време на света за безумия.

    בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK