Помощ за дребния бизнес или коз за работодателите - безусловният доход във Финландия

Помощ за дребния бизнес или коз за работодателите - безусловният доход във Финландия

© Dado Ruvic, Reuters560 евро месечно в продължение на две години – това получват 2000 безработни финландци, избрани да участват в експеримента на скандинавската държава с безусловен базов доход.


Когато получил предложението, Мика Руусунен решил, че се шегуват с него или че се опитват да го измамят.


Руусунен е пекар, но от две години насам не може да си намери работа. По време на процедурата е бил безработен, но сега вече е започнал платен IT стаж. "За мен тези пари идват като бонус над изработеното", казва той пред в. "Гардиън".
Но е на мнение, че безусловният базов доход ще помогне много на други безработни, особено на хора, които искат да развият собствен бизнес.


"Отвориш ли фирма, не получаваш помощи, дори ако в продължение на шест месеца си без доходи. Трябват ти спестявания, иначе е невъзможно".


Друг участник в схемата – Юха Ярвинен, смята, че сегашната социална система вреди на безработните. Той няма работа от пет години насам. "Вършил съм доста неща – снимал съм сватби, правил съм сайтове, защото ми харесва да го правя. Но преди да получа базисния доход, ако ми бяха платили за тези неща, щях да загубя помощите си".


Защитниците на идеята изтъкват разнообразни аргументи – че той ще облекчи социалната система, ще улесни борбата с неравенството и ще окуражи започването на дребен бизнес. Сред тях са предприемачът Илон Мъск и френският социалист Беноа Амон.


Противниците ѝ питат "Кой ще плати?" и се боят, че наличието на парите може да откаже хората изобщо да търсят работа.


Все повече политици, стратези и предприемачи застават зад безусловния базов доход с мотива, че той може да реши някои от най-големите проблеми на съвремието.


Проблемите на настоящата социална система


Социалната система, първоначално замислена като фонд, който работниците пълнят в добри времена и от който се възползват в лоши, поддържа все повече хора, чиито доходи перманентно не достигат, макар да работят.
Освен това финландските власти се боят, че тя се е усложнила прекалено много с годините. "Ако имаш работа на непълен работен ден, кандидатстваш за помощи на всеки четири седмици", посочва Марюка Турунен, която участва в пилотния проект на правителството.


"Може да имаш няколко работодатели и трябва да изчакаш да вземеш заплата от всичките. Минават още седмица-две, за да получиш парите си. Не знаеш колко ще получиш, нито кога".


Автоматизацията


Според изследване на Oxford Martin School, 47% от работните места в САЩ ще изчезнат през следващите две десетилетия. Но дори да живеем в свят, в който не е нужно да работим, понеже работите ще вършат всичко, въпреки всичко ще се нуждаем от доходи.


Има ли по-малко работни места, ресурсите ще трябва да се разпределят от хората, които притежават необходимите технологии, към останалите, които искат да ги купят, твърди икономистът от Калифорнийския университет Робърт Райш. Според него безусловният базов доход "почти сигурно ще е част от решението".


Други икономисти обаче сочат, че възходът на технологиите е унищожавал работни места и преди, но винаги са се появявали нови възможности за работа.


Кой плаща?


Социологическите проучвания по темата почти винаги забравят да попитат респондентите готови ли са да плащат по-високи данъци. Въвеждането на безусловен базов доход ще изисква фундаментална промяна в политиката – държавници, готови да защитават масово неодобрявано вдигане на данъците. 78% от швейцарците отхвърлиха идеята на референдум миналата година.


Проблемите са други


"Погрешна е идеята, че автоматизацията води незабавно до нуждата от безусловен базов доход, като се пропуска разговора за случващото се на работното място. Изследванията ни събраха значителни доказателства, че някои индустрии използват напредъка в техниката и го комбинират с влошено отношение към работниците", сочи Питър Нолан от Leicester University.


Той дава за пример шивашки компании, които наемат хора за много по-ниска от минималната заплата и настоява, че фокусът трябва да бъде върху подобряването на условията на труд.


Финландските профсъюзи също са против идеята, боейки се, че наличието на безусловния базов доход ще намали възможностите им да преговарят с работодателите, както и че може да доведе до отмяна на регулациите на минималната заплата.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Досега тези пари се даваха на банките. Без ангажименти, само да успокоят икономиката. Резултатът е, че банките в момента имат излишък от пари и не се интересуват от спестяванията на хората.
  В същото време и данъците им са прекалено ниски.
  Да не говоря за какво се харчат тези пари.

  Попътен вятър в главите!
 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Западът е на път да повтори разпада на Рим!
  И тогава бедната част от населението на Рим е било изхранвано от императора - прословутото Хляб и зрелища.
  Но знаем докъде стигна Рим!

  И сега има по всички развити държави една прослойка, която никога не е работила и го кара на помощи. Сега ще я увеличат със много.
  И отново опираме до парите: да вземем от тези, които работят и да дадем на тези, които не искат да работят. Това вече дори не е социализъм - това е някакво извращение и гавра със Обществото.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Тъй или иначе на запад ги дават тези помощи така че не виждам какъв е проблемът.. Само във феодалният псевдокапитализъм български си мислим че е нормално всеки четвърти да живее под линията на бедноста..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 4. 4 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Налага се да дават пари на потребителите щото ги свършиха,роботите произвеждат,но за съжаление не потребяват!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Валиден за Скандинавски протестантски страни, където е вкоренена отговорността да работиш, да споделяш, да се развиваш. Напълно непригодна за останалия свят, особено за Африка, която и сега е на такъв режим

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Според него безусловният базов доход "почти сигурно ще е част от решението".Като начало,може би.Но после,като изчезнат 70-80% от работните места,как.Роботите не плащат данъци и такси и осигуровки.Правителствата трябва да задължават Работодателите да плащат всичко това сами.А за наука,реинвестиция,ремонт,амортизация и така нататък,въобще ще настанат сложни взаимоотношения между Държава-работодатели -работници и безработни.Това обаче за България са много далечни грижи.

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Безусловен доход трябва да се въведе!

  Плащат Свръхбогатите, които експлоатират и ограбват работещите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Помощ за дребния бизнес или коз за работодателите
  _________
  Това звучи като помощ за всички и увреждане интереса либералните стретези?
  [quote#1:"Читателят"]Досега тези пари се даваха на банките. Без ангажименти, само да успокоят икономиката. [/quote]
  2008г. ЕС даде на банките безусловна социална помощ 1,6 трлн. евро да загладят косъма и да си оптимизират печалбата, но от тогава растежа на всякъде е слаб по-печеливши са само банките в източните колонии!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Но Африка и БИ сега се преместват в Европа и са се насочили точно към Скандинавия

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  [quote#7:"socialen"]Безусловен доход трябва да се въведе!

  Плащат Свръхбогатите, които експлоатират и ограбват работещите. [/quote]
  Либертофонската стратегия е сметката да се плаща от некорпоративния бизнес и работещите бедни а безусловни доходи да има само пришелеца който е потребител на блага от свръх богатите които притежават картелите и монополите чието потребление е застрашено при демографски срив!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  До коментар [#9] от "pupil24":

  Това е заради желанието им да повишат собствения си ББД

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  Това което се прави във Финландия е един социален експеримент, ще минат години докато се направи анализ на резултатите от него и дали той ще бъде успешен или не.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  "Вършил съм доста неща – снимал съм сватби, правил съм сайтове, защото ми харесва да го правя. "

  Не работя за храна а за да ми харесва да го правя.
  Глупаците трябва да ме хранят.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#7] от "socialen":
  "Плащат Свръхбогатите, които експлоатират и ограбват работещите."

  Как точно ще плащат свръхбогатите. Комунистите ги накараха да плащат и дори ги изтребиха, но работещите си останаха бедни.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#7] от "socialen":
  "Плащат Свръхбогатите, които експлоатират и ограбват работещите."

  Разбрах.
  Значи за това в Северна Корея работещите са толкова богати.

  подпис
 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Безусловен базов доход ще има в България и то в недалечно бъдеще, а от нас ще го копират всички други страни по света. На който не му харесва, тук е пълно с мрънкалници от всякакъв тип, могат да отидат да живеят другаде или на други планети, ако им харесва. Тука е така и така ще бъде!

 17. 17 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ББД зависи изцяло от количеството,качеството и собствеността на КАПИТАЛА.

  5ar8
 18. 18 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#2:"skara"]И отново опираме до парите: да вземем от тези, които работят и да дадем на тези, които не искат да работят.[/quote]

  Не, нещата вече са различни, ще вземат от роботите, които работят и ще дадат на хората, на които роботите са взели работните места. Печалбата на собственика си остава за него в нивата, каквито са и до сега.

 19. 19 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Но после,като изчезнат 70-80% от работните места,как.Роботите не плащат данъци и такси и осигуровки.[/quote]

  Именно, данък върху роботите, който да компенсира плащаните заплати и осигуровки, които да се разпределят към неработещите. Все едно роботите да плащат данъци. Повтарям, печалбата на собственика остава без изменение, нея не я облагат допълнително. Т.Е. той няма да е ощетен. Просто няма да има марж на печалбата 1000 пъти, а само 10 примерно. Това пък ще се компенсира от 1000 пъти по-голямата производителност на робота, без психо и соц проблемите на човека работник.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2390 Любопитно

  [quote#2:"skara"]И тогава бедната част от населението на Рим е било изхранвано от императора - прословутото Хляб и зрелища.
  Но знаем докъде стигна Рим![/quote]
  Това какво общо има с това, че робите в тази (свещенна евро-атлантическа) демокрация (с император ) са спрели да работят (бягат, умират, убиват)? Или пък с некадърния елит, разчитащ "варварите" (в легионите както "мигрантите" в днешно време) да му гарантират сигурността?
  Иначе империята, след "Брекзита" от 395 г., и процъфтявала още 1000 години, но с друга "вяра" - без роби, по-точно с друг вид роби - крепостни селяни.

 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Света се подготвя за следващата сериозна промяна.

  Всички подобни неща са част от подготовката...

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Темата е много комплексна и основно опира до това кой държи средствата за производство и технологиите.

  Ако хората биват съкращавани, но им се дават акции от компаниите в които са работели, то тогава те ще имат и дял в разпределението на печалбата.

  НО, ако стане така че те съкратят защото робот върши твоята работа и от данъците се отчисляват пари за твоя базов доход, тогава си в ръцете на компаниите, които като цяло няма защо да се интересуват много от теб.

  Малко става странно, защото за да се купуват продуктите и услугите произведени от роботите, трябва да има хора, които да плащат за тях. Ако обаче хората няма средствата да си го позволят, то и компаниите са обречени, както по време да дефлация, хората отлагат покупката за период в който очакват цените да паднат още и още и тогава компаниите страдат защото продажбите им намаляват.

  Много широка тема и много интересна, но и стряскаща лично за мен.

 23. 23 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1863 Весело

  Е сега е момента да излезе един свестен български политик и да направи реципрочен опит с 2 000 трайно безработни българи, на които да им се спре социалната помощ и разните топлинни и други помощи, и всичко това да се получава като ББЗ — безусловна, базова заплата. В смисъл, ако искаш пари от държавата, реди павета цял месец (стандартен работен ден) и държавата ще ти даде заплата под формата на внесени здравни, пенсионни осигуровки, и ваучери за храна, ток, парно, карта за градски транспорт и някакъв % от МРЗ в брой.
  Ще е много интересно да се проследи развитието на участниците в опита. Примерно колко от тях ще емигрират в рамките на два месеца, къде ще отидат, дали някой ще се опита да си намери каква да е работа дори и на МРЗ и на половин ден, дали някой ще се опита да придобие някаква квалификация та да излезе от ситуацията и занапред да не попада в такива опитни групи... Абе ще е интересно и ще се "произведат" огромен брой новини.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 24. 24 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1863 Весело

  [quote#22:"smart"]Малко става странно, защото за да се купуват продуктите и услугите произведени от роботите, трябва да има хора, които да плащат за тях. Ако обаче хората няма средствата да си го позволят, то и компаниите са обречени, както по време да дефлация, хората отлагат покупката за период[/quote]
  Абе не точно. Първо, компаниите трябва всеки месец да си покриват заемите за скъпите роботи, а това означава огромен оборот на пазарите... и никакъв друг начин за разплащане с кредиторите. При хората, голяма част от останалите без работа, вместо да легнат да умират, ще започнат да произвеждат по старите методи — лично и неефективно, но ще имат продукция за размяна с други останали без работа. След една година, хората ще оцелеят някак, но онези с роботите ще са фалирали, а след тях и онези, дето са им дали заемите за роботите (като си вземат роботите като залог, няма на кого да ги продадата, щото никой не иска робот, чиято продукция е непродаваема, щото хората нямат кинти и вече месеци наред карат на бартер (размяна на стоки и услуги)...
  Та дявола нито е толкова черен нито е толкова страшен, просто на нашия страх очите са големи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 25. 25 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#20:"wanderer"]Иначе империята, след "Брекзита" от 395 г., и процъфтявала още 1000 години, но с друга "вяра" - без роби, по-точно с друг вид роби - крепостни селяни. [/quote]

  Аналогията е абсолютно точна. Процесите, пред които е изправен света днес са подобни на тези, в края на медно-бронзовата епоха, в края на Римската империя (първото издание) и края на феодализма, т.е. промяна на обществения строй, поради икономически причини, а те поради развитие на научно-техническия процес.
  Та видим, как ще решим проблема и този път. И ако може, този път без дарк ейджис.

 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Не виждам как ще се решат социалните проблеми чрез ББД. Има два варианта:
  1. ББД стига за нормален живот - тогава кой ще иска да работи, всеки ще си го харчи и ще вика "будалите да работят" и ще се множат (особено по-мургавите) докато в един момент системата не може да ги издържа вече
  2. ББД не стига за преживяване - тогава пак ще е нужно да работиш, а работните места нали няма да ги има, тъй като ще са заети от роботи и машини?

 27. 27 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Реално този базисен доход ще се приеме в повечето развити икономики в близките 10-20 години. Все повече бизнеси ще се автоматизират/роботизират, което ще доведе до рязко намаляване на необходимия персонал, което от своя страна ще доведе до рязко нарастване на безработицата, и за да не се срути икономиката, хората ще имат гарантиран базов доход, с който да могат да покриват нуждите си и да не се налага да живеят на улицата. Също така очаквам продължителността на работната седмица да намалява, както и обема на отпуските да се увеличават. Така хората ще имат повече свободно време да се занимават с това, което им е интересно и ще се освободят голяма част от обслужващия и нискоквалифициран персонал.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  [quote#13:"Иван К"]Не работя за храна а за да ми харесва да го правя.
  Глупаците трябва да ме хранят. [/quote]

  До коментар [#13] от "Иван К":

  Бъркаш! Толкова ли не разбираш,че да работиш само за да си набавиш храна и пари е перверзно и деградиращо? В това отношение бизнесмените и работниците трябва да взимат пример от хората на изкуството - те и когато работят,си почиват. Докато е голема мъка да се наблюдават по курортите как бизнесмените и работниците,дори и отишли на почивка,не могат да се отпуснат и забравят делниците.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  [quote#27:"Жоро"]очаквам продължителността на работната седмица да намалява, както и обема на отпуските да се увеличават. [/quote]

  До коментар [#27] от "Жоро":

  Това и сега е възможно. Миньорите например,работят максимум четири часа,(то и не може повече да издържи човек),а след това се крият от шефовете по забоите на мината. Но на никой не му идва мисълта просто да съкрати работният ден?! Дотам са се видиотили всички.

 30. 30 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#24] от "gost22":

  Да сигурно ще има някаква междунна икономика....но едва ли ще фалират компаниите. Но пък представи си ....баща ми е на 55 години цял живот работил като нещо си....за кога да се преквалифицира?

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Нещо сметките не ми се връзват. Да предположим, че има само капиталисти-собственици и роботи, роботите са техни и те не ги изплащат. Роботите произвеждат продукция, която струва на капиталистите 1000 единици. За да купи някой тази продукция на себестойността от 1000 единици, капиталистите трябва да дадат за безработните точно 1000 единици.
  Откъде ще им дойде печалбата тогава и какъв е смисълът въобще да произвеждат каквото и да било?

 32. 32 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#2] от "skara":

  абе какъв соц и ти бе ,кои тогава е живял на помощи

  гошо
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Само да не стане така, че мързеливите да станат по-мързеливи.

 34. 34 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#2:"skara"]Западът е на път да повтори разпада на Рим!
  И тогава бедната част от населението на Рим е било изхранвано от императора - прословутото Хляб и зрелища.
  Но знаем докъде стигна Рим! [/quote]
  Разпада на Рим се е случил по други причини.На първо място разделянето на империята на две части,като Източната римска империя е била по-силна и е оцеляла още 1000 години след падането на Рим.Нашествията на хуните на Атила,готите и вандалите също оказват влияние за това.Плюс убийството на най-способният пълководец Флавий Аеций спрял хуните на Атила.
  Иначе съм съгласен,че този базов доход няма да доведе до нищо добро.

 35. 35 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1149 Весело

  [quote#18:"anarhochristian"]Не, нещата вече са различни, ще вземат от роботите[/quote]
  Ахъм, ей сега!
  Колкото са вземали от тъкачните станове и от струговете.
  Объркани мисли на празни хора.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 36. 36 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  [quote#27:"Жоро"]Също така очаквам продължителността на работната седмица да намалява, както и обема на отпуските да се увеличават.[/quote]
  Надай се!
  То затова увеличават непрекъснато възраста за пенсиониране!
  Хем викат Вижте колко безработни, хем натискат работещите отвъд границата на допустимото.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 37. 37 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1149 Гневно

  [quote#32:"гошо"]абе какъв соц и ти бе ,кои тогава е живял на помощи[/quote]
  Заплата беше помощи!
  Да си платиш храната и тока.
  Базов доход, който заработваш обаче.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 38. 38 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Яз пък се чудя на едно... този базов доход по принцип трябва да стига да живееш горе-долу прилично. Но на теория всчики може да решат, че това им стига и да престанат да работят... тогава какво ще правим?

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1863 Весело

  [quote#35:"skara"]Колкото са вземали от тъкачните станове и от струговете. [/quote]
  Споко, тяхното облагане е далеч по-лесно отколкото облагането на работещите с тях. Просто държавата прасва едно мито за влизащата продукция и измисля една яка такса за всяка машина в територията си. При хората, това води до измисляне на най-различни варианти за заобикаляне на налозите, а ако няма друг начин се стига до принудителна смяна на властта, а новата власт маха проблемните налози (и се пробва да прокара други, които по отделно изглеждат малки, но като сума надминават предишните .)
  В смисъл, машините ще бъдат обложени лесно, въпроса е че хората дето са крайния потребител на всяка стока и услуга няма да имат възможност да правят добавена стойност, която да разменят за стоките и услугите дето идват от роботите и техните притежатели.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#39:"gost22"]Просто държавата прасва едно мито за влизащата продукция и измисля една яка такса за всяка машина в територията си.[/quote]
  Такса на машина е очевидно непрактична. Една годинатмашината може да произведе един милион ай-фона, а другата година само 1000 (ако спрат да се търсят). Очевидно не може да се облага с фискирана сума. Пак ще трябва да се води счетоводство, да се изчислява печалба, и ще има врътки, офшорни зони, трансферни цени, хонорари за консултанти и мениджърски договори, и какво ли още не - както си върви света открай време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK