В Берлин недоумяват защо край Москва деца ще щурмуват копие на Райхстага

В Берлин недоумяват защо край Москва деца ще щурмуват копие на Райхстага

© patriotp.ruВ парка "Патриот" ще построим Райхстага. Не в пълния му вид, а за да могат нашите юноармейци да щурмуват не каквото им падне, а конкретно място."


Това съобщи в сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу и думите му бяха посрещнати от аудиторията със смях и одобрителни ръкопляскания.


Но новината предизвика недоумение е критики в Берлин.
От парламентарната фракция на управляващия Християн-демократически съюз определиха идеята като "безвкусица", съобщи многотиражният в."Билд". В реакцията на депутатите от партията на канцлера Ангела Меркел се казва още, че това "се вписва в поредицата от кибератаки и фалшиви новини от Русия, насочени срещу германския Бундестаг и Бундесвера", допълва вестникът.


Пред изданието бившият (2005-2009) министър на отбраната Франц Йозеф Юнг коментира: "Вместо постоянни провокации са ни нужни разбирателство и сътрудничество. Светът се нуждае от икономическа, социална и политическа сигурност, а не от разиграване отново на битки от миналото".


Реакцията на евродепутата Елмар Брок обърна внимание на друг момент от плана на Шойгу. "Когато реконструирате как Червената армия е превзела Райхстага в борбата с Хитлер, нямам нищо против. Но ако ще прилича на съвременния дом на демокрацията [в Германия], това е неприемливо", заяви членът на комисията на Европарламента за международни отношения.


В Берлин недоумяват защо край Москва деца ще щурмуват копие на Райхстага

© patriotp.ru


Недоумението на руските военни


Тези реакции бяха посрещнати "с недоумение" от говорителя на руското министерство ген. Игор Конашенков. Според него издигането на "полуразрушеният от ожесточени боеве през май 1945г. макет на Райхстага" ще стане значим елемент от парка "Патриот" и ще символизира "победата над нацизма". Заедно с другите обекти, макетът щял "да послужи за патриотичното възпитание на младиге граждани и гости на Русия от други страни".


"Нападките на отделни германски политици по този повод предизвикват не само крайно недоумение, но и ни карат да се замислим за това какви убеждения всъщност поддържат за "строителите" на Третия райх от 1933-1945 година", цитира думите му ТАСС.


В Берлин недоумяват защо край Москва деца ще щурмуват копие на Райхстага

© patriotp.ru


Какво са "Патриот" и "Юнармия"


"Патриот" е военно-патриотичен парк на културата и отдиха на Въоръжените сили на Руската Федерация, официално открит на 16 юни 2015г. в Подмосковието.


Патриотичното двиоение "Юнармия" ("Млада армия") бе създадено три месеца по-късно - на 29 октомври 2015г., по инициатива на министър Шойгу. На практика това бе преформулиране на съществуващата от 90-те години детско-юношеска организация "Движение на младите патриоти".


На сайта на парка пише, че "основните форми на дейност на движението ще станат военно-спортните игри, военно-патриотичните клубове и профилни специализирани формирования на юнармейците, спартакиади по военно-приложни видове спорт, почетни караули и походи по местата на бойната слава, както и постове пред Вечния огън, паметници и мемориали".


Най-добрите отряди ще бъдат поощрявани с участие във военни паради и ще бъдат канени на Международните армейски игри и др.


На зоната за "Юнармия" в парка има място за провеждане на национални сборове на движението. На първия такъв сбор миналата година им беше демонстрирана "реконструкция на исторически събития от Великата Отечествена война, интерактивни площадки с елементи на потапяне в историята на страната".


До тази част от увеселителния парк се довършва "Партизанско село" в естествени размери, в което, по думите на министър Шойгу, ще има "клас за подготовка за саботажи", "землянка на зам.-командира по политическата част" и др.


Той разказа още, че се изгражда и фронтова линия с окопи и блиндажи и това лято посетителите ще могат "да почувстват атмосферата", вклочително да прекарат един ден служба на подводница и "да опитат компот и макарони по флотски"


Новината предизвика и иронични и сатирични реакции в социалните мрежи".


"За какво им е да строят Райхстаг в Подмосковието, като и сега има какво да щурмуват там юнармейците", пише един от потребителите под снимка с имения, над които стоят имената на висши депутати и хора от Кремъл.


Друг предлага направо "вилата на Шойгу":


Трети са по-крайни: "Ако има фюрер, рано или късно трябва да се появи и Райхстаг":


Или "Проведоха Олимпиада, окупираха Крим, фюрер си има, Райхстаг строим. За пълно щастие не ни стигат само концлагери и всеобща мобилизация":


Както и: "В нормалните страни строят не копия на Райхстага, а копия на немските аутобани":

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK