С лозунги "Долу властта на чекистите!" в Русия почетоха паметта на Борис Немцов


С поне 8000 души в Москва в неделния следобед започна шествие в памет на руския политик Борис Немцов, който бе застрелян под стените на Кремъл преди две години. По-малобройни шествия и събирания има и в други градове на страната.
Началото бе отложено с около 20 минути, защото полицията се намеси и иззе транспарант с надпис "Путин - това е война". Около час след началния час репортери съобщаваха за включването на около 13 000 души, а с властите е съгласувано събирането на до 30 000 участници.


На няколко пъти над множеството се чуват скандирания "Долу властта на чекистите!".


Михаил Касянов, премиер в първия мандат на президента Владимир Путин и настоящ лидер на една от опозиционните партии, бе залят със зелена боя от провокатор. Докато полицията го отвеждаше, той викаше "Русия е с Путин".


С лозунги "Долу властта на чекистите!" в Русия почетоха паметта на Борис Немцов

© Reuters


Организаторите искаха одобрение от общинските власти на маршрут, който да завършва на Големия Москворецки мост, където на 27 февруари 2015г. бе застрелян Немцов, но това им бе отказано.


В началото на шествието бе разгърнат плакат с надпис "Героите не умират. Русия ще бъде свободна", а хората скандират "Немцов е герой на Русия!", "Свобода на политическите затворници", "Долу властта на чекистите!", "Махнете си ръцете от Украйна" и "Путин - това е война!".


Лозунгът "Путин - това е криза и война", всъщност е цитат от едно от последните съобщения на Борис Немцов в страницата му във "Фейсбук". С него той канеше всички да се присъединят към Антикризисния марш на 1 март 2015г., който не доживя.


В текстта той написа още:


"Кремъл се надява да обвини Америка за всички трудности. Проклетите американци са виновни и за срива в цените на петрола, и за санкциите, довели до кризата. Засега успява. Народът от партията на телевизора му вярва.


Властта предлага на руския народ да яде по-малко и да затегне коланите с надежда, че традиционното чувство за собствено величие и гордост за страната е по-силно от недостига. Един вид, по дяволите парите и празния хладилник, нали правим ракети, имало е и по-лоши времена и т.н. Пък и водката поевтиня.


Върши ли работа? Засега - да.


Но със сигурност ситуацията ще се промени. Дори пропагандата денонощно да работи, на бабата от село трудно ще обясняваш, че хлябът е поскъпнал с 30% заради Обама, а не заради Путин.


Задачата на опозицията сега е да просвещава и да разказва истината.


А истината е, че Путин - това е война и криза.


Когато поне половината граждани разберат това, ще свършат войната и кризата."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK