Жените в Саудитска Арабия посягат към властта

Жените в Саудитска Арабия посягат към властта

© Stringer, ReutersВ ултраконсервативната Саудитска Арабия жените все още нямат правото да шофират, но завладяват корпоративния свят. Жените в Залива се борят за правата си и походът им получава подкрепа от неочаквано място.


Радикалното преустройство на Саудитска Арабия напредва и в този процес жените стават все по-важни. Те пристъпват в светлината на прожекторите в корпоративния свят, въпреки че и досега нямат право да шофират извън огромния фирмен комплекс на държавния петролен гигант Saudi Aramco и често


не могат да излязат на улицата, ако не са придружени от мъж.
Сара ас Сухайми е първата жена, която поема надзора над саудитската борса. Рания Нашар ръководи Samba Financial Group - една от най-големите банки в кралството.


Риядската борса Tadawul е най-голямата платформа за търговия с акции и облигации в страните от Залива. В световен мащаб саудитският капиталов пазар е на 21-во място по пазарна капитализация с 425 млрд. евро.


Новата шефка на борсовия надзорен орган Ас Сухайми от 2014 г. ръководи инвестиционна банка. Тя запазва поста си начело на NCB Capital - инвестиционното подразделение на най-старата банка в арабските страни.


Принц Мохамед бин Салман иска да "катапултира" страната в ерата след петрола.

© Associated Press

Принц Мохамед бин Салман иска да "катапултира" страната в ерата след петрола.


До 2006 година начело на надзорния орган за финансовите пазари в Саудитска Арабия е бащата на Ас Сухайми. Рания Нашар е първата жена, поела управлението на банка в Саудитска Арабия. Тя е признат експерт по икономика и вече над 20 години е в бизнеса. Назначенията на двете топ банкерки за мнозина експерти не са изненада.


Очаква се заместник-престолонаследникът на саудитския трон принц Мохамед бин Салман по напътствие от крал Салман радикално да преустрои най-голямата сила в Залива и да приложи програма за реформи, наречена "Визия 2030".


Жените имат ключова роля в тези планове наред с фундаменталните икономически реформи.


Саудитска Арабия вече може да се похвали, че сред абсолвентите от университетите жените са повече от мъжете, а броят на работещите жени напоследък силно се е повишил.


За Ас Сухайми на борсата предстоят важни задачи. Саудитска Арабия неотдавна облекчи значително условията за достъп на чуждестранни инвеститори до борсовата търговия, а самата борса се планира да бъде преструктурирана в акционерно дружество. Индексът Tadawul пък се очаква скоро да стане част от водещия индекс MSCI Emerging Markets.


Жените в Саудитска Арабия посягат към властта

© Str, Reuters


Жените стават все по-важни за кралството и малко по малко извоюват правата си. През 2015 г. за пръв път им бе разрешено да участват в общински избори. Две години по-рано кралят за пръв път включи 30 жени в консултативния си съвет.


За втория престолонаследник Мохамед бин Салман подкрепата им също може да е от полза. До 2018 г. се очаква излизането на борсата на Saudi Aramco, най-големия в света производител на петрол, да донесе на хазната на Рияд 600 милиарда долара - това ще бъде


най-голямото първично публично предлагане на акции в историята.


Приходите от продажбата на акции заедно с валутните резерви и приходите от приватизация на държавни компании и недвижими имоти би трябвало да направят суверенния фонд на страната номер едно в света с капитал от 2 трилиона долара. За сравнение - общата стойност на Microsoft и Alphabet, компанията майка на Google, е 1.4 трилиона долара.


Планът за реформи "Визия 2030" трябва да подготви Саудитска Арабия за времето, когато петролът свърши. Мохамед бин Салман иска


до 2020 г. да направи страната си независима от цените на петрола.


Кралството трябва да стане глобален играч, каза той в интервю за в. "Ал Арабия".


Със своите 30 милиона граждани Саудитска Арабия е единствената арабска страна в Залива, която трябва да подсигури толкова многобройно население. За да успокои духовете през периода на Арабската пролет, кралят разпореди повишаване на възнаграждения, назначаване на служители на обществени длъжности и инвестиционни програми.


Направените разходи бяха за милиарди, а откакто настана срив на петролните цени, Рияд се бори със значителни финансови проблеми.


През 2015 г. в държавният бюджет се появи "пробойна" от 14.8% от брутния вътрешен продукт,


а според анализатори на рейтингова агенция Fitch и тази година положението едва ли ще е по-различно.


Сега принц Мохамед взема мерки за противодействие. Преустройството на саудитската икономика трябва да "катапултира" страната в ерата след петрола. От износ, несвързан с петрола, до 2030 година би трябвало да идват 50% от експортните приходи, вместо досегашните 16%.


Частната икономика ще се развие значително, корупцията ще бъде елиминирана, обещава Мохамед бин Салман. Принцът иска и да намали бюрокрацията, а чиновниците да постигат ясни резултати.


В своята "Визия 2030", вдъхновена от консултантската компания McKinsey, вторият престолонаследник залага още две фундаментални промени - образователна инициатива, която да превърне кралството в икономика, основана на знанието, и заместване на петрола със слънчева енергия.


Още до 2020 г. би трябвало близо


25% от енергийните нужди на страната да се покриват от слънчева енергия.


В момента най-големият износител на петрол в света използва близо 25% от добива си за производство на електроенергия и обезсоляване на морска вода чрез електроцентрали, задвижвани от дизелово гориво. Рияд планира да инвестира през прехода към слънчева енергия 109 млрд. долара, да построи собствени заводи за соларни клетки и интензивно да си сътрудничи с германски компании.


Парите за постигане на тези цели трябва да дойдат от печалбите от приватизация и спестяванията от субсидии. Освен това Саудитска Арабия за пръв път въвежда ДДС, който ще бъде с размер 5%, както и данъци върху луксозните стоки и вредните за здравето продукти като газирани напитки. По този начин се очаква до 2020 г. в хазната на Рияд да влязат 100 млрд. долара, които няма да са свързани с приходи от петрол. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А в Русия кога?!? Една жена няма в Кремъл

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5719 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Но пък Вова и Дима са неразделни...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Хаха, една птичка пролет не прави.
  След някое и друго хилядолетие може и да стане.
  Ама се съмнявам, Мохамед не е такъв човек...

 4. 4 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  И какво, трябва да им ръкопляскаме, че са дали на жените някаква нищожна част от правата, които в нормалния свят ги има от 10 века. Голяма работа са саудитците, ама пуст петрол, какво да правиш, приемаме ги за партньори на запада и си затваряме очите.

 5. 5 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 265 Неутрално

  А тоя Брюнгман показва пълно неразбиране на ислямския свят, особено на корана. Ми прочети малко бе драги ми господине, такава роля на жените е в противоречие с онази дебела книга. Стига разтегайта локуми, ясно е че принцовете и шейховете плащат, ама и ние не ги ядем доматите с колци...

 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Има антижени, Захарова, махарова и една депутатка сега не се сеюам как се казваше, която беше казала че е нормално мъжете да бият жените си. (това във връзка с премахването на наказанията за домашно насилие, гласувано от Думата)

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Тея нещо май А? Вовата изгони булката

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Ти, виждам, си караш по опорните точки, без значение каква е темата... ех, не е лесен животът на форумния трол...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Весело

  До коментар [#4] от "Modestmouse":

  Комисията по правата на човека към ООН се оглавява то саудитец! Както е казано: "Спрете Земята, искам да сляза!".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Много ти е джиджан ника! Канибалски наклонности?! Това ми харесва - Ша са фърла курбан

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Жените в Саудитска Арабия посягат към властта"

  Доста гръмко заглавие. Как ще посягат към властта, като в СА има така нареченото мъжко настойничество, което на практика прави всяка една жена в кралството подчинена на мъж от нейното семейство!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "През 2015 г. за пръв път им бе разрешено да участват в общински избори."

  То в тази мракобесна държава други избори няма. Освен това тези, които се кандидатират за "общинари" трябва предварително да бъдат одобрени от кралчето (това се отнася и за двата пола). Тоест пак свои хора биват избирани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3116 Любопитно

  Има светлинка в саудитският тунел....започва да им просветва че само с петролеца няма да стане.А това с жените си е цяло чудоооо.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  "Частната икономика ще се развие значително, корупцията ще бъде елиминирана, обещава Мохамед бин Салман. Принцът иска и да намали бюрокрацията, а чиновниците да постигат ясни резултати."

  Хахаха... бе той може много да обещава, ама едно е даването на обещания и съвсем друго е реализирането им.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#4] от "Modestmouse":

  10 века е доста пресилено. В повечето "развити" държави жените имат право да гласуват от има-няма един век, сходно е с немалко други права положението...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Напредват жените в СА а и ако мъжете и те напреднат малко цена няма да имат. До тогава, тази статия може да се съкрати до следният факт.

  Мохамед позволява по 4ири Си(.)(.)та за всяко СиИО.

 18. 18 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ще ги плеснат през ръцете.

 19. 19 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#15] от "flisk":

  Поне са можели да излизат на улицата сами и без да са опаковани като какавиди.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Тези забулени патки, които нямат даже периферно зрение и не могат да се движат самостоятелно, ще се правят на бизнесдами. Това са пак някакви политкоректни шашарми и бози за ширпотреба.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#20] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Може, ако ще стават шефове на банки и борси, мисля че и жени и мъже ще се засилят натам.
  За мен по-същественото е ориентацията към ВЕИ енергия, условията за които се доста добри и скъсването на зависимостта от цените на петрола, има какво да се поучат някои православни другари.

 23. 23 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 341 Неутрално

  [quote#9:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Комисията по правата на човека към ООН се оглавява то саудитец! Както е казано: "Спрете Земята, искам да сляза!". [/quote]

  Парите не миришат... No to racism!

  I shave with Occam's razor
 24. 24 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Гледах онзи ден в един израелски сайт как режат главата на една жена... обвинена, че отровила мъжа си. Просто обвинена. С ятагана, на улицата...

  Или един друг в който жени се разхождаха без придружител. Верно, забулени по всички правила, само с процеп за очите... обаче пък сами, две... полицаите почнаха да ги замерват с нещо като пиратки, а ошашавените жени бягаха като обезумели... не е ясно какво стана след това

  А бе, големи права, майтап Уили... сега това ли е новата опорна точка. Саудитска Арабия с човешко лице?

 25. 25 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsvetko_51":

  С ВЕИ енергия не може да се плаща етническия мир в тази страна както става до момента !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 26. 26 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Ние получаваме малко информация от вътрешната политика на СА, но в момента страната изживява истинска културна революция. Вече има открити лунапаркове (нещо абсурдно до преди 2 години), киносалони.
  Промени ли се Саудитска Арабия ще се промени и исляма. Визия 2030 е малка, даже миниатюрна, стъпка. Може би в средата на века ще достигнат ОАЕ

 27. 27 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  До коментар [#24] от "diegos":

  Жените,дъщерите и майките на етиопците които работят в С.Арабия са подложени всекидневно на масови изнасилваня пред очите на органите на реда ! По улиците и площадите.......

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 28. 28 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#19] от "Modestmouse":

  Без мъж придружител ? Тожа може би в последните 50на години е почнало да се случва...

 29. 29 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Бавно, но в правилната посока. Все още не става въпрос за власт. Дай Боже да имат успех, защото наистина от тяхната еволюция зависи еволюцията на практиката на исляма в района, а това значи и в Света.

  E PLVRIBVS VNVM
 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#28] от "flisk":

  Какво искаш да кажеш? Че баба ми когато е била на 20 години не е можела да излиза на улицата без мъж придружител ли? Не ти разбирам гледната точка.

 31. 31 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Много добре даваш тон! Поздравления! Да сравняваш Русия със средновековната Саудитска Арабия си е направо успех на тролстването!
  Или поне така си мислят тия, чиито мнение изразяваш по поръчка.
  Нещо обаче не ти се отваря парашутът, че както гледам коментарите, читателите не ти се ловят.
  Чудя се само кои ти пишат плюсове, но и това ми е горе-долу ясно. Имате си система на фейк оценки.
  Впрочем, за твое сведение - в Русия шеф на централната банка е жена.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#27] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Това в коя книжка с приказки го четохте ? Ислямът абсолютно забранява посегателство на жена, а еле пък на обществено място. Бил съм гост на ислямския университет Ал Азхар в Кайро преди години, помня какви мерки бяха мъжете да не флиртуват открито с жените и как се страхуваха, да не ги издаде някой, че са харесали (не изнасилили, просто целунали) жена и то с нейно съгласие, на скрито-покрито, не на улицата.
  И другаде из ислямския свят съм пътувал (под това нямам предвид Турция) - мъжете и жените водят доста отделен живот и много внимават. В къщи е друго - но само между мъж и жените му (до 4 по шария).

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#30] от "Modestmouse":

  Най-малкото със сигурност не е имала избор за кого да се омъжи, а дали са я пускали сама, зависи. На село е било прието - до нивата или до кладенеца, тъкмо да могат момците да огледат и да си изберат, пък и да се свърши нещо полезно. Каквото и да си говорим е абсурдно да твърдим, че едва ли не жените са еманципирани още при създаването на първо българско царство.

 34. 34 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#30] от "Modestmouse":

  Не знам за кои години става въпрос при вашите баби, но моите баби (бяха раждани 1905 и 1913), преди комунизма, са могли да излизат сами на пазар, но пак са гледали да са с някой. На кафене или ресторант не са смеели да припарят сами, да не ги помислят за леки жени. На кафе и сладки са могли да канят само приятелки, никакви мъже, а акоо е присъствал чужд мъж - или братята им, или мъжете им, в най-лошия случай майките им, са били там с тях. Правете си сметката за по-предишните поколения какво е било.

  E PLVRIBVS VNVM
 35. 35 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Съвременна Саудитска Арабия е една от държавите, които са най-застрашени от развитието на света. Независимо от натрупаните до сега пари от нефт. Причината обаче съвсем не е в тоталното безправие на жените. Една икономика, построена буквално на пясък (по-точно на нефтодобив), където половината от населението се изключва от активна икономическа дейност, просто не може да се развива. Цената на нефта е най-важния фактор, а всякакво креативно икономическо развитие се възпрепятства от исляма не само като задължителна държавна религия, а и като идеология.
  Лично на мен ми е чудно, че западните демокрации все още не са наложили тежки икономически санкции на тези средновековни владетели. Нефт има колкото щеш, ако не купуват техния, тия ще клекнат за една година и ще се цивилизоват принудително, а не както сега да финансират разпространението на радикална форма на исляма в Европа.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 36. 36 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  Е то и Китай е "социалистически" нали? Което не пречи там да цари див капитализъм. Светът се променя. Бавно(две крачки напред ,една назад), но се променя, за ужас на форумните изкопаеми, застинали ментално в миналия век и миналата система. Един от страничните ефекти на развитието е удължаването на живота и като резултат, това че разни субекти упорито отказват да гушнат букета и държат да се месят в социалния и обществен живот. А имат и свободно време и възможности(интернет).

 37. 37 Профил на cicero
  cicero
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#32:"PavelCZ"]Ислямът абсолютно забранява посегателство на жена, а еле пък на обществено място.[/quote]

  Да, за това убийството на жени с камъни е публично мероприятие.
  Никак не си на ясно за отношението на исляма към жената. Тя е тотално подчинена на мъжа, че даже до 4 жени може може да има един мъж според корана.
  А пък Мохамед като особено заслужил (нещо подобно на АБПФК) е имал даже едновременно 9.

  Liberae sunt nostrae cogitationes (Нашите мисли са свободни)
 38. 38 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Промяната наистина ще започне, когато в СА спрат да пребиват с камъни до смърт омъжени жени за изневяра. В интерес на истината в тази все още средновековна държава според закона (макар и само на книга), пребиването с камъни би трябвало да се прилага и към изневерилите семейни мъже.

  Пазете се от доносника vesolr
 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#37] от "cicero":

  Това не е посегателство, а е форма на изпълнение на смъртно наказание. Преждепишещият правилно е посочил, че поо шария няма разлика за мъже и жени.

  Иначе, макар и християнин, за шария мисля си знам доста. И за Коран и хадит. Жената има същото положение по шария, както всяка средновековна жена. Това наистина е изостанала правна система - за това няма две мнения.

  Но като сте си дал ника на великия римски мислител, би трябвало да знаете, че по римскоото право (и по старогръцкото) - жената е вещ (res). Личност (persona) става с решенията на 4-ти Вселенски събор в Константинопол - 450/51 година, коогато й признават безсмъртна човешка душа...
  А до началото на ХХ век всяка жена е поодопечна по закон на мъжа си.
  Казвам го, за да осъзнаем всички, че не сме хванали Бога за .... шлифера.

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#39:"PavelCZ"]А до началото на ХХ век всяка жена е поодопечна по закон на мъжа си.
  Казвам го, за да осъзнаем всички, че не сме хванали Бога за .... шлифера. [/quote]

  Разликата е, че за стотина години ние дръпнахме много напред, а те са застинали в средновековието.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#40] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Няма къде да ходят в тръните. По-бавно ще е, с доста съпротива, но всеки вече има интернет и богатите арабки под чаршафа са с Гучи и Версаче и знаят добре какво искат.

  E PLVRIBVS VNVM
 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Любопитно

  [quote#41:"PavelCZ"]богатите арабки под чаршафа са с Гучи и Версаче и знаят добре какво искат. [/quote]

  Всъщност, преди време бях чела анализ за жените в арабския свят и авторът пише, че промяната там ще започне от жените от средната класа, не от богатите, които не желаели да променят статуквото, защото се чувствали удобно в скъпита си дрехи и маркови бурки и възможността безпроблемно да отидат където и да е - имат си и шофьори и охрана и дори частни самолети. Не така стояло положението с жените от средната класа, които са що-годе образовани, ползват интернет, виждат как е по-света, но не могат дори и крачка сами да направят на улицата, а не могат да си позволят придружители и шофьори, затова те са тези, дето щели първи да се разбунтуват.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#42] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Моята, като се накриви и гледам да не се мяркам в къщата...
  Какво ли е да имаш 4 разбунтували се жени в къщи?

  Модератора е неадекватен!
 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1358 Весело

  [quote#43:"ivan_"]Какво ли е да имаш 4 разбунтували се жени в къщи? [/quote]

  Ами 4-те тъщи къде ги забрави?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#44] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Какви тъщи, мен само жените "ще ме осмъртят"...

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "Жените в Саудитска Арабия посягат към властта"

  Мнооого смело заглавие! Но най-важното е, че не е вярно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 47. 47 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Разстроено

  До коментар [#27] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  '' Жените,дъщерите и майките на етиопците които работят в С.Арабия са подложени всекидневно на масови изнасилваня пред очите на органите на реда ! По улиците и площадите.......''
  До коментар [#32] от "PavelCZ":


  ''
  До коментар [#27] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Това в коя книжка с приказки го четохте ? ''

  Долното НЕ е публикувано а книжка с приказки! Изнасилване ли иска ваша милост? На площад? Ами ето:

  http://m.dir.bg/dnes/news/8008840/

  Общото между етиопките и американката?'' Гяурки'', сър!!!

 48. 48 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#4:"Modestmouse"]Голяма работа са саудитците, ама пуст петрол, какво да правиш, приемаме ги за партньори на запада и си затваряме очите.[/quote]
  Нещата са много сложни.В Саудитска Арабия е родното място на Мохамед.Там са най-фанатизираните мюсюлмани,които до известна степен са озаптени от кралската фамилия.Ако се приложат санкции може да пламне целият Близък изток.

 49. 49 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#36] от "gedk":

  в Китай цари див партиен капитализъм - има разлика от западния модел, значителна. ВСИЧКО се движи от партията, висши членове, локални партийци и т.н. Обикновеното стадо има право да бачка, ама не и да участва в делене на баницата. Оптимистичните медийни писания по света са си просто компартийни манипулации на общественото мнение.

  за СА - мисля, че те вече са разбрали, че по-бързо и по-евтино ще им излезе да се разселят в Европа, отколкото да инвестират в бъдеще сред пясъците

 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#49:"mirohero"]за СА - мисля, че те вече са разбрали, че по-бързо и по-евтино ще им излезе да се разселят в Европа, отколкото да инвестират в бъдеще сред пясъците [/quote]
  Като намалеят приходите от петрол очаквам радикализация на ислямистите в тази държава и гражданска война.Нещата изобщо не са оптимистични.

 51. 51 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Посягат, ама има пляс през ръцете

 52. 52 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#34] от "PavelCZ":

  Има съществена разлика между това да не правиш нещо защото обществото ще ти лепне етикет, че си някакъв си (това го има и в днешно време, но за други неща) и да не го правиш защото закона ти го забранява и ако го направиш ще бъдеш бичуван публично или нещо още по-лошо. Що за държава е тази в която ако си смениш религията те чака смъртна присъда? На това дори светата инквизиция може да завиди.

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Жените в Саудитска Арабия посягат към властта
  _________
  Като жените от близкия изток започнат да посягат и към западните мъже(до колкото са останли хетро) значи тогава ги в споходила и демокрацията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Че как да разбера дали шеф на борсата е Сара, Рания или Айше - все черна бурка насреша.

 55. 55 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Военен комунизъм

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 56. 56 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#47] от "marrad":

  "Всекидневно на масови изнасилвания" определено не е изнасилване (дори масово) по време на безредици и определено не е таксувано от Корана като праведно и желателно действие. Дори там изрично пише, че "хората на Книгата"- т.е. евреи и християни са под закрилата на исляма.

  Т.е., дори когато продуцираме глупости, важно е да се придържаме към фактите, което колегата определно не прави - хвърля там едно на ангро, пък ако мине във всенародния подем.

  E PLVRIBVS VNVM
 57. 57 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#52] от "Modestmouse":

  Това си е, както си говорехме с джихадистката, общество със значителни реминисценции от средновековно право, което ще се развие. Правят първи стъпки и е добре да ги подкрепим за тях, а не отново и отново да им преживяме кусурите. така никой не се е оправил.

  E PLVRIBVS VNVM
 58. 58 Профил на Ева
  Ева
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#43] от "ivan_":

  Не живеят всичките в една къща - трябва да им се осигуряват отделни жилища. А и не смеят много да се бунтуват...не са европейки и американки все пак.

 59. 59 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Весело

  "Мохамед бин Салман иска до 2020 г. да направи страната си независима от цените на петрола. "
  ==============
  Ясно е че след като петрола свърши, страната му ще е независима от него Въпросът е как ще я карат след това.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 60. 60 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#9:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Комисията по правата на човека към ООН се оглавява то саудитец![/quote]
  Поради такива неща САЩ в момента обмислят да я напуснат!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 61. 61 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#56] от "PavelCZ":

  '' Дори там изрично пише, че "хората на Книгата"- т.е. евреи и християни са под закрилата на исляма. ''

  Признавам си, не съм проверявал из ''нета'' какво постановява коранът за въпросната по-специална катеоория ''гяури''. Но ето на какви примери за ''закрила'' налетях ( линковете са на руски, понеже предполагам, че господин докторът го владее добре ):

  https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC_%D0%B2_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8_1945_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0

  https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC_1945_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0

  https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BC_1947_%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0

  и т.н.

  А и нас, в България, така хубаво са ни ''закриляли'', че след някой и друг ден ще честваме отърването ни от въпросната ''закрила''...Линкове по повода няма да пускам, защото предполагам, че господин докторът познава добре историята на собствения си народ.

  П. С. За ''ангро''то еребусово - по-късно.

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#58] от "evelina_m":

  Е, те ако са в различни къщи Аз и със седем сигурно ще се оправя

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK