Китай обмисля финансови помощи за семействата с второ дете

Китай обмисля финансови помощи за семействата с второ дете

© Patty Chen, ReutersКитайските власти обмислят да подпомагат финансово семействата с второ дете, тъй като много двойки не предприемат тази стъпка заради материални трудности.


Това съобщи днес на сайта си органът на управляващата Китайска комунистическа партия "Женмин жибао".


През 2015 г. близо 60% от анкетираните семейства са заявили, че по икономически причини не се канят да имат второ дете. Според висш служител от ресорната държавна агенция правителството обмисля да се справи с проблема чрез въвеждане на насърчителни мерки, включващи парични помощи при второ раждане и субсидии.
През 2016 г. - след като Пекин отмени политиката "едно семейство - едно дете", в Китай се родиха 17.8 млн. деца, с 1.3 млн. повече, отколкото през 2015 г.


По думите на Ван Пъян, зам.-ръководител на Държавния комитет по здравеопазването и ограничаването на раждаемостта, този показател отговаря изцяло на очакванията на властите, но правителството трябва още да работи по въпроса.


"Право на второ дете има всяко семейство в Китай, но възможността да си го позволи стана важен фактор, подкопаващ това решение", заяви той.


В средата на 70-те Китай пое твърда линия за ограничаване на раждаемостта и с малки изключения семействата имаха право само на по едно дете, а за нарушения се налагаха жестоки глоби. Родителите бяха наказвани и по друг начин, дори с уволнения от държавни учреждения и предприятия и с изключване от редиците на компартията.


Преди няколко години властите постепенно започнаха да смекчават този режим и разрешиха да имат по две деца в семейство на някои категории граждани, а на 1 януари м. г. влезе в сила закон, според който всички китайски семейства вече могат да имат по две деца.


Според демографските прогнози новото законодателство ще позволи до 2050 г. броят на трудоспособните хора в Китай да нарасне с 30 милиона. А населението на страната - в момента към 1.38 млрд. души, постепенно ще нараства до 2030 г., когато ще стигне връхна точка - 1.45 млрд. жители. (БТА)

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK