ЕС към Скопие: Ще предизвикате геополитически конфликт

ВМРО-ДПМНЕ продължава за събира демонстрации по улиците на Скопие под лозунга за единство на Македония.

© Reuters

ВМРО-ДПМНЕ продължава за събира демонстрации по улиците на Скопие под лозунга за единство на Македония.Македония трябва "да успокои тона в изказванията, за да избегне превръщането на тази политическа и институционална криза в междуетнически конфликт или, още по -лошо - в геополитически конфликт".

Това заяви в Скопие Федерика Могерини, Върховен представител за външните отношения и политиката за сигурност на ЕС след срещи с партийните лидери и президента Георге Иванов. Тя пристигна ден, след като държавният глава отказа да спази Конституцията и да връчи мандат за съставяне на правителство от лидера на опозицията Зоран Заев.

Могерини го призова да размисли и да разблокира възможността за коалиция с партии на етническите албанци и така да предотврати избухването на конфликт. "Помолих президента да помисли за начин, по който да промени решението си в интерес на всички граждани", добави тя.


Според македонския "Дневник" президентът е говорил, че иска подкрепа за интегрирането на страната в ЕС и сега е моментът Съюзът да осъди намесата на Албания във вътрещните работи на Македония. Същото издание твърди, че според лидерите на ВМРО-ДПМНЕ единственият изход за нови извънредни парламентарни избори.


Иванов отказа да връчи мандата с мотивите, че коалицията, която го очаква, използва платформа на албанските партии, договорена в Тирана в края на миналата година и предвиждаща няколко промени, включително по-широко официално използване на албанския език. Според президента това било равносилно на чуждестранна намеса във вътрешните работи на Македония и заплаха за нейния "суверенитет, единство и независимост".
Политическата криза започна преди 2 години сред обвинения срещу управлявалият близо 10 години премиер Никола Груевски за авторитарен стил и масово подслушване на хиляди македонци, включително журналисти, магистрати и политически противници.


С посредничеството на ЕС и Запада страната избегна през 2001г. избухването на междуетнически конфликт и част от компромиса бе по-тясно интегриране на албанското малцинство в институциите, управлението и обществото.


Критиките на Москва


Русия, която остро критикува опитите на ЕС да посредничи за успокояване на страстите в Скопие, в четвъртък отново говори за "груба намеса".


В специално изявление на външното министерство в Москва се казва, че "със загриженост констатираме, че политическата криза в Македония, предизвикана от грубата външна намеса във вътрешните работи на тази страна, се задълбочава".


В текста се повтарят тези, които повтарят ВМРО-ДПМНЕ и президентът Иванов, а техни симпатизанти непрекъснато въртят в социалните мрежи: "На македонците с активното съдействие на ръководителите на ЕС и НАТО опитват да наложат "албанската платформа", съставена в Тирана в кабинета на премиера под картата на т.нар. Велика Албания, илюстрираща териториалните претенции към обширни райони на съседните Черна гора, Сърбия, Македония и Гърция. Особена тревога предизвиква това, че в тази афера се оказаха въвлечени и властите на едностранно провъзгласилото независичост Косово.


Смятаме, че тази линия е изключително опасна и заплашва с разрушаване на македонската държавност и дестабилизиране на Балканите като цяло."


Заев, лидер на СДСМ, представи в понеделник на президента подписите за подкрепа за бъдещо правителство от депутати, достатъчни за мнозинство и одобряване от парламента, който единствен по Конституция има правото да определя коя коалиция и кабинет да управляват.


Москва обаче настоява, че изборите от 11 декември 2016г. са определели за победител ВМРО-ДПМНЕ на Груевски, а сега "Западът с ръцете на албанското малцинство се опитва да докара на власт претърпялата поражение опозиция".


Без да се посочва, че Груевски пръв получи мандат за правителство, но не успя да го реализира, а президентът замрази конституционната процедура в руската декларация се казва, че опозицията се била подписала под "ултимативните искания на албанците, водещи към подкопаване конституционните основи на страната".


Русия определя случващото се като продължаване на "деструктивните опити да се наложат отвън схеми, противоречащи на волята на македонските избиратели".


Европейският съюз очаква бързи, но мъдри решения в Македония, заяви днес лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев след срещата на Могерини с лидерите на парламентарните партии в Македония. "Още веднъж апелираме Иванов да преразгледа решението си, защото зад тези 67 депутати стоят близо 700 000 избиратели", добави той.


Той подчерта, че в момента институциите в Македония са блокирани и това поставя под въпрос произвеждането на местните избори, които трябва да бъдат насрочени най-късно в неделя, на 5 март.


Лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Демократичния съюз за интеграция Никола Груевски и Али Ахмети след срещата с Могерини напуснаха парламента, без да направят изявления.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK