Главният прокурор на САЩ се дистанцира от всякакви разследвания на кампанията на Тръмп

Главният прокурор на САЩ се дистанцира от всякакви разследвания на кампанията на Тръмп

© ReutersМинистърът на правосъдието и Главен прокурор на САЩ обяви на спешно свикана пресконференция, че няма да използва властта си да контролира или ръководи каквито и да е разследвания във връзка с предполалагаема руска намеса в президентските избори в САЩ.


Причината е, че Джеф Сешънс бе част от екипа съветници в предизборната кампания на Доналд Тръмп


Сешънс, който бе сенатор дълги години преди да се съгласи да влезе в президентската администрация, настоя, че не е сторил нищо погрешно, когато при изслушванията в сенатската комисия на 10 януари не каза, че се е срещал с руския посланик във Вашингтон през 2016г.
Разкриването на този факт от "Вашингтон пост" късно в сряда предизвика вълна от критики срещу него, включително от републиканци и колеги сенатори. Те се простираха от настояване да подаде оставка до съвет да се дистанцира от разследванията, за да не бъде обвинен, че е заинтересована страна и се опитва да им влияе.


В четвъртък в Конгреса имаше среща при закрити врати с директора на ФБР, на която Джеймс Коми бе питан и за това какво ново знае бюрото за руска намеса в американските избори. Но според конгресмена Адам Шиф той не е разкрил нищо и "на този момент знаем нищожна частица от това, което ФБР знае".


Комисията към Конгреса би трябвало за разследва обвиненията за връзки между кампанията на Тръмп и Русия като част от по-широката тема за руската намеса. Но Шиф призна, че с колегите си могат да постигнат твърде малко без помощта на ФБР. Поради това той продължава да очаква пълна разузнавателна информация, когато поканят отново Коми.


Разговорът в четвъртък продължи повече от 3 часа.


Според Шиф не е станало ясно дали директорът на ФБР сам е решил да задържи информацията, или е бил инструктиран да постъпи така от ръководителите си от министерството на правосъдието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK