"Ислямска държава" се закани да залее с кръв Китай

Китайски военни патрулират по улиците на Урумчи през 2009 г.

© Reuters

Китайски военни патрулират по улиците на Урумчи през 2009 г.Уйгури, обучаващи се за бойни действия в Ирак, обещават да залеят Китай с кръв в пропагандно видео, за което се предполага, че е дело на "Ислямска държава". В него има и екзекуция на двама неизвестни засега пленници, а то бе разпространено през седмицата и припомни за сериозната заплаха според Пекин, идваща за страната от Близкия изток.


Уйгурите живеят в западната провинция Синджан и са предимно мюсюлмани. Радикални представители на тази народност са преминали през Югоизточна Азия и Турция към районите на ислямистите в Ирак и Сирия, разказва "Ройтерс".


"Ислямска държава" пое отговорността за убиването на китайски заложник през 2015г., а Пекин обвинява ислямски бойци за сблъсъците между уйгури и китайци през последните години, отнели живота на стотици хора.


Видеото е разпространено от иракското поделение на "Ислямска държава" и 30-те минути на записа съдържат кадри на трениращи уйгури, на китайски полицаи и улиците на Синджан, както и на президента Си Цзинпин на фона на китайското национално знаме.
"Здравейте, братя! Днес се сражаваме с неверниците по света. И ви казвам: Бъдете силни, елате и живейте тук", казва в записа уйгур. "Със сигурност ще забием знамето си в Америка, Китай, Русия и над всички останали неверници по света."


Друг говори за "злите неверни китайски комунистически лакеи" във видеото, в което някои от заснетите са представени като хора от Туркестан, както уйгурите наричат Синджан. "В отговор на сълзите, които текат от очите на потиснатите, ние, по волята на Аллах, ще напълним реките с кръвта ви."


Раян Тъм от университета "Лойола" в Ню Йорлийнс, казва, че видеото говори повече за тактиката, пропагандата и идеологията на "Ислямска държава", отколкото за отношенията между уйгурите и китайската държава.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK