Руски журналисти предлагали пари на мигранти в Швеция за "екшън" пред камера

Снимката е илюстративна.

© Associated Press

Снимката е илюстративна.Руски журналисти са предлагали пари на имигранти в шведската столица Стокхолм, за да разиграят безредици пред камера.


За това съобщава датското радио Radio24syv, позоваващо се на двама млади мъже, живеещи в столичния квартал "Ринкебю", където почти цялото население са имигранти първо или второ поколение.


"Дойдоха и ни казаха, че искат да видят малко екшън. Искаха да ни подкупят с по 400 крони (около 40 евро)", разказва единият от тях. Офертата е дошла от двама мъже, представили се като руски журналисти, но от публикацията не става известно от коя медия.
"Докато говорехме с тях, дойде и полиция. Не искахме да го правим, но руските журналисти казаха пред полицаите, че ние сме им предложили да им покажем екшън за по 400 крони."


Случката се е разиграла на 22 февруари, два дни след като в квартала действително имаше сблъсъци между мигранти и полиция.


Руски журналисти предлагали пари на мигранти в Швеция за "екшън" пред камера

© Tt News Agency, Reuters/New York Times


В "Ринкебю" имаше безредици в края на февруари, дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп предизвика озадачение и дори насмешки в Швеция, след като в реч за бежанската криза и несигурността в света спомена скандинавската страна, говорейки за поредица атентати в Европа, докато в страната такъв никога не е имало.


За сметка на това информацията за бунтове разпали емоциите на привържениците на президента, някои от които го обявиха за пророк.


15 000 души живеят в този квартал на Стокхолм и според официални данни към 2007 г. 89% са били първо или второ поколение имигранти. Подобни инциденти там е имало през 2010 г. и 2013 г., а през 2016 г. има поне два случая на нападения срещу журналисти, работещи в квартала.


Репортерката от Radio24syv разказва пред електронното издание The Local, че младежите са ѝ разказали за случая, когато ги е питала какво мислят за имиджа на "Ринкебю" и за съобщенията на международните медии.


"Руската информационна война се описва по подобен начин в много доклади – тя се опитва да изобрази Европа като хаотично и занемарено място, да увеличи напреженията вътре и между държавите с надеждата, че ЕС и НАТО ще се разпаднат", коментира експертът по сигурност Патрик Оксанен пред The Local.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK