Надписи на албански ще има върху банкнотите и полицейските униформи, ако Зоран Заев управлява Македония

Надписи на албански ще има върху банкнотите и полицейските униформи, ако Зоран Заев управлява Македония

© ReutersГоворителят на най-голямата партия на албанците в Македония - Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Буяр Османи обяви, че в съгласувания със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) договор за езиците пише, че банкнотите в страната ще бъдат двуезични, съобщават местни медии, цитирани от БТА.


Лидерът на СДСМ Зоран Заев приел също така двуезични емблеми на униформите на полицаите и военните в общините, където над 20% от населението е с друга етническа принадлежност. Буяр Османи допълни, че "това е предвидено в предложението за договора за коалиране, одобрен от председателството на партията, и на тази основа е взето решение за участие в новото правителство".


Договорено е и всяка съдебна процедура, в която една от страните в процеса е от друга етническа принадлежност, да се води и на двата езика.
Това обаче далеч не означава, че в Македония скоро ще бъде съставено правителство. Партията победител на изборите ВМРО–ДПМНЕ, която не успя да състави кабинет, продължава да настоява, че най-доброто решение за изход от създалата се ситуация са предсрочни парламентарни избори, които да се състоят заедно с местните.


"Има принципен договор, който за нас е недостатъчен, за да дадем подкрепа за тази коалиция", заяви Османи.


Македонският парламент трябва да проведе заседание, което ще бъде насрочено до края на седмицата, за да избере свой председател и да започне работа. Това ще означава и активиране на план Б, обявен от Зоран Заев и партиите на албанците, които осигуриха парламентарно мнозинство - ДСИ, "Беса" и Алиансът на албанците, ако президентът Георге Иванов не даде мандат на Заев.


Заев обяви, че е възможно СДСМ да се опита да състави правителство с партиите на албанците и без одобрението на президента. Според него такъв ход би бил напълно законен, "дори идеален". СДСМ и вчера поиска Иванов да даде мандат на Заев да състави правителство, тъй като парламентарното мнозинство е реалност.


Привърженици на гражданската инициатива "За единна Македония" се събраха снощи в Скопие с искане за запазване на Македония в сегашния ѝ вид. Те искат да се защити македонската конституция и да се отхвърли платформата, съставена в друга държава.


Участниците в протеста поздравиха решението на президента Георге Иванов, който вчера поиска от САЩ, Европейския съюз, НАТО и Турция да осъдят и отхвърлят "платформата от Тирана" на албанските партии, защото съдържанието й представлява опасност за Македония. Протести имаше и в Охрид, Струмица, Кичево, Кочани.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK