Защо холандците са богати, но недоволни

Защо холандците са богати, но недоволни

© ReutersСравнително богати, намерили баланс между работата и личния живот, житейски удовлетворени - това са накратко холандците. Защо тогава недоволството в страната расте, обяснява в. "Файненшъл таймс".


Възходът на евроскептика Герт Вилдерс би могъл да бъде обяснен с проклятията на съвременната индустриална епоха – неравенство и натиск върху средната класа. Икономическите данни обаче не показват такова нещо.


Доволни от живота
В сравнение с останалите напреднали икономики, холандците са доволни от постигнатото. Удовлетворението им е над средното за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).


Това вероятно се дължи отчасти на добрия баланс между труда и свободното време. Те прекарват повече време извън работното място, забавлявайки се и с близките си, отколкото гражданите на всяка останала държава от ОИСР. На практика няма служители, които да полагат извънреден труд.


Не им липсва заетост


82% от работоспособното население се труди – в сравнение с 68% в Германия и 67% във Франция.


Хората под 25 години се затрудняват да си намерят работа в повечето развити икономики, но две трети от младите холандци са ангажирани.


Печалба и износ


Холандците са богати дори по европейските стандарти. Приходът на глава от населението е 38% по-висок от този на испанците и италианците и 21% по-висок, отколкото във Великобритания.


Това богатство е и по-равномерно разпределено, отколкото в повечето развити държави. Бюджетният остатък е над 8% от БВП през 2016 г. - третият най-голям в ОИСР. Това се дължи на силен износ на селскостопански стоки и химикали, на високи спестявания и чужди инвестиции.


Какво се обърка?


Средните стойности не дават цялата картина, а в случая важни са трендовете. На много нива Холандия регистрира негативни развития.


Качеството на работните места се влошава – от 2008 г. насам рязко скочиха временните длъжности и самонаетите лица. Един на всеки четирима работещи холандци е на временен договор – почти двойно в сравнение със средното за ОИСР и 4 процентни пункта повече, отколкото преди кризата. Сред младите хора над половината работят по този начин.


Темпът на растеж на икономиката се ускори през 2016 г., но преди това имаше осем трудни години. Като цяло, холандската икономика изостава от останалите в ОИСР.


"Дали нещата вървят добре, е относително", коментира политологът Кас Муде. "Холандците не се сравняват с Гърция, сравняват се с това как са живели преди десет години. Дори по-лошо, с това как си мислят, че са живели преди десет години".


Кредитите


Достъпът до финансиране за бизнеса е труден – близо 12% от малките и средните фирми са възпрепятствани да получат заем. Този процент е най-високият в еврозоната, ако не се брои Гърция. А процентът на отхвърлените е по-висок дори от този в южната държава.


Регионалните различия


През януари безработицата спадна до 5.3% - ниска цифра, в сравнение с останалите държави от ОИСР. Но далеч по-висока от времената преди кризата. На регионално ниво е дори по-зле – в провинции като Грьонинген, тя е 9%. А този регион е крепост на Герт Вилдерс. От друга страна, поддръжниците на евроскептика са много и в Зеландия и Лимбург – две от провинциите с най-ниска безработица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Какво се обърка ли? Ами и Холандия се напълни с циганоиди, които създават социално напрежение и отнемст от работните места.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Неутрално

  То логика е трудно да се намери.. особено от нас..:-) Не са хапи ни хамериканци, ни англета, ни холандета нещо.. Явно е от глобализацията, която те самите предизвикаха и ги направи свръхбогати.. Доказаха си сами, че с пари щастие не се купува..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  "сравняват се с това как са живели преди десет години. Дори по-лошо, с това как си мислят, че са живели преди десет години"

  Също, както много хора го правят у нас с времето преди 1989 г.
  Икономическите им показатели /на холандците/ са повече от отлични, но човек е устроен така, че все се стреми към нещо по-добро

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Икономиката далеч не е всичко. Някои хора, за да спестят малко пари (пуста алчност!) пуснаха дявола в къщите си да им работи, а сега се чудят защо живота им се превръща в ад.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#3] от "daam":

  Ама то не е лесно да искаш да имаш детегледачка от Източна Европа, чистачка от Африка, шофьор на таксито от Суринам щото сънародниците ти не биха работили това и в същото време да ти се пречкат на погледа същите тези индивиди, когато си на кафенце в центъра..:-) Мъъка!:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  аз знам истината - нямат боаришник, само това им липсва за да са хепи

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  Предавам думите на холандец, по въпросите с неговото недоволство. Младите мароканци (там това е нарицателно за малцинство, очевидно са най-забележими) са "неграмотни", "безработни лентяи", "занимаващи се с дрога и сводничество". Правят разграничение между тях и по-старото поколение, което е образовано, работещо, абе интегрирано. Изключително им харесва България и не проумяват дереджето ни. Най-силно впечатление им прави огромното социално неравенство, едновременното съжителство на изключителен лукс и мизерия. Това той непрекъснато нарича "мафия" и все ме пита как и защо го търпим.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "bajhuj_2010":

  Тоя холандец требе да е гаден комунист.. Как може да не се възхищава от новите джипове за по 100 000 евро на"успелите ни и честни бизнесмени" и чувството им на превъзходство докато преминават през дупките по улиците, клошарите по кофите с боклук, образцовите ни гета, конските впрягове с откраднати метални шахти, предоволните му съседи със заплатки от 300-400 еврака и бабите с пенсии 100 еврж и торбички "пълни" с едно кисело мляко и хляб..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Наготвили са си чорба, сами да си я сърбат - и вкусното и горчивото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Който се е разхождал в Амстердам знае защо - половината жени по улиците (извън зоната на каналите, където обикалят туристите) са най-малко със забрадки, а някои и доста по-забулени ходят. От 10 таксита, 9 се карат от мургави и брадясали личности, чойто вид е на току що излезли от затвора.
  Мога още да продължавам...

 11. 11 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Браво Дневник, големи заключения в тази статия и естествено Херт Вилдерс сложен за финал. Е той може и да спечели най-много гласове, но това е защото в Холандия има 7 партии със сравнително близък брой избиратели, които влизат в парламента. Всъщност Вилдърс ще спечели много малка част от общия вот, защото там хората са масово образовани и го смятат за маргинал.

  Да се върнем на седемте близки по резултати партии. Това е много силен модел където всички мнения са важни и спора е на много високо ниво. Вземете отразете някой от дебатите им, дето са като някаква ТВ игра със седем конкуриращи се участника. :-) Само дето Вилдерс там го няма щото ще го направят смешен.

  Дано някой ден имаме демокрация като тяхната...

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Както някои във форума и аз споделям за проблемите на западна европа като причина емигрантската напаст от соцевропа и др. подобни географски места. Тия тихи и спокойни места на стария континент като Холандия, Дания, Белгия и пр. са напъплени от соцавантюристи и неудачници, които трайно замърсиха околната среда. Специално Холандия е държава, която винаги е вървяла напред, води борба с морето с най-високи технологии за оцеляване на територията си, в исторически план са супер корабостроители, моряци, търговци и пирати. Сега в тоя изграден свят идват навлеци бедняци, хора с изкривено мислене и никаква идея за бъдещето, освен да се настанят някак си наготово. Така е навсякъде в зап. европа. Тръмпю в щатите точи ножа.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Защо холандците са богати, но недоволни?

  Да им се чуди човек защо са недоволни...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Не парите и икономиката, хармонията те прави щастлив. Ако холандците не се чувстват щастливи, значи има нещо дисхармонично в живота им, което се опитват да оправят с марихуаната, но не се получава. Чувството са справедливост и удовлетвореност няма как да си го купиш, нито някой да ти го създаде. Отшелници като Иван Рилски са го търсили по пещерите: по цял ден съзерцавали върховете на палците си в очакване на Божественото прозрение.

 15. 15 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Може би мислят за бъдещето си.

 16. 16 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "ostin22":

  Браво! Много добър и верен коментар. Имаш плюсче от мен ;)

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Според моите наблюдения (поне 1-2 пъти годишно съм в Холандия за по седмица, имам там доста приятели и дори роднини, обиколил съм я почти цялата, без Фризия и Лелиланд), холандците не оценяват изключителното си богатство. Те смятат, че "златният век" е бил около 1965 - 90 и от тогава е по-зле. Нямат икоономически основания да си го мислят, ноо явно животът е бил по-спокоен, което е мооже би по-важно от богатството.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Весело

  До коментар [#5] от "ostin22":

  Така е Остин, а представяш ли си какво им е на емирците от ОАЕ, там цели 80% от цялото население на страната са чуждестранни работници. В съседните Катар и Кувейт процента се движи 70-60 % чуждестранни имигранти, които бачкат за местните арабски господари.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Има полза от националистическите партии в Западна Европа и тя се състои в това, че разчупват политическата коректност и казват нещата с истинските им имена. Другите политици щат не щат трябва да се съобразяват с настроенията на избирателите и да не им налагат непопулярни решения.

 20. 20 Профил на zkvvoob
  zkvvoob
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какво се обърка ли? Как може да продължава да се търси причината за проблемите само в икономически аспект? Именно тази статия и проучванията не показват ли, че материалното благосъстояние не е определящо за щастието на хората?!

  Лично аз бих казал, че при липса на съдържателни идеи за смисъла на живота, след като са постигнали всичко, което може материално да постигнат, логично е хората да не са щастливи - нещо им липсва. Но не знаят какво.

 21. 21 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 289 Неутрално
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Статията звучи някак незавършено...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  Така е. Нищо не може да се сравни със спокойствието и хармонията. А ние ги имаме у нас, в голяма степен, плюс много красиви жени. Какво повече му трябва на човек? Имаме и море, и съседна Гърция наблизо, изобилие от планини и красиви равнини. И всякакви дисбаланс ще се наместят с времето, това положение в момента не е вечно.

  До коментар [#19] от "pamela":

  Така е. Винаги идва време на коректива, когато пружината се опъне твърде много.

 24. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  До коментар [#8] от "ostin22":
  Тц, там нямат комунисти. Казва, че такова неравенство е виждал само в Китай. Поради професията си, е пообиколил доста държави.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нищо им няма на холавдците. Човек трябва винаги, да е малко недоволен, за да прогресира.

  chavo64
 26. 26 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#18:"Иво"]Така е Остин, а представяш ли си какво им е на емирците от ОАЕ, там цели 80% от цялото население на страната са чуждестранни работници. В съседните Катар и Кувейт процента се движи 70-60 % чуждестранни имигранти,[/quote]
  Защо си мисля, че положението на чуждестранните работници в страните от Галфа е доста по-различно от това на имигрантите в Холандия. В Гълфа и трето поколение да си роден, нямаш никакви шансове за получаване на жителство, следователно никакви политичски права. Бачкаш за колкото си се спазарил и могат да те изхвърлят когато си поискат, и никакви "човешки права" и хелзински комитети не вървят там.

 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#24] от "bajhuj_2010":

  То има разлика между претендиращи за комунисти и държави построили комунизма..:-) Бил ли си в Норвегия, Франция, Швеция, Финландия, Дания..та дори Англия и Холандия... всички се водят за връло-яко капиталистически...ама са построили комунизма и няма болен, сакат, безработен, пенсионер с доходи под 1000 евро месечно.. А посещавал ли си Полша, Китай, Румъния..та и наш'та България?? Едните твърдящи че са бивши комунисти, а другите твърдящи че са борещи се срещу комунизма..и едно 90% експлоатирана раЯ..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  Именно, има и по-важни неща от икономиката и дебелия портфейл.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":

  Къде ги видя това спокойствие и хармония у нас!?
  Какво си пил днеска? 😅

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на kalingeorgiev
  kalingeorgiev
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ами почна да свършва папането - няма как всички да са богати и затова ще сменят правилата на играта.

  Загниваща РУСИЯ: https://youtu.be/LslDx7X3gLE
 31. 31 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Любопитно

  [quote#17:"PavelCZ"]

  Според моите наблюдения (поне 1-2 пъти годишно съм в Холандия за по седмица, имам там доста приятели и дори роднини, обиколил съм я почти цялата, без Фризия и Лелиланд), холандците не оценяват изключителното си богатство[/quote]
  Според мен друго куче ги хапе холандците. Щом често си там, няма начин да не си попадал (или поне чувал) за следните ситуации:

  => отиваш на кафе при познато холандско семейство, домакинята донасят на масата цял сладкиш, слага по едно парче и после прибира сладкиша

  => получаваш покана за гостуване от познато холандско семейство, в която е написано колко ще ти струват допълнителната бира, чипса и т.н.

  Не бях предполагал, че може да има подобни взаимоотношения между близки познати.

  http://rodenivbg.com
 32. 32 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#5] от "ostin22":

  Впечатленията ми от Амстердам са различни. Пълно е с етнически холандци, които вършат неквалифицирана работа, вкл. и боклукчии холандци видях.

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6523 Неутрално

  Винаги има какво да се изисква повече от постигнатото, може и при тях да е същото.

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Стандартните проблеми с мароканските банди (в техния случай), които разпространяват дрога.

  Кво друго да им е.

 35. 35 Профил на Божидар2
  Божидар2
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Живея от 26 години в Амстердам.
  Времето е често отвратително, но не бих живял никъде другаде.
  Обичам и холандците.
  Работят изключително съвестно, независимо дали като миячи на чинии или като директори.
  Ако се разболея-обаждам се, че съм болен и мога до един месец да си остана в къщи без да ми се налага да представям медицински лист или нещо подобно. Никой ( включая за моя изненада и аз) не злоупотребява с това.
  Имат проблеми със значителна част от младите мароканци и Вилдерс се възползува от това без да предлага каквито и да било решения.
  Твърдението, че холандците са недоволни е силно преувеличено. Преди четири години ( кризата не беше отминала)беше публикувано изследване, според което местните са едни от най-щастливите възрастни в света ( четвърто място, май), а децата им бяха на второ място.
  Същото изследване постави българите знаете къде, но това не е по темата.
  Холандците обичат да поучават. Когато са в чужбина раздават съвети на килограм.
  Холандците обичат да се оплакват. Имат даже и лаф: " Едно време щастието беше лесно".
  Абе и аз едно време можех да ....какво ли не, че и повече даже.
  Та в заключение: за възхода на Вилдерс си има многобройни обективни и субективни причини, но те не се коренят във факта, че холандците са нещастни.
  П.П. В Амстердам за да вземеш диплома за шофьор на такси ( задължителна от десет години насам)се полагат сериозни изпити. Не съм виждал шофьор неговорещ сносен английски или без костюм. Всички са обръснати, освен тези с бради..

  Us and them.
 36. 36 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 705 Весело

  До коментар [#7] от "bajhuj_2010":
  Потвърждавам. Също от богат личен опит. Учил и работил в Холандия. Работил и в България с холандци, и за холандци. Съм.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 37. 37 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#31] от "Rauchmann":
  Това е факт, но е част от културата им. Не е кой знае колко изумително, когато и ако се замислиш. За нас / и за мен в началото разбира се, беше също толкова втрещяващо. Но мъдростта идва с годините. Никой не ти е длъжен с нищо.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 38. 38 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ми, не харесват обичаите и манталитета на мюсулманите, та затова не ги искат всред тях, понеже дразнят с наглата си арогантност.
  Затова.
  И понеже не са обременени исторически като немците, си го казват истинно и без заобикалки - ни щем измекяри в държавата ни. Тя си е наша и ние не сикаме гадни изроди в домат ни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  [quote#27:"ostin22"]Бил ли си в Норвегия, Франция, Швеция, Финландия, Дания..та дори Англия и Холандия... всички се водят за връло-яко капиталистически...ама са построили комунизма[/quote]
  Те сега врагове на прогресивното човечество ли са, ли образец към който се стремим?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 40. 40 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3304 Весело

  [quote#39:"bajhuj_2010"]са, Или образец към който се стремим[/quote]
  Или, или, или... Що съм изял буквата, да ме пита човек.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 41. 41 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 588 Неутрално

  [quote#37:"Чичи (Ice Man's fan)"]За нас / и за мен в началото разбира се, беше също толкова втрещяващо. Но мъдростта идва с годините. Никой не ти е длъжен с нищо.[/quote]
  Не съм чул за друга страна в Европа, в която да имат подобни взаимоотношения. Може и да има, знам ли.

  На доста мъдри, успели, ексцентрични хора съм гостувал. Сблъсквал съм се с какви ли не културни традиции и особености, но тази черта на холандците определено ме изумява.

  http://rodenivbg.com
 42. 42 Профил на maxweber
  maxweber
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста " куха" статия ....

 43. 43 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 705 Любопитно

  До коментар [#41] от "Rauchmann":
  Не казвам, че ми харесва и че не е супер странно. Но съм се опитал да я разбера разглеждайки я, като неразделна част от културата на този миниатюрен народ, отвоювал в средновековието земята си от гнусното северно море, откривал и владял света заедно с огромните империи, успяващ да прави най-големият бизнес от почти всичко, с което се захване, на първо място свободната търговия, но и земеделието на територия, колкото половин България, където обаче живеят два пъти повече хора... Все една лудост или чудатост трябва да им е простена...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 44. 44 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Понякога и богатството е проклятие. Чувал съм от приятели за датчаните, много от които имат напълно осигурен живот и съответно никаква амбиция. Можеш да си бачкаш в супермаркета цял живот и горе-долу нямаш затруднения. Но нямаш и нищо, което да те бута напред

 45. 45 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#35] от "Божидар2":

  ++++++++

 46. 46 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  Проблема, като в САЩ/УК че повечето плебс няма каквито и да е амбиции само иска да получава като тия които имат. Холандия е икономика базирана на наука и технологии, тъи че тези без завършено образование не да нужни. Ротердам и Амстердам не са Холандия ... също идеотските закони за наемане правят така че след 2 години На професионална работа трябва да я смениш, защото става почети невъзможно да напуснеш или да бъдеш уволнен.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 47. 47 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#7] от "bajhuj_2010":

  Търпим го щото сме овчи душици. Преклонение пред началаството, гъзолизане, ближене на подметките и прочее табиети въобще не са ни неприсъщи. Та затова овчите душици като видят някой с голяма и лъскава кола да го раздава тузар, ги обхваща голеееем страх, както навремето ги беше страх от началството. А иначе, данъчните ако си вършеха съвестно работата, щеше да има по-малко неравенство, по-малко имиграция, по-малко нищета и по-добро образование.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 48. 48 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Бил съм в Амстердам няколко пъти и мисля, че това е един най-колоритните (не само заради red light district ) и красиви градове в света. Амстердам е и един от най-космополитните градове, в добрия смисъл на думата. В него живеят хора от 178 националности, може да си представите какво разнообразие от ресторанти има в този град! На няколко пъти, обаче миналата година, когато говорих с холандци ми направи впечатление, че са доста песимистично настроени за бъдещето на тяхната държава. И то не само заради п.каенето по улици и площади, причините са наистина комплексни и са свързани главно с мюсюлманските мигранти, които се смятат от мнозинството холандци, че са в основата на проблемите на тяхната държава.

  Пазете се от доносника vesolr
 49. 49 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#41:"Rauchmann"]Не съм чул за друга страна в Европа, в която да имат подобни взаимоотношения. Може и да има, знам ли.
  [/quote]

  Немците са по-зле - от личен опит го казвам, защото и с холандци, и с немци работя. Тази работа с прибирането на кекса ми е много добре позната. Възпитание е. Децата не биват учени да споделят нищо с връстниците си в училище. Още в детската градина се яде само това, което си донесеш, и нищо никога не се споделя с другите деца.

  В Германия, като те поканят на рожден ден в заведение, си плащаш абсолютно всичко, което си си поръчал. Ако някой реши да почерпи с бира, другите също трябва да почерпят на следващия рунд. Никой не се минава даже с 50 цента.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 50. 50 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Обърка се това, че мюсулманите преди години извършиха две знакови убийства по религиозни причини. И холандците разбраха каква змия са прибрали в пазвата си.

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#49] от "EP":

  Аз преди време бях на семинар в Германия с българска група.И вечерта отидохме на ресторант организирано с предварително поръчано меню.Поднесоха първото ястие, което беше някакви месни хапки.И след няма и 15 минути мина сервитьора и почна да обира всички чинии с тези мезета.А повечето хора не бяха си ги изяли, защото в България традицията е бавно да се яде и пие.Стигна и до мен и посегна да ми прибере чинията.Направих му жест да не пипа чинията и му казах, че когато я опразня тогава да я взема.Оня ме изгледа много учудено и ме попита , че явно не искам основното ястие.Казах му , че ще ям и основното ястие и едва, когато приключа с храненето, тогава да ми вземе чиниите.И наистина едва като опразних чиниите ги прибра.Явно и храненето в заведение им е програмирано до минути.

 52. 52 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#51:"mushashi"]Явно и храненето в заведение им е програмирано до минути. [/quote]

  Не е програмирано, а трябва да става бързо - asap така да се каже. Бързо трябва да се яде, да не се губи ценно време.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 53. 53 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  Тъжно ми стана, като го прочетох! Но не за Холандия

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 54. 54 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  [quote#51:"mushashi"]Стигна и до мен и посегна да ми прибере чинията.[/quote]
  Приятелю, виж това в Америка никога не би ти се случило. На всичко отгоре, ако не можеш да си изядеш порциите, ще ти ги завият в пластмасови кутии и ще ти ги дадат да си ги занесеш у дома. Гарантирано!

  Пазете се от доносника vesolr
 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#52:"EP"]Не е програмирано, а трябва да става бързо - asap така да се каже. Бързо трябва да се яде, да не се губи ценно време.[/quote]
  Но в случая немските организатори бяха запазили местата в ресторанта ,докато приключи работното време.Нямаше смисъл да бързат и да ни вземат чиниите,за да дойдат други посетители.
  И все пак сме отишли да се веселим-то и ако това става бързо и под часовник егати и веселбите правят немците.

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#54:"GreenEyes"]Приятелю, виж това в Америка никога не би ти се случило.[/quote]
  Сигурно е така.Но в Германия всичко е програмирано до минута.То бива ред,ама щом и на веселба в ресторант трябва всичко да е под контрол.

 57. 57 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#55:"mushashi"]егати и веселбите правят немците.[/quote]Правят си немски веселби и всеки, който е в Германия, трябва да се съобразява с това. Иначе ти по какво се различаваш от арабските и авганистански имигранти, които искат германците да се съобразяват с техните обичаи?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22":

  За Швеция въобще не говори, напоследък възрастните пенсионери са го позакъсали, да не споменавам кризата с медицинските сестри в здравеопазването. За проблемите в социалните служби и на полицията не ми се говори... Швеция трябва да вземе спешни мерки, иначе след няколко години ще има проблеми включително и с икономиката си.

  Впрочем шведите също са сравнително богати, но доста недоволни. Да се чуди човек защо ли? Последните статистики показват постоянно напускане на партийните членове. С голямото изключение на една единствена партия, която мейнстрийм медиите се надпреварват да заклеймяват като фашистка. Социалистите са най-зле - 7% са ги напуснали за миналата година.

 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Любопитно

  До коментар [#23] от "Читател":

  спокойствие и хармония

  Някога живелили ли сте извън България?

  Или поне били ли сте в западноевропейска или скандинавска държава за повече от 5 нощи подред?

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#27] от "ostin22":

  Бъркате комунизъм/социализъм със социално общество...

  Модератора е неадекватен!
 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#34] от "realguru":

  Колко е голям "проблема" на Холандия с дрогата?

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#51] от "mushashi":

  Едни познати ходиха в командировка в Германия по покана на много голяма немска компания.

  Когато се върнаха разправиха следната случка:
  Возят се в автомобил към някаква лаборатория в някакво село.
  Пътя преминава покрай леки хълмчета с трева и ограда.
  Вътре в оградата пасат овце...
  И колегите казват - даже овцете бяха шахматно подредени...
  Взехме да се оглеждаме и взираме как са го направили, оградки ли имат някакви "устройства ли" нищо не видяхме, обаче след това бяхме безмълвни до края на пътуването опитвайки се да "осмислим" видяното

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2024 Весело

  Едни, Неволята е научила да са работещи за себе си, но единни, други, да бъдат тарикати, но само за себе си, та се сещам за една песничка:
  "На Европа в самия край,
  ние си живеем като в рай,
  Всеки някой омагьосва,
  две печели, пет прахосва,
  но от всички, ние сме си най!
  Живеем юнашки, живот сиромашки...
  ....
  Какво да се прави, "балкански синдром"!

  И оченцата ни все са в чуждата паничка.
  Макар че са "по будали" от нас!

 64. 64 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 719 Любопитно

  1st world problems дет се вика. Не били щастливи. То те, ако не са щастливи, ние сепуко ли да си направим?

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#61] от "ivan_":

  Около 20%


 66. 66 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Ако системните партии не вземат мерки, другите избори ще е около 40%. Щото на предните са били 10%.


 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Прочетох с интерес коментарите. Благодаря на тези, които живеят в Холандия или са я посещавали за споделените впечатления. Не мога да не благодаря и на тези, които не са я посещавали, но все пак могат да дадат ценни мнения за подобряване на положението там. Няма как тези мнения да не звучат особено убедително именно в един български сайт.

 68. 68 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Още през 2004 г. едни холандци ми се оплакаха, че страната има проблеми с мюсюлманите, заради които много холандци емигрират в Канада, Австралия, и др. Например в джамиите там ислямските проповедници подканвали да се хвърлят хомосексуалистите от покривите на сградите, и пр. А знаете, че холандците са много толерантни към сексуално различните, гей-браковете са разрешени, и пр. Сега плащат висока цена за толерантността си към навлеците-мюсюлмани.
  Преди 2-3 години един познат ми се обади по телефона от центъра на Амстердам (площад Дам) една вечер, и каза, че не вижда почти никакви холандци наоколо. Най-много някой да мине с колело.
  Изобщо повечето араби са много неприятни същества - нагли, невежи, мързеливи, и искат да накажат за собствената си морална, интелектуална и професионална недостатъчност по-развитите и по-цивилизованите от тях, които за свое оправдание наричат "покварени". Щом не им харесва покварената Западна Европа, защо се мъкнат там с милиони? Не я харесват, но стоят там, получават си социалните помощи като последни паразити, занимават се с нелегални и престъпни дейности, и не само че не оценяват гостоприемството на съответните държави, ами чат-пат някой по-изперкал от тях избие десетки невинни хора по кафенетата. Отврат! И после, о, чудо, защо се радикализирали все повече западняци, защо популистките партии печелели повече гласове. А-у-у, видиш ли, какви лоши, реакционни, нетолерантни били. Навлеците им се качиха на главите, няма отърване от тях, ще съсипят граденото с векове благополучие, но сакън да не се оплачеш от тях... Не че западняците нямат грехове, не че са съвършени, но все пак ги предпочитам 100 пъти.

 69. 69 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#64] от "Yadada":

  Ние не си правим сепуко. Нашият специалитет е, че си правим секуро.


  До коментар [#31] от "Rauchmann":

  Това само съм го чувал. На живо такова чудо не съм видял. Спя по приятелски семейства, при това не български, нито на други по произход, чисти холандци са си. На кръчма или всеки си плаща, или се редуваме по рундове. Но така е и в Чехия и след 28 години тук, това не ми се струва странно.

  Друго ме поизненадваше в началото, но то пък прилича на преживяното в Англия и Австралия, та не ми е непознато - от сутринта, след като си пристигнал, ти показват хладилника и електроуредите в кухнята и сам си вадиш, сам си сервираш, каквото ти се иска. освен ако домакинята не е решила да кани на официален обяд или вечеря и съответно готви за всички.
  Но като се замисли човек - практично е, пък и е техният начин да ти кажат "чувствай се у дома си".


  До коментар [#55] от "mushashi":

  Ако сте били на официална вечеря, това не е точно забавление. Бил съм на няколко особено официални вечери в различни точки на планетата, в различен стил, но имаше едно общо - сервира се синхронно - на всички предястието, на всички главното, десертите и прочие - според менюто. Обикновено има много келнери и те гледат към организатора, или към камериера, който им дава знак, не в чиниите на отделните гости. Въпрос на обиграност на канещия или на камериера е да отгатне кога какво да правят келнерите и дали повечето скучаят, дали вече са приключили с дадено блюдо, кога да носят следващото и така.

  E PLVRIBVS VNVM
 70. 70 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Защото не са богати. Само им се внушава, че са богати.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 71. 71 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 773 Неутрално

  10 години не са малко време. Хората помним добрите моменти и съзнанието често подтиска лошите спомени. Преди 10 години всички сме били по-млади, имали сме си добрите моменти, много от сега навлизащите в трудовия пазат са тинейджъри, много от "младите родители" са били в университите. Копнежа е по младостта, не толкова по "добрата икономика". Имам много приятели холандци - живееха си добре тогава, живеят добре и сега. Не карат последен модел мерцедес като всеки селяндур тук, но пък имат големи и красиви къщи, сигурни са и за настоящето и бъдещето и си гледат кефа. Не това колко има съседа им и дали са с последния айфон.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 72. 72 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#65] от "realguru":

  Това около 20% какво е?
  Тези дето използват или проблем?
  Защото ако на греша в Холандия използването на определени дроги си е легално, което означава, че не е проблем по различен от тютюнопишенето или пиенето на алкохол...

  Модератора е неадекватен!
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#68] от "neadekvaten":

  Аз живея в Южна Испания.
  Тука най-голямата група чужденци са мароканците, след това румънците и след това британците.
  Никакви подобни проблеми няма с мароканците тука...
  На никой не му пука за тях и те не си позволяват да се правят на интересни.
  Проблемите с тях са основно от криминален характер, трафик на наркотици, джебчийство и проституция. Тези проблеми се правят от много малък брой криминални престъпници, останалите си бачкат и няма грижи с тях...
  Само, че тука ако някой каже, че нещо го притеснявал еди си кой католически празник му се усмихват и му казват "ами добре, ние какво да направим? Притеснявай си се някъде настрани, а пък ние ще си празнуваме..."

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#49:"EP"]Децата не биват учени да споделят нищо с връстниците си в училище. Още в детската градина се яде само това, което си донесеш, и нищо никога не се споделя с другите деца.
  [/quote]
  Същото го наложиха и в щатите преди няколко години. Племенника ми взе да черпи с пицата си други деца и станал луд скандал.
  А , де факто, идеята за общност на споделяне и любов към ближния направи тези колонии федеративна държава, а после я изведе и на челно място в света. Я си представете в ПСВ или ВСВ, доброволците от американската армия, научени само на егоизъм и на живот единствено за себе си в ущърб на другите, без грам идея за жертвоготовност в името на идея, като тази на свободата примерно?
  Ню Йорк щеше да се казва Берлинхале, Вашингтон - Хитлерщат, а Сан Франциско- Кута Японесе.

 75. 75 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#49:"EP"]Ако някой реши да почерпи с бира, другите също трябва да почерпят на следващия рунд. Никой не се минава даже с 50 цента. [/quote]

  Отношенията в семейството са също доста интересни.
  Прави ще се окажат създателите на вица - че комунизма и семейството са създадени от бедните за да се е@ат без пари.
  Е, не е комунизма, а християнството и на база на здравото семейство изгражда цивилизацията. Та в момента и това е под удар. Пак инфо от щатите. МАсово явление е , особенно при слабия пол, но вече и при силния се проявява, да си някой заради парите и после при наличие на друг по-богат партньора се сменя. Това чест, любов, вярност, уважение, няма такъв филм. 80% от познатите ми там, които са били женени за американки/американци са вече разведени. Изключение правят вярващите християни. Което винаги е бил и елемент от краха на една цивилизация. Нещо повече, човека на честта и принципите се смята за лузър. Не говоря за всички разбира се, познавам и отлични хора, а за един не малък %, но с тенденция на нарастване. Та така.

 76. 76 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#75] от "anarhochristian":
  Хайде сега.В цял свят привлекателна черта номер едно на мъжа за жените е размера на банковата му сметка или броя на кравите като при някои африкански племена. Жените еволюционно са устроени да търсят богат мъж, който да подсигури живота им и този на бъдещите им деца.

 77. 77 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 282 Любопитно

  До коментар [#75] от "anarhochristian":

  Много стойностен коментар. Осноното което произвежда хормони на щастието в човека е това да помага/да направи нещо за някой друг защото така се оцелява по замисъла на природата, така сме програмирани. Т.е положителния отговор/комплимент/одобрение от друг човек..та дори обсесията по чат и социално мрежи у милениалите се дължи на произвоството на допамин от всеки лайк, отговор на съобщение итн..хората са социални хора. Когато тия неща намалеят има депресия, самота, неудовлетвореност.

 78. 78 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе ,тия дългучи недоволни...От треват ще да е

  Долу рушистите и фашистите
 79. 79 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#77] от "markblog":

  Абсолютно вярно!
  Ние сме социални индивиди. Социалния дарвинизъм иска да ни докара до състоянието на вируси. В среда на социална взаимопомощ, изслушване, помагане. Среда на приятели и рода, които се отзовават на трудностите и проблемите, самите трудности и проблеми изглеждат по-незначителни.

 80. 80 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#76] от "mushashi":

  Да, винаги го има като фактор. Въпроса е в процентите и в принципа, като си се взел с някой да си държиш на него. Истината е , че заедно ако се борят с живота ще постигнат повече, отколкото ако всеки е "независим" в егото си. И това е стара истина.

 81. 81 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#79] от "anarhochristian":

  Това е и елемент при привличането на жените от мъжете. Те си умират от кеф мъж да им направи комплимент за това как изглеждат, защото са се гласили няколко часа да се докарат така и комплимента е признание одобрение за усилията им. И у даващия комплимент се поражда приятно чувство щото е помогнал на жената да се почувства добре.

 82. 82 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#1:"БМЗ"]Какво се обърка ли? Ами и Холандия се напълни с циганоиди, които създават социално напрежение и отнемат от работните места! [/quote]
  Тез' дето работят дори и да изглежда, че отнемат на холандците работни места не е точно така, защото тези работни места не са привлекателни!!!! По голям проблем са тези на социални помощи, които изяждат социалните фондове, за които нямат принос и освен проблеми нищо добро не създават, но така е когато искаш да си "толерантен"!!!!

 83. 83 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#80] от "anarhochristian":

  Аз не казвам,че подобно поведение ми допада,но е факт.Всичко зависи от конкретният човек.Има една много вярна поговорка:"Като си се женил да си гледал".Жени има всякакви и ако мъжът си избере някоя материалистка после да не се чуди защо има проблеми.

 84. 84 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#73] от "ivan_":

  Иване, извинявай, че ти досаждам, но понеже искам да прекарам следващата зима (2-3 месеца) точно в Южна Испания (където живееш), по възможност в Алмерия (за работата ми е нужен само Интернет), би ли ми казал някои сайтове (по възможност на английски) за краткосрочни наеми, в които да намеря по-евтина стая (или малка къща, малък апартамент). Определено не мога да си позволя апартамент за повече от 300 евро на месец (без сметките). Сайтове като spainhouses.net , almeriarentals.eu, kyero.com, airbnb.com, са главно за жилища с дългосрочен наем (поне 1 година), а и изборът не е много голям. Ако пък имаш някой познат там, който дава имот под наем, ще е супер.
  Благодаря предварително.

 85. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#84] от "neadekvaten":

  За Алмерия не мога да ти кажа нищо конкретно, защото не живея там.
  Този сайт е доста използван в Испания за най-различни неща, може да опиташ в него:

  https://www.milanuncios.com/inmobiliaria/

  За това което обясняваш, като бюджет смятам, че няма да имаш проблем стига да не желаеш да си "първа линия на морето".

  Има и нещо друго, тука можеш най-изгодно да си наемеш къща на място. Пристигаш и отиваш в района, който си си избрал и проверяваш/питаш в местните магазини и барове. Много често в тях има обяви или собствениците им дават неща под наем или поне ще те свържат с някой, който го прави.

  Ако ще наемаш зимата не мисля, че ще имаш проблем да намериш. Испания е една от страните с най-много "празни" жилища в света, а зимата даже тук е "слаб" сезон.

  Имай в предвид, че е възможно собствениците да не искат да ти дадат разходен документ (ако ти е нужен такъв трябва изрично да кажеш/търсиш).

  Модератора е неадекватен!
 86. 86 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#84] от "neadekvaten":

  Друг вариант за търсене, пишеш в Гугъл:

  alquiler in almeria

  и почваш по списъка...

  Модератора е неадекватен!
 87. 87 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Весело

  * alquiler almeria

  какво нещо са навиците

  Модератора е неадекватен!
 88. 88 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#87] от "ivan_":

  Благодаря много и за трите постинга. Вдъхна ми надежда. Вече намерих една стая за 155 евро. В краен случай временно ще бъда в нея (ако и тогава е свободна), докато си намеря друга по препоръчвания от теб начин. Почвам да уча испански, че испанците май не си падат много по английския.

 89. 89 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#88] от "neadekvaten":

  За НякОлКо месеца и то в този район ако си добре с английския то трябват 20-30 испански думи и си О.К.
  Задължително си извади преди идване европейска здравна карта. С н

  Модератора е неадекватен!
 90. 90 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Мерси за съвета. Нямаше да се сетя.

 91. 91 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#90] от "neadekvaten":

  Според мен по-изгодно е да летите с Уиз Еър от София до Мадрид, след това да вземете автобус до Алмерия. Проверете в интернет цената на билета за автобуса, но трябва да е около 50 евро. Добавете си и 2-3 евро за билет за метрото в Мадрид и си сметнете дали е по-изгодно, въпреки, че ако не греша България еър не лети до Алмериа, така че дори и с тях ще трябва да вземете автобус...
  В Испания влаковете се скъпи почки колкото и самолетите.
  Цифрите горе са в една посока.

  От това, което ми пишете според мен задължително си търсете квартира СЪС интернет. Бидейки за 3 месеца НЕ можете да сключите договор с доставчик на интернет. Можете единствено с мобилен оператор за предплатена карта, но се опасявам, че щом Ви трябва за работа ще плащате доста за интернет (над 40-50 евро за месец). Така, че търсете квартирата с интернет.

  https://www.phonehouse.es/

  Това е търговец, който работи със всички оператори. Разгледайте им тарифите за интернет и предплатен (prepago) интернет.

  Ако не държите да сте всеки ден на плажа (за къпане ме съмнява да става зимата) можете да вземете квартира на 20 километра навътре в сушата, където ще бъде много по-спокойно и по-важното по-евтино. Винаги можете да си купите едно коело за 100 евро от Декатлон или за 50 евро от битака (втора ръка) и да обикаляте с него (тука е безопасно да карате колело по пътя, защото всички Ви пазят не е като във България) и преди да си тръгнете да го продадете.
  Може и да ползвате автобус ще ви струва 4-5 евро отиване и връщане до плажа.


  Модератора е неадекватен!
 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 503 Неутрално

  За квартирата ако искате да е със съквартирант (стая) се пригответе, че ще имате "компания" честичко.
  Испанците са много общителни и любопитни и обичат да приказват. Много е вероятно съквартирантът Ви да ви "гостува" често и задълго. Ако това не е за Вас просто си вземете самостоятелно жилище. Ако при получаването на ключа трябва да подпишете "опис" на обзавеждането поискайте да Ви покажат всичко по описа, защото при напускане на квартирата ще Ви го търсят. Практиката в Испания е да се оставя един наем депозит, който при напускане се възстановява. По закон не могат да Ви искат по-голям депозит от едномесечен наем.

  За хранене се огледайте къде се хранят местните (в кои заведения) и ползвайте тях. За обяд всяко заведение предлага обедно меню което е по евтино и не винаги е обявено (питайте за дневното меню). Обикновенно тези менюта са 1,2,3 и са между 6 и 12 евро в зависимост от мястото. Иначе нормално хранене в ресторант без "екстри" ще Ви е около 15-20 евро.
  Можете да си пазарите и да си готвите за закуска и вечеря примерно, като във супера особено ако е от големите ще ви е трудно да избирате, защото разнообразието е много по-голямо от България (има примерно 7-8 вида картофи). Също за цените в супера най-вероятно ще видете единична цена за нещо примерно 5 евро, и допълнение за 2 бройка -50%. Означава точно това ако си купите 1 брой струва 5 евро, а ако купите 2 броя ще струват 7,50 евро. Преди това обаче питайте или прочетете етикета защото офертата може да важи само за притежателите на клиентски карти...
  Лично за мен плодове и зеленчуци си пазарете от седмичното пазарче. Всеки град/село има седмичен пазар който се провежда веднъж седмично примерно всеки вторник, просто попитайте кой ден и къде е пазара и не се стряскайте може да изглежда на битак но всичко си е О.К.

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на Дончо Колев
  Дончо Колев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#82] от "Emil Dimov":

  В Холандия бях за 20 дни, през 93 та, на обучение в един голям институт. Програмата включваше и пътувания и видях доста неща включително и бита и работните места.Ние група, те - малка група, но професори. Като видяха , че не сме толерантни, обясняваха ни. И тогава на главния професор му казах какво ще стане с техните бъдещи "цигани" . Стана точно така - използвачи на системата. Професора поне в този пункт се съгласи - не може помощи да се дават на твърде много хора. Даже не е морално.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK